גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקת עובדים לאחר גיל פרישה: כל מה שצריך לדעת

עובדים רבים המגיעים לגיל הפרישה מעדיפים להמשיך במקום עבודתם או לחפש תעסוקה אחרת ● חשוב לשים לב לשינויים בזכויות הסוציאליות ● גלובס עושה סדר בסוגיות המרכזיות שמעוררת תעסוקת עובדים בגיל השלישי

תעסוקת עובדים בגיל השלישי / צילום: Shutterstock
תעסוקת עובדים בגיל השלישי / צילום: Shutterstock

העסקת עובדים לאחר גיל הפרישה הפכה למקובלת בשנים האחרונות. העלייה בתוחלת החיים מביאה עובדים רבים המגיעים לגיל הפרישה (העומד כיום על 62 לנשים, ובעוד עשר שנים יעלה בהדרגה ל-65, ו-67 לגברים) להעדיף להמשיך לעבוד במקום עבודתם או לחפש תעסוקה אחרת. אם בשל בשל אילוצים כלכליים ואם בגלל העניין החברתי והסיפוק המקצועי שגם עובדים בגיל השלישי מחפשים.

גם המעסיקים הבינו את היתרונות והתרומה של אוכלוסייה זו, בעלת הניסיון התעסוקתי רב השנים לצד זמן פנוי ומוטיבציה גבוהה. העסקה כזאת גוררת לא מעט שינויים בזכויות הסוציאליות שחשוב לשים לב אליהם. עו"ד לימור ארגוב שנהב, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד וקסלר ברגמן ועו"ד קליה קליין, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן , עושות סדר בסוגיות המרכזיות שתעסוקת עובדים בגיל השלישי מעוררת.

האם המעסיק יכול להכריח עובד שהגיע לגיל פרישה לפרוש מעבודתו?

עו"ד ארגוב שנהב מסבירה כי לפי פסיקת בית הדין לעבודה, המעסיק חייב לשקול בלב פתוח ונפש חפצה בקשה של עובד, המגיע לגיל פרישה ומבקש להמשיך לעבוד. על המעסקי להפעיל שיקול דעת ראוי ולשקול שיקולים ענייניים, ביניהם מצבו האישי של העובד, תרומתו למקם העבודה והתאמתו לתפקיד (לדוגמה בעבודה פיזית). תוך שעל המעסיק לנסות ולמצוא חלופות תעסוקה ראויות לעובד בארגון, אם קיימות.

בכל מקרה אומרת ארגוב שנהר - לא ניתן לפטר עובד אך ורק עקב הגיעו לגיל הפרישה ומבלי לשקול את המשך העסקתו וכלל השיקולים הרלוונטיים, אם אין הסכמה של שני הצדדים לסיום ההעסקה במועד הפרישה.

האם כל עובד לאחר גיל פרישה זכאי אוטומטית לפיצויי פיטורים?

לפי החוק, התפטרות עובד שנשאר לעבוד במקום עבודתו לאחר גיל הפרישה מזכה בפיצויי פיטורים גם אם העובד הוא שהתפטר מעבודתו עקב הגיעו לגיל הפרישה. כך גם בנוגע לעובד שהחל עבודתו לאחר גיל פרישה ומתפטר עקב הגיעו לגיל פרישת חובה (67 לגברים ונשים) .

עובד שהחל את עבודתו במקום העבודה לאחר גיל פרישת חובה לא יהיה זכאי באופן אוטומטי לפיצויי פיטורים. אלא רק אם מתקיימות לגביו נסיבות המזכות בפיצויי פיטורים, כגון פיטורים מעבודתו ביוזמת המעסיק לאחר השלמת שנת עבודה או התפטרות בנסיבות המזכות בפיצויים (ולא מחמת גיל), בתנאי שהשלים שנת עבודה אחת אצל המעסיק או באותו מקום עבודה.

האם יש להפקיד לקרן פנסיה לעובד גם לאחר גיל הפרישה?

הכלל הוא כי כל עובד שעבר את גיל פרישת חובה זכאי ל ביטוח פנסיוני . המינימום הוא הפקדות לפי צו הרחבה לפנסיית חובה. ההפרשות כיום עומדות על 6% תגמולי מעסיק, 6% לפיצויים ו-6% תגמולי עובד. לעניין זה, גם אם עובד החל לעבוד לפני גיל פרישת חובה, ולאחר גיל הפרישה, חייב המעסיק להמשיך את ההפקדות הפנסיוניות.

לדברי עורכות הדין, אין לזלזל בהפקדות לביטוח פנסיוני לעובדי הגיל השלישי, היות שמשרד העבודה עורך בקרות ומעסיק שיימצא שלא מפקיד לעובד כאמור צפוי לעיצום כספי בשל הפרה זו.

עם זאת, מעסיק אינו חייב להפריש הפרשות פנסיוניות לעובד חדש שהחל עבודתו אצל המעסיק לאחר שעבר את גיל פרישת החובה, אם העובד פוטר או פרש מעבודתו הקודמת בגיל פרישת חובה או מאוחר יותר ובנוסף , מקבל קצבה פנסיונית (כאשר קצבה של המוסד לביטוח לאומי אינה נחשבת כקצבה פנסיונית לעניין זה).

כלומר - עובד שנקלט לפני גיל 67 אצל מעסיק זכאי להפרשות פנסיוניות גם אם מקבל קצבה פנסיוניות. עובד שנקלט לאחר גיל 67 יהיה זכאי תמיד להפרשות פנסיוניות, אלא אם פרש בגיל פרישת חובה (67) וקיימת לו קצבה פנסיוניות. לדוגמה, עובדת שפרשה בגיל 64 ומקבלת קצבה פנסיוניות זכאית להפקדות פנסיוניות מהמעסיק אם החלה לעבוד כעובדת חדשה לאחר גיל 67.

דמי ביטוח לאומי ושכר עבודה - האם קיימת השפעה לאחר גיל פרישה?

על עובד המגיע לגיל פרישה לדעת כי גובה שכר עבודתו עשוי להשפיע על זכאותו לקבל קצבת אזרח ותיק החל מגיל הפרישה ועד לגיל 70, אז משולמת קצבת אזרח ותיק על ידי המוסד לביטוח לאומי ללא תלות בגובה שכר העבודה.

(למחשבון בדיקת זכאות לגובה קצבת אזרח ותיק באתר המוסד לביטוח לאומי - לחצו כאן).

עובדים המועסקים לאחר גיל הפרישה חייבים לשלם דמי ביטוח בגין שכר עבודתם ועל המעסיק חלה חובה להעביר את דמי הביטוח למוסד לביטוח לאומי, אלא אם העובד מקבל קצבת אזרח ותיק. אז החובה בדמי ביטוח לאומי חלה רק על המעסיק ואין לנכות מהעובד את חלקו. על העובד לעדכן את המעסיק כי הוא מקבל קצבת אזרח ותיק על מנת להימנע מניכוי משכרו.

האם יש צורך בתיאום מס לעובדים לאחר גיל פרישה המקבלים קצבה פנסיונית?

לעובד לאחר גיל פרישה המקבל קצבה פנסיוניות במקביל לשכר עבודה מומלץ לבצע תיאום מס במס הכנסה, כיוון שהוא נחשב כמי שמקבל הכנסה משני מקורות שונים. אחרת, ינוכה מהכנסתו המשנית מס הכנסה בשיעור המירבי (47%).

מתי זכאים עובדים מעל גיל 67 שיצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת) או פוטרו בעקבות משבר קורונה למענק הסתגלות?

לדברי עו"ד קליין, עובדים בני 67 ומעלה שפוטרו או הוצאו לחל"ת בעקבות משבר הקורונה, מ-1.3.2020 עד 30.6.2021 יכולים להיות זכאים למענק הסתגלות, אם הם עונים על תנאי הזכאות.

בעקבות החלטת הכנסת, המוסד לביטוח לאומי האריך את הזכאות למענק הסתגלות לבני 67 ומעלה לכל מי שקיבל מענק הסתגלות בחודש יוני 2021 בשלושה חודשים עד 30.9.21. ניתן להגיש בקשה מקוונת לקבלתו. תנאי הזכאות למענק הם: 1. תושבות ישראלית 2. עבודה כשכיר במשך שלושה חודשים רצופים לפחות לפני ההוצאה לחל"ת או הפיטורים. 3. הכנסה מפנסיה שאינה עולה על 5,000 ש"ח ברוטו בחודש. 4. חל"ת של 30 יום רצופים למי שיצא לחל"ת עד 31.07.20 וחל"ת של 14 יום רצופים למי שיצא לחל"ת מ-01.08.20.

האם אי קבלה של עובד לאחר גיל פרישה תיחשב הפליה על רקע גיל?

לדברי עו"ד קליין, חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות דורשי עבודה בשל גיל. לכן, ככל שהמועמד, שעבר את גיל הפרישה לא מתקבל לעבודה עקב גילו - זוהי הפליה פסולה.

הפליית עובד בניגוד לחוק יוצרת חשיפה פלילית ואזרחית כאחת. אולם, אין הכרח שאי קבלת עובד לאחר גיל פרישה לעבודה תהווה הפליה מחמת גיל, ככל שההחלטה התקבלה משיקולים ענייניים הקשורים לדרישות התפקיד. כך ידע, ניסיון, הכשרה מיוחדת שאינה נוגעת לגיל לא תהווה הפליה. לדוגמה, ככל שנדרשת בתפקיד ידיעת שפת תכנות מסוימת שאין למועמד המבוגר ידע בה - אי קבלתו לא תוכל להיחשב הפליה.

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו