גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיור נשאר מוגן: הענף שמסוגל לפלס את הדרך גם בסביבה כלכלית מטלטלת

ענף הדיור המוגן נשען על יסודות שוק חזקים כמו עלייה בגיל האוכלוסייה ורווחים משיערוכי נדל"ן, ועל מודל עסקי מתוחכם שכולל פיקדון המוחזק במלואו בידי החברה כבר מיום האכלוס, וחוסך בעיות של גבייה ● כל אלו מעניקים לחברות הפועלות בו עמידות בתקופה של סביבה מאקרו-כלכלית משתנה, אבל כמו תמיד - יש גם סיכונים

בית של מגדלי הים התיכון בגני תקווה / צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון
בית של מגדלי הים התיכון בגני תקווה / צילום: באדיבות מגדלי הים התיכון

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קרני פמילי אופיס. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו 

ענני סערה נישאים מעל הבורסות בחודשים האחרונים. הצטלבות אירועים מאקרו-כלכליים, לצד מלחמה מתגלגלת באירופה, לא עושים חסד עם המשקיעים. תיקי ההשקעות סופגים הפסדים כואבים, האי-וודאות מפזרת ערפל סמיך על כיוון השווקים וקשה לאתר אפיקים שמפגינים חסינות אפקטיבית, שכן המצב הנוכחי מגלם אתגרים המגיעים כמעט מכל כיוון, ונקשרים בדרך כזו או אחרת לכל סגמנט פעילות.

ועדיין, ניתן לחלץ תובנות השקעה מתוך מחשבה כי כ"שיורד גשם כולם נרטבים", משמע ישנם סקטורים שנפגעים בעיקר מרוח התקופה, ופחות מהאטה דרמטית בפעילותם העסקית. תחום הדיור המוגן הוא אחד מהם.

מגמות עומק דמוגרפיות, ובראשן אוכלוסיית עולם מאפירה ותוחלת חיים מתארכת, במקביל לעלייה ברמת החיים, תומכות בהמשך צמיחת פעילות הדיור המוגן, ומשקפות יסודות חזקים שעליהם נשען הסקטור. נוסף על כך, גם השינוי שחווה התחום בשנים האחרונות, המבסס תדמית של מסגרת דיור איכותית, שהופכת בהדרגה, באמצעות מודלים עסקיים יצירתיים, למוצר נגיש יותר לפלח בני הגיל השלישי, תורם את חלקו.

 

שעטנז בין נדל"ן למגורים לנדל"ן מניב

המודל הכלכלי שאימצו רוב חברות הדיור המוגן מתבסס על הכנסות משני עורקים מרכזיים. האחד, פיקדון מחולט, שפירושו הפקדת פיקדון מצד הדייר בהתאם לשווי יחידת הדיור המושכרת, כאשר הפיקדון מחולט על פני תקופה של 10-15 שנים, ושיעור החילוט (שחיקת ערך הפיקדון) נע לרוב בטווח שבין 3% ל-3.5% בשנה. יתרת הפיקדון בתום תקופת השהות, אם נותרה כזו, חוזרת לדייר או לשאריו.

צינור פיננסי נוסף מגיע בדמות דמי אחזקה חודשיים, המצטרפים לפיקדון המחולט, ואלו הופכים גבוהים יותר ככל שהדייר בוחר ליהנות משירותים ייחודיים, שאינם חלק מ"הסל הבסיסי". הכנסה נוספת נובעת מהשכרת המחלקות הסיעודיות למפעילים חיצוניים.

עם זאת, משקל כבד מהמאזן הפיננסי נתון גם לשיערוכי נדל"ן, כלומר לשינוי בערכי הנכסים. אלא שכאן יש להסתכל על נקודה מעניינת המאפיינת את החברות בתחום הדיור המוגן. במודל הכלכלי של חילוט פיקדון מצד הדייר, כאשר האחרון מפנה את הנכס החברה מאיישת את היחידה בדייר חלופי, המפקיד בידיה פיקדון חדש בגין הנכס שהתפנה. ברוב המוחלט של המקרים, ונוכח הגאות המתמשכת במחירי הנדל"ן הריאלי, הפיקדון החדש משקף שווי גבוה משמעותית ליחידת הדיור ביחס לפיקדון הקודם.

למעשה, אירוע של תום תקופת שכירות בנכס, המתורגם בדרך כלל לאפקט שלילי עבור חברות נדל"ן בסגמנטים אחרים, עשוי דווקא להיטיב כאשר מדובר בדיור מוגן, שכן לידי החברה מתגלגלים סכומים הולכים וגדלים (המושפעים גם מלחצי אינפלציה).

אלמנט זה מקפל בתוכו יתרון נוסף, שכן מלוא הפיקדון - השווה לערך היחידה - מוחזק בידי החברה החל מהיום האכלוס הראשון, כך שבעיית גביית התשלום כמעט אינה מציבה איום על תזרים המזומנים הצפוי. חברה שמנצלת בתבונה את גלגול הכסף מהפיקדונות ומיתר הצינורות הפיננסיים, יכולה ליהנות מהתרחבות מהירה יחסית של פורטפוליו הנכסים, לצד רווח יזמי נאה בנקודת האכלוס, עת הפיקדונות מופקדים בקופת החברה.

תהליכים דמוגרפיים תומכים וחסמי כניסה קשיחים

קו ישיר מחבר בין תהליכים דמוגרפיים ובין קצב צמיחת סקטור הדיור המוגן וסך מחזורי הכסף בענף. באשר לאוכלוסייה המקומית, קצב הגידול האקספוננציאלי בפלח השכבה המבוגרת בישראל מבשר על קיומו של פוטנציאל להמשך צמיחת הענף, בייחוד כאשר התחזיות מסמנות כי עד לשנת 2035 יחיו בישראל כ-1.6 מיליון קשישים.

לצד זאת, ההערכות הן כי ענף הדיור בישראל עוטף כ-14 אלף יחידות, נמוך מיעדי התוכנית הממשלתית להגדלת היצע יחידות הדיור בתחום, כך שהמשוואה נוטה בעיקר לטובת השחקניות בענף, מבחינת יכולת התמחור והביקוש החזק. מגמה זו משתקפת ביתר שאת באזורים המאופיינים בחתך אוכלוסייה ממעמד סוציואקונומי בינוני-גבוה.

ובכן, ראוי לציין שמיעוט יחסי בשחקני הענף נובע בעיקר ממשוכות משמעותיות של רגולציה, כמו גם ממורכבות ניהולית-אופרטיבית. על אף האופי "המלונאי", דיור מוגן משלב גם אספקטים רפואיים, ומחייב תפעול של מערכות סיעודיות ודומיהן. אפשר לחזור כשנתיים לאחור כדי להיזכר במבחן הקריטי שניצב בפני הענף עם פרוץ תחלואת הקורונה.

אך למגפה היה גם אפקט הופכי. רצף הסגרים והגבלות התנועה העמיקו את סוגיית הבדידות והיעדר האינטראקציה החברתית של האוכלוסייה המבוגרת, שמצאה בדיור המוגן מפלט של חיי חברה וקהילה, בצד נגישות מיידית לשירותי רפואה.

למעשה, אם בעבר האוכלוסייה המבוגרת נאלצה בעל כורחה לעבור לבתי אבות סיעודיים כאשר המצב הבריאותי התדרדר, כעת יש תנועה מציר מקביל - "המזדקנים החדשים" - אוכלוסייה מבוגרת שאינה נזקקת לטיפול צמוד, אך מבקשת להשתלב בחיי הקהילה וליהנות מרמת חיים המשלבת תרבות, פנאי ועוד. לתהליך זה תרם גם שדרוג השירותים והמתקנים שמציעות החברות לדייריהן.

אלו גם מסבירים את העובדה כי בשנים האחרונות ניכרת התרוממות רוח בענף, שמביאה את הגופים הגדולים להעמיק אחיזתם, תוך נגיסה בנתחי החברות. כך, בין היתר, רכישת השליטה ברשת עד 120 בידי שפיר; חבירת פתאל לרשת מגדלי הים התיכון; דריסת הרגל של ישראל קנדה עם רכישת בית הדיור המוגן בכפר שמריהו; רשת פאלאס המוחזקת בידי עזריאלי ; הנפקת בית בכפר ועוד.

הזדמנות השקעה מעניינת, אבל לא חפה מסיכונים

גם תחום הדיור ניצב בפני חשיפה לסיכונים המרחפים כעת מעל שוק הנדל"ן, ובראשם עלייה עקבית בסביבת הריבית, המתורגמת לטיפוס שיעורי ההיוון ולהכבדת משקולת נטל החוב, בעיקר עבור חברות ממונפות.

כמו כן, צבר הפרויקטים שבקנה החברות המובילות בענף מעמיד אותן במבחן חשוב באשר ליכולת לאכלס את הפרויקטים ולרשום שיעורי תפוסה גבוהים. מדובר באתגר ובתהליך מורכב שכבר הוביל בעבר לניעור שחקנים שכשלו ונאלצו להידחק החוצה.

יתרה מכך, אף שניכרים סימנים לדעיכת הקורונה, לתחום הדיור המוגן רגישות יתר לסיכונים בריאותיים. גלי תחלואה והתפרצות מגפות חדשות עשויים לגרור עזיבה מסיבית של דיירים, שפוגעת ישירות בתזרים ומגלמת פוטנציאל נזק ארוך-טווח, שכן אכלוס יחידות דיור כרוך לעיתים בפרק זמן של מספר חודשים.

מעל הכול, פגיעה במוניטין של חברת דיור מוגן - בשל כשל מערכתי, היעדר טיפול הולם וכו' - הם מהסיכונים הממשיים הנמצאים לפתחן של החברות בכל רגע נתון.

לאור כל האמור, להערכתי פרופיל הסיכון-סיכוי בפעילותן העסקית של השחקניות המובילות בסגמנט הדיור המוגן מגלם הזדמנות להשקעה מעניינת וארוכת-טווח. מלבד החברות שהוזכרו, ניתן להיחשף להשקעה באופן עקיף באמצעות מדד רוחב ת"א-נדל"ן, אם כי סקטור הדיור המוגן מהווה נתח צנוע יחסית מהרכב המדד.

כך או כך, במטרה להימנע מניסיון עקר לתזמן את השוק, המתנדנד בחריפות באחרונה, ניתן להגדיל חשיפה במנות קצובות ובפעימות מדודות אל תוך הירידות, ככל שאלה יימשכו.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק