גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות של האפליקציות לשירותי הסעות: המשקיעים נעשו חשדנים, והנוסעים מתקשים לתפוס מונית

מנכ"ל אובר חשף בתחילת השבוע כי השוק חווה "רעידת אדמה" ● גט קרסה, מניות אובר וליפט צונחות, ושירות יאנגו מוחרם במספר מקומות באירופה ● מחירי הדלק הופכים את הנסיעה לפחות משתלמת, והחברות נאלצות להוזיל את העמלות

אובר. גיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ''פריבילגיה'' וייעשו במשורה / צילום: Shutterstock
אובר. גיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ''פריבילגיה'' וייעשו במשורה / צילום: Shutterstock

אובדן השווי של אפליקציית המוניות גט - משווי של 1.5 מיליארד דולר במאי 2019 ל-265 מיליון דולר כיום - הוא אירוע כואב במיוחד לחברת שירותי המוניות הישראלית. זה אמנם תוצר של תנאי שוק, אך הוא ייחודי לגט, בתור היותה חברה בעלת דנ"א רוסי. בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה, נאלצה גט, כמי שמעוניינת להמשיך ולפעול גם במדינות אירופה, לסגור את פעילותה ברוסיה.

לחברה אף משקיעים רוסיים בדמות הבנק הרוסי הלאומי סברבנק - הבנק הראשון שנכנס למשטר הסנקציות המערבי בעקבות המלחמה. זאת, לצד הקרנות ברינג ווסטוק וניו ווסטוק ונצ’רס (VNV) - האחרונה הייתה זו שחשפה את ירידת הערך של החברה בדיווח לבורסה השבדית. עם משטר סנקציות שמגביל את יכולתה למשוך כספים מהמשקיעים או לגייס הון בדולרים, אין פלא שאפליקציית שירותי המוניות נמצאת בצרות.

 

גם שירות המוניות יאנגו, הנמצאת בבעלות יאנדקס הרוסית, ומתחרה על ליבם של נהגי המוניות והנוסעים בישראל, אינו נהנה מיחס מפרגן בעולם, בלשון המעטה. השירות הוחרם כבר באסטוניה, תוך שהשלטונות המקומיים מצדיקים זאת בטענה של "איום חמור לביטחון הלאומי". אף בלטביה זכה שירות המוניות ליחס דומה וגם ממשלת ליטא ביקשה מגוגל ואפל להסיר את האפליקציה הרוסית מהחנויות שלהן במדינה.

למרות הפרסום הרב לו הוא זוכה בישראל בשבועות האחרונים, שירות משלוחי המכולת של החברה, יאנגו דיילי, צפוי לסגור את שעריו בבריטניה ובצרפת. גם בפינלנד, יאנדקס, חברת האם של יאנגו, נמצאת בצרות לאחר שחברת החשמל המקומית סגרה את החיבור לחוות השרתים היחידה של הענקית הרוסית המפעילה את שירות המוניות והמכולת של החברה באירופה. כעת, נאלצת חוות הענק לעבוד על גנרטור זולל דלק - עד להודעה חדשה.

לא רק המלחמה ברוסיה משפיעה

אבל הצרות אינן נחלתן של אפליקציות הנהגים הרוסיות בלבד, ואי אפשר להסביר את הצרות רק על ידי פלישת רוסיה לאוקראינה. ייתכן שעבורן, המלחמה היא רק תירוץ.

במכתב דרמטי, חשף בתחילת השבוע מנכ"ל אפליקציית ההסעות אובר, דארה קוסרשאהי, כי נוף ההשקעות בתחום חווה את מה שהוא מכנה כ"רעידת אדמה". מעתה, הכריז המנכ"ל, החברה תשנה את המיקוד שלה מהתרחבות בנתחי השוק שלה ודגש על רווח ה-EBITDA, כלומר רווח לפני ריבית מיסים ופחת, לתזרים מזומנים חיובי וליצירת רווח נקי.

דארה קוסרובשהי' מנכ''ל אובר / צילום: Shutterstock

על פי ההודעה של המנכ"ל, תקציבי השיווק והמכירות של חברת שירותי המוניות יצטמצמו, וגיוסי עובדים חדשים מוגדרים מעתה כ"פריבילגיה" וייעשו במשורה. "עלינו להיות מכווני משימה לגבי העיתוי והסיבה שבגללה נגדיל את מצבת כוח-האדם שלנו", כתב המנכ"ל.

חלון הראווה של המשבר העולמי

הצהרת מנכ"ל אובר מצרפת את שירותי ההסעות לרשימת החברות שמקפיאות דה-פקטו גיוסי עובדים חדשים. שבוע שעבר הייתה זו מטא שהקפיאה את גיוסם של מהנדסים זוטרים ואף כמה מבעלי התפקידים הבכירים במערך ההנדסה.

בתחום המשלוחים, ענף שכן לאפליקציות הנהיגה, פוטרו בשבוע שעבר 500 עובדים מחברת משלוחי המכולת הישראלית-אמריקאית אבו, מתוכם 350 עובדים פוטרו בישראל. קודם לכן, פוטרו יותר מ- 400 עובדים באפליקצייה האמריקאית גו-פאף.

למרות שחוסר הסבלנות של המשקיעים כלפי חברות הרחוקות מרווחיות משפיע על ענף הטכנולוגיה כולו, כלפי אפליקציות הנהגים ישנה רגישות מיוחדת בגלל מצבן המיוחד.
חברות אלה הפכו לחלון הראווה של המשבר - או התיקון - כפי שהוא בא לידי ביטוי בשבועיים האחרונים. אלה חברות שמפגינות רגישות גבוהה ביותר למחירי הדלק המאמירים ולאינפלציה. הן נאלצות לגייס מאות מיליוני דולרים מדי שנה כדי להגדיל את נתח השוק שלהן, ולכן תלויות בחסדי המשקיעים שסבלנותם פקעה מחברות בזבזניות והפסדיות. בנוסף, הן נדרשות לשכנע נהגי מוניות ונהגים פרטיים להצטרף לשורותיהן וונאלצות להוציא מיליארדים על פרסום.

אפליקציות הנהיגה מעולם לא הרוויחו

עליית הריביות שצפויה עד סוף השנה, לצד צמצום בהון הנזיל להשקעות בשוק ההון ואינפלציה משתוללת, עשויה להביא בהכרח לירידה בכוח הקנייה של הצרכנים. כתוצאה מכך, חברות הפונות למשתמש הסופי - כמו אפליקציות הנהגים והמשלוחים - יהיו הראשונות להיפגע מכך.

מנגד, אפליקציות הנהיגה מעולם לא פעלו ברווח. חודשיים לפני שעזב את החברה, טען מנכ"ל גט דייב וייסר כי החברה רק מתקרבת לרווחיות. כאשר מנכ"ל אובר דארה קוסרשאהי מדווח על כך שהחברה "עשתה צעדים גדולים למדי לכיוון הרווחיות", הוא מדבר בעיקר על רווח ה- EBITDA, ולא על הרווח הנקי.

למעשה, אובר הלכה בכיוון ההפוך: הכנסותיה צמחו אמנם ב-140% ביחס לרבעון המקביל, אך ההפסד הנקי גדל באלפי אחוזים והגיע לסכום מפלצתי של 5.9 מיליארד דולר ברבעון הראשון, בין השאר בשל ההשקעה הכושלת באפליקציית המוניות הסינית דידי. מצבה של המתחרה ליפט  (Lyft) מעט טוב יותר, אך גם היא רחוקה מאוד מרווחיות: על הכנסות של 875 מיליון דולר שרשמה ברבעון הראשון של השנה, היא הפסידה 197 מיליון דולר, שיפור של 54% בהפסד הנקי.

אחד המרכיבים הקריטיים ביכולתן של אפליקציות לצמוח הוא גיוס נהגים - המועסקים ברובם כעצמאיים ומרוויחים בדרך כלל מההפרש שבין התשלום של הלקוח לאפליקציה לבין העמלה המוטלת עליהם. עליית מחירי הדלק בעולם - שלא נספגת תמיד על ידי האפליקציות - הופכת עבור נהגים רבים את הנסיעה למשתלמת פחות. היא אף מרתיעה לקוחות רבים מלבצע את הנסיעה במקרה שהחברות מחליטות שלא לספוג את העלייה הזו.

החברות מפסידות בגלל תמריצים לנהגים

כתוצר ישיר מכך שהנהיגה הפכה פחות משתלמת לנהגים, ליפט הודיעה בשבוע שעבר על ירידה ביכולת לגייס נהגים חדשים. מספר הנהגים הפעילים שעליו דיווחה, 17.8 מיליון, היה נמוך מתחזיות האנליסטים.

החברות מנסות לגייס נהגי מוניות באמצעות תמריצים מיוחדים שניתנים להם, בדמות הנחה בעמלות השירות. אך לא מן הנמנע שדווקא תמריץ זה, שנועד לשמור על לקוחות החברה, הוא זה שגורם, בין היתר, להפסדים שלה. ליפט הודיעה שתגדיל את התמריצים שלה לגיוס נהגים נוספים. אלא שההודעה הזו לא התקבלה כל כך יפה בקרב המשקיעים שלה - המנייה ספגה ירידה של 30% מיד לאחריה.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק