גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים נפטרים מאג"ח של בנקים בסין שהלוו סכומים גדולים לרוסיה

גופי הלוואה סיניים בבעלות ממשלתית, שהאג"ח שלהם נחשבות בטוחות כמעט כמו אג"ח ממשלת סין, העניקו הלוואות בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים ללווים רוסים ● אבל בשוק יש מי שטוענים שהנטישה ההמונית של האג"ח נובעת נסיבות אחרות לחלוטין

בנק הפיתוח של סין (CDB). המוסדות הסיניים כמעט לא הזכירו את החשיפה לרוסיה / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
בנק הפיתוח של סין (CDB). המוסדות הסיניים כמעט לא הזכירו את החשיפה לרוסיה / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

משקיעים בינלאומיים מזדרזים להיפטר ממה שהיה פעם מסחר פופלרי באג"ח סיניות. במשך שנים, זרים רכשו עוד ועוד חוב מגופי הלוואות סיניים בבעלות המדינה, הידועים בשם בנקי מדיניות (policy banks), ומממנים פרויקטים בסין ומחוץ לה, כמו סכרים, כבישים ושדות תעופה. איגרות החוב הקלות למסחר ונקובות ביואן נתפסו כבטוחות כמעט כמו החוב הריבוני של סין, והחזירו ריביות גבוהות מהן.

הפלישה הרוסית לאוקראינה גרמה למשקיעים לחשוב מחדש על ההשקעות האלה. ארה"ב ומדינות שהן בנות בריתה הטילו על רוסיה סנקציות קשות, ואמרו שהן עלולות להטיל סנקציות משניות על מדינות או מוסדות אחרים שממשיכים לעזור לרוסיה.

שניים מתוך שלושת בנקי המדיניות הסיניים, צ’יינה דיוולופמנט בנק (CDB) ואקספורט־אימפורט בנק אוף צ’יינה, הלוו מיליארדי דולרים ללווים רוסים שהשתמשו בכסף לצרכים שונים, כולל פרויקטים בתחום האנרגיה. המוסדות הסיניים כמעט לא הזכירו את החשיפות שלהם לרוסיה מאז שפרצה המלחמה. בשני הבנקים לא הגיבו לבקשות תגובה.

מאז פברואר נפטרו משקיעים עולמיים מ־27 מיליארד דולר באג"ח הנקובות ביואן של בנקי מדיניות סיניים, כשישית מכלל ההחזקות שלהם בחוב מסוג זה. במאי גבר קצב המכירה משמעותית, על פי נתונים ממרכז ההפקדה והסליקה הסיני.

חלק ממהלך נרחב של נטישת אג"ח סיניות

יציאת הכספים הזו היא חלק ממהלך עצום של נטישת אג"ח סיניות, בשווי כולל של 61 מיליארד דולר מאז פברואר, שקיבל עידוד בין היתר מהיחלשות המטבע הסיני ומהצטמקות יתרון התשואה בהשוואה לאג"ח אמריקאיות. מהמהלך הזה ניתן ללמוד שמשקיעים במגזר הפרטי, כמו מנהלי קרנות, מיהרו למכור את החוב הסיני שבידיהם יותר ממשקיעים מוסדיים כמו בנקים מרכזיים.

מאז הפלישה הרוסית, ישנם משקיעים שמממשים השקעות באיגרות חוב סיניות, כך אמר אדמונד גו, מנהל ב־Abrdn היושב בשנחאי, ואחראי על הכנסה קבועה בסין. הסיבה העיקרית שהם נותנים לצעד הזה היא הסיכון הגיאופוליטי בסין, אם כי הם גם חוששים מכמה "רגולציות אנטי־קפיטליסטיות" שהציגה בייג'ינג בחודשים האחרונים, כך אמר.

שלא כמו מדינות רבות אחרות, סין לא גינתה את התקיפה הרוסית. בזמן שלמוסדות הפיננסיים במדינה יש אינטרס לציית לסנקציות, הממשלה אומרת ש"סנקציות לעולם אינן אמצעי יעיל באופן בסיסי לפתרון בעיות".

במסגרת חוק מ־2017, ארה"ב יכולה להעניש ישויות זרות שסוחרות עם חברות, מדינות ואנשים פרטיים שמוטלות עליהם סנקציות. סנקציות משניות כאלה עלולות לפגוע בבנקים ובמוסדות סיניים רבים, כי תישלל מהם האפשרות לבצע עסקאות בדולרים.

הקבינט הסיני, מועצת המדינה, הקים את שלושת בנקי המדיניות שנותנים הלוואות בשנות ה־90. בנק הפיתוח של סין, בנק אקסים (Exim) ובנק הפיתוח החקלאי של סין הם מקבילים לבנקים לפיתוח לאומי ולסוכנויות יצוא אשראי במדינות אחרות. הם מבצעים את הפקודות הכלכליות של בייג'ינג, מממנים פרויקטים גדולים בתוך סין - אפילו כשהם לא רווחיים מאוד - ועוזרים לחברות סיניות להתרחב במדינות זרות.

מ־2000 עד 2017, בנק הפיתוח של סין ובנק אקסים הנפיקו הלוואות בשווי יותר מ־73 מיליארד דולר למיזמים רוסיים ולמוסדות פיננסיים בבעלות הממשלה הרוסית, שמתוכם חוב של 50 מיליארד דולר עדיין עומד תלוי, על פי נתוני AidData .AidData היא מעבדת מחקר במכללת ויליאם ומרי, העוקבת אחר פעולות ההלוואה הסיניות בעולם, ומחשבת את הנתונים בדולר ארה"ב בהתאמה לאינפלציה. נוסף על כך, החישוב מחריג הלוואות לפרויקטים שלא יצאו לפועל.

בתקופה האחרונה ניתנו לרוסיה הלוואות נוספות. לדוגמה, בסוף 2021, שני הבנקים ביחד נתנו אשראי שהגיע ליותר מ־2.5 מיליארד דולר, ללווה ששמו Arctic LNG 2, על פי נתונים שמסר לוול סטריט ג'ורנל בראד פארקס, מנהל בפועל של AidData.

ב־2018 חתם בנק הפיתוח של סין על הסכם הלוואה בגובה 12 מיליארד יואן - כ־1.9 מיליארד דולר - לתאגיד הפיתוח VEB שבבעלות הממשלה הרוסית, ובשנה שאחר כך ארגן ועזר לממן הלוואה בגובה 3.4 מיליארד אירו לחברה בת של חברת האנרגיה הרוסית גזפרום, כך עולה מנתונים שמסר פארקס.

אג"ח של בנקי מדיניות ממלאות תפקיד משמעותי יחסית בתיקי ההשקעות של הרבה קרנות אג"ח הנקובות ביואן, מה שעוזר להסביר את הלחץ למכור בתקופה האחרונה.

מכשיר ההשקעות הגדול ביותר מסוג זה, קרן הסל iShares China CNY Bond של חברת בלאקרוק, בשווי 6.1 מיליארד דולר, החזיקה בערך חצי מהנכסים שלה בחוב שהונפק על ידי שלושת בנקי המדיניות. קרן הסל, שעוקבת אחרי המדד Bloomberg China Treasury + Policy Bank, התכווצה בחודש מאי לבדו בשליש כמעט.

"הוצאת הכספים משקפת מבנה החזקות"

בסיבוב הנוכחי של הוצאת הכסף, בנקים מרכזיים וקרנות עושר ריבוניות, שבדרך כלל מחזיקות חוב ריבוני גבוה יותר מאשר אג"ח של בנקי מדיניות, היו אקטיביים פחות במכירות, אמר וואי הו לאונג, כלכלן ראשי ב־Modular Asset Management.

לדבריו, "הוצאת כספים רבים יותר מאג"ח של בנקי מדיניות בהשוואה לאג"ח של הממשלה הסינית משקפת את מבנה ההחזקות של מנהלי הנכסים הזרים, שמוטה לכיוון אג"ח של בנקי מדיניות", אמר.

גורמים בשוק אומרים שהסיבה למכירות לא הייתה הקשרים הרוסיים של המלווים הסיניים. בו ז'ואנג, אנליסט מוביל בנושא חוב ריבוני ב־Loomis Sayles, אמר שאג"ח של בנקי מדיניות היו פופולריים כהשקעות נזילות שנתנו תשואות גבוהות יותר לעומת אג"ח ממשלתיות. הגורמים העיקריים שהניעו משקיעים זרים לצמצם החזקה של שני סוגי איגרות החוב הם היחלשות היואן ומרווח התשואה המתכווץ מול אג"ח ארה"ב, אמר.

איגרת החוב לעשר שנים נתנה תשואה של 3.1% ביום שישי, לעומת 2.83% ו־3.08%, בהתאמה, על חוב מקביל מהממשלה הסינית ומבנק הפיתוח של סין, על פי נתונים מ־Tullet Prebon ומ־Wind.

בנקי המדיניות גם לוו באופן נרחב בשווקים בינלאומיים, ומכרו חוב במטבעות כמו דולר, ין, אירו, ודולר הונג קונג. איגרת חוב של CDB לפירעון ב־2037 הוערכה לאחרונה במחיר של 98.2 סנט לדולר, תשואה של כ־4.17%, על פי Refinitiv. בסוף השנה שעברה היא נסחרה ביותר מ־115 סנט לדולר.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר