גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף לחגיגה בהייטק? לראשונה מזה שנתיים, ירידה בביקוש למתכנתים

לראשונה מאז פרוץ מגפת הקורונה, ברבעון האחרון נרשמה ירידה במספר המשרות הפנויות למפתחי התוכנה ● פיטורים מחברות טכנולוגיה בארה"ב, בהודו ובברזיל, לצד האטה בגיוסי העובדים בתחומי המסחר האלקטרוני, מבשרים שהחורף של חברות ההייטק כבר כאן

גם בלמונייד חווים האטה בצמיחה. הנפקת החברה ב־2020 / צילום: באדיבות NYSE
גם בלמונייד חווים האטה בצמיחה. הנפקת החברה ב־2020 / צילום: באדיבות NYSE

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שפורסמו לפני שבוע וחצי, מגלים דבר שלא התרחש בישראל מאז פרוץ מגפת הקורונה לפני כשנתיים - מספר המשרות הפנויות למפתחי תוכנה החל לרדת. זאת, לאחר עלייה תלולה ורצופה שנרשמה מאז שנת 2020, הרגע שבו חלחלה ההבנה שהקורונה מייצרת גם הזדמנויות חדשות לענף הטכנולוגיה.
על פי נתוני הלמ"ס, בין החודשים ינואר למרץ נרשמה ירידה של 3% בביקוש למפתחי תוכנה. באותה תקופה, לשם השוואה, נרשמה עלייה של 6% בביקוש לסוכני מכירות ואנשי מכירות בסניפי רשתות בקניונים, ועלייה של 5% במלצרים ובברמנים.

נתוני ירידה דומים התגלו גם עבור מהנדסי אלקטרוניקה, שהביקוש להם ירד כעת לרמה בה היה בשיא מגפת הקורונה באפריל 2021. על פי הלמ"ס, הביקוש למקצוע זה ירד בכ- 31% מאז אוקטובר האחרון, וב-3.6% מאז חודש ינואר השנה.

עם זאת, צריך לומר שלא כל המהנדסים סובלים מירידה בביקוש. מספר המשרות הפנויות למהנדסי מכונות עלה בכ-9% בהשוואה לינואר השנה. גם אצל ההנדסאים והטכנאים רואים עלייה רצופה בביקוש, עם מספר משרות פנויות של כ־1,300 איש, שיא של השנים האחרונות.

שינוי כיוון או ירידה רגעית שתיעצר?

העלייה בביקוש למתכנתים בשנה שעברה הייתה הגבוהה והמהירה ביותר אי פעם. המספר הכפיל את עצמו מ-7,000 ל-14,000 בתוך שנה בלבד, בין ינואר 2021 לינואר 2022. לשם השוואה, לפני הקורונה לקח ארבע שנים למספר המשרות הפנויות להכפיל את עצמן. האם המטוטלת משנה כיוון כלפי מטה או שמא מדובר בירידה רגעית שתיעצר בקרוב?

אייל סולומון, מנכ"ל ומייסד חברת השמה להייטק אתוסיה, מספר על משנה הזהירות בהן נוקטות כעת חברות טק רבות. "חלק גדול מהחברות תיכננו להיכנס להדממה וחלק להקפיא גיוסים," הוא מספר לגלובס.

"אמנם הירידה בביקושים הנראית לעין קשורה בעיקר לחגים אך בשיחות שלנו עם החברות המגייסות עולה חשש גדול ממה שעומד להגיע לאור הירידות בבורסות העולם, המלחמה באירופה והאינפלציה הגואה בארה"ב. חלק מהחברות החליטו להקפיא גיוסים ולשבת על הגדר על מנת לראות לאן השווקים הולכים.

 

"מדד החרדה מהדוחות הפיננסים בשילוב של אי יציבות גלובלית, גוררים אחריהם קושי בגיוס כספים לסטארט-אפים חדשים ואיתם גם חברות טק רבות נוקטות משנה זהירות בקצב הגיוסים שלהן".

תחומים שסבלו מהזנחה חווים כעת תיקון

למריאן כהן, יו"ר איגוד ההייטק, יש הסבר אחר לגבי הממצא של הלמ"ס. הוא מכנה אותו "תיקון" ומסביר את הרקע להיווצרותו. "מאחר והיה יותר אטרקטיבי להכשיר מהנדסי תוכנה, תחומים אחרים סבלו מהזנחה של שני עשורים - בהם הנדסת המכונות, ובוודאי בתחום ההנדסאים והטכנאים," הוא אומר.

"עד היום המחסור הגדול ביותר באנשי ההייטק נמצא לא בסטארט-אפים אלא במפעלי הייצור - בין אם אלה מפעלי הייטק, ובין אם אלה מפעלי לואו-טק העושים שימוש במיכון ברמה טכנית גבוהה. כשהממשלה מדברת על הגדלת מספר עובדי ההייטק מ-370 אלף כיום ל- 550 אלף בתוך כחמש שנים, עיקר הגידול לא יבוא מהסטארט-אפים, שמספרם דווקא הולך וקטן, אלא מהמפעלים הגדולים".

עמית קרפ, שותף בקרן ההון סיכון בסמר, מספר על שינוי אווירה שחל לרוחבו של השוק. "כמעט בכל הדירקטוריונים שאני מעורב בהן נערכה שיחה שסובבת סביב המציאות החדשה ומנכ"לים נשאלים האם הם מזהים צורך לתקן את התקציב השנתי בהתאם למצב," הוא אומר.

עמית קרפ, קרן בסמר / צילום: אבישי פינקלשטיין

"חלק מהחברות התנהלו ביעילות, אבל חברות שמעדיפות שלא לגייס הון בקרוב כדי לא לאבד שווי, או שלא התנהלו ביעילות מלכתחילה, מבצעות בימים האחרונים הערכה מחדש של התקציב שלהן".

קרפ מסביר שאת התיקון בשוק הציבורי רואים בבירור. "הוא מספיק חד, כואב וממושך כדי שלא ייחשב לאירוע קצרצר. לכן, ברור לאן המצב הולך גם בשוק החברות הפרטיות. בגלל שעבר רק רבעון אחד מאז התיקון בשוק הציבורי עדיין לא רואים את זה בכל מקום, אבל מתחילים לראות התקררות בצד של גיוסי ההון סיכון: יש ירידה קלה במספר הגיוסים, בעיקר בחברות בוגרות יותר.

"אמנם החגיגה בענף הקריפטו עדיין בעיצומה, אבל כשאתה רואה שחברות בתחום המוצר לצרכן הסופי בשוק הציבורי חוטפות, אתה מבין שזה בוודאות יגיע לשוק הפרטי במוקדם או במאוחר. חברות שנזקקות לצאת לגיוס מחכות עוד קצת, מחשש לאבד שווי, אבל יש גבול כמה הן יוכלו להישאר מתחת למים. לכן כולם כרגע מחכים, וייתכן ונראה את עיקר הירידה בעוד רבעון אחד, שניים או שלושה".

גל פיטורים בחברות הסטארט־אפ בעולם

התיקון בביקוש לעובדי ההייטק הוא ביטוי נוסף לנקודת האיזון אליה הגיע הענף לאחר שנה של צמיחה חריגה בכל פרמטר אפשרי.

 

כך לדוגמה, בשנת 2021 גייסו סטארט-אפים ישראלים סכום שיא של 25.6 מיליארד דולר, פי 2.5 מהשיא הקודם של 2020, וכרבע מכלל הסכום שזרם לאירופה. גם ברבעון הראשון של שנת 2022 גייסו חברות הסטארט-אפ הישראליות 5.6 מיליארד דולר, סכום גבוה כמעט מכל רבעון בשנים שלפני 2021.

גיוסים רבים שהוכרזו ברבעון שעבר נסגרו כמה חודשים קודם לכן, כאשר התעשייה עוד נמצאה תחת אווירה אופורית. בחודשים האחרונים, וביתר שאת מאז פרוץ המלחמה באוקראינה, ההתבטאויות לגבי העלאת הריבית בארה"ב ומחיקת השווי האדירה בשוק ההון, המציאות סביב חברות הטכנולוגיה השתנתה מקצה לקצה.

לפי בדיקת גלובס שנחשפה השבוע, 22 חברות הייטק ישראליות שהונפקו או מוזגו לחברות SPAC במהלך השנה שעברה, מחקו למשקיעים בהן קרוב ל־34 מיליארד דולר על הנייר, ביחס לשווי שלהן בעת ההנפקה. אף לא אחת מהן נסחרת כיום ברווח.

בארה"ב ובעולם המציאות כבר מדכאת הרבה יותר. אמנם אי אפשר עדיין לדבר במונחים של משבר, אבל התיקון בהחלט קיים, עם יותר מ- 2,000 מפוטרים מחברות סטארט-אפ רק בחודש האחרון מחברות בעלות פרופיל גבוה בארה"ב, בהודו ובברזיל.

בארה"ב פוטרו עובדים מגו-פאף, ענקית המשלוחים של מוצרי הדחף ומפאסט, חברת הטכנולוגיה לאתרי מסחר אלקטרוני שגייסה 124 מיליון דולר ונסגרה לאחר שהתברר כי הכניסה רק כמה עשרות אלפי דולרים בלבד. הצעד של גו־פאף התבצע לאחר פיטורים המוניים שהתרחשו בחברת ניהול האירועים המקוונים הופין, חברת האוטומציה הייפר סיינס וקמעונאית האיפור גלוסייר.

בברזיל פוטרו עובדים מחברות סטארט-אפ שפיתחו טכנולוגיה לעולם הנדל"ן, ואילו בהודו קוצצו אלפי עובדים מסטארט-אפ המסחר האלקטרוני מישו ואתר הלימודים המקוונים אנ-אקדמי.

על פי אתר דה-אינפורמיישן, שחשף לראשונה חלק ממקרים אלה, פיטורי עובדי ההייטק מהחברות הם בדרך כלל תולדה של לחץ מצד המשקיעים בחברות לקצץ בכוח-האדם או להאיט את גיוסי העובדים. זאת, במטרה לגייס בהמשך הון בשווי נמוך יותר מסבבי גיוס שנערכו בשנה שעברה, כזה שיתאים לשווי חברות הטכנולוגיה בשוק ההון.

"יותר הזדמנויות לרכישה במחיר אטרקטיבי"

למרות שירידת השווי של חברות הטכנולוגיה בבורסה מתפרסת על פני כל התחומים, בשוק הפרטי היא ממוקדת בעיקר בחברות שנאלצות לגייס כל שנה או שנה וחצי מאות מיליוני דולרים כדי לכבוש נתחי שוק. מנגד, חברות אלו צריכות להוציא הון רב על תשתיות וגיוסי עובדים ולכן הן נחשבות לרחוקות מאוד מרווחיות. כאלה הן בעיקר חברות בתחום המסחר האלקטרוני ומוצרים שנמכרים לצרכנים (ולא לחברות מסחריות).

בדיקה של קצב צמיחת החברות באמצעות רשת לינקדאין מספקת תמונה דומה. עקומות הגידול במספר העובדים בעולמות המסחר האלקטרוני - כמו אבו, יאנגו, יוטפו, ואפילו גלובל-אי המצליחה - נמצאות במגמה של האטת הצמיחה. גם למונייד, שמשווקת ישירות ביטוח מקוון ללקוחות, האטה את קצב צמיחתה וכך גם ביזאבו שמסייעת להפיק כנסים וירטואליים. תמונה שונה מספקות חברות סייבר, כמו וויז, סנטינל וואן או אורקה סקיוריטי שממשיכות להראות צמיחה חזקה.

אפילו חברות שספגו ירידות שווי בבורסה אך נמצאות בתחומים צומחים כמו קלטורה, טאבולה או איירון סורס, מפגינות צמיחה חזקה על פי הרשת החברתית לעובדים (לינקדאין).

ירידת השווי, ההצטננות בשוק הפרטי והתחזיות הקודרות מביאות חברות רבות לחשוב על רכישות. למרות שהרבעון האחרון היה מצומצם יחסית באקזיטים מהסוג הזה, אור לנצ’נר, מנכ"ל חברת המידע העסקי ברייט דאטה רואה יותר ויותר הזדמנויות בשוק הישראלי. "סמנכ"ל הפיתוח העסקי שלנו, שעוסק בין השאר ברכישות, עסוק מתמיד," הוא מספר לגלובס.

אור לנצ'נר מחברת ברייט דאטה / צילום: ענת שרון

לנצ'נר מספר על ההזדמנות שהמצב בהייטק מספק לחברה שלו. "הכסף הפך לפחות זול וחברות לא רווחיות, שכבר לא רואות בשוק גיוסי ההון כאטרקטיבי, מחפשות להירכש. אנחנו בהחלט רואים כיום הרבה יותר פניות מחברות ומבנקאי השקעות. עבורנו כחברה רווחית בינונית, ההזדמנויות הפכו רבות יותר, והמחיר הפך לאטרקטיבי יותר".

שי וינינגר, מנכ"ל למונייד, כתב בתגובה לכתבה כי "אין קשר בין הכתבה לבין למונייד. למעשה, למונייד מגייסת עובדים מהר מאי פעם וצפויה לגדול השנה בקצב של כ-70% ומעל לחצי מיליארד דולר במכירות - השנה הכי טובה מאז הקמתה".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים