גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית בכפר מול מגדלי הים התיכון: הפערים בהיקפי הפעילות לא באים לידי ביטוי בשווי ההנפקה

רשת הדיור המוגן בית בכפר צפויה להשלים הנפקתה בת"א לפי שווי של כ-1.3 מיליארד שקל - כ-12% פחות משל המתחרה, מגדלי הים התיכון, אשר לה פי שניים יחידות דיור והכנסות גבוהות בכ-150% ● מעבר לכך נהנות שתי החברות מתנאי שוק תומכים, ולטענת לידר שוקי הון "בסקטור הדיור המוגן טמון פוטנציאל גדול להצפת ערך בעתיד"

בנין בית בכפר כפר סבא / צילום: איל יצהר
בנין בית בכפר כפר סבא / צילום: איל יצהר

אחרי תקופה קצרה של שקט יחסי בגזרת ההנפקות הראשוניות בבורסה בת"א, צפויה בימים הקרובים השלמת ההנפקה של רשת הדיור המוגן בית בכפר. פרטי ההנפקה, שככל הידוע כבר סוכמו מול המשקיעים המוסדיים, משקפים את האמון הגבוה של האחרונים בעתיד עסקי הדיור המוגן - תחום מתפתח וצומח בישראל בשנים האחרונות.

ככל הידוע, בית בכפר סיכמה מול המוסדיים על הנפקת מניותיה לפי שווי חברה של כ-1.15 מיליארד שקל לפני הכסף, וגיוס כולל של כ-255 מיליון שקל - שמחציתו (קרוב ל-130 מיליון שקל) יזרום לקופתה באמצעות הנפקת מניות חדשות. המחצית האחרת תגיע לידיהם של בעלי החברה, משפחת בלושטיין, שתמכור נתח מהחזקותיה. לאחר ההנפקה, בהובלת פועלים אי.בי.אי ודיסקונט קפיטל, שיעור החזקות הציבור בבית בכפר צפוי לעמוד על כ-20% מההון.

נתוני ההנפקה - גיוס הון גבוה מהמתוכנן וללא קיצוץ במחיר - הופכים את בית בכפר להנפקה יוצאת דופן, לאחר שבחודשים האחרונים כמעט כל החברות שהנפיקו בבורסה המקומית נדרשו לקיצוצי מחיר משמעותיים, בטווח של 15%-50% מהמחיר המקורי שלפיו ביקשו לבצע את המהלך.

מלבד משפחת בלושטיין, מי שעוד יכולה להיות שבעת רצון מההנפקה של בית בכפר היא זרוע ההשקעות הבנקאית פועלים אקוויטי (לשעבר פועלים שוקי הון), שנכנסה להשקעה בחברה בספטמבר 2020, בהשקעה של כ-150 מיליון שקל, תמורת הקצאת כ-20% מהונה של בית בכפר, לפי שווי חברה של כ-750 מיליון שקל לבית בכפר "אחרי הכסף", הרבה מתחת השווי בגיוס ההון הנוכחי.

 

מגדלי הים התיכון מקימה 1,000 יחידות, בית בכפר 350

בית בכפר צפויה לסגור את ההנפקה בת"א בשווי של כמעט 1.3 מיליארד שקל אחרי הכסף - הנמוך בכ-12% בלבד משווי של כ-1.5 מיליארד שקל שלפיו נסחרת כיום החברה המתחרה, מגדלי הים התיכון. זאת, למרות שהיקפי הפעילות של מגדלי הים התיכון גדולים בהרבה.

כך, מגדלי הים התיכון, המחזיקה כיום כ-1,650 יחידות דיור פעילות בשבעה בתי דיור מוגן, מתכננת ומקימה עוד כ-1,000 יחידות דיור בארבעה בתי דיור מוגן חדשים. זאת בעוד שבית בכפר, המחזיקה כיום כ-830 יחידות דיור פעילות בארבעה בתי דיור מוגן, מקדמת הקמה והרחבה של שני בתי דיור מוגן (בכפר סבא ובבאר יעקב), שיוסיפו לה כ-350 יחידות דיור.

נוסף על כך, בית בכפר פועלת לרכישת שתי קרקעות בצפון הארץ, שעליהן היא מתכננת הקמת בית דיור מוגן, שתחילתו צפויה בשנת 2024, וכן היא מתכננת לאחר השלמת ההנפקה לרכוש קרקע ברומניה מבעלת השליטה בה, משפחת בלושטיין, שעליה מתוכננת הקמת בית דיור מוגן, שיכלול כ-400 יחידות דיור.

תומר בלושטיין, סמנכ''ל פיתוח עסקי, רשת בית בכפר / צילום: כפיר זיו

שתי החברות נהנות, כאמור, מפוטנציאל משמעותי לצמיחת עסקיהן בשנים הבאות, עם התרחבות מתוכננת בהיקפי הפעילות, המשך צמיחת קהל היעד הפוטנציאלי - אוכלוסיית הקשישים בישראל - והמשך הטיפוס במחירי הדיור בישראל, ששברו שיאים בשנת 2021.

עסקה נוספת מהחודשים האחרונים, המעידה על האטרקטיביות שמזהים לא מעט גופים ושחקנים בשוק בענף הדיור המוגן, נעשתה ברשת הדיור המוגן "עד 120", שבמסגרתה רכשה חברת התשתיות והנדל"ן שפיר הנדסה את השליטה (53%) ברשת מידי חברת הפיננסים והביטוח הפניקס. העסקה בוצעה לפי שווי של 1.35 מיליארד שקל לרשת הנרכשת, המפעילה שלושה בתי דיור מוגן ובהם כ-650 יחידות דיור.

בית של מגדלי הים התיכון בגני תקווה / צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון

שווי הנכסים, 3.5 מיליארד שקל, גבוה ב-70%

עם מספר יחידות דיור פעילות גבוה פי שניים שמציגה מגדלי הים התיכון לעומת בית בכפר, כבר חצה שווי נכסיה של הראשונה רף של 3.5 מיליארד שקל - גבוה כמעט ב-70% משווי נכסי הנדל"ן שמציגה בית בכפר בדוחות. בהתאם, גם מספר העובדים שלה כפול, ועומד על יותר מ-400.

גם חלק מהנתונים הפיננסיים מעידים על פערים משמעותיים בין שתי החברות. בתשעת החודשים הראשונים של 2021 היו הכנסות מגדלי הים התיכון, שהתקרבו ל-160 מיליון שקל, גדולות בכ-150% מהכנסות בית בכפר.

הרווח התפעולי של מגדלי הים התיכון בין ינואר לספטמבר 2021 התקרב ל-100 מיליון שקל, והשתפר משמעותית בעיקר בזכות שערוכי נכסים, וסכום זה היה גדול פי שלושה מהרווח התפעולי שהציגה בית בכפר, שנהנתה גם היא משינוי חיובי בשווי נכסיה, אם כי צנוע בהרבה.

למרות זאת, בדרך לשורה התחתונה סבלה מגדלי הים התיכון מעלייה חדה בהוצאות המימון שלה, בעיקר בגין "הוצאות שערוך פיקדונות דיירים", בהשפעת עלייה במדד המחירים לצרכן, בעוד שבית בכפר, הפועלת במתכונת רזה יותר, הצליחה לקזז חלק גדול מהשפעה זו בהכנסות מימון מרווחי שערוך תיק ני"ע שברשותה.

כך, רווח נקי של 24 מיליון שקל שהציגה בית בכפר בין ינואר לספטמבר 2021, היה גבוה בכ-85% מהרווח הנקי שרשמה בתקופה זו מגדלי הים התיכון. בסיכום שנת 2020 הציגה בית בכפר רווח נקי שנתי של כ-41 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ-13 מיליון שקל שספגה מגדלי הים התיכון, בעוד שב-2019 הגיע הרווח הנקי של מגדלי הים התיכון ליותר מ-100 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של כ-66 מיליון שקל שרשמה בית בכפר באותה שנה.

אוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי מבוסס

בית בכפר ומגדלי הים התיכון, שהן שתיים מרשתות הדיור המוגן הוותיקות בישראל, החלו לפעול כבר במהלך שנות ה-80 של המאה הקודמת, וכיום הן נחשבות גם מהחברות הבולטות בתחומן.

בית בכפר החלה בפעילות בשנת 1988. בית הדיור המוגן הראשון שלה נפתח בכפר סבא בשנת 1992, ומאז היא התרחבה כך שכיום בבעלותה שלושה בתי דיור מוגן נוספים, בכפר סבא, בביתן אהרון ובגדרה. במסגרת פעילותה בית בכפר יוזמת, מנהלת, מתפעלת ומחזיקה בבתי דיור מוגן, המיועדים לאוכלוסיית בני הגיל השלישי, בדרך כלל גילאי 70 ומעלה בחתך סוציו-אקונומי בינוני-גבוה.

בית בכפר מספקת את צורכי הדיירים ומעניקה להם "מגוון של שירותים בתחומי הבריאות, הרווחה והפנאי", בהם שירותי רפואה, מתקני ספורט, פעילויות תרבות, תחזוקה וניקיון, חוגים ועוד. החברה מפעילה גם מחלקות סיעודיות במתקנים שלה.

מגדלי הים התיכון החלה בפעילות בשנת 1985, ומניותיה הונפקו בבורסה בשנת 2014. כיום לחברה בתי דיור מוגן בנורדיה, ברמת השרון, בכפר סבא, בגני תקווה, בירושלים, בצומת סביון ובבת ים.

החברה מציעה נכסים המתאפיינים "ברמת גימור גבוהה ובשירותים יוקרתיים", עם שלל שירותים ופעילויות שהיא מציעה לדייריה, המגיעים בדרך כלל מהעשירונים העליונים של האוכלוסייה.

מוטי קירשנבאום, יו''ר מגדלי הים התיכון / צילום: רמי זרנגר

"הביקוש ימשיך להיות חזק, ההיצע מוגבל ללא שינוי"

בהתייחסות לענף שפרסמה לאחרונה לידר שוקי הון במסגרת סקירה על מניית מגדלי הים התיכון, היא מציינת כי "ענף הדיור המוגן הינו מהסקטורים היותר דפנסיביים, והפוטנציאל הטמון בסקטור להצפת ערך בעתיד הינו גדול".

לפי לידר, "מצד אחד, הביקוש צפוי להמשיך להיות חזק, בין היתר, בשל העלייה בתוחלת החיים ושיעור החדירה הנמוך בקרב האוכלוסייה, ומהצד השני ההיצע מוגבל, ולא צפוי שינוי מהותי בו בטווח הקצר-בינוני".

נוסף על כך, ציינו בלידר, "קיימת קורלציה בין מחירי הדיור המוגן ובין שוק המגורים בישראל, ואנו מעריכים, כי בטווח הקצר-בינוני נמשיך לראות עלייה ריאלית במחירי הדיור בישראל". 

בלידר העניקו למניית מגדלי הים התיכון המלצת "קנייה" ונקבו במחיר יעד של 13 שקל - גבוה כמעט ב-40% מערכה הנוכחי העומד על פחות מ-10 שקלים.

הנחות אלה יכולות לסייע להסביר את הקלות היחסית שבה סגרה בית בכפר את הנפקתה, שבה ככל הידוע לקחו חלק גופים מוסדיים גדולים יחסית, וכן את העניין שעוררה מניית מגדלי הים התיכון בשנים האחרונות בקרב כמה משקיעים בולטים.

בין היתר, במהלך שנת 2019 ביצעה מגדלי הים התיכון הקצאה פרטית של כ-4% מהונה לדוד פתאל, המייסד ובעל השליטה של חברת המלונאות פתאל החזקות, זמן קצר לאחר שחן למדן, בעל השליטה בחברת השילוח והלוגיסטיקה אוריין, השקיע גם הוא כמה עשרות מיליוני שקלים ברכישת נתח ממניותיה.

בינתיים, ניתן להניח כי המשקיעים הללו מרוצים, לאחר טיפוס של כ-75% שמציגה מניית מגדלי הים התיכון שלוש שנים לאחור. בעל השליטה ויו"ר החברה, מוטי קירשנבאום, מחזיק כ-22% מהמניות, בשווי של כ-320 מיליון שקל.

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק