גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכלכלה אישרה את מכסות הביצים, אך בינתיים לא חולקה אפילו אחת

ועדת הכלכלה אישרה להגדיל את מכסות הביצים כדי לעודד גידול בישראל ● אלא שכעת מתגלה כי מועצת הלול לא חילקה אפילו מכסה אחת חדשה ● בענף צופים מחסור חריג בביצים לקראת חג הפסח, וככל הנראה גם יבוא מחו"ל לא יצליח לפצות על כך ● מועצת הלול: תוספת המכסות תבוא לידי ביטוי בשוק רק ב-2023

ביצים / צילום: איל יצהר
ביצים / צילום: איל יצהר

לפני כחודשיים אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת כ-500 מיליון מכסות ביצים חדשות. עם זאת, נכון להיום - אף אחת מהן לא חולקה. כעת, במשרד החקלאות חוששים שעלול להיות מחסור חריף מהרגיל בביצים, כזה שאפילו מכסות היבוא שנפתחו לאחרונה לא יצליחו לפצות עליו.

משק הביצים בישראל מתנהל בשיטה של תכנון ריכוזי. משרד החקלאות קובע בכל שנה כמה ביצים מותר לייצר בישראל, ומועצת הלול (המורכבת משני נציגי מגדלים ונציג ממשלה) מחלקת אותן למגדלים. המגדלים יכולים לייצר רק את המכסות שהוקצו להם ולא מעבר, זאת במטרה להגביל את הייצור כדי להעלות את המחיר - ובכך לסבסד את גידול הביצים בישראל דרך העלאת המחיר לצרכן.

למרות ההחלטה, מועצת הלול לא פתחה אף מכסה

בחורף האחרון השתוללה שפעת העופות בישראל; המחלה פגעה קשות בעופות הגדלים בארץ והייתה עלולה לפגוע גם בבני אדם. כדי למנוע את התפשטותה, 586 אלף עופות מטילות הושמדו, בנוסף ל-355 אלף ברווזים ותרנגולי הודו. על-פי משרד החקלאות, ההשמדה צפויה לגרום למחסורים ניכרים בביצים למאכל.

שפעת העופות גם היוותה דחיפה נוספת לרפורמה ווטרינרית. מנכ"ל משרד החקלאות הקודם, שלמה בן אליהו, כינה חלק מהלולים בישראל "לולי זבל" בשל התברואה הירודה בהם. הווטרינר הראשי במשרד החקלאות יזם רפורמה באוקטובר 2019 שמטרתה שדרוג הלולים בישראל, והחל מחודש מרץ 2022 לא תהיה אפשרות לאכלס מחדש לולים שאינם עומדים בתקנות הווטרינריות החדשות והמחמירות יותר.

לכן, משרד החקלאות פתח כ-600 מיליון מכסות ביצים נוספות, המהוות תוספת משמעותית של כ-25% לסך מכסות הביצים בישראל. נציגי הלולנים התנגדו להרחבת המכסות וטענו כי מדובר בביטול בפועל של התכנון הריכוזי בענף. התקנות בכל זאת עברו את ועדת הכלכלה בשל החשש ממצב בו אין תקנות כלל, והשנה הנוכחית נפתחת בלי מגבלות ותכנון ריכוזי בענף המתנהל בצורה זו במשך עשרות שנים.

כעת, האחריות על החלוקה בפועל של מכסות הביצים עוברת למועצת הלול, הנמצאת בשליטת המגדלים. אלא שכאמור, היא לא חילקה אפילו מכסה אחת חדשה. "כל עוד קיים משטר מכסות במדינת ישראל, האחראי על חלוקת המכסות היא ועדת המכסות, שהיא גוף בתוך המועצה לענף הלול", טענו גורמים במשרד החקלאות. "משרד החקלאות הגיש לכנסת תקנות לקראת שנת 2022, במסגרתם הגדיל את כמות המכסות לחלוקה בצורה שתוכל לתת מענה לחסר בייצור המקומי כדי לעודד הגדלת ייצור מקומי, ולא להיות תלויים בעשרות מיליוני ביצים מיבוא".

המדינה עדיין מעדיפה לחזק את הייצור המקומי

לפני כשבוע אישר משרד החקלאות מכסות יבוא מיוחדות של כמיליארד ביצים. מדובר בכמות גדולה כמעט פי עשרה ממכסות היבוא בשנה שעברה, שעמדו על 110 מיליון ביצים בלבד. עם זאת, לא בטוח שזה יעזור.

אלעד מלכא, מנכ"ל "האינטרס שלנו", ארגון חברתי שמטרתו להשפיע על מקבלי ההחלטות, סיפר לגלובס כי ישראל מייבאת ביצים בעיקר משלוש מדינות: ספרד, איטליה ואוקראינה. "אוקראינה כמובן לא ממש רלוונטית, ולא בטוח שליצרנים בספרד ובאיטליה יהיו מספיק ביצים לייצא כדי למלא את המכסה", הוא מוסיף. "גם הולנד יצואנית ביצים, אבל חוסר הסנכרון בין הרגולטורים לא מאפשר סחר כרגע".

בנוסף, יוסי שליו, סמנכ"ל הסחר של רשת טיב טעם, התראיין השבוע לגלובס ואמר: "כרגע אין מחסור במוצרים קריטיים מאוקראינה, ממנה מייבאים תבואה, משקאות חריפים וביצים. אולם צריך לזכור שמלאי הביצים בארץ אף פעם לא מספיק לצריכה הרגילה בחג הפסח, ומשרד החקלאות יצטרך לתת מענה ולתת חלופות אחרות".

לדברי מנכ"לית משרד החקלאות ופיתוח הכפר, נעמה קאופמן-פס, משרד החקלאות הגדיל לקראת שנת 2022 את כמות המכסות בשוק המקומי כדי לעודד גידול ביצים בישראל, ועליו לוודא שיש מספיק ביצים בישראל מייצור מקומי ולהפחית תלות ביבוא. "זו המשמעות של ביטחון מזון", טענה קאופמן-פס. "הצעת תיקון שהוגשה לוועדת הכלכלה של הכנסת נועדה לאפשר הסרת מספר חסמים, ביניהם לאפשר הסבת מבנים קיימים ששימשו לגידול שלוחות עוף אחרות ללולי הטלה, בכל הארץ (ללא מגבלת מרחק ממקום מגורי בעל המכסה, ע"ד) ובכל צורות ההתיישבות החקלאית (קיבוצים ומושבים שיתופיים, ע"ד). תיקון זה יאפשר אכלוס בלולים שהוקמו לאחרונה או המוקמים בימים אלה, בתמיכת המשרד".

במילים אחרות, למרות הפתיחות הניכרת ליבוא, העדיפות הראשונה של משרד החקלאות היא עדיין חיזוק הייצור המקומי. מנכ"לית משרד החקלאות דיברה על התיקון ל"תקנות המועצה לענף הלול". מדובר במהלך שנועד לסייע למגדלים חדשים לעמוד בדרישות הסף לקבלת מכסות ייצור, בין השאר על-ידי הקלה על המרת לולי עוף ללולי הטלה, ואישור אכלוס ללולים בעלי כלובים.

כדי לשפר את תנאי המחיה של העופות, משרד החקלאות שאף לחייב כל מקבל של מכסה חדשה בשימוש בלולים ללא כלובים בלבד. כשהתברר עומק המחסור הצפוי בביצים, משרד החקלאות שב על עקבותיו והציע לבטל את הדרישה ללולים ללא כלובים - כל עוד הלול הוא מודרני ועומד בדרישות הווטרינריות שהוחמרו לאחרונה. התקנות הוגשו לוועדת הכלכלה, אך זו עדיין לא קבעה מועד לדיון בהן.

האם הכול מונע מאינטרסים אישיים?

מלכא מ"האינטרס שלנו" הסביר כי יש גם עניין פרסונלי בסירוב של מועצת הלול לפעול. "איתן דוידי הוא אחד מהמגדלים הגדולים בארץ שיש לו השפעה גדולה על החלטות מועצת הלול", סיפר מלכא. "במקרה, הוא גם זה שסבל יותר מכל מהמשמדת המטילות - כ-300 אלף מהמטילות שהושמדו במסגרת המלחמה בשפעת העופות שייכות לו. נציגי הלולנים בוועדת המכסות דואגים לו ומונעים מכסות חדשות ממגדלים עד שהוא ישלים את הלהקה שלו. בשל העובדה שהמכסות לא מחולקות, דוידי הוא היחיד בתור לקניית פרגיות, והופך למעין מונופוסון".

כפי שציין סמנכ"ל הסחר של טיב טעם, הייצור הישראלי המוגבל מלמעלה לרוב לא מצליח לעמוד בביקוש של חג הפסח, ולכן נפתחת כל שנה מכסת יבוא שמשלימה את הייצור המקומי. עם זאת, נראה כי הפעם עלול להיות מחסור משמעותי הרבה יותר, וייתכן כי היבוא מלא יצליח לפצות עליו. דווקא בשם השמירה על ביטחון המזון של ישראל, נוצר מצב המונע את הרחבת הייצור במקרה של מחסור, ואנחנו עלולים לראות זאת בקרוב בכל רשתות השיווק.

ממועצת הלול נמסר כי: "המועצה פועלת להקצאת המכסות החדשות ותוספות המכסות למגדלים קיימים על פי התקנות. ההרשמה לקבלת מכסות חדשות תסתיים על פי תקנה 5 ב-1 במרץ. מאחר ומכסות חדשות יוקצו למי שיבנה לול חדש נטול כלובים תוספת המכסות תבוא לידי ביטוי בביצים בשוק רק ב-2023. ההרשמה לתוספות מכסות למגדלים קיימים על פי תקנה 7 הסתיימה בסוף ינואר. כל הבקשות עוברות בחינה של עמידתן בתנאי התקנה בימים אלו. כל הבקשות שימצא כי הן עומדות בתנאים יוקצו בחודש מרץ".

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-10%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; פלנטיר צוללת ב-15% במסחר המוקדם בוול סטריט


מדד פוטסי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל