גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? זה כל הסיפור

איך כלכלת הנרטיב משתלטת על שוק ההון ומשפיעה על הכיס של כולנו: אנחנו חיים בעידן שבו הנרטיב הוא זה שמוביל את הכלכלה ● סיפורים תמיד השפיעו, אבל בשנים האחרונות משהו השתנה ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. מה משותף למניית טסלה, הביטקוין והחשש מאינפלציה? / צילום: מנחם רייס

 

 רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team 

אם מישהו היה מעיר לחיים את בנג'מין גראהם, מחבר הספר "המשקיע הנבון", שיצא ב-1949 ונחשב לספר ההשקעות המומלץ בעולם, ומראה לו את חברת ריביאן (Rivian) הוא היה חוטף התקף לב ומת שוב על המקום. ריביאן היא כיום החברה הכי גדולה בעולם ללא מכירות. כן, קראתם נכון, חברת הטנדרים החשמליים לא הכניסה (שלא לדבר על הרוויחה) אפילו דולר אחד, אבל נסחרת בנאסד״ק בשווי 100 מיליארד דולר, ובכך עברה את השווי של GM ופורד.

גראהם תיאר בספרו איך להשקיע בחברות במודל ״השקעת הערך״, המתבסס על ניתוח מאזנים ורכישת מניות שנסחרות במחיר נמוך. גראהם המליץ על רכישת מניות של חברות בעלות רווחים יציבים, נסחרות במכפילי רווח נמוכים, ונוטלות חוב נמוך באופן יחסי.

כל הכללים האלו לא רלוונטיים למניות הצמיחה שמושכות את מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 לפי מעלה. משהו משמעותי השתנה בשוק. יש שיגידו מיד שזו פשוט ״בועה״ ויום אחד הם יוכיחו שהם צדקו, כי הרי תמיד מתישהו מגיע תיקון. יש כאלו שיגידו שההבדל הוא בין ״מניות ערך״ לבין ״מניות צמיחה״. אבל אם נסתכל מתחת למכסה המנוע של הכלכלה, מיד נראה שיש פה שינוי עמוק - חברתי, התנהגותי אפילו צרכני. אנחנו חיים בעידן שבו הנרטיב הוא זה שמוביל את הכלכלה, ורק לאחריו נכנסים כללי המציאות הפונדמנטליים.

רוצים הוכחה? הנה מה שאומרים הכלכלנים הבכירים על האינפלציה שמטרידה את כולנו: למשל בראיון שהתפרסם בגלובס בסוף השבוע האחרון, אמר פרופ' סטיבן רואץ', לשעבר הכלכלן הראשי של מורגן סטנלי: "הסכנה היא שהאינפלציה הזמנית תהפוך לקבועה, והריבית תעלה בחדות". ומה הסכנה העיקרית לאינפלציה כרונית, האם אלו ההזרמות בסך 5 טריליון דולר? האם אלו השיבושים בשרשראות האספקה בעקבות הקורונה?

כן ולא. כן הנתונים הפונדמנטליים הם חלק מהגורמים, אבל הם פחות מסוכנים לאינפלציה כרונית מאשר סיבה אחרת, הרבה יותר מדאיגה ומפתיעה. בסוף הראיון פרופ׳ רואץ' אומר: ״בזמני בפד הקדשנו הרבה תשומת לב לספירלת השכר והמחירים שמושכים זה את זה לעליות, והסתכלנו בקפידה על הצמדה לאינפלציה ומיקוח קיבוצי. והמסקנה שלנו הייתה שברגע שבהתנהגות של העובדים מוטמע דפוס מחשבה חדש של אינפלציה, בין אם זה דרך מיסוד של לחצים להעלאת שכר, דרך הצמדה לאינפלציה או סתם דרך הציפיות של העובדים עצמם - וחלק מהדברים האלה קורים היום - אז יותר ויותר קשה לעצור את הדינמיקה ״. או במילים פשוטות: הסיפור והציפייה לאינפלציה הם אלו שעלולים ליצור את ספירלת האינפלציה הכרונית. וגם כל התפיסה הזו היא בעצמה סוג של מגה-נרטיב אודות השוק.

קונים מניות כמו בגדים ומכוניות

סיפורים תמיד השפיעו על הכלכלה, אנחנו כבני אנוש מחווטים תמיד להסביר מציאות כאוטית על ידי חיבור נקודות שיוצרות סיפור. אבל משהו השתנה. קוראים לו האינטרנט והמדיה החברתית, הם מאיצים את הסיפורים בריבוע ובזמן אמת. יש כיום דור שלם של משקיעים חדשים, משקיעי הריטייל, בני דור ה-Y, המילניאלז, שגדלו לתוך הסושיאל מדיה ולקחו את ניהול תיק ההשקעות לעצמם. הם אלו שמהדהדים את הנרטיב גם לדורות הבוגרים שמעליהם.

זהו אותו הדור שמניע את מהפכת הביטקוין, מטבע ללא כל ערך חיצוני כלשהו, אבל עם ערך שנבנה בזכות האמון בו (או חוסר אמון בפיאט) ובאמצעות טכנולוגיה רשתית. כדי שהביטקוין יצליח, צריך שיותר אנשים יאמינו בסיפור שלו, זה הערך האמיתי והיחיד שלו.

המניות המצליחות הן של חברות עם סיפור טוב - אנשים היום קונים מניות כמו שהם קונים בגדים ומכוניות. כך גם אנשי המקצוע, מנהלי תיקים מדקלמים את הויז'ן של החברה בעיניים נוצצות.

תקראו את ניתוחי האנליסטים הבכירים, ותראו שעיקר הניתוח לא מתבסס על המאזנים, החזר השקעה ומכפילים אלא מלא במילים ופעלים בזמן עתיד, מהדהדים סיפורי נרטיב עתידיים. ומנגד, בין המניות המדשדשות אפשר למצוא לא מעט כאלו שפרופ׳ גראהם היה מתרשם מהתזרים והביצועים, אבל מה לעשות שהן לא יודעות לספר נרטיב נחשק לשוק.

הדור הזה לקח את מניית רשת בתי הקולנוע AMC והעיף אותה באמצעות רדיט לשמיים, 1600% מנקודת השפל בימי הקורונה. ומה המנכ״ל עושה בתגובה? חיבק אותם בחזרה והודיע שהרשת מאמצת את הסיפור החדש, והכריז השבוע שהם יתחילו לקבל ביטקוין ברכישת כרטיסים.

ולא רק מניות המם, גם נושאות מטוסים בנות 135 שנה. השבוע הודעה ג׳ונסון אנד ג׳ונסון על פיצול העסקים שלה לשתי חברות חדשות. מה הוביל אותם לכך? כך פתח את הסיקור האנליסט הבכיר באתר סיקינג אלפא: ״עולם ההשקעות אוהב נרטיב חדש, נושא חדש, קונספט חדש. משקיעים רציונליים צריכים להבדיל בין אלה שתקפים לאלו שאינם״. בהמשך מנתח הכותב את המניעים להפרדה בין חטיבת המוצרים הקמעונאיים, האחראית על הכנסות של 15 מיליארד דולר, לבין החטיבה הרפואית האחראית על יותר מ-60 מיליארד דולר. בין הסיבות המרכזיות שעולות הן היכולת של השוק לתמחר שני סיפורים שונים, ובכך שהשניים בנפרד יהיו שווים יותר מהשלם.

התפקיד החדש של המנכ"לים

מנכ״לי חברות מבינים היום, שיש להם עבודה חדשה. כדי לתמוך במניה, הם אחראים לא רק שהאקסל יראה טוב אלא שגם הפאוור פוינט יראה מצוין. מהלכים משמעותיים של מיזוגים ורכישות, פיצולי חברות, כניסה לתחומים חדשים - כל אלה מונעים הרבה פעמים מתוך הצורך לתמוך בנרטיב מסוים.

כך לדוגמה אפשר לתאר את המהלך של צוקרברג. הסיבה שהוא מיהר להכריז על חזון המטאוורס הוא קודם כל כדי להוביל נרטיב חדש, שיתמוך במניה וישאיר את העובדים. וזה לא רק צוקרברג, או אילון מאסק. המנכ״לים של היום חייבים לעבוד בזה. הם אחראים לכך שהסיפור והחזון לשוק יהיו קוהרנטיים ויראו איך החברה הזו מוכנה לעתיד.

אפשר לבקר את זה ולהגיד שהכל אוויר, שזה יתפוצץ, אבל אם חושבים רגע לעומק, כסף הוא בסך הכל תרגום של הערך שנוצר באמצעות שיתוף פעולה בין אנשים. ובסופו של דבר, אנשים הם חייה חברתית שמונעת מסיפורים. כך העובדים בחברה, השותפים וגם המשקיעים. כסף בבסיסו מה הוא, אם לא רעיון וסיפור. הייתי אומר שהוא בסך הכל חתיכת נייר חסרת ערך שפשוט הסכמנו שהיא שווה משהו. אבל היום אפילו אין את הנייר, רק שורה דיגיטלית וירטואלית ו... סיפור. נרטיב שכולנו בחרנו להאמין בו.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה