גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם מאנדיי ואינטל בפנים: הצ'ופר החדש שחברות מציעות לעובדים עד למשרד

חברות כמו מאנדיי, אינטל, לייבפרסון ואפלייד מטיריאלס מציעות לעובדיהן ייעוץ פסיכולוגי, וחלקן עושות זאת במשרד עצמו ● איך זה פועל, ומה חברות צריכות לעשות כדי להתגבר על טשטוש הגבולות בין החיים הפרטיים לעבודה ● ניהול וקריירה

קשה בעבודה? המעסיק יממן לכם טיפול פסיכולוגי / אילוסטרציה: Shutterstock
קשה בעבודה? המעסיק יממן לכם טיפול פסיכולוגי / אילוסטרציה: Shutterstock

בחודשים האחרונים, נדמה שחדר הטיפול הפסיכולוגי הפך לגיבור טלוויזיוני. האם הוא גם יהפוך לסטנדרט במקומות העבודה? ערן זינמן, מנכ"ל משותף של מאנדיי, חשף לאחרונה שירות טיפולים אין-האוס שהחברה נותנת לעובדיה בפוסט שהעלה בנושא ובפודקאסט שהשתתף בו (startup for startup). "לפעמים שיחה אחת בקליניקה עשויה לעשות שינוי של 180 מעלות", אמר בפודקאסט, "סיפרתי שאני מטופל וממליץ על זה למנהלים ולעובדים. הסברתי כמטופל איך אפשר באמצע יום עבודה לעצור הכול ולצאת מהלו"ז המשוגע. הגעתי סביב סיטואציה שהרגשתי מאוד מוצף ומותש, בלי יכולת לטפל בצרכים שלך. בתור מנהל, כשאתה מותש, זה שולח מסר לא טוב".

"לא היו מספיק כלים לעזור"

מאנדיי אינה החברה היחידה שמספקת מימון מלא או חלקי של טיפול פסיכולוגי לעובדים, אבל היא עושה זאת ממש בתוך החברה עצמה, ובמהלך יום העבודה. חברות נוספות אימצו מודלים שונים.

 

בלייבפרסון ישראל, לדוגמה, העובדים זכאים לקבל ייעוץ טלפוני ללא הגבלה וחבילה מסובסדת של 15 טיפולים (החמישה הראשונים תמורת דמי רצינות סמליים). הייעוץ ניתן גם למנהלים שרוצים להתייעץ לגבי עובד שפנה אליהם עם בעיה אישית. "הוא לא אומר את שם העובד, רק מקבל ייעוץ איך לשוחח איתו", מבהירה איריס מרדכי, מנהלת משאבי אנוש בחברה. לדבריה, השירות הזה התחיל בתקופת הקורונה, לאחר שמנהל פנה אליה והיא הרגישה שאין לה מספיק כלים לעזור לו. "מיד אחרי המקרה הזה חתמנו חוזה עבור כל העובדים. התקשרנו בשלבים הראשונים של הקורונה עם חברת מתן מיתר ואפשרנו לעובדים ליצור איתם קשר באופן דיסקרטי".

איריס מרדכי, מנהלת משאבי אנוש לייבפרסון / צילום: נתנאל טוביאס

בחברת אינטל, ישנה תוכנית בשם EAP שכוללת שירותי ייעוץ, תמיכה וסיוע בהתמודדות עם מצבים שונים. במסגרת התוכנית פועל מוקד טלפוני לשיחות חינם עם פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים 24 שעות ביממה, בכל ימות השבוע, ולצד זה התוכנית מציעה גם חמישה מפגשי ייעוץ בשנה לכל אחד מבני המשפחה של העובד. מעבר לכך, אינטל מציעה לעובדיה החזרים על טיפול פסיכולוגי או ייעוץ פסיכיאטרי במסגרת ביטוח "אינטל מדיק" שלה.

אפלייד מטיריאלס מציעה שירותים דומים כבר יותר מ-20 שנה, והם מיועדים לא רק לעובד אלא גם לבני הזוג ולילדים. מדובר בשישה מפגשים ראשונים חינם ובהשתתפות של 50% במימון ששת המפגשים הבאים. בחברה אומרים שברבעון השלישי השתמשו בשירות הזה 73 עובדים.

"גבולות הגזרה ברורים"

האם תפקידו של מעסיק להציע שירות פסיכולוגי ועד כמה הוא צריך להיות מעורב בחייהם של העובדים במסגרת תפיסת ה-well being הכוללת שמחלחלת לארגונים? ייעוץ פסיכולוגי במקום העבודה מעלה שאלות על צנעת הפרט. האם עובד בארגון ירצה לחשוף בפני המעסיק את העובדה שהוא מטופל?

לדברי ד"ר טל נצר, פסיכולוגית קלינית מומחית, המנהלת יחד עם מיה הכהן ג'ייקובס, פסיכולוגית קלינית מומחית ויועצת ארגונית, את השירות של מאנדיי, גבולות הגזרה ברורים מאוד: "הקליניקה מתנהלת לפי כל כללי האתיקה המקצועית. המחויבות היא לעובד המטופל, ויש חיסיון מלא".

הכהן ג'יקובס אומרת שחלק מהעובדים דווקא בוחרים לשתף. "הם יכולים להגיד למנהל או לקולגה 'אני עולה לפסיכולוג לשעה'. אנשים מרגישים שזו מתנה שהם מקבלים".

סמנכ"לית משאבי אנוש במאנדיי, אושרת בנימין, מבהירה: "מדובר בשירות אנונימי לחלוטין. כל עובד מקבל בתהליך הקליטה בחברה כתובת מייל, והשירות ניתן בימים קבועים באזור יחסית מבודד, בקומה ריקה. גם הכניסה לחדרים היא דרך מסדרון פרטי שלא מאפשר לראות מי יוצא ומי נכנס. למרות שזה אנונימי, יש עובדים שבוחרים לשתף".

לדבריה, לחברה אין חשיפה כלל לדברים שעולים בקליניקה. "מעולם לא נאמר לנו משהו על עובד מסוים. הם כן ייתנו פידבק אם יש בעיה שחוזרת על עצמה אבל אף פעם לא בזיהוי פרסונלי. אנחנו לא מרגישים שזו חדירה לפרטיות כי אין לנו נגיעה למה שעולה בחדר הטיפולים".

אושרת בנימין, סמנכ''לית משאבי אנוש מאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

למה דווקא בין כותלי החברה?
"היה לנו חשוב שאלה לא יהיו מטפלים רנדומליים, אלא מזוהים עם התרבות של החברה. אנחנו שולחים כל מטפל לשמוע את הפודקאסט שלנו, כי העובדים כן מציפים תחומים שקשורים לעבודה ורצינו שיהיה קונטקסט".

ריקי אלוני, סמנכ"לית משאבי אנוש באפלייד מטיריאלס, אומרת שהמידע היחיד שהארגון מקבל הוא כמה השתמשו בשירות, באחוזים, כמה נשים וכמה גברים. לדבריה, לפני חצי שנה החברה עשתה קמפיין פנים ארגוני לשירות הזה, "כי ראינו שהמון עובדים ומנהלים לא זוכרים בכלל שהוא קיים מרוב שהוא אנונימי".

ריקי אלוני / צילום: דרור סיתהכל

"נירמול השיח הרגשי"

לדברי נצר והכהן ג'ייקובס, הטיפול מעניק לעובדים ולמנהלים כלים פרקטיים להתמודד עם סיטואציות קשות בעבודה. "יש המון מחקרים בעשור האחרון, בעיקר מתחום הפסיכולוגיה החיובית, בנוגע לגורמים שעוזרים לחוסן מנטלי של הפרט ושל הצוות", אומרת נצר. "הרבה פעמים אין רעיון מנחה אחד, אלא כל מיני פרקטיקות. לקחנו את המחקרים והפרקטיקות וניסינו לקבץ אותם לשלושה דברים מרכזיים: שייכות, משמעות ושליטה. זה מודל אינטואיטיבי וזה מאוד עוזר למנהלים להסתכל על עצמם גם באופן אישי וגם על הצוות".

איך אפשר לשפר את שלושת המרכיבים האלה?
"בנושא השייכות, אפשר לקחת חמש דקות פעם ביום לשיחה אישית עם העובדים. בהיבט של משמעות, אפשר להראות לעובד את התמונה הרחבה ולתת לו הערכה מפורטת; ובהיבט של השליטה, להגביר את הגמישות, לאפשר ניהול עצמי, תיאום ציפיות, לשתף בדיוני קבלת החלטות וביכולת להשפיע.

"מעבר לכך, יש משהו בנירמול השיח הרגשי בחברה. זה מתחיל במסר מהמנכ"לים שזה חשוב ונדרש. המסרים האלה מחלחלים לכל המחלקות ולכל הדרגים".

מה העובדים והמנהלים מביאים לחדר הטיפולים?
הכהן ג'ייקובס: "בתקופת הקורונה, המעבר המסיבי לעבודה מהבית וניהול מרחוק יצר הרבה מאוד דילמות - איך שומרים על לכידות של צוותים, איך מגייסים מרחוק אנשים שכף רגלם לא דרכה בחברה, איך משמרים תחושה של משמעות ושליטה בתוך החברה".

נצר: "אפילו קשיים סביב עבודה מרחוק וכלים להשתלבות בתוך חברה כשבקושי מכירים את הצוות. איך מתמודדים עם תסמונת המתחזה בתקופה ראשונה של השתלבות. אנחנו נותנות כלים לבסס ביטחון, לווסת את הלחצים בהשתלבות הראשונית".

איך מתמודדים עם התפרקות בתוך טיפול, באמצע יום עבודה?
"זו שאלה ששאלנו את עצמנו. הצוות הוא סופר-מקצועי ומיומן והוא יעזור לאדם לעשות עבודה סגירה והתארגנות לפני סיום הטיפול, וגם העובדים עצמם מודעים לזה. למי שעבורו זה מאוד מורכב, אנחנו מאפשרים להגיע מוקדם או בשעה מאוחרת".

כשנצר נשאלת על עלות מול תועלת, היא אומרת: "חברות מתקצבות אירועים מאוד גדולים ונסיעות וטיולים, אבל ההשקעה הבסיסית, השקעה בנפש, היא זו שהכי תורמת ל-well being של העובד".

זינמן עצמו אמר בפודקאסט שהשתתף בו כי "זה אחד הדברים הכי בסיסיים שחברה צריכה להשקיע בו. אני ממש רואה את זה הופך לסטנדרט - זו אחת ההשקעות הכי טריוויאליות עם ה-ROI הכי גבוה".

שותפים בטיפול זוגי

עירד אייכלר ודן לנדא, מייסדי הסטארט-אפ Circles, שמעניק מעגלי תמיכה לעובדים בארגונים, עברו בעצמם טיפול זוגי כדי לשפר את היחסים ביניהם. "פגשתי את דן לפני שנה וחצי דרך מכר משותף", מספר אייכלר. "מיד התחברנו וחלקנו שאיפות דומות, והתחלנו לפעול להקמת החברה. בחודשים הראשונים שקדנו על פיתוח המוצר, בנינו צוות, רכשנו לקוחות ראשונים ושוחחנו במשך שעות רבות, בעיקר על נושאי עבודה. כמה חודשים לאחר מכן התחלתי להרגיש שהדברים משתנים: ככל שגבר עומס העבודה, השיחות בינינו פחתו, נדרשנו לנהל יותר אנשים בצוות ורמת הלחץ עלתה. התחושות באותה עת היו דומות למתחים במשפחה צעירה שמתרחבת.

"התחלתי להרגיש שאנחנו מתרחקים. שנינו הרגשנו שמשהו לא עובד טוב, הילדים שלי הצליחו לזהות מתי אני מדבר עם דן בטלפון בגלל הטונים השונים.

הבנתי שזה חייב להיפסק, או כפי שאמר דן: 'לא בשביל זה באתי'. היינו זקוקים לעזרה ונקטנו צעד לא שגרתי בקרב מייסדים משותפים של סטארט-אפים: טיפול זוגי. כבר אחרי חודשיים אנחנו רואים תוצאות חיוביות. נראה כאילו משא כבד ירד מהכתפיים שלנו והיחסים בינינו ומצב החברה מעולם לא היו טובים יותר".

מימין: עירד אייכלר ודן לנדא, מייסדי Circles / צילום: דיויד גארב

לא הייתה לכם בעיה להיחשף מול העובדים?
"כשכתבתי מאמר על התהליך שעברנו, נתתי לאחת העובדות לעשות הגהה והיא אמרה לי 'אתה באמת רוצה שאקרא את זה?' היא נדהמה מהפתיחות. אנחנו עובדים באינטנסיביות מאוד גבוהה ויש הרבה מתח ולחץ, והעובדים מרגישים נוח לשתף. קיבלנו הדים מאנשים שקראו את המאמר וחווים קשיים דומים, וזה שחרר אותם לספר. הנטייה הטבעית של אנשים היא להתכנס פנימה. כדי לגרום להם לשתף, צריך לתת דוגמה אישית.

"מוטלת עלינו החובה לשפר את התקשורת בינינו כדי לשפר את חיי העובדים ואת עבודתם. הקשר ביני ובין דן כיום חזק וחיובי יותר, והדבר משפיע ישירות על הצוות ואמונה בחזון החברה".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

עיריית תל אביב / צילום: שלומי יוסף

קיצוץ של חצי מיליארד שקל: עיריית תל אביב בדרך לייקר שירותים משמעותיים לציבור

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי