גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענפי הספורט מטילים סנקציות: איפה הם היו כשהרוסים פלשו לקרים?

הקבוצות הרוסיות לא יוכלו לקחת חלק בתחרויות ספורט רבות • זהו צעד מתבקש שיכול להפעיל לחץ, אבל אי אפשר לשכוח שב-2014, כשהקשרים של פיפ”א ופוטין היו חזקים, אף אחד לא חשב לפגוע בספורט הרוסי • וגם: המשמעות של הרף השיפוטי החדש על ישראל

דקת דומיה כמחאה על הפלישה הרוסית לאוקראינה במשחק של הנובר נגד לייפציג אמש / צילום: Reuters, imago images/Picture Point LE
דקת דומיה כמחאה על הפלישה הרוסית לאוקראינה במשחק של הנובר נגד לייפציג אמש / צילום: Reuters, imago images/Picture Point LE

הסנקציות הספורטיביות על רוסיה לא הותירו כמעט שום ענף ספורט אדיש למתקפה באוקראינה. פיפ"א השאירה את רוסיה - למי ששכח המדינה שאירחה את המונדיאל האחרון - מחוץ למונדיאל ב-2022 בקטאר. אופ"א הוציאה את הקבוצות הרוסיות מהתחרויות האירופיות ושללה מסנט פטרסבורג את האירוח היוקרתי של גמר ליגת האלופות במאי הקרוב.

היורוליג השעתה את שלוש הקבוצות הרוסיות מהמשך המפעל, למרות שהן בעמדת העפלה לרבע הגמר. הפורמולה 1 לקחו מהרוסים את הגראנד פרי שהיו אמורים לארח בספטמבר השנה בסוצ’י, ובטניס הדיחו את הנבחרות הרוסיות מהשתתפות בטורנירים. משם והלאה כולם יישרו קו: ענפי הרוגבי, השחייה, הטקוואנדו, ג’ודו, ובעצם כולם.
הסנקציות עוצמתיות בהיקפן אבל לא מדובר בתקדים.

גופי ספורט שתמיד מקפידים להפריד פוליטיקה מספורט נקטו לאורך השנים פעמים רבות בעמדה שיפוטית. פיפ"א ניצלה את כוחה לבוא חשבון עם מדינות שהפעילו כוח: ב-1950 היא סגרה את גביע העולם בפני גרמניה ויפן בעקבות חלקן במלחמת העולם השנייה; דרום אפריקה נחסמה מהשתתפות במוקדמות גביע העולם בגלל שלטון האפרטהייד, וב-1992 יוגוסלביה לא הורשתה להשתתף בטורניר היורו כחלק מהסנקציות שהוטלו עליה בעקבות המלחמה בבלקן, והיא הודחה גם מהשתתפות במונדיאל 1994.

הכסף הגדול נתן לגיטימציה ללחימה

גופי הכדורגל והוועד האולימפי מובילים את המהלכים. אך מי מחליט מה נכון ומתי ראוי להתערב? השיפוטיות, לפחות הפעם, נבחנת דרך עיניים קצת אחרות, ותלויה בשאלה מה עומד על הכף מבחינה מסחרית-כלכלית. רוסיה היא דוגמה טובה לבחינת האופן בו מובילים הגופים הגדולים את ההחלטות - מדוע הרוסים לא נפגעו על ידי גופי הספורט כאשר פלשו וסיפחו את חצי האי קרים ב-2014?

בתקופה ההיא יותר מדי כסף עמד על הפרק. הקשרים של פיפ"א עם ממשל פוטין היו חזקים מדי מכדי לקחת ממנו את המונדיאל בגלל פלישה. ההסכמים הגדולים בין פוטין לגופים הגדולים רק נחתמו: בהחלטה שהתבררה כמושחתת, ושעמדו לצידה הרבה הטבות כלכליות, פיפ"א נתנה לרוסיה ב-2010 את אירוח המונדיאל של 2018.

באותה העת נחתמו ההסכמים הגדולים של גזפרום עם פיפ"א - "שותפות" הם קראו להסכם (partnership) בין הצדדים. רוסיה העמיקה דרך הסכמים מסחריים את מקומה בכדורגל האירופי. כשהכסף זרם מגזפרום לכדורגל אף אחד לא הוטרד מכך שהחברה היא לא באמת נותנת חסות - אף לקוח שנחשף בטלוויזיה לפרסום של גזפרום על הדשא באצטדיון לא יכול לממש את החשיפה לרכישה של מוצר כלשהו. ההסכם הזה, כולם יודעים, נועד להעניק לרוסיה מעמד חסין בכדורגל העולמי ולקרב אותה דרך הכסף ללגיטימציה באירופה וליצירת קשרים בינלאומיים.

 

רוסיה הייתה כמובן גם חזקה מאוד בצד השני של מפת הספורט - הוועד האולימפי העניק לה את האירוח של משחקי החורף ב-2014 בסוצ’י, עיר הנופש של פוטין. במקרה ההוא רוסיה העדיפה, בטיימינג מחשיד משהו, להמתין קצת עם הפלישה לאי קרים. הרוסים חיכו ארבעה ימים בלבד לסיום משחקי החורף וב-27 בפברואר 2014 רשמו פעילות התקפית ראשונה משמעותית בקרים.

אירועי התוקפנות בחצי האי קרים גם אז היו משמעותיים והוטלו סנקציות כלכליות מצד ארה"ב. אבל לספורט זה לא הגיע. מסתבר שיש הבדל בין הדחה רוסית מהשתתפות לבין התרת הסכמים מסחריים בשווי מיליארדי שקלים שנחתמו לאירוח גביע העולם ב-2018 והמשחקים האולימפיים של 2014.

עניין נוסף שמקל הפעם על גופי הספורט הגדולים להטיל סנקציות על רוסיה, הוא הלקח מתקופת הקורונה. פיפ"א, אופ"א או הוועד האולימפי התנסו בהרבה מאוד שינויים, הזזות וביטולים של אירועים ומשחקים בשנתיים האחרונות. מה שפעם היה נתפס כאסון, למשל הזזה של משחק גמר לאצטדיון אחר, הוא כבר חלק מהפרקטיקה. שני הגמרים האחרונים של ליגת האלופות הוזזו מהערים שבהן היו אמורים להיערך בגלל נגיף הקורונה, אז גם את הגמר בסנט פטרסבורג אין בעיה להזיז.

"חוסר היכולת להתחרות יפגע קשה ברוסיה"

האם גופי ספורט בכלל צריכים להיות בתוך המשחק הפוליטי? למה טניסאים/ ג’ודוקאים/ כדורגלנים/ שחיינים צריכים להיפגע מההתנהלות של המנהיגים שלהם? מה אשמים האוהדים? ומי בכלל קובע מהו הרף של התוקפנות שממנו יש לנקוט סנקציות - במה שונה התקיפה עכשיו של רוסיה מפעילות התקפית-צבאית אחרת שנעשית בעולם?
בימים האחרונים נשמעים יותר ויותר קולות שטוענים כי לא ניתן לנתק את הספורט מהפוליטיקה, וכי הספורט הוא גורם לחץ נוסף ומשמעותי על מנהיגים.

"לספורט תמיד הייתה השפעה אדירה על החברה", אומר מייקל פאיין, לשעבר אחראי השיווק של הוועד האולימפי הבינלאומי בשיחה עם סוכנות AFP. "לחרם הספורטיבי על שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה היה השפעה לא פחות גדולה - אם לא יותר - מאשר הסנקציות הכלכליות שהוטלו על המדינה, בשינוי העמדות של השלטון".

יו רוברטסון, יו"ר ההתאחדות האולימפית הבריטית, טוען שאיסור גורף על הספורט הרוסי יכול להיות בעל השפעה דרמטית על נשיא רוסיה. "לפוטין אולי לא אכפת מה שאר העולם חושב עליו, אבל הוא צריך לדאוג מה העם הרוסי חושב עליו", הוא אומר ל-AFP. "אם הוא יאבד את התמיכה שלהם - הסיפור שלו נגמר. לפעילות של קהילת הספורט יש פוטנציאל להיות גורם משפיע מאוד על העם הרוסי. חוסר היכולת להתחרות יפגע קשה ברוסיה".
מבצע בעזה עשוי לגרור סנקציות על ישראל?

ובכל זאת, השאלה העיקרית היא סביב הפרשנות שנותנים גופי ספורט להתנהגות תוקפנית. עם יוגוסלביה המתינו הרבה מאוד חודשים וספרו עשרות אלפי הרוגים לפני שהוחלט על סנקציות ספורטיביות, כך גם עם שלטון האפרטהייד.

עם רוסיה, לעומת זאת, לא המתינו אפילו יומיים מהרגע שהחלה המתקפה על אוקראינה, עוד לפני שמישהו בכלל ידע האם המתקפה תהיה אכזרית. זו לא רק רוסיה - הרף השיפוטי הונח נמוך הרבה יותר, גם על "משת"פים": בלארוס, בת-בריתה שמסייעת במלחמה, סופגת גם היא סנקציות גורפות בספורט.

מה המשמעות, למשל, עבור ישראל? הלגיטימציה המלאה והמהירה שקיבלו נבחרות וקבוצות שהודיעו כי לא יתמודדו מול רוסיה עשויה לקבוע רף שיפוטי חדש. מה תהיה המשמעות של עוד מבצע של צה"ל בעזה? אחרי הכל, אנחנו פסיק קטן במפת הספורט העולמית ולא מגובים כלכלית בשום הסכם מסחרי ששווה להילחם עבורו.

עוד כתבות

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

בזמן המלחמה: שת"פ מפתיע בין אלביט ללופטהנזה

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דירוג האשראי של ישראל עומד שוב למבחן ובינתיים עלויות הגיוס מטפסות

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש מרץ, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

מאות מיליוני דולרים מתחת לרפיח: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים, ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי