גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה בבריטניה בשיא של 40 שנה. כך הממשלה מתכוונת להילחם בה

הממשלה בבריטניה מתמודדת עם לחץ ציבורי בעקבות הזינוק באינפלציה ל־9% - שיא של ארבעה עשורים ● הממשלה הודיעה על חבילת סיוע בהיקף 15 מיליארד ליש"ט, שכוללת 400 ליש"ט לכל משק בית, 300 ליש"ט נוספים לקשישים, 650 ליש"ט לשכבות העניות ועוד

רה''מ בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Reuters
רה''מ בריטניה בוריס ג'ונסון / צילום: Reuters

בריטניה מתמודדת עם שיעורי אינפלציה מהגבוהים באירופה. בחודש שעבר שבר מדד המחירים לצרכן בממלכה המאוחדת שיא של ארבע עשורים והגיע ל-9%, ובנק אנגליה חוזה כי האינפלציה תהיה דו־ספרתית כבר בחודש הנוכחי. נגיד הבנק אנדרו ביילי אמר לפרלמנט הבריטי כי הוא "חסר אונים", והאשים זאת בשילוב של קשיי אספקה גלובליים והשפעות המלחמה באוקראינה.

הלחץ שנוצר בכלי התקשורת ובציבור לנקוט צעדים נגד יוקר המחייה הגיע בימים האחרונים לשיא, האופוזיציה ביקרה בחריפות את מהלכי הממשלה, והתוצאה היא סיבוב־פרסה נוסף של הממשלה השמרנית המובילה את בריטניה - ושל שר האוצר רישי סונאק - שהודיעו על חבילת סיוע מיידית בשווי 15 מיליארד ליש"ט לתושבי בריטניה.

סונאק, שהפך לשר אוצר לא פופולרי בחודשים האחרונים בעקבות התעקשותו להגביר את נטל המס בתקציב הקרוב, על רקע הצורך לצמצם את הגירעון שבריטניה צברה בהתמודדות עם הקורונה, הודיע על חבילת הצעדים ביום חמישי האחרון.

סיבוב הפרסה של המפלגה השמרנית

החבילה כוללת מענק של כ־400 ליש"ט לכל משק בית בבריטניה, כדי להתמודד עם עלויות החימום, שצפויות לזנק פי שלושה ופי ארבעה בחורף הקרוב. לפי ההערכות, משק בית בריטי ממוצע ישלם כ־800 ליש"ט נוספים עוד השנה, וייתכן שיותר מכך בשנה הבאה. עוד במסגרת התוכנית החדשה: בשכבות הסוציו־אקונומיות הנמוכות יקבלו כשמונה מיליון תושבים בריטיים כ־650 ליש"ט נוספים; 150 ליש"ט נוספים יינתנו למי שסובלים מנכות כלשהי; ופנסיונרים יקבלו עוד 300 ליש"ט.

חלק ממימון חבילת הסיוע החדשה יגיע ממהלך שהמפלגה השמרנית פסלה באופן גורף רק לפני כחודשיים: מס על הרווחים העודפים של חברות האנרגיה, שנהנות מרמת המחירים הגבוהה בשוק בשל המלחמה באוקראינה ואמברגו הגז והנפט שבריטניה התחייבה לו על רוסיה. סונאק אמר במרץ כי מס כזה "ימנע יצירת עבודות חדשות במגזר האנרגיה", אבל ביום חמישי הוא כבר נשמע אחרת לגמרי.

"הרווחים היוצאים דופן של חברות האנרגיה", אמר, נובעים מהפתיחה מחדש של הכלכלה העולמית וההתאוששות שאחרי מגפת הקורונה, וכן מפלישת רוסיה לאוקראינה, ולא נובעים מ"שינוי כלשהו בחדשנות, ביעילות או בלקיחת סיכונים עסקיים חדשים". "מסיבה זאת", אמר שר האוצר, "אני תומך בטיעון למסות את הרווחים הללו באופן הוגן".

המס החדש יהיה בגובה 25% וככל הנראה יהיה תקף לרווחים של החברות - ביניהן "של" ו"בריטיש פטרולאום" (BP) - עד סוף 2025, או עד שהמחירים יחזרו לרמתם הקודמת. החברות יוכלו לקזז את המס אם יוכיחו כי הן משקיעות את הרווחים בחיפוש גז ונפט חדשים בשטחי המים הכלכליים של בריטניה.

BP מאיימת לבחון מחדש את השקעותיה

שתי החברות ביקרו את המס החדש, ו-BP הודיעה כי "תבחן מחדש" את השקעותיה בים הצפוני כתוצאה מכך. "של" רשמה רווחי עתק של 9.1 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2021, כתוצאה ממחירי האנרגיה הגבוהים, BP רשמה גם היא שיא של יותר מעשור, עם רווח של 6.2 מיליארד דולר ברבעון האחרון.

ב"לייבור" בירכו על החבילה החדשה, ובמיוחד הדגישו את אימוץ רעיון המס על הרווחים העודפים כ"דוגמא לכך שהרעיונות היחידים לפתרון משבר יוקר המחייה מגיעים מהמפלגה", לפי דברי היושב ראש של המפלגה, קיר סטארמר. כלכלנים העריכו כי הצעד יסייע למשקי הבית הבריטיים לשמור על רמת הצריכה, ויאפשר לכלכלה הבריטית להתחמק ממיתון כתוצאה מקריסה בביקושים. עם זאת, היו מי שביקרו את המהלך הגורף, ואמרו כי הוא עשוי דווקא להחמיר את האינפלציה, בשל חלוקת הכסף המסיבית לתושבים.

"ההערכה שלנו היא כי לצעדים תהיה השפעה מינימלית על האינפלציה", אמר סונאק ל"סקי ניוז" בסוף השבוע, "משתי סיבות עיקריות: האחת היא שאנחנו פועלים באופן נקודתי מול אלו הזקוקים במיוחד לסיוע; השנייה היא שאנחנו מוצאים את המקורות התקציביים כדי לשלם על כך". אנליסטים העריכו כי בנק אנגליה צפוי כעת להעלות את הריבית בצורה חדה ומהירה יותר, כדי לנסות ולשכך את הלחץ האינפלציוני במשק הבריטי.

סוגיית משבר יוקר המחיה עומדת בראש סדר היום הציבורי בבריטניה בחודשים האחרונים. כלי התקשורת מדווחים על מקרים של הרעלות מזון של ילדים משום שהוריהם מכבים את המקרר כדי לחסוך באנרגיה, של קשישים שהסתובבו באביב באוטובוסים וברכבות מחוממים כדי לחסוך בהוצאות, וסקר אחרון מצא כי אחד מארבעה בריטים ויתר על ארוחה מאז תחילת השנה בשל התייקרות מחירי המזון.

שובה של האונקייה: ג'ונסון יחזיר את המידות האימפריאליות לחנויות 

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון לא מחמיץ הזדמנות להזכיר את החינוך הקלאסי שלו ובקיאותו בהיסטוריה, תחילה בבתי הספר הפרטיים היוקרתיים של אנגליה ולאחר מכן באוניברסיטת אוקספורד. הוא מזכיר בנאומיו באופן קבוע קלאסיקות יווניות, משלים רומיים ואת ההיסטוריה הבריטית העשירה. השבוע הוא צפוי להודיע על יוזמה להחייאה היסטורית של "המידות האימפריאליות" - מידות המשקל והנפח ששימשו את האימפריה הבריטית במשך קרוב ל־200 שנה.

מידות אלה פינו את הבמה באופן חלקי בעשורים האחרונים לקילוגרמים ולליטרים, בהשפעת האיחוד האירופי, שבו הייתה בריטניה חברה עד לאחרונה. כעת צפוי ג'ונסון - אם לא יתחשב בסערה הציבורית שהיוזמה מעוררת בימים אלה - להודיע על צעד שיאפשר מכירת סחורה ומזון גם באונקיות ובפאונדים.

הבוז לקילוגרם וליחידות המידה הקונטיננטליות - השיטה המטרית, שאומצה אחרי המהפכה הצרפתית - היה חלק מקמפיין ה"ברקזיט" שג'ונסון סייע להוביל, ובבחירות הכלליות ב־2019 הוא הבטיח לתושבים להשיב את המידות האימפריאליות לחנויות הבריטיות אם ייבחר. ג'ונסון צפוי להכריז על היוזמה בסוף השבוע הקרוב, שבו מציינת בריטניה 70 שנות מלוכה תחת מלכת אנגליה אליזבת השנייה.

פרשנים פוליטיים רואים ביוזמה, שעדיין לא ברור מה תכלול ובאיזה לוח זמנים, צעד פוליטי ציני שהוא חלק ממבצע "בשר אדום" שהוכרז בעבר על ידי צמרת המפלגה השמרנית. מטרתו היא להעניק לבוחרים השמרנים ולנציגים בפרלמנט את מה שהם רוצים (ולכן שמו של המבצע, א"א), ולחזק את התמיכה הפוליטית בראש הממשלה, שמיטלטל בין משבר המסיבות במהלך הקורונה (והכחשתו כי שיקר בעניין בפני הפרלמנט) לבין משבר יוקר המחייה. המפלגה צוללת בסקרי דעת הקהל.

היחידות האימפריאליות נכנסו לתוקף בממלכה הבריטית ב־1826, וקיבעו למעשה מידות שהיו בתוקף מאז המאה ה־16. הן כוללות יארדים, רגליים, מיילים, אונקיות, גאלונים, פיינטים ועוד. בשל החברות באיחוד האירופי, ו"יישור קו" מבחינת הסחר האירופי, כבר יותר משני עשורים שמוכרים בריטים מחויבים להציג את המחירים גם בגרמים ובקילוגרמים. חלק מהמוצרים נמכרים בליטרים. הדלק בתחנות בבריטניה, למשל, נמכר בליטרים, וכל התוצרת בסופרמרקט מוצגת בקילוגרמים.

הנושא הפך לשנוי במחלוקת, בעיקר מצד המצדדים בעצמאות בריטית, שחוגגים כעת את האפשרות לקבוע את החוקים, אחרי ה"ברקזיט". "טוב יהיה שהממשלה תשקף את העובדה שאנחנו עכשיו חופשיים לשנות את התקנות שלנו", אמר מקור בקבינט לתקשורת הבריטית. היוזמה תכלול ככל הנראה אפשרות להציג את יחידות המשקל והנפח גם לפי השיטה האימפריאלית, ולא רק לפי השיטה המטרית.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים