גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד רובלוקס: איך להפוך קבוצה של 100 גיקים לקהילה של 50 מיליון

כשדיוויד באזוקי הקים את פלטפורמת המשחקים רובלוקס ב-2006, הוא דמיין עולם שבו המשתמשים יוצרים בעצמם את החוויות שהם חולמים עליהן ● היום, כשמפתחי החוויות כבר מייצרים מהן חצי מיליארד דולר בשנה, הוא אומר: "שם נמצא העתיד של הכלכלה"

הרווארד בגלובס. עם מייסד רובלוקס דיוויד באזוקי / צילום: צילום מסך מהאתר
הרווארד בגלובס. עם מייסד רובלוקס דיוויד באזוקי / צילום: צילום מסך מהאתר

 

 

כאשר אריק קאסל ואני השקנו את הגרסה הראשונית של רובלוקס, הפלטפורמה המקוונת שלנו למשחקי רשת מרובי משתתפים, המשתמשים שלנו היו חברים, בני משפחה וכ-100 חובבי טכנולוגיה שגייסנו במודעות בגוגל. "זמני שיא" פירושם היה אולי 30 או 40 אנשים שמשחקים בו זמנית. אריק ואני היינו המנחים, ושמרנו על הקהילה שלנו בטוחה ותרבותית.

החזון שלנו היה לבנות קטגוריה חדשה לגמרי של חוויה אנושית משותפת. דמיינו מרחב מקוון שבו אנשים מכל מקום בעולם יוכלו לחוות דברים עם חברים, בדיוק כפי שהם היו עושים פנים אל פנים. הרעיון המרכזי היה ליצור פלטפורמה שנתמכת על ידי קהילה של יוצרים, שתבנה עליה הכל. יחד הם, לא אנחנו, יוכלו לעצב בגדים, להקים מבנים, למצוא תגליות, לנהל עסקים, לבלות עם המשפחה, לעשות ספורט ולצפות בהופעות.

עשור להנפקת פייסבוק: השם התחלף, המנכ"ל והבעיות הישנות נשארו
איך אגירת מזומנים הפכה למם בטיקטוק 

16 שנים לאחר השקת רובלוקס, המיקוד שלנו ביצירה על ידי הקהילה (במקום עבורה) נותר בעינו. אבל עכשיו יש לנו כמעט 50 מיליון משתמשים פעילים ביום ומיליוני מפתחים שבונים חוויות. מה שהם עושים מדהים אותנו ומעורר בנו השראה.

הודות ליצירתיות של קהילת רובלוקס העולמית שלנו, משתמשים יכולים לצעוד על מסלולי תצוגות אופנה, לחוות מעוף של נשר, להבין איך לבנות עיר ולברוח יחד עם חבריהם מאסונות טבע.

גם חברות אחרות מציעות כלכלות של יוצרים ותוכן משתמשים, אבל ברובלוקס המצאה וחדשנות של משתמשים היא מרכיב בסיסי. אנחנו קהילה.

ליצור את השלב הבא באינטראקציה

הזרעים של רובלוקס נזרעו אצלי במהלך יצירת Knowledge Revolution, החברה שהקמתי עם אחי גרג ואשפי הסימולציה (וחברי צוות רובלוקס לעתיד) אריק קאסל, קית' לוקאס וטים לודוהא. החברה סיפקה סט של רכיבים מכאניים וירטואליים כמו קפיצים, חבלים ומנועים, שאיפשרו יצירת הדמיות פיזיקה בסיסיות במרחב עבודה דו-ממדי. גם אחרי שמכרנו את החברה ב-1998 ל-MSC Software, הרעיון לאפשר יצירה משותפת משמעותית דבק בי וגם באריק.

תהינו איך זה יהיה אם נוסיף אווטארים, אלמנט חברתי ועולם תלת-ממדי היפר-מציאותי שפועל בענן. הושפענו גם מעבודתם של עתידנים וסופרי מדע בדיוני כמו ארתור סי קלארק וניל סטפנסון. מה יהיה השלב הבא של האינטראקציה? האם נוכל לעזור ליצור אותו?

התחלנו לקודד. עד מהרה היה לנו אבטיפוס, שקראנו לו DynaBlocks. שנה וחצי לאחר מכן שחררנו את גרסת הבטא, ובשנת 2006 היתה ההשקה הרשמית שלנו.

החוויה מרובת המשתתפים הראשונה שלנו הייתה פלא. כ-20 משתמשים בפלטפורמה התכנסו בחוויה שנקראת "Crossroads". זה היה מעורר השראה ומהנה.

ברגע ששחררנו את Roblox Studio, מנוע היצירה החינמי שלנו, נפתחו השערים והוצפנו בתוכן גולשים. הפיצ'ר הזה אפשר לגולשים להעלות תוכן משלהם, לבנות דברים וליצור התנהגות וחוויות מורכבות.

לצד כל אלה, חשבנו כיצד נוכל לשפר את המצב הפיננסי שלנו ללא השקעות חיצוניות. אחד הרעיונות היה כלכלה וירטואלית המבוססת על המטבע הווירטואלי שלנו, Robux, שהתחלנו לבנות ב-2007. שחקנים יתוגמלו על ההשתתפות ויוכלו לזכות בהטבות שונות באמצעות Builders Club (כיום Roblox Premium), תוכנית מנויים למשתמשים המעוניינים בתגמולים עבור יצירת פריטים וחוויות וירטואליות.

 

כלכלה וירטואלית, כסף אמיתי

ב-2013 הצגנו את Developer Exchange, המאפשרת למפתחים וליוצרים להפוך את מטבעות ה-Robux שלהם לכסף אמיתי. קהילת המפתחים שלנו מרוויחה כעת יותר מחצי מיליארד דולר בשנה. החברים מקימים עסקים, משלמים שכר לימוד בקולג' ועוד.
כעת, לאחר שעברנו מארבעה עובדים בסן מטאו, קליפורניה, ליותר מ-1,500 איש ברחבי העולם, אני גאה בכך שאנחנו כל הזמן מחדשים ושאנחנו תמיד שומרים על ערכי הליבה שלנו:

ראשית, לכבד את הקהילה - כי לא היינו נמצאים היכן שאנחנו היום בלי המשתמשים והמפתחים שלנו. מהימים הראשונים התעקשנו על פלטפורמה שמאזנת בין חופש לאווירה תרבותית. עברנו מצוות של שני מנחים לצוותים גדולים שדאגו לאווירה בטוחה ומנומסת, לצד אלגוריתמים ומערכות סימון משתמשים.

שנית, להסתכל על הטווח הארוך - טבעי להימשך לעבר ניצחונות בטווח הקצר. אנו שואלים את עצמנו ללא הרף, "מה הפרספקטיבה ארוכת הטווח כאן?" ו"איך אנחנו יכולים לבנות מערכות שיתאימו לה?".

שלישית, לשים לב להתנהלות - לעודד חשיבה מחוץ לקופסה, לקיחת סיכונים והעצמה של המצאה וחדשנות.

לאן ממשיכים מכאן? עם מספיק כוח מחשב ורוחב פס, אפשר יהיה להשתתף בהופעה עם 50 אלף איש, אווטארים יהפכו מתוחכמים יותר, ויאפשרו לאנשים להיות כל מי שהם רוצים להיות באינטרנט.

תלמידים יוכלו לסייר ברומא העתיקה, להצטרף למשלחת למאדים או ללמוד שפה זרה. עסקים עשויים לבחור בחללי עבודה וירטואליים, עם אווטארים המעורבים באותן שיחות ברזייה וסיעור מוחות שהם היו מקיימים במשרד, רק מכל מקום שירצו.

רובלוקס יעזור לבנות קריירות. אנו מכירים מפתחים רבים שמעסיקים צוותים של חברי הקהילה שלנו. הם מרוויחים מהפרויקטים שלהם סכומים של שבע ספרות.

העניין במושג ה-Metaverse מתפשט במהירות לאחרונה. אנחנו האמנו שזה העתיד לפני עשרות שנים. זה השלב הבא של אינטראקציה אנושית, וכלכלה חדשה שכל אחד יכול להיות חלק ממנה. בואו נבנה את זה יחד. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות