גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה כבר לא פריפריה": כך הפכו אשקלון ונהריה למובילות בביקוש למגורים

אשקלון ונהריה הן שתיים משיאניות הבנייה בשנים האחרונות ● ראשי הערים שלהן כבר לא רוצים טובות מהמדינה, חוץ מאשר בהתחדשות עירונית ● "יש שתי אפשרויות. לבכות, או להילחם ולהשיג תקציבים", אומר ראש עיריית אשקלון תומר גלאם

נהריה ואשקלון / צילום: Shutterstock
נהריה ואשקלון / צילום: Shutterstock

9% מהדירות החדשות שנרכשו בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו באשקלון - 3,439 במספר. "עם כל האתגרים שאנחנו מתמודדים איתם, אשקלון היא העיר המבוקשת ביותר במדינת ישראל", אומר תומר גלאם, המכהן כראש עיריית אשקלון מאז 2017.

לאשקלון יש כמה דברים במשותף עם נהריה (מקום רביעי בערים המבוקשות בפברואר-אפריל השנה): שתיהן יושבות על חוף הים התיכון, לשתיהן תחנת רכבת, שתיהן באזורי עימות. בנהריה מספרי הדירות החדשות צנועים יותר, אולם גם שם מדובר במאות דירות חדשות בכל שנה בארבע השנים האחרונות.

איך הפכו שתי הערים האלה לכוכבות רשימת המבוקשות? שאלנו את ראשי הערים נהריה ואשקלון איך הם מתמודדים עם הסוגיות המרכזיות בדיור. ראש עיריית נהריה מאז שנת 2018 הוא רונן מרלי, שהיה איש צבא ובתפקידו האחרון שירת כקצין אג"מ של פיקוד דרום.

 

הבנייה החדשה: "מ־300 ל־520 א' ש' לקרקע"

על רקע תוכניות הדיור החדשה שהציגו לאחרונה בחגיגיות השרים ליברמן, שקד ואלקין, סבור רונן מרלי כי החלוקה בין מרכז לפריפריה כבר אינה רלוונטית: "אני לא אוהב את המושג פריפריה - אני גר חצי בגן עדן. אנשים בטוחים שיש פה עיר מיושנת, אבל כיף לחיות פה. נהריה בהתפתחות מטורפת. ערך הקרקע עולה בצורה משמעותית. עכשיו שווקה שכונה חדשה, אז אני יודע להשוות למה שהיה לפני שלוש שנים".

"תחת הסכם הגג אנחנו בונים שלוש שכונות חדשות בצד המזרחי של העיר", מוסיף מרלי. "באכזיב בונים את שכונת בוימל, ששלב א’ שלה כבר מאוכלס. בתוך שכונת רסקו בונים את שכונת בנים ממשיכים". לדברי מרלי, מדובר בסך של כ-11 אלף יח"ד חדשות.
בנהריה כ-58 אלף תושבים, ותוכנית היעד האסטרטגית של מחוז צפון במינהל התכנון מציבה מספר של 120 אלף תושבים ב-2040. באשקלון יש לפי הלמ"ס כ-150 אלף תושבים, וגלאם מעריך שתוך 10 שנים העיר תכפיל את עצמה.

באשקלון יש כרגע שלוש שכונות חדשות בהקמה: "אנחנו בעיצומו של שלב א’ של הסכם הגג (נחתם ב-2015). שתיים מהשכונות החדשות אמורות להתאכלס בחודשים הקרובים. בתחילת דרכי, העלות של שיווק קרקע ליח"ד ברמ"י הייתה 300 אלף שקל, עכשיו היא מגיעה ל-520 אלף שקל".

גלאם לא מתחבר לראשי רשויות שמתלוננים על היעדר משאבים לפיתוח: "יש שתי אפשרויות. לבכות, או להילחם ולהשיג תקציבים. אותם ראשי הערים שעצרו את הסכמי הגג מלינים על כך כי התושבים שלהם נחטפו לעיר אשקלון. הם מצרים על כך שלא בנו".

 

התחדשות עירונית: "בזה אנחנו צריכים חיזוקים"

באשקלון לא היו עד לפני פחות משנה פרויקטים של התחדשות עירונית, ואולם גלאם טוען שהמצב עובר שינוי: "יש שני פרמטרים שנכנסו למשחק ששינו את נושא ההיתכנות הכלכלית. הראשון הוא שמחירי הדיור עלו ב-9%. במקביל הצלחנו להעביר החלטת ממשלה לגבי תוספת יחידות דיור לפרויקטי התחדשות עירונית. בנוסף, המדינה משפה אותנו בקרקעות משלימות. כרגע אנחנו מתקדמים עם תוכניות פינוי בינוי של שלושה מתחמים בשכונת שמשון וגבעת ציון".

בשבוע שעבר אישרה הוותמ"ל להפקדה תוכנית פינוי-בינוי ראשונה בעיר, ברחוב התחיה, הכוללת 1,030 יחידות דיור.

"אנחנו צריכים חיזוקים בכל מה שקשור להתחדשות עירונית. השיווקים שלנו מוצלחים ורמת המחירים מטורפת ואפילו קצת קרובה למרכז. אבל, באותה נשימה, אנחנו כן צריכים לחזק את השכונות הוותיקות".

תומר גלאם, ראש עיריית אשקלון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

בנהריה דווקא היו עד היום כמה עשרות פרויקטים של תמ"א 38, אולם מרלי פחות מתלהב מהתחדשות עירונית במתכונת הזו: "תמ"א 38 לא מוסיפה תשתית. אנחנו מנסים לייצר בנהריה תוכנית אחרת, של מתחמים ושל פינוי בינוי. ככה אני יכול לחדש גם את הצד של התשתיות, ולחדש גם את הצד המערבי של העיר".

למרלי חשוב להבהיר: "ערך הקרקע אצלנו, בניגוד לגוש דן, נמוך. ולכן יש קושי לקדם את ההתחדשות העירונית. אם מדינת ישראל לא תכניס את היד לכיס ותיתן קרקע משלימה, או לחלופין, כסף משלים ומימון, אז גם המדיניות לא תצליח. אם המדינה לא תבין שהיא חייבת, גם בגליל וגם בנגב, לחזק את ההתחדשות העירונית אי אפשר יהיה לבנות את זה. מדינת ישראל הייתה זו שבנתה את השיכונים. היא הביאה לשם את האנשים, היא יצרה את המצב שאתה צריך רכב פרטי ועכשיו היא צריכה לגשר על הפער ולתת סיוע לשיקום שלהן. אם היא לא תעשה את זה, המקומות האלה לא יתחדשו".

 

תעסוקה: "יש הטבות מס ויש ציונות"

מרלי לא מוטרד מהביקוש לשטחי התעסוקה: "אנחנו מקימים אזור תעסוקה חדש, בשטח בנוי של 600 אלף מ"ר, שנקרא משולש בן עמי. כשה יקרה, נהריה לא תצטרך יותר את מדינת ישראל. בנוסף, מתוכנן אזור תעסוקה גדול בכברי, שמשותף לנו ולמטה אשר, ובו 2,300 דונם בשני שלבים. כדי שזה יקרה, צריך להביא את כביש 6 עד שלומי.

"התעשיינים הכי גדולים במדינת ישראל צמחו פה בנהריה. התעשיינים יבואו כי יש פה הטבות מס, כי יש ציונות וצריך לשמור על הנגב והגליל. המדינה מבינה שאם הגליל יהיה חלש, אז גם המדינה תהיה חלשה".

רונן מרלי, ראש עיריית נהריה / צילום: פאול אורלייב

גם גלאם אינו מוטרד מענייני התעסוקה של תושבי העיר: "אנחנו בונים את פארק ההייטק הגדול במדינה. הצלחתי להביא אזור עדיפות לאומית ד’, שזה חוק עידוד השקעות הון. חוץ מזה שיש לא מעט מפעלים גדולים מתל אביב שרוצים לעבור לאשקלון. כך אלקטרה, רב בריח. קווי הרכבת שינו את המצב. בהתחלה התקוממו ואמרו שהמוסכים של הרכבת בכניסה לעיר מכוערים. אבל, זה מה שגרם לאותם קווים להתנקז לאשקלון והפכנו לעיר משמעותית. אנחנו מבינים שהכשרה של עובדים וההנגשה של מקומות התעסוקה גורמת למפעלים חדשים להגיע הנה".

איכות החיים: "החוף הכי יפה בישראל"

"שלושת הילדים שלי כאן, וגם אמא שלי, שתהיה בריאה. זו הסיבה שבכלל התמודדתי", אומר מרלי. "לא סתם אנחנו מתחרים עם אשקלון על תואר העיר הכי מבוקשת למגורים במדינת ישראל".

איך זה?
"בנהריה יש איכות חיים גבוהה, חינוך מצוין, רצועת החוף הכי יפה בישראל, הכי הרבה פארקים ביחס לגודל העיר, הכי הרבה מגרשי ספורט ביחס לאוכלוסייה. בנינו סקייטפארק. הרחוב המסחרי הוא אחד החזקים בישראל. זו עיר שכיף לחיות בה".

גלאם מספר שיש הגירה חיובית לעיר: "יש כמה פרמטרים לאטרקטיביות של עיר. אשקלון מובילה בתחום החינוך ואפשר לראות את זה בציוני הבגרויות, באשר ליוקר המחיה, הארנונה באשקלון היא בין הנמוכות בישראל, ויש לנו רצועת חוף, שאורכה 13 ק"מ, והיא הגדולה במדינה. איכות החיים פה גבוהה".

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית