גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע האמת מתקרב: האם מחזיקי אג"ח פטרוכימיים יחליטו להשתלט על בזן?‎‎

המחזיקים יידרשו להכריע השבוע אם לממש את זכות הסירוב לרכישת מניות בזן מידי החברה לישראל, וליטול לשם כך הלוואה של יותר מחצי מיליארד שקל ● האפשרות השנייה היא להמשיך במאמצים לשיפור ההצעה המקורית של קבוצת חג'ג', המעוניינת לשלוט בבזן

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף
בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

יום חמישי הקרוב, 16 ביוני, בשעה 20:00, הוא המועד האחרון שבו יכולה חברת מפעלים פטרוכימיים להודיע לחברה לישראל של עידן עופר על מימוש זכות הסירוב לרכישת 16.7% ממניות בתי הזיקוק לנפט (בזן). אם תודיע על כך פטרוכימיים, היא תיכנס בנעליה של קבוצת הנדל"ן חג'ג', אשר חתמה לפני כחודשיים על הסכם לרכישת אותן מניות בזן מידי החברה לישראל תמורת 588 מיליון שקל.

כדי להשלים את מימוש זכות הסירוב תידרש פטרוכימיים לגייס הלוואה בהיקף של 554 מיליון שקל, לצורך מימון הרכישה של מניות בזן מידי החברה לישראל. את ההחלטה אם לממש את זכות הסירוב ולצאת לגיוס הכסף נדרשים לקבל מחזיקי איגרות החוב של פטרוכימיים, אשר שולטים בה הלכה למעשה בעשור האחרון.

החברה לישראל  ופטרוכימיים שולטים יחדיו בבזן (בתי זיקוק לנפט), מאז הופרטה בזן בשנת 2007. פטרוכימיים מחזיקה כיום ב-15.46% ממניות בזן, כך שרכישת מניות השליטה מידי החברה לישראל תהפוך את פטרוכימיים לבעלת השליטה היחידה בבזן.

בפני מחזיקי ארבע סדרות האג"ח של פטרוכימיים (1, ב', ג' ו-ח'), עומדות שתי אפשרויות עיקריות. האפשרות הראשונה היא כאמור מימוש זכות הסירוב ואילו האפשרות השניה היא לקבל את הצעת ההסדר שהגישה קבוצת חג'ג', אשר מעוניינת לשלוט בבזן.

לפני קרוב לשבועיים אישרו מחזיקי האג"ח באופן אינדיקטיבי את שתי ההצעות, והעניקו בכך לנאמני האג"ח ולנציגי המחזיקים זמן נוסף לניהול מו"מ מול קבוצת חג'ג', במטרה לשפר את הצעתה. אלא שהשבוע תסתיים כאמור התקופה למימוש זכות הסירוב, ומשכך נדרשים המחזיקים לבחור באחת משתי ההצעות.

בעשרת הימים האחרונים התנהל מו"מ בין נציגי קבוצת חג'ג', שבשליטת האחים עידו וצחי חג'ג', ובין נאמני האג"ח, נציגי המחזיקים ויועציהם, לקראת פרסום הזימון לאסיפות ההצבעה של המחזיקים. בזימון זה יפורסם הנוסח הסופי והמחייב של הצעת קבוצת חג'ג' למחזיקי האג"ח, וטרם ברור אילו שינויים יוכנסו בה בהשוואה להצעה המקורית.

הזימון הסופי, ובו ההצעה המעודכנת, מתוכנן להתפרסם עוד ביום א', או לחלופין ביום ב' בבוקר השבוע, כאשר הצבעות מחזיקי האג"ח מתוכננות ליום ג'. עוד קודם לכן, תתכנס כנראה ביום ב' בבוקר אסיפת התייעצות של המחזיקים, ובה הם יקבלו פרטים על הצעת חג'ג' המעודכנת ועל עמדות הנציגים והיועצים ביחס אליה.

בינתיים, מכירים המחזיקים רק את הצעתה המקורית של קבוצת חג'ג', שעליה כתב רו"ח איציק עידן, מחברת קליר סטרקצ'ר, כי היא נחותה מהצעת מימוש זכות הסירוב, ואף נחותה מהשארת המצב הקיים. רו"ח עידן הוא היועץ הכלכלי של מחזיקי האג"ח, ובתוקף תפקידו מחווה את דעתו על כל אחת מההצעות העומדות בפני המחזיקים.

החברה לישראל הסכימה למכור בהנחה

החברה לישראל, שמחפשת את דרכה החוצה מההשקעה בבזן, חתמה ב-17 באפריל השנה על הסכם למכירת 16.7% ממניות בזן לידי קבוצת חג'ג' במחיר של 1.1 שקלים למניה. בשונה ממרבית העסקאות לרכישת שליטה בחברות ציבוריות, הפעם הסכימה החברה לישראל למכור את המניות בהנחה על מחירן בבורסה, כאשר שיעור ההנחה הנוכחי עומד על כ-23%.

הסכם המכירה פתח כאמור בפני פטרוכימיים אפשרות למימוש זכות סירוב ראשונה, כאשר המחיר הזול הפך את העסקה לכדאית עבור פטרוכימיים לדעת היועץ הכלכלי. עם זאת, בהיותה חברה חדלת פירעון, נדרשת פטרוכימיים לאישור מחזיקי האג"ח שלה, שלהם היא חייבת כ-1.65 מיליארד שקל.

במסגרת מגעים בין מנכ"ל פטרוכימיים רפי ערד לנציגי המחזיקים, הוצע כי פטרוכימיים תממש את זכות הסירוב, ולאחר מכן תצא לגיוס חוב חדש. לטובת הגוף המממן ישועבדו כל המניות הנרכשות, וכן כ-224 מיליון מניות בזן המשועבדות כיום למחזיקי האג"ח של פטרוכימיים מסדרות ב', ג' ו-1.

עוד הוצע, כי סדרה ח' תקבל לידיה את מניות בזן המשועבדות לטובתה (271.6 מיליון מניות בשווי של כ-388 מיליון שקל) תמורת פירעון מלוא החוב כלפיה. לדברי רו"ח עידן, מימוש זכות הסירוב יוצרת למחזיקי אג"ח ב', ג' ו-1 נכס נוסף בשווי של כ-185 מיליון שקל, בגלל רכישת מניות בזן בהנחה על מחירן בבורסה.

הצעתה המקורית של קבוצת חג'ג' התחלקה גם היא בין אג"ח ח' לשלוש הסדרות האחרות. למחזיקי סדרה ח' הציעה קבוצת חג'ג' להחליף את מלוא האג"ח שברשותם באג"ח של קבוצת חג'ג' לשנתיים עם ריבית שנתית של 4% עם אותם ביטחונות, וזאת לאחר העברת מלוא מניות בזן (8.5% מהחברה) המשועבדות כיום לטובת סדרה ח', מפטרוכימיים לקבוצת חג'ג'.

בנוסף, מוצעת תוספת לריבית של 50% מהפער שייווצר בין מחיר של 1.37 שקלים למניית בזן, ובין מחיר המניה הממוצע ב-60 הימים שקדמו למועד הפירעון. לדעת עידן, מדובר בהצעה סבירה למחזיקי אג"ח ח', מאחר שהיא משקפת פער חיובי של 185.6 מיליון שקל לטובת הצעת חג'ג' במקרה של נפילת מניית בזן ב-40% ל-0.8 שקל בעוד שנתיים, לעומת פער חיובי נמוך יותר של 71.5 מיליון שקל לטובת מימוש זכות הסירוב במקרה של עליית מניית בזן ב-40% לרמה של 1.9 שקלים בעוד שנתיים.

בלב המו"מ: ההצעה לסדרות ב', ג' ו-1

מנגד, בכל הקשור לסדרות ב', ג' ו-1, האמין עידן שהצעת חג'ג' המקורית נחותה יותר ולכן היא שנמצאת כנראה בלב המו"מ בין הצדדים. לשלוש הסדרות הללו משועבדות כיום 222.2 מניות בזן בשווי של כ-317 מיליון שקל.

בהצעה המקורית ביקשה קבוצת חג'ג' לקבל אופציה שתאפשר לה לרכוש את המניות הללו בתום שנתיים מיום העסקה. מחיר הרכישה יתבסס על המחיר הממוצע של מניית בזן ב-60 הימים שלפני תום השנתיים, כאשר האפסייד יינתן רק בגין 60% מהמניות המשועבדות.

לפי רו"ח עידן, במקרה של נפילת מניית בזן ב-40% בעוד שנתיים ל-0.8 שקל, מגלמת הצעת חג'ג' רווח של 125.8 מיליון שקל לעומת הצעת זכות הסירוב. מנגד, עלייה של מניית בזן ב-40% בעוד שנתיים ל-1.9 שקלים, מגלמת לדברי עידן הפסד למחזיקים של 392 מיליון שקל בהשוואה למימוש זכות הסירוב.

מעבר לכך, קבע עידן, כי גם מקרה שבו יישאר מחירה של מניית בזן ללא שינוי בשנתיים הקרובות, יגלם למחזיקים הפסד משמעותי של 181 מיליון שקל (לפי מחיר מניה של 1.37 שקלים בעת פרסום הסקירה), במקרה של בחירה בהצעת חג'ג' על פני מימוש זכות הסירוב.

2,140 דונם שיתפנו בעשור הקרוב

בזן חולשת על קרקעות בהיקף של כ-2,140 דונם במפרץ חיפה, אשר עתידות להתפנות בעשור הקרוב על פי החלטת הממשלה מיום 6 במרץ 2022. הקרקעות הללו קורצות מאוד לקבוצת חג'ג', שמזהה פוטנציאל גדול הגלום בהם.

אם יחליטו המחזיקים לקבל את הצעת קבוצת חג'ג', היא תוכל בעוד כשנתיים להפוך לבעלים יחיד של גרעין השליטה בבזן, ולהוביל את אסטרטגיית החברה בזמן ההחלטה על מימוש החלטת הממשלה לפינוי בתי הזיקוק והתעשייה הפטרוכימית.

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

אאורה מוכרת בגבעתיים חלומות לפינוי בינוי. העירייה לא מכירה את הפרטים

בדיווח לבורסה כללה החברה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית בעיר ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה