גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה מחפש נשיא מאסטרקארד אירופה לשעבר בישראל

"השוק הישראלי הוא כור היתוך מצוין שכולל מגזרים שונים של אוכלוסייה, ולכולם נכונות לנסות טכנולוגיה חדשה", אומר חוויאר פרז, נשיא מאסטרקארד אירופה לשעבר, שמצטרף לוועדה המייעצת של מעבדת החדשנות FinSec של מאסטרקארד ו-Enel X ● אירועים ומינויים

חוויאר פרז / צילום: Corporate Headshot Miami
חוויאר פרז / צילום: Corporate Headshot Miami

חוויאר פרז, נשיא מאסטרקארד אירופה לשעבר, מצטרף לוועדה המייעצת של מעבדת החדשנות FinSec של מאסטרקארד ו-Enel X. המעבדה ממוקמת בבאר שבע, והיא מסייעת לסטארט-אפים מתחומי הסייבר והפינטק בשלבים מוקדמים בפיתוח ובדיקת המוצרים שלהם. הקמתה התאפשרה לאחר מכרז שערכה רשות החדשנות בשיתוף עם משרד האוצר ומערך הסייבר הלאומי.

לפרז ניסיון רב באסטרטגיה גלובלית ובמיזוגים ורכישות, ובתחילת 2021 הוא הקים את קרן ההון סיכון Global PayTech Ventures. הקרן מיועדת להשקעות בתחום טכנולוגיות תשלומים, ובכוונתה להשקיע עד כ-10 מיליון דולר בסטארט-אפים ישראלים המפתחים טכנולוגיות פיננסיות חדשניות, ונמצאים בשלבי גיוס A ו-B. עד כה היא השקיעה בשמונה סטארט-אפים, ובהם Splitit של היזם גיל דון, שנסחרת בבורסה האוסטרלית. הקרן השקיעה גם בחברות מתחום הבנקאות הפתוחה וניהול הוצאות אוטומטי.

על השאלה מדוע בחר להשקיע בישראל משיב פרז כי בארץ יש מספר לא מבוטל של חברות חדשות שקמות מדי שנה, "והן שואפות להתרחב לשווקים גלובליים בדרך כלל כבר מתחילת מחזור החיים שלהן. גם ההון האנושי הוא סיבה להשקעה: התרבות הישראלית היא תרבות של מסוגלות, עבודה קשה, ידע טכנולוגי ורעב אמיתי להצליח.

"השוק הישראלי הוא כור היתוך מצוין שכולל מגזרים שונים של אוכלוסייה, ולכולם נכונות לנסות טכנולוגיה חדשה. לישראלים רקורד מוכח: הצעירים מכירים ומבינים את הרעיון מאחורי עבודת הסטארט-אפים, מה שמאפשר ריבוי הצלחות בתחום וגיוס כישרונות חדשים ויצירתיים. קיימת גם סביבה ממשלתית תומכת, לרבות תמיכה רגולטורית, כלכלית ומשתפת מידע".

מה צפוי לקרות בהייטק העולמי בשנה הקרובה? לדעת פרז, "אנו מצפים לשנת שיא נוספת בסטארט-אפים ובמימון הון סיכון. העלאת ריבית נמוכה תמשיך לספק הון בשפע לשווקים הפרטיים. החשיבות הגוברת של שירותים מרחוק או שירותים דיגיטליים תמשיך את הצורך בפתרונות טכנולוגיים. חברות ותיקות שעדיין מחזיקות בטכנולוגיה מיושנת יצטרכו לעשות קפיצה במוצרים ובשירותים שלהן, כדי להתאים אותם לשוק המתפתח. התחרות על הטאלנטים תימשך במלוא העוצמה, ואולי אף תתגבר".

גלית חתן

אזור התעשייה 1

קודם קיבלו, עכשיו יתנו

בוגרי תוכנית המלגות IMPACT! של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב (FIDF), עו"ד אלי נבו והאדריכל חיים אלפסי, הקימו לאחרונה עמותה חדשה - שבאמצעותה הבוגרים עצמם יעניקו מלגות לימודים ללוחמים שהשתחררו מצה"ל, ולתומכי לחימה ממשפחות מעוטות יכולת כלכלית. גובה מלגה ב-!IMPACT עומד על 4,000 דולר לכל שנת לימוד, כאשר כל מלגאי ממומן על ידי תורם אישי, המלווה אותו לאורך כל לימודי התואר הראשון.

המחזור ה-20 של תכנית המלגות !IMPACT / צילום: גיא יחיאלי

"הרעיון מאחורי הקמת העמותה הוא למקסם את הפוטנציאל וההון האנושי בקרב בוגרי התוכנית, להגדיל את מעגלי ההשפעה של הבוגרים, ולתת להם את האפשרות לעבור מהצד המקבל לצד הנותן", אומר עו"ד נבו. "יש כאן פוטנציאל אינסופי לנתינה, והמטרה היא לייצר תנועה שתשפר במשך השנים גם את פני החברה הישראלית".

"תוכנית IMPACT! היא השקעה, והשקעה מניבה רווחים", מוסיף אלפסי. "הרווחים הם פיתוח החברה הישראלית והחוסן החברתי כלכלי שלה. הקמת העמותה מייצגת עבורי את פיתוח חברת המופת בישראל".

בנוסף לתרומת המלגות, העמותה תיצור רשת תמיכה וסיוע חברתית, עסקית ואקדמית לבוגרי התוכנית, שתאפשר סיוע לבוגרים בתחום ההשמה ופיתוח הקריירה, ותרתום את קהילת הבוגרים לטובת עשייה בחברה הישראלית.

מאיה יעקבס פורשת מצלול

מנכ"לית עמותת הסביבה "צלול", מאיה יעקבס, תסיים את תפקידה החודש לאחר עשור ששימשה בתפקידה. את יעקבס יחליף מור גלבוע, מנכ"ל עמותת מגמה ירוקה לשעבר. "צלול" נוסדה לפני יותר משני עשורים כדי להגן על הים, הנחלים, ומקורות המים של ישראל. תחת יעקבס הפכה העמותה לאחד מארגוני הסביבה המשפיעים בישראל, והובילה מאבקים רבים, בהם המאבק לסגירת מיכל האמוניה בחיפה.

מאיה יעקבס, המנכ''לית היוצאת של עמותת צלול / צילום: יונתן סמייה

שני אשכנזי

אזור התעשייה 2

גיגי לוי מאמין בביו' סינתטית

"10% מההחלטה האם להשקיע בחברה תלויים ברעיון הספציפי, 20% נוספים מושפעים מתחום העיסוק של החברה, ועיקר ההחלטה - 70% - מושפעת מזהות הצוות. במלים אחרות: צריך לאהוב אותם" - זו אחת מהתובנות של היזם והמשקיע גיגי לוי וייס, שעלו במפגש עם הסטודנטים המצטיינים בבית ספר אדלסון ליזמות באוניברסיטת רייכמן.

כיזם שהקים מספר חברות, עמד בראש חברות גדולות, וצבר קילומטראז' כאנג'ל ושותף מנהל בקרן הון סיכון, לוי וייס סבור כי התחום המעניין ביותר כיום הוא ביולוגיה סינתטית - "זה העתיד של הייצור, של המזון וכמעט של כל תחום שאנו מתעסקים בו.

"אם יש תחום אחד שאני בטוח שהכי הרבה חברות מצליחות ומשנות עולם ייצאו ממנו, זה ביולוגיה סינתטית. הפיכת מידע ביולוגי לדאטה, והיכולת לעבד את הדאטה ולפעול על פיה, מאפשרות את המהפכה שתשנה את העולם מקצה לקצה".

גיגי לוי / צילום: NFX

לוי וייס מונה שלושה טרנדים שמייצרים כיום הזדמנויות לבניית חברות מהפכניות: "הראשון קשור למהפכת הפרילנסרים והאבולוציה בעולם העבודה והתעסוקה - הנכונות והרצון של עובדים שלא לעבוד במודל העבודה המסורתי. אנשים מחפשים את הגמישות, יכולות לעבוד מכל מקום ולבחור את העבודה שהם רוצים לבצע.

"השני הוא כלכלת היוצרים - היום כל אחד יכול להיות יוצר, ולהגיע למיליארדי משתמשים באמצעות הרשתות החברתיות. סביב האינטראקציה של המשפיענים עם העוקבים שלהם נוצרה תעשייה של מיליארדים, שגדלה בקצב מהיר מאד. הדבר השלישי הוא מהפכת האיקומרס - מאות אלפי עסקים חדשים מוכרים ישירות ללקוחות הקצה, ומשנים את הדרך שבה אנחנו רוכשים".

 

חדשות טובות

בלייטיקו תומכים בעצים. הסטארט-אפ לייטיקו משיק קמפיין דיגיטלי המאפשר לכל אחד לתרום לנטיעת עצים חדשים, במקום 55,600 עצים שנכרתים מדי יום. בנוסף, החברה תתרום כסף עבור כל מעורבות של המשתמשים בקמפיין: לייק - חצי דולר, תגובה - 1 דולר, שיתוף - 2 דולר, הרשמה לוובינר שיזמה החברה בנושא קיימות - 5 דולר.

הפיתוח של לייטיקו נועד לחסוך את השימוש בעצים שעושה תעשיית הנייר. לדברי צביקי בן ישי, מייסד משותף ומנכ"ל החברה, "הפתרון שפיתחנו להשלמת עסקאות בתהליך דיגיטלי ביטל את הצורך להדפיס הסכמים, ולחתום עליהם פיזית. באמצעותו ארגוני ענק בכל העולם מחתימים מיליוני לקוחות פרטיים על הסכמים באופן דיגיטלי, וחוסכים מידי שנה טונות של נייר.

"בחרנו בקמפיין דיגיטלי כדי להמחיש שהשימוש בטכנולוגיה לא רק משמר את הסביבה, אלא מאפשר לרבים לתרום בקלות לנטיעת עצים חדשים ולהשתתף בשיקום כדור הארץ".

כשעורכי דין בונים רהיטים. עובדי משרד עורכי הדין טולצ'ינסקי מרציאנו כהן לויצקי ושות' בנו ועיצבו רהיטים שייתרמו לעמותת "הגל שלי", הפועלת לקידום בני נוער בסיכון. המשרד מלווה את העמותה מאז הקמתה באופן שוטף ובהתנדבות.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"