גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחברה החרדית מצאו דרכים עוקפות להמשיך לצרוך כלים חד-פעמיים

מחקר חדש בדק כיצד השפיעה העלאת המס על כלי הפלסטיק החד-פעמיים על התנהגות הצרכנים בחברה החרדית ● הממצאים מצביעים על כך שרבים בחרו להצטייד בכמות גדולה של כלים מראש, וכי קיים חוסר אמון בולט במניעים מאחורי המהלך

מחלקת חד''פ בסופר / צילום: תמר מצפי
מחלקת חד''פ בסופר / צילום: תמר מצפי

עד כניסתו לתוקף של הצו המטיל מס על כלים חד-פעמיים בנובמבר האחרון, עמדה צריכת כלי הפלסטיק החד-פעמיים בישראל על 7.5 ק"ג לנפש בשנה, פי 5 מממוצע הצריכה באיחוד האירופי. בסך-הכול הוציאו הישראלים מדי שנה כ-2 מיליארד שקל על כלים חד-פעמיים. לפי נתוני סטורנקסט, מאז החלת הצו נרשמה ירידה מסוימת בצריכה (בינואר - כ-15%), אולם כעת מציע מחקר חדש כי בכל הנוגע לחברה החרדית ניתן היה להגיע לרמה דומה של הפחתה באמצעות קמפיינים מותאמים, במקום על-ידי הכפלת המחיר.

הבחירה לבצע את המחקר דווקא בחברה החרדית, ולהשתמש בו כאבן בוחן לכלל האוכלוסייה הישראלית, נעשתה לדברי החוקרת ד"ר ענת צ'צ'יק מהמחלקה לגאוגרפיה וסביבה באוניברסיטת בר אילן, בין היתר על רקע העובדה שחברה זו חשופה פחות מהציבור החילוני לתכנים של איכות הסביבה, ועקב מאפיינים סוציו-דמוגרפיים המובילים לשימוש מוגבר בכלים חד-פעמיים.

ד"ר צ'צ'יק ערכה את המחקר עם פרופ' תנחום יורה מאוני' טורונטו וד״ר דן קאופמן מהמכללה האקדמית ספיר ובשיתוף עם דודי דרור, מנכ"ל אסקריא, חברת מחקר המתמחה בחברה החרדית. המחקר התבצע בשני שלבים. השלב ראשון, שנערך בנובמבר 2020, טרם כניסת הרפורמה לתוקף, כלל כ-450 משתתפים שהתבקשו להשתתף באופן היפותטי בתוכנית לצמצום השימוש בכלים חד-פעמיים. המשתתפים חולקו לקבוצות אקראיות, וכל קבוצה קיבלה הצעה בעלת פרמטרים שונים, על-מנת לבחון את שיטת השכנוע האופטימלית שתוביל לצמצום השימוש.

דר' ענת צ'צ'יק / צילום: שלומי מזרחי

הממצאים הראו כי הגורמים שהשפיעו על הנכונות להשתתף היו שיעור ההשתתפות של יתר התושבים בקהילה, מידת הסיכון לזיהום מי שתייה שהתוכנית יכולה להפחית, העמדות הסביבתיות של המשיבים, מקורות המידע שמהם הנדגם משתמש לקבלת חדשות, והאופן שבו מוסגר המידע ביחס להשפעות השליליות של הכלים החד-פעמיים.

כאשר נשאלו המשתתפים האם היו מוכנים להפחית את השימוש בכלים חד-פעמיים, 64% מהמשיבים ענו כי היו מוכנים להשתתף באחת מתוכניות ההפחתה שהוצעו במחקר. 31% בחרו בתוכנית של "יום בשבוע ללא כלים חד-פעמיים", ו-33% בחרו בתוכניות מגבילות יותר, שכללו יומיים או שלושה בשבוע נטולי שימוש בכלים חד-פעמיים.

תחושת הפגיעה הישירה

השלב השני במחקר התבצע חודשיים לאחר הטלת המס, בסוף ינואר 2022, ובו לקחו חלק 500 נסקרים. אחד הממצאים המעניינים נגע לסברה שאחת ממטרות המהלך הייתה לפגוע בחברה החרדית. מהשאלונים, שכללו אפשרות סימון מספר תשובות, עולה כי 73% מהמשיבים מאמינים כי המס החדש נועד לפגוע בה ישירות. 69% סבורים כי הוא הוטל במטרה להעשיר את קופת המדינה, כ-33% חושבים כי מדובר ברצון לרצות את האוכלוסייה החילונית, ורק 16% מאמינים במטרתו הייעודית להפחית את צריכתם של המוצרים המזיקים לסביבה.

"הטלת המס אומנם השפיעה על התנהגות הצרכנים כצפוי, אך הממצאים מראים כי ניתן להגיע לשינוי התנהגותי בדרכים רכות ומותאמות, גם ללא הטלת מס", אמר דודי דרור, מנכ"ל אסקריא. "הנתונים מצביעים גם על התחושות במגזר, לפיהן האופן שבו פעל שר האוצר אביגדור ליברמן בהטלת המס לא נבע בעיקר מדאגה לאיכות הסביבה, וחלק ממטרותיו היו פגיעה בחברה החרדית".

דודי דרור, מנכ''ל אסקריא / צילום: אלמוג גבאי

"בכלכלה התנהגותית האמצעים צריכים להיות מותאמים למאפיינים של כל אוכלוסייה", מסבירה ד"ר צ'צ'יק. "במהלך המחקר נתנו מידע על הנזק שפלסטיק גורם, דיברנו על נורמות חברתיות, על הנזק לכדור הארץ. לא כולם היו מוכנים להצטרף, אבל כן הייתה היענות שמאוד הזכירה לנו הן את הנתונים המדווחים על ירידת הצריכה בסופרמרקטים, והן את תשובות המשתתפים בסקר ביחס לכוונותיהם להפחית צריכה בטווח הארוך".

חיים קליגר, מחבר הספר "איך למכור ארטיק לחרדים" ומומחה שיווק ופרסום לחברה החרדית, מזכיר כי "אין שום מהלך משמעותי שבוצע על-ידי משרד ממשלתי שמגיע בלי הסברה. כולם, ולא משנה מאיזה מגזר, מבינים שכאשר רוצים להוביל מהלך צריך להשתמש בשיטת 'המקל והגזר'. תעבירו חוק, אבל תסבירו אותו. אנחנו לא במדינה קומוניסטית.

"איפה היה השיח עם הציבור שעליו אתה מטיל את החוק? כל מה ששמענו וראינו זו נוקשות, אפילו עריצות. זה לא רק חוסר כבוד למגזר החרדי, אלא גם למערכת השלטון. היא צריכה להידבר עם האזרח, ולא משנה אם קוראים לו 'משה' או 'מוישה'. אבל את 'מוישה' לא סופרים. החברה החרדית היא לא ציבור ברברי, גם בהלכה קיימת התייחסות לשמירה על הסביבה. אבל זה ציבור שרוצה שידברו אליו בשפה מכובדת ומבינה".

צ'צ'יק מספרת כי בקרוב יעלה קמפיין הסברתי בחסות המשרד להגנת הסביבה. גם היא סבורה שצריך היה להקדים ולהעלות אותו טרום הטלת המס. "העיתוי מאוד גרוע. יוקר המחיה עכשיו בכותרות, ובקרב החברה החרדית יש תחושה שהמס נועד לפגוע בהם.

"התחושה שלהם היא שמלכתחילה הם לא טסים לחו"ל או נוסעים במכוניות פאר, ועכשיו מונעים מהם משהו שחוסך להם המון זמן ומאמץ. זה לא שאני בעד שימוש בכלים חד-פעמיים, אבל יש צורך להנגיש את זה בצורה חכמה ולדאוג לתחליף - למשל, לסבסד כלים חד-פעמיים מתכלים או מדיחי כלים שיקלו עליהם".

שאלת היום שאחרי

בשלב השני של המחקר נמצא כי במהלך החודש הראשון לאכיפת המס חלה ירידה בשימוש בכלים חד-פעמיים, בפרט בקרב המשתמשים בתדירות גבוהה. לפני הטלת המס, 50% השתמשו בכלים אלה ביותר מתשע ארוחות בשבוע, ושיעור זה ירד ל-26% כחודש לאחר הטלתו.

"המס הוריד את צריכת החד-פעמי בתקופה הקצרה שאחריו, בין היתר בזכות התארגנות מוקדמת ורכישות גדולות מוקדמות, שבסופו של דבר יאזלו מהבתים, מהמוסדות ומהישיבות שרכשו שנה קדימה", מסביר דרור. "כדי לבדוק את השפעת המס נצטרך לראות מה יקרה ביום שאחרי, ולבחון עד כמה כל אחד מתכוון להפחית בצריכה".

צ'צ'יק מסייגת ואומרת כי "אנחנו לא יודעים אם אחת הסיבות לירידת הכמות הנצרכת של הכלים חד-פעמיים היא האגירה הגדולה שנעשתה לפני הטלת המס. אבל חוקים הם הרבה פעמים לא יעילים, כי קשה לאכוף אותם, והמס עשוי להיות לא אפקטיבי. גם לא כל כך ברור האם פדיון המס אכן מופנה באמת לטובת אמצעים שקשורים להפחתת השימוש בפלסטיק".

"לפי הנתונים שראיתי, לכאורה אחרי הטלת המס נרשמה ירידה של 25% בצריכה", מוסיף קליגר. "אבל אף אחד לא יודע שהחרדים התחילו לקנות כלים חד-פעמיים ברשות הפלסטינית. בפחי הזבל נמצא את אותה הכמות שהייתה קודם. אז דפקו את הרשתות ואת החנויות שמוכרות חד-פעמי, אבל בפועל נשארים עם אותם מספרים".

חיים קליגר, מומחה שיווק ופרסום לחברה החרדית / צילום: חוה לאופר

לא מקבלים תגמול

צ'צ'יק מציעה כמה פתרונות שיכלו להפחית את ההתנגדות והכעס, ולגייס חלקים מהחברה החרדית למען איכות הסביבה. "לחנך אוכלוסייה כזו זה לא פשוט, היא מאוד קונפורמיסטית, וכל הגישה לאיכות הסביבה ושינויי האקלים היא בעייתית. אבל יש את הנטייה להקשיב לגדולי הדור, שאם היו מגייסים אותם לייעץ לציבור החרדי להשתמש באותה כוס חד-פעמית לאורך היום, במקום לקחת כוס חדשה בכל פעם שצמאים ולזרוק אותה לפח, היה פה שינוי.

"יכול להיות שכיום הפחיתו ב-30% את הצריכה, אבל אנחנו עדיין משלמים יותר, כי המחיר עלה פי 2, ובציבור החרדי מרגישים שהם לא מקבלים תגמול על המאמץ שלהם להפחתה. אחת הדרכים לרתום מישהו להתנהגות חברתית זה לא שכל אחד יחשוב שהוא 'הפראייר' היחיד, אלא שאם כולם יעשו את השינוי יחד נוכל לחסוך מיליון כוסות חד-פעמיות ביום, וזה משהו ששווה לנסות". גם דרור סבור כי "הסברה נכונה לא תתמסמס. להפך: היא תישאר ליותר זמן מאשר המס, שימצאו דרכים לעקוף אותו".

כדוגמה למהלך מוצלח מציע קליגר להסתכל על נושא מיחזור הבקבוקים. "במודיעין עילית החלו לאסוף בקבוקים, ופרסמו שאחוז מסוים ייתרם לארגון חסד. פתאום, כל המיחזוריות התמלאו בבקבוקים. למה? כי מישהו דיבר בשפה של החברה החרדית. דיברו על צדקה, על עזרה לזולת. גם בנושא הזה אפשר היה לנסות ולהבין מה מדבר למגזר".

"שינוי התנהגות הוא אפשרי, וזה נכון גם בציבור החרדי", מסכמת צ'צ'יק, שמתכננת להמשיך לשלב שלישי במחקר, על-מנת לבחון את ההשפעות בטווח זמן רחוק יותר. "ניתן להגיע לציבור הזה באמצעות רגולציה רכה, הסברה ומתן מידע, לעומת הטלת המס שבצידה עלויות חברתיות. חינוך סביבתי ויצירת נורמות יכולים להוביל לשינוי ההתנהגותי רצוי, מבלי לעורר תגובה אנטגוניסטית של המגזר".

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל