גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי דחייה ועוד דחייה: ההנפקה של התעשייה האווירית בסכנת ביטול

ההנפקה, עליה הוחלט עוד ב-2020, מוקפאת, ולפי שעה נראה שלא תצא לפועל ● משרד הביטחון: מחויבים להנפקה של התעשייה האווירית ופועלים לקידומה

עמיר פרץ, יו"ר התעשייה האווירית / צילום: שלומי יוסף
עמיר פרץ, יו"ר התעשייה האווירית / צילום: שלומי יוסף

הנפקת התעשייה האווירית נמצאת במצב של קיפאון, וכמעט כל הגורמים המעורבים במהלך משוכנעים שהוא לא יצא אל הפועל. ההנפקה התעכבה עוד בימי הממשלה הקודמת, בעיקר בשל חילוקי דעות בין שר הביטחון גנץ לשר דאז, דודי אמסלם. כעת, לפי גורמים בחברה, העיכוב הוא בשל נתק בין מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל, ומנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי. אחד הגורמים המעורבים במהלך סיפר לגלובס שמעבר לכך, גם במשרד הביטחון, וגם היו"ר החדש עמיר פרץ, כלל לא מעוניינים בהנפקה.

ההחלטה על הנפקת רבע ממניות התעשייה האווירית - החברה הממשלתית הגדולה ביותר - בבורסה בתל אביב, התקבלה עוד במהלך נובמבר 2020 בוועדת השרים לענייני הפרטה. על פי המתווה שאושר, המדינה תוכל למכור עד 49% ממניות החברה בבורסה, לפי שווי המוערך ב-12 מיליארד שקל לפחות. בזמן שחלף מאז, המכירות גדלו ועימן גם השווי.

נתק בין החברה לבין משרד הביטחון

במרץ 2021 פורסם כי ההנפקה צפויה בסוף אותה השנה. היקף ההנפקה שנקבע היה 25% מהחברה, משמע צפי הכנסות של 4 מיליארד שקל לקופת המדינה. אלא שוועדת השרים להפרטה, שאמורה הייתה להתכנס ולטפל בנושא, התעכבה חודשים ארוכים. השר אמסלם, שהיה הממונה על רשות החברות באותה תקופה, ניסה לכנס אותה אבל לדבריו, קיבל דחיות ממשרד הביטחון עד שיוסכם על מינוי בכירי התעשייה האווירית לפי רצון משרד הביטחון.

על הפרק היו שני המינויים הבכירים ביותר, המנכ"ל והיו"ר. בעת הליך מינוי המנכ"ל היו שלושה מועמדים עיקריים. הראשון היה בועז לוי, הסמנכ"ל המוערך שעמד בראש כמה מהפרויקטים החשובים ביותר של החברה. השני הוא אייל יוניאן, זוכה פרס ישראל, סמנכ"ל הכספים בחברה, והשלישי היה האלוף במיל' חגי טופולנסקי - סגנו של אמיר אשל בחיל האוויר. טופולנסקי פרש כשהבין שסיכוייו נמוכים, על אף לחצים, שלפי הנהלת התעשייה האווירית, הופעלו מבחוץ למנותו. אשל הכחיש שהפעיל לחצים.

בועז לוי מונה בדירקטוריון פה אחד בנובמבר 2020, ונכנס לתפקיד. אבל מאז, שנה וחודשיים אחרי המינוי, שר הביטחון בני גנץ לא אשרר אותו סופית בחתימתו. למה? בסביבת גנץ לא מספקים תשובה ממשית למעט שהעניין בבדיקה. בפועל, קיים נתק מעשי בין אשל ללוי - כאמור, מנכ"ל החברה הממשלתית הגדולה ביותר, המספקת לצה"ל מערכות רבות, וחשובה במיוחד לביטחונה של המדינה. השניים ככל הידוע לא נפגשו כלל מאז.

ההנפקה לא בראש מעייניו של השר

המינוי השני הוא של היו"ר - מי שאמור להוביל את ההנפקה בבורסה. מועמדו של בני גנץ היה דווקא השר לשעבר עמיר פרץ, ולא אישיות עסקית בכירה כפי שהיו שני קודמיו בתפקיד. פרץ אמנם נפסל על ידי הוועדה למינויים בכירים בשל אי התאמה וחוסר ניסיון עסקי, אלא שגנץ התעלם מהפסילה והביא לאישורו בממשלה. מינוי פוליטי שאותת לשווקים כי ההנפקה לא בראש מעייניו של השר, שהעדיף מינוי מקורב שבעברו היה מתנגד בולט לתהליכי הפרטה של חברות ציבוריות.

שר הביטחון בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נגד מינויו של פרץ עדיין תלויה עתירה של התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ, שבה נאמר: "עולה חשש כבד שמא תכלית המינוי נגועה בשיקולים זרים שאינם מן העניין, וכל תכליתו הוא בקידומו של מינוי פוליטי פסול...המינוי פוגע פגיעה קשה באמון הציבור".

פרץ, מנהיג הפועלים לשעבר, דרש וקיבל מרשות החברות (הנשלטת על ידי שר האוצר ליברמן) אישור להעלאת היקף המשרה של היו"ר מ-75% ל-100% בתוספת עלות של כ-300 אלף שקל בשנה לשכרו והתנאים הנלווים.

ומה פרץ עושה כדי להצדיק את השכר? לפי גורמים בתעשייה האווירית ובגופים המעורבים, שום דבר שקשור לתהליך ההנפקה. לדבריהם, פרץ - המינוי של גנץ - נכנס לעימות בין אשל להנהלת התעשייה האווירית ובחר את הצד של משרד הביטחון. לפי אחת מהגרסאות, אשל לא ויתר על החלפתו של לוי ומצפה מפרץ שיפעל בנושא. בין השאר, לפי אותה טענה, הוא בודק את האפשרות למנות את אחד מהמנכ"לים של חברות הבת של התעשייה האווירית. אלא שמדובר במהלך בעייתי שיעלה קשיים מעשיים ומשפטיים גדולים. דובר משרד הביטחון אמר בתגובה כי הפרסומים שלפיהם מנכ"ל משרד הביטחון מקדם כביכול מועמד מסוים הם שקריים.

עדיין ללא פיתרון: דיווחים בסוגיות רגישות יהיו חסויים?

נושא אחר שקשור להנפקה ותלוי בין השאר במשרד הביטחון, הוא פתרון סוגיית החיסיון. מכיוון שמדובר בחברה ביטחונית היוצאת בהנפקה לציבור נחוצים כללים ותקנות שיחריגו מהדיווחים לבורסה סוגיות רגישות. התהליך שאמור היה להיות טכני, נסחב כבר חודשים רבים. אמסלם האשים בכך את היועץ המשפטי לממשלה, שמצידו דחה את הטענות. גורמים משפטיים אומרים כי משרד הביטחון, הוא זה שגורר רגליים בסוגיה וכי בחודשים האחרונים אין שום תזוזה בנושא.

המידע על העיכובים הללו הגיע לגלובס מכמה וכמה מקורות שונים מתוך ומחוץ לתעשייה האווירית, וגם ממשרדי ממשלה המטפלים בסוגיה. אחד מהבכירים שבהם סיפר: "ההנפקה מתה - וזה עצוב ומקומם". גורם אחר הוסיף: "זה לא מעניין אף אחד במשרד הביטחון ובמשרדו של יו"ר התעשייה האווירית".

אי קידומה של ההנפקה שתוכננה כאמור להתבצע בשנה שחלפה, תמוהה במיוחד לאור הסכומים הגדולים שהיו אמורים להיכנס לקופת המדינה, ולהפוך את התעשייה האווירית לגוף עסקי גמיש יותר, מנוהל נכון יותר, ובעל יכולות מפותחות בהרבה להתמודדות בשווקים התחרותיים.

הגורם הנוסף שבתמונה: וועד העובדים

אל תוך המשוואה, נכנס גורם חשוב נוסף - ועד העובדים, שבראשו עומד יאיר כץ. בוועד מצדדים במנכ"ל לוי, ומקווים שעמיר פרץ יביא לאישור שר הביטחון את מינויו של לוי כבר בימים הקרובים. "בועז מקובל מאוד על העובדים, צמח כאן, וזכה בחמישה פרסי ישראל", אמר כץ בשיחה עם גלובס.

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: תעשיה אוירית

בוועד תומכים גם בהנפקה, ומנהלים מו"מ עם האוצר בהקשר הזה. לפי פרסום בכלכליסט, בדיונים בין האוצר לנציגי הוועד העלו האחרונים דרישה למענק של 100 אלף שקל לכל עובד במסגרת ההנפקה. באוצר אמנם הבינו שמדובר רק בהתחלה של המו"מ ובכל זאת נדהמו, שכן מדובר בדרישה שכפולה פי עשרה ממה שנהוג, פיצוי בהיקף של בין 3%-5% משיעור ההנפקה.

המשא ומתן בנושא אמנם מתקיים, אבל מי שמעורב בו הם רק הוועד ואנשי אגף השכר באוצר, ללא מעורבות או דחיפה של הגורמים האחרים המעורבים. אחד מהגורמים שהיה צפי שיתערב היה עמיר פרץ, בהיותו יו"ר ההסתדרות בעבר, ומייצג עובדים מול הנהלות. עם כניסתו לתפקיד פגש פרץ את יאיר כץ וערך איתו סיבוב מחובק ומתוקשר במסדרונות ובחדר האוכל המרכזי. אלא שכאמור, בדיונים עם האוצר הוא לא מעורב.

בדיונים עם האוצר יש כמה נושאים שעולים על הפרק. האחד - המענק על ההנפקה, השני - הסכם מסגרת שכר חדש וגמיש יותר שיאפשר תחרות מול החברות הפרטיות. נושא נוסף הוא ויכוח על תוספות שכר מעוכבות לעובדים בהיקף של 7.9% בשל טענות האוצר על חריגות שכר.

סעיף מעניין במשא ומתן על הסכם השכר ועל התגמול להנפקה הוא המעבר למסגרת גמישה בהרבה. הוועד דורש, בשונה מרשויות, חברות ממשלתיות ומשרדי הממשלה, להתנתק מסולמות הדרגות תלויות הוותק, ולגבש הסכם שיאפשר שכר דיפרנציאלי ומתגמל בהתאם להישגים, בדומה לחברות פרטיות.

המטרה: להתחרות על כוח אדם איכותי

ההיגיון העיקרי בכך, הוא בהגדלת יכולת התחרותיות של התעשייה האווירית על כוח אדם איכותי מול החברות הפרטיות - בדגש על חברות הייטק. אחד מהפתרונות המוצעים, הן לתגמול ההנפקה והן במסגרת ההסכם החדש, הוא מתן אופציות ומניות בחברה לעובדים. לפי כץ המהלך יחזק מאוד את הזיקה של העובדים לחברה, ויסייע לתחרות על העובדים המצטיינים. כץ טען שהממונה על השכר מכניס למשוואה את סוגיית חריגות השכר, שיש לנתקה ולעסוק בה בנפרד: "אני נלחם על שימור העובדים והם מאיימים עלי בעניין החריגות. תנו לנו שקט ואפתור מול ההנהלה את כל הסוגיות".

באוצר אומרים מנגד, כי הם בעד התפיסה של שינוי הסכם השכר לשכר גמיש ודיפרנציאלי, אך ועד העובדים מתעקש להסיר לחלוטין את הרגולציה והפיקוח של האוצר על המתרחש בתעשייה האווירית.

יאיר כץ, ראש ועד עובדי התעשיה האווירית / צילום: ועד עובדי התעשיה האווירית

במשרד הביטחון ומטעמו של פרץ נמסרו תגובות קצרות במיוחד שמתעלמות מכך שהחברה היא בבעלות אזרחי ישראל, הזכאים למענה הולם לשאלות על ההתנהלות בנושא, ועל מה שנראה כנכונות לוותר על הכנסה עצומה לקופת המדינה.

התעשייה האווירית שלחה לאחר פרסום הכתבה את התגובה הבאה: "יו"ר התעשייה האווירית פעל לאחרונה כדי לחזק את יחסי העבודה בין שר הביטחון לתעשייה האווירית, ועל פי הזמנתו הגיע מנכ"ל משרד הביטחון למפגש מטה מול מטה ולכן כל ההשערות על נתק בין המנכ"לים אינן נכונות.

"יו"ר התעשייה האווירית הודיע במספר הזדמנויות כי תומך בהנפקה ופעיל לקידומה, ולכן פעל להסיר את המחסום המיידי שעמד בפני המהלך כולו והוא אישור החיסיון מול משרד הביטחון. בימים האחרונים הגיע צו החיסיון לתעשייה האווירית והיו"ר מתכוון להשלים את המהלך מול היועמ"ש לממשלה.

"בנוסף על כך, יו"ר התעשייה האווירית מקיים הידברות עם שר הביטחון, מנכ"ל משרד הביטחון ומנכ"ל משרד האוצר לצורך קידום כל הליך ההנפקה".

ממשרד הביטחון נמסר: "נושא מינוי מנכ"ל התעשייה האווירית נמצא תחת בדיקה. הפרסומים שלפיהם מנכ"ל משרד הביטחון מקדם כביכול מועמד מסוים הם שקריים. משרד הביטחון מחויב להנפקת התעשייה האווירית ופועל לקידומה. סוגיית החיסיון (בעניין ההנפקה - ד.ז), טופלה והנושא הועבר להמשך עבודה". 

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

140 מיליארד שקל מהשקעות הציבור מרוכזים במדד מניות אחד. עד כמה זה מסוכן?

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול