גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים לא תחשוף מידע הנוגע למיסוי רווחי נפט, גז ומשאבי טבע

למרות בקשת בית המשפט במסגרת עתירת ארגון "אדם טבע ודין", ברשות המסים החליטו שלא למסור מידע הנוגע לחובות המס החלות על חברות שעיסוקן מכירת משאבי טבע ציבוריים ● פרופ' אורן פרז, מומחה לרגולציה סביבתית מאוניברסיטת בר-אילן: "מאחר שמדובר בניצול משאבי טבע, יש חובת גילוי מוגברת"

בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר
בניין רשות המסים / צילום: איל יצהר

לאחר חודשים של דיונים, רשות המסים ומשרד המשפטים הודיעו לאחרונה לבית המשפט: לא נחשוף בפני הציבור מידע הנוגע להליכי מיסוי רווחי נפט, גז ומשאבי טבע. ברשות המסים מסרבים לחשוף מידע בשל התנגדות החברות, שמסרו "התנגדות מנומקת". ללא מידע בנושא, לא יכול הציבור לדעת האם נאכף החוק וחברות שרווחיהן מתבססים על שימוש במשאבי הציבור אכן משלמות מסים בשיעור החופף לתחזיות שהוצגו כאשר קיבלו זיכיון לפעול.

החלטת המדינה מתקבלת בעקבות עתירת חופש מידע שהגיש ארגון "אדם, טבע ודין", שנדונה בפברואר האחרון בבית המשפט המחוזי בירושלים. בעתירה דרש הארגון מידע אודות התשלומים שנגבו מהחברות או היו אמורים להיגבות, לאחר שרשות המסים סירבה להעביר את המידע, וזאת לאור הבעיות העולות בשנים האחרונות מיישום חוק מיסוי משאבי טבע, ומחלוקות רבות בין החברות ורשות המסים על תשלומי שומות הנגררים לאורך שנים, כשקופת המדינה נותרת ריקה.

למרות שהחוק מבטיח את כדאיות כריית משאבי הטבע לחברות, הציבור עדיין ממתין לחלקו. השנה הוכרז כי קרן העושר תיפתח באיחור של ארבע שנים, וכשבקופתה רק מיליארד שקלים - סכום נמוך משמעותית מהתחזיות (בנק ישראל העריך כי עד 2022 יהיו בקרן 14.2 מיליארד שקל, ואילו ב-2014 אמר שר האוצר דאז, יובל שטייניץ, כי בשנים 2015-2020 הסכום שייכנס למדינה ממיסוי רווחי נפט וגז בלבד, יהיה 'כמה מאות מיליארדי שקלים'). גם לאחר שנפתחה קרן העושר, חלק מהסכומים טרם נגבו סופית בשל הסתייגויות שונות של החברות.

בית המשפט קבע בהחלטתו כי רשות המסים לא פנתה לשר האוצר או לראש רשות המסים ולא הופעל שיקול דעת לצורך איזון האינטרסים של הציבור ושל זכות החברות לסודיות, ושלח את הרשות לחשיבה מחודשת בנושא. למרות זאת, ברשות המסים החליטו שלא להפוך את המידע הנדרש לשקוף, ולהותירו בין החברות והרשויות.

"טעות כלכלית ועוול מוסרי"

לפי החוק, מחצבים בשטח המדינה שייכים לציבור כולו והמדינה מחזיקה בהם כנאמן הציבור, שעליו לשרת את האינטרס הציבורי. אך לפי ועדות שונות שפעלו בעשור האחרון, לאורך שנים, המדינה נתנה יד לניצול משאבים מבלי להבטיח חלק ראוי לציבור בהם. עם גילוי הגז לחופי ישראל, נבחן מחדש משטר המס שנקבע בראשית ימי המדינה, והחוק תוקן לפי מסקנות וועדות ששינסקי, במטרה להגדיל את חלקו של הציבור ברווחים ממשאבי טבע.

משטר התמלוגים שונה כך שנקבע תמלוג אחיד של 5% לכלל משאבי הטבע (לעומת 12.5% בגז ונפט), לצד מס רווחי יתר. בשנת 2011, עם תיקון החוק, אמר שר האוצר דאז, ח"כ יובל שטייניץ: "המצב עד כה היה בלתי מוסרי בעליל, אזרחי ישראל היו הנמוכים בעולם, היחידים בעולם שלא נהנו ממש מאוצרות הטבע של מדינתם. תיקנו טעות כלכלית ועוול מוסרי". לצורך גבייתו ושימוש בו למטרות חברתיות, הוקמה קרן ייעודית ('קרן העושר'). אך עד היום, הגביה מצויה ברף נמוך, ואילו ועדת הקרן לאזרחי ישראל שהוקמה בכנסת כדי לפקח על פעילות הקרן, טרם הצליחה לקבל תשובות מרשות המסים ולהבין את מהות העיכוב של כספי הקרן.

לאורך השנים האחרונות, נחשפו המהמורות בגביית מסים מהחברות. כך למשל, מאז אישור חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע ב-2015, לא שילמה כיל כלל היטל רווחי יתר לקופת המדינה. עבור השנים 2016-2019 עליה לשלם מס של 189 מיליון דולר על פעילותה בים המלח, אך היא מפרשת באופן עצמאי את החוק, ומצויה מזה שנים ארוכות במחלוקות וויכוחים מול רשות המסים באשר לגובה התמלוגים שעליה לשלם לקופת המדינה. המידע בנושא, אינו חשוף לציבור. כך למשל, בדיון שנערך בוועדה בנובמבר 2020, אמר מנכ"ל משרד האנרגיה דאז, אודי אדירי, "אני מציע שברגע שהחברות מקבלות שומה מרשות המסים, שישלמו אותה ללא דיחוי. היום, ע"י תכנוני מס כאלו ואחרים, הכסף מתעכב".

ב"אדם, טבע ודין" עתרו בבקשת חופש מידע לבית המשפט, ודרשו את המידע המלא באשר לקופת הקרן וגביית המסים הנוגעים למשאבי הטבע, אותם מנהלת המדינה בנאמנות עבור האזרחים, כשם שקבע המחוקק. "כעשור לאחר חקיקת החוק, ברור לכל כי ישנה בעיה, אך לא ברור לציבור האם מדובר במחדלים של רשות המסים או של החברות המנצלות את משאבי הטבע של הציבור", נכתב בעתירה.

עו"ד מירב עבאדי, ראש תחום כלכלה ורגולציה באדם טבע ודין, אומרת כי "ההחלטה של רשות המסים היא בלתי מתקבלת על הדעת. לא מדובר פה בנישום פרטי שמבקשים לחשוף מידע אישי לגביו אלא בחברות שמנצלות את משאבי הטבע של ישראל ומתחמקות מתשלום המגיע מהן לקרן העושר תחת סעיף הסודיות הפיסקאלית. אנו בוחנים את המשך ההליכים המשפטיים".

"ניצול לרעה של טענות סודיות מסחרית"

פרופ' אורן פרז, מומחה לרגולציה סביבתית מאוניברסיטת בר-אילן, לא השתכנע מטיעוני רשות המסים. "מאחר שמדובר בניצול משאבי טבע, יש חובת גילוי מוגברת", הוא מסביר. "בחוק חופש המידע, בסעיף 9, יש חריג לעניין הסודיות המסחרית: כשמדובר על חומרים ש'נפלטו או סולקו'. אלו לא חברות טכנולוגיות שעוסקת בפעילות מסחרית כמו אינטל, אלא חברות שמרוויחות כסף מהוצאת משאבי טבע ציבוריים מהאדמה ומכירתם. הנטל של טענות סודיות מסחרית, צריך להיות הרבה יותר כבד. נראה שנעשה בהן שימוש לרעה".

פרז מזכיר מספר הזדמנויות שבהן טען בית המשפט כי הרשויות היו מצויות ב"שבי רגולטורי", וקורא להיזהר מהישנות המקרים הללו. "ברור שלחברות יש תמריץ להקטין ככל האפשר את התגמולים שהן משלמות למדינה", הוא אומר. "עולה השאלה האם רשות המסים ממלאת את תפקידה בצורה נאמנה וגובה את תשלומי האמת המלאים מהגופים האלו. לפומביות המידע יש חשיבות רבה, ולכן העמדה של רשות המסים גם לא משרתת אותה עצמה, שצריכה לרצות שיהיה לה מנוף ציבורי שישרת את התכלית שלה - לגבות את הכסף שמגיע לציבור כתוצאה מהשימוש במשאבים".

ברשות המסים אומרים כי "הרשות שוקלת מחד את אינטרס הנישומים לשמירה על הסודיות הפיסקאלית של המידע שהן מדווחות לרשות (או חומרים שנמצאים ברשותה הנובעים ממילוי תפקידה), וכן את האינטרס של השמירה על סודות מסחריים של החברות, ומנגד, את האינטרס של הציבור לקבלת המידע על היטלים. סודיות המידע הנמסר לרשות המסים באה לשמור על דיווח אמין לרשות המסים שיבטיח את עיקרון מס אמת, ותוך ששם לב לפרסום הנתונים הכוללניים שנעשו ונעשים בשוטף על ידי הרשות. רשות המסים פרסמה בשנים האחרונות מידע ונתונים על גביית היטלים, היטלים חלוטים ותחזית גביית היטלים. הרשות מפרסמת באופן יזום ותדיר סקירות המפרטות את נתוני הגביה מהיטל ותחזית הגביה".

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות