גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התנפלות על סוכר וכוסמת": רוסיה משלמת חובותיה, אך הסנקציות משתקות את הכלכלה

ממשלת רוסיה איימה לשלם את התשואה על אגרות החוב שלה ברובלים, אך לבסוף שילמה בדולרים והתחמקה מהכרזת סוכנויות הדירוג על חדלות פירעון ● במקביל, האינפלציה במדינה מזנקת, מחסור חמור בסחורות נרשם במדפים, והבנק המרכזי שואף להשיג "עצמאות כלכלית"

סופרמרקט במוסקבה. מחסור חמור במוצרי יסוד / צילום: Shutterstock, Sergey Bezgodov
סופרמרקט במוסקבה. מחסור חמור במוצרי יסוד / צילום: Shutterstock, Sergey Bezgodov

למרות האיומים לשלם את חובותיה ברובלים בלבד, העבירה ממשלת רוסיה בימים האחרונים תשלומים בדולרים כריבית על אגרות החוב הממשלתיות שלה.

מדובר בסדרת תשלומים קטנה יחסית, בשווי 117 מיליון דולר, המהווים את התשואה הנדרשת על אג"חים לטווח קצר. התשלום, שלפי גופי הסליקה המעורבים בוצע במועד, מאותת כי רוסיה מעוניינת בשלב הנוכחי להימנע מהגדרתה כמדינה בחדלות פירעון. לתשלום קדמה אזהרה מצד סוכנויות דירוג כמו "פיץ’" ו"סטנדרד-אנד-פורס", לפיה כל תשלום רוסי ברובלים ייחשב כאילו המדינה אינה עומדת בהחזר חובותיה והיא תוגדר כפושטת רגל, לראשונה מאז 1998.

חשש ריאלי שרוסיה לא תעמוד בחובותיה

מתוך 15 סדרות האג"ח הקיימות של ממשלת רוסיה בדולרים או באירו, רק שש מכילות פסקה משפטית המאפשרת תשלום, במקרים מסוימים, ברובלים, ולא במטבע הערך של הנייר. בשלושת השבועות האחרונים מאז פתחה רוסיה במלחמה נגד אוקראינה, הידרדרו אגרות החוב הרוסיות לדירוג הנמוך ביותר בקטגוריית ה"זבל" של הסוכנויות, ואיבדו יותר מ-80% מערכן, בשל חשש ריאלי כי רוסיה לא תעמוד בהחזר חובותיה.

החששות לובו על ידי כך ששר האוצר הרוסי, אנטון סילואנוב, הבהיר בראיונות בימים האחרונים כי הממשלה מתכוונת לשמור את עתודות המט"ח המצומצמות יחסית שבידיה - מה שלא נחסם והוצא-משימוש על ידי הסנקציות הבינלאומיות - כדי להמשיך ביבוא קריטי כמו תרופות וטכנולוגיה. הוא אמר כי "הגיוני לגמרי" שרוסיה תשלם את התשואה על אגרות החוב ברובלים, לפי השער הממשלתי שנקבע להם, אחרי שהמסחר החופשי בשוק הופסק יום לאחר תחילת המלחמה וטרם חודש. הוא אף הוסיף כי כל הכרזה על חדלות-פירעון תהיה בגדר "פשיטת רגל טכנית" בלבד.

אנטון סילואנוב, שר האוצר הרוסי / צילום: Associated Press

אך נכון לעכשיו, נראה כי הממשלה הרוסית החליטה להימנע מהגדרה זו. התשובה לשאלה עד כמה תמשיך ותהיה מחויבת לכך תימדד במספר השבועות הקרובים: לפי חישובי סוכנות הידיעות "בלומברג", רוסיה אמורה לשלם כחצי מיליארד דולר כריבית על החוב הלאומי שלה בשלושת החודשים הקרובים. בנוסף, התשלום הרוסי בימים האחרונים נעשה באמצעות מערכות הסליקה שאמורות להמשיך ולתפקד רק עד סוף אפריל, בשל הסנקציות הבינלאומיות. לאחר מכן לא ברור כיצד ייעשו התשלומים, והחשש מפשיטת רגל כללית יילך וייגבר.

כלכלנים חלוקים לגבי ההשפעות של התממשות תסריט בו רוסיה תגיע לפשיטת רגל. יושבת הראש של קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גאורגייבה, העריכה את החשיפה הגלובלית של בנקים וממשלות לחוב רוסי בכ-120 מיליון דולר, ואמרה כי סכום זה אינו מהווה "סיכון מערכתי" לכלכלה הגלובלית.

 

אחרים העריכו כי אובדן חוב זה יכול לגרור תהליך שרשרת שיהיה דומה לסיכון לפשיטת רגל בו ניצבו מדינות דרום אירופה, כמו יוון ופורטוגל, בעקבות משבר האשראי העולמי של 2008.

הבנק המרכזי מנסה לשדר תמונה אופטימית

מתוך רוסיה עצמה הולכים וזורמים הדיווחים על שיבושים קשים באספקת מוצרים מחו"ל ועליות מחירים דרמטיות. נראה כי ההפתעה הרוסית מהסנקציות כוללת בעיקר את האיסור המערבי על ניהול עסקים עם הבנק המרכזי של המדינה, שלמעשה עיקרו את היכולת ההיפותטית שלה להתגונן מפני סנקציות.

יותר ממחצית מה"מבצר הפיננסי" שהקימה ממשלת רוסיה - אחזקות זהב ודולרים, אירו, יין וליש"ט - למעשה מוקפאים ואינם ניתנים להפשרה או להחלפה ברובלים. לרשות הממשלה עומד השיעור הלא-ידוע שמוחזק ביואן הסיני, אחזקות זהב הנקובות במטבע הסיני, וגם הכנסות המט"ח האדירות המגיעות מדי יום מיצוא אנרגיה לאיחוד האירופי (בין 500 ל-700 מיליון אירו ביום, תלוי במחירים).

כתוצאה מכך, הממשלה הרוסית הטילה הגבלות מט"ח חמורות למי שעוזב את רוסיה, והבנקים אינם מציעים המרה חופשית בתוך המדינה. לפי הדיווחים מרוסיה, גובר המסחר בזהב כסחורה המחליפה את המטבע המקומי.

הבנק המרכזי העלה את הריבית בין-לילה ל-20%, ובימים האחרונים הוא אף שיבח את הצעד ככזה המגן על הכלכלה הרוסית. הצמרת הרוסית, כולל הנשיא ולדימיר פוטין, מודים באופן פומבי בקשיים שהסנקציות גורמות, אולם פוטין אמר כי "בטווח הארוך לרוסיה יש את כל היכולת להתמודד עם הצרכים". הוא הודיע גם על העלאה קרובה בפנסיות ובתשלומים לעובדי ציבור כדי להתמודד עם עליית המחירים, שהגיעה ליותר מ-20% לפי הערכות שונות.

אחרי שחלק גדול מכלי התקשורת הזרים נאלצו לעזוב את רוסיה בשל החוקים החדשים האוסרים להגדיר את הנעשה באוקראינה כמלחמה ולדווח על הנעשה באופן אובייקטיבי - הרשתות החברתיות הפכו למקור מידע. מתיעוד שעלה בהן, ניתן לראות תורי ענק לסוכר בערים שונות ברוסיה. כמה קטעי וידיאו מראים מאבק של קונים על חבילות סוכר בסופרמרקטים. דובר הקרמלין אמר בסוף השבוע כי אין כל מחסור אמיתי - רוסיה היא יצואנית סוכר - וכי מדובר בהתנפלות מיותרת על סחורה.

"אין כל סיבה לרוסים להתנפל על החנויות ולקנות כמויות של כוסמת, סוכר ונייר טואלט", אמר דמטירי פסקוב. לפי הנתונים הרשמיים של הלמ"ס הרוסי, שצוטטו באתר "מוסקבה טיימס", מחיר הסוכר עלה במדינה ב-15% בשבועיים האחרונים, ומתלווה לעליית מחירים כללית.

הבנק המרכזי הרוסי ניסה לשדר תמונה אופטימית של הבאות בימים האחרונים, והעריך כי המדינה תוכל לחזור לזמנים שבהם סיפקה את צרכיה בעצמה.

"הכלכלה הרוסית נכנסת לשלב של טרנספורמציה מבנית בקנה מדה רחב, שתלווה על ידי עלייה זמנית - אך בלתי נמנעת - באינפלציה, הנובעת בעיקר בשל התאמות מחירים בתחום המזון והשירותים", הודיע. רוסיה השעתה יצוא דשנים, הפחיתה משמעותית יצוא חיטה ודגנים אחרים ומקדמת סחר רב יותר עם הודו, סין ובלארוס.

מקווים שהסנקציות יפעילו לחץ על פוטין

מדינות המערב מקוות כי הסנקציות הכלכליות ישמשו כמנוף לחץ על נשיא רוסיה פוטין לחתור להסכם שיסיים את הלחימה. "אנו מקווים כי הסנקציות יכריחו אותו לשנות את תוכניותיו", אמר בסוף השבוע דובר ממשלת צרפת.

עם זאת, בשלב הנוכחי לא ברור מה יהיה תוקפן של הסנקציות, ואם הן כלל נכללות במשא ומתן על סיום הלחימה. בנוסף לצעדים הממשלתיים של קואליציה הולכת וגוברת של מדינות במערב, המגזר העסקי הגלובלי מושך במהירות את השקעותיו ברוסיה ומחסל את פעילותו.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג’ונסון אמר ביממה האחרונה כי הוא פוסל אפשרות של חזרה ל"עסקים כרגיל" עם רוסיה אחרי המלחמה הנוכחית. "זה יהיה לחזור על הטעות שעשינו ב-2014 (אחרי סיפוח קרים, א"א)", אמר.

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב