גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן אלדד: נגע ההדלפות גורם לציבור לאבד אמון במערכת המשפט

כאלף פרקליטים קמים מדי בוקר במטרה לשרת את הציבור נאמנה ובאופן הוגן ● למרות זאת, נוצר משבר אמון מתמשך מול הציבור ● בין ההדלפות, והסירוב המתמשך לקבל ביקורת, מערכות האכיפה חייבות להבין שהן צריכות להשתנות ● דעה

נגע ההדלפות הוא מהגורמים המשמעותיים לאובדן אמון הציבור במערכת האכיפה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
נגע ההדלפות הוא מהגורמים המשמעותיים לאובדן אמון הציבור במערכת האכיפה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דרכו של אמון, שהוא נבנה במשך שנים אך עלול להתמוטט ברגע אחד. הדבר נכון לגבי אמון בין אנשים, הוא מדויק גם לגבי האמון במוסדות שלטון. מי שרוצה לשפר את אמון הציבור בפרקליטות ובמערכות האכיפה, יודע ששנים של השקעה באתוס של יושרה יכולות לרדת לטמיון בגלל תשובה אחת שאינה האמת המלאה: תשובה של פרקליט אחד, לשאלת שופטת אחת, בתיק אחד.

סקר גלובס: 46% לא מאמינים לפרקליטות, לבתי המשפט ולמשטרה 

מערכות נבחנות לפי תפקודן של החוליות החלשות שלהן. במערכות האכיפה, החולשה מתבטאת בכשל ערכי או מקצועי, אם חוליה כזו כשלה, נשבר האמון. אם ברגע של התמודדות עם קושי לא נאמרה לבית המשפט ולציבור האמת, אם נציגי המערכת התחמקו, הסתירו או להטטו באמת, יהיה קשה לשקם את הנזק.

לכן, העצה הטובה ליצירת אמון, היא להתנהג בצורה מעוררת אמון. כאלף פרקליטות ופרקליטים קמים כל בוקר לעבודתם ומשקיעים את כל יומם בהגנה על הציבור, כשמה שמנחה אותם הוא רצונם לעשות בהגינות, לעשות טוב, לעשות נכון. אותם אלף אישה ואיש, חדורים בשליחות, ומחויבים לפעול ביושרה.

 

לא לשכוח את עקרונות ההגינות והיושרה

אין די בכך, נדרש שהמערכת כולה תפעל בצורה מעוררת אמון. אם מתברר שלא ניתן למנוע לחלוטין את המקרים החריגים, מתחייב שהארגונים יפעלו נגדם, והמנהיגים יחנכו לכך שגם בתיקים החשובים ביותר, בהם ההצלחה חשובה לביצור שלטון החוק ולמאבק בפשיעה, לא יישכחו אף לרגע עקרונות ההגינות והיושרה שהפגיעה בהם מסוכנת הרבה יותר מהסכנה שבאובדן ה"נצחון".

למרות הרוח הערכית והטובה של מרבית העוסקים במלאכה, נוצר משבר אמון מתמשך. שיקום האמון הציבורי מחייב תכנית במספר מישורים. נדרשת העצמה של מנגנוני הביקורת המקצועית הפנימית והעבודה מול הביקורת החיצונית, שינוי בשיח עם הציבור, והתמודדות נחושה עם מספר "מוקדים" היוצרים משברי אמון. אדגים את הדברים באמצעות הטיפול הנדרש, לדעתי, בכמה מהסוגיות. כדוגמה למוקד בעייתי, אתחיל באי הטיפול בהדלפות.

נגע ההדלפות הוא גורם משמעותי לאובדן האמון במערכת האכיפה. חומרי חקירה מפורסמים ברבים, עמדות המובעות בדיונים פנימיים בפרקליטות, מפורטות בתקשורת. הטענה של דוברי המערכת היא שהסניגורים הציניים הם המדליפים. טענה זו בעייתית, שכן יש מקרים לא מעטים, בהם הדברים מתפרסמים בטרם הועבר המידע להגנה. כשפורסמה כתבה עם איור של שולחן הדיונים סביבו נדונה "ש שאלה ציבורית רגישה, וסביב האיור צוינה עמדת כל משתתף, לא כלל האיור עמדות סניגורים, כי אלה לא ישבו שם.

מרבית הפרקליטים נוהגים מול התקשורת כמו שמצופה משבוי לנהוג מול חוקריו. השבוי מונחה למסור רק שם, מספר אישי ודרגה. "היית נותן את מספר הטלפון של הדוברות וטורק את הטלפון, בנימוס, אבל בהחלטיות", תיאר אחד מאנשי התקשורת את ה"שיח" שהיה מתקיים איתי בעבר. כך, אני מניח נוהגים 99% מהפרקליטים.

האחוז הבודד של המדליפים, מחייב יחס מיוחד. הם גורמים לנזק עצום לחקירות, ליכולת להביע דעה בדיונים, ובראש ובראשונה לאמון הציבור. הדלפת חומר חקירה היא עבירה של הפרת אמונים. אם ההדלפה היא תמורה לסיקור, יש שיטענו שהמדליף עבר עבירת פשע חמור של לקיחת שוחד, שדינה עד 10 שנות מאסר.

מדליפן אינו איש חוק - הוא עבריין ומקומו מחוץ למערכת. מערכת שיש לה עניין באמון הציבור, חייבת לפעול נגד הדלפות. בעבר הצעתי לשנות מדיניות בנושא, להתחיל מפתיחה בחקירה, במקרה החמור הבא של הדלפה. הצעתי שלא לפעול, חלילה, כמו שפעלו בעבר. לא לחטט בנתוני התקשורת של עיתונאי, אלא להתחיל דווקא משותפי הסוד, שאחד מהם לכאורה בגד באמון שניתן בו.

נכון לשקול בדיקות פוליגרף תקופתיות

הצעה שנייה שהצעתי היא לקיים בדיקות פוליגרף תקופתיות, דוגמת אלה שאני עצמי עברתי לאורך שנותיי בפרקליטות, בשל העובדה שעסקתי גם בתיקים ביטחוניים. לימים זכיתי לשותפים מכובדים לדרישה זו. גם נשיאת העליון וחבר שופטיו העלו מספר פעמים את הדרישה. גם הם נדחו, אם כי ביותר נימוס. מערכת שמתנגדת לחקירה ולתהליכי מניעה, אינה יכולה להיות מופתעת מכך שחשד הציבור נופל עליה.

עיקר השיח בביקורת על הפרקליטות עסק במאבק שהתנהל בעבר נגד הקמת נציבות הביקורת, ולאחר מכן לצמצום כוחה וסמכויותיה. אופן ניהול מערכה זו פגע קשות באמון הציבור. ניצחון פירוס היה סילוקה של נציבה שרצתה לקדם את אמון הציבור. בשעה שארגון הפרקליטים הוביל מאבק לשמירת זכויות הפרקליטים בהליכי הביקורת, הנהלת הארגון התמקדה במניעת ביקורת על הפעלת שיקול הדעת המקצועי. במאבק זה נשכחה העובדה שביקורת על החלטות מקצועיות היא כלי חיוני לבניית אמון ציבורי. האמון בבתי המשפט נבנה משך שנים על גורמים רבים, ואחד החשובים הוא שקיימות ערכאות ערעור, המוסמכות לבחון טענות לטעות שיפוטית. חובה לקיים בתביעה הכללית מערכת ביקורת ותיקון, גם על החלטות מקצועיות, וראוי שתחילה תתקיים ביקורת פנימית.

בפרקליטות קיימים מנגנוני תיקון פנימיים אך הם מוחלשים ואינם זוכים למעמד הראוי. שאיפה לחזק את אמון הציבור, תביא להעצמת המחלקות שנועדו לבחינה מחדש ותיצור תרבות של פתיחות לביקורת מקצועית.

רכיב משמעותי של התכנית להתמודדות עם משבר האמון הייתה פתיחה בשיח אחר מול הציבור, ופתיחות לשמיעת הערות וביקורת, ולמיצוי האפשרויות ליישום הערות מן הציבור. דוגמה לסגנון האחר, הנדרש, הייתה בשיח עם ראשי הרשויות המקומיות. לאחר הבחירות האחרונות לרשויות המקומיות.

בתחילת 2019, ביוזמה משותפת עם מרכז השלטון המקומי והעומד בראשו, ראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות, חיים ביבס, קיימנו מפגש עם ראשי הרשויות המקומיות החדשים שנבחרו. הרעיון שכונן את המפגש הזה נבע מלקחי תיקים שניהלנו נגד ראשי רשויות שהואשמו בעבירות שחיתות. למדנו, שחלק מהעבירות לא היו תוצאה של בחירתו של אדם מושחת, שהגיע מלכתחילה לכס ראש הרשות כדי לגרוף ממון לעצמו, אלא שתהליכים לא זהירים בעבודה מול גורמים כלכליים הפועלים בעיר, דרדרו את נבחר הציבור אט-אט לקשר פלילי מולם.

ניסינו, במפגש המיוחד עם נבחרי הציבור, להציג לראשי הרשויות תמרורי אזהרה, שאולי ימנעו מהם מלהתקרב למקום שבו ייכשלו. כך למשל, הצעתי להימנע ממפגשים עם יזמים בארבע עיניים. ראיתי בעבר, שבמפגשים כאלה הציעו לאנשים הצעות, שבדיעבד היו מעדיפים שכלל לא יוצעו להם. חשבתי שאם נמנע כך עבירה אחת של נבחר ציבור אחד די יהיה בכך כדי שהתועלת תעלה על ההשקעה.

התנשאות הפרקליטות מהווה חרב פיפיות

מעבר לכך, מפגשים כאלה גם מגבירים את אמון הציבור בפרקליטות, שהופכת כך למי שלא רק "מחפשת" עבריינים אלא גם למי שמנסה למנוע עבירות. הדבר מלמד על יושרה של הארגון וענייניות. יש להרחיב יוזמות כאלה, ולקדמן גם בתחומים אחרים. על יוזמות אלה "זכיתי" לביקורת בפרקליטות ופרקליטה בכירה מאוד גם צוטטה בתקשורת כמי שאמרה שבאתי ללמד קבוצה של עבריינים בכוח איך לבצע עבירות ולא להיתפס. גישה כזו בדיוק, מתנשאת וקיצונית, שרואה בנבחרי הציבור עבריינים עד שלא יוכח אחרת, היא שפוגעת באמון הציבור בפרקליטות.

לא ניתן לסיים סקירה מדגמית זו של רעיונות לשיפור אמון הציבור בפרקליטות מבלי להתייחס להשלכת העיסוק בהליכים פליליים שיש להם השלכות פוליטיות על אמון הציבור. המתנגדים לכל שינוי תולים באירועים אלה את הפגיעה באמון, ואומרים שאלו שאיבדו את האמון הם תומכיו של נאשם פופולרי. לכך אין בעיני בסיס מוצק. המערכת איבדה את אמונם של ישראלים בני כל הקבוצות, העדות והדעות, ולא רק את אמונם של תומכיהם המושבעים של אנשים שהועמדו לדין. קשה למצות כאן את כל מה שיש לומר בהקשר זה, אך אציין מספר נקודות.

ראשית, אין דרך להימנע מעניינים כאלה, למרות שכל החלטה מאכזבת חלק מן הציבור. לכן חובה שכשמגיעים לצמתים כאלה, המערכת ומנהיגיה יהיו מצוידים באמון ציבורי רב. אמון שכזה יתקיים אם מערכת האכיפה תקפיד שלא להיראות כמי שעוסקת בשיקולים פוליטיים. הסדרים שבהם הפרקליטות דורשת מאיש ציבור להתפטר, ולהציג את הדברים כאילו הדבר נובע מסיבות אישיות, וכאילו אין לפרישה כל קשר להסכמות בתיק הפלילי, ינתצו את אמון הציבור ויציגו את הפרקליטות כשחקן פעיל במגרש הפוליטי, שרואה כחלק מתפקידו "להוריד" אדם כזה או אחר מתפקידו. זאת, שלא באמצעות מנגנוני הקלון, השנויים במחלוקת כשלעצמם, אך קבועים בחוק, אלא בהסדר "מתחת לשולחן" שיש בו יסוד של חוסר שקיפות כלפי ביהמ"ש והציבור. העובדה שנבחר הציבור מסכים ואחר כך מציג עצמו כמי שנסחט, לא צריכה להפתיע איש.

שנית, אין מקום לשיקולים כלשהם שאינם מקצועיים. אם התביעה הכללית מגיעה למסקנה שראוי שבפרשה מסוימת תיפתח חקירה או שיוגש כתב אישום, ואם אין מראש, במסגרת כללי המשחק המוגדרים בחוק ובהנחיות, עילה לעכב את ההחלטות, אסור לעכב את ביצוען ולו ליום אחד. שמעתי פעם "עצה" מאדם מאוד בכיר, שאם אני חושב שצריך לפתוח בחקירה שתרגיז את השמאל, עלי להמתין ולעשות זאת ביום שתבשיל גם חקירה בעניין אחר נגד מי מאנשי הימין. בעיני, הפרש הרוכב על סוס האכיפה לא צריך להסתכל ימינה ושמאלה. רק אם הציבור יבין, שהוא מביט רק ישר, ייתן בו את אמונו.

עיסוק במישור הפלילי באישים פוליטיים הוא אפשרי, ואף מתחייב. ככל התנהלות שנוגעת לאכיפת החוק, הוא חייב להיות נחוש והחלטי. אולם את הלב הכבד שפועם כשמערכת האכיפה פועלת בזירה זו, על הציבור לחוש תמיד, וגם בתיקים אלה.

ליצירת אמון אין די באמירה על ייסורי ההחלטה. הציבור יאמין, רק אם יראה שהמערכת פועלת תוך שימוש זהיר ורגיש בסמכויותיה, אם לא יחשוש שהיא אוהבת להרגיש את העוצמה שלה, את היכולת שלה לשלוט בתהליכים פוליטיים וציבוריים, שהיא נהנית מהכוח, שלעיתים הופך לכוח מוחלט.

הכותב הוא סנגור פרטי, כיהן עד לאחרונה כמנהל המחלקה לעבירות כלכליות בפרקליטות המדינה, ושימש תקופה קצרה כמ"מ פרקליט המדינה

עוד כתבות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות קלות; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל