גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צריכת הבשר של הישראלים נמצאת בעלייה, אז לאן נעלמו הקצביות?

למרות טרנד הבריאות, הנתונים מצביעים על גידול בצריכת הבשר והדגים של ישראלים בעשור הקרוב ● בשונה משוק המעדניות והאוכל המוכן, היצע החנויות המתמחות בתחום נמצא בירידה - והמיקוד עובר לפעילות בסופרמרקטים ובחנויות הנוחות

מנת בשר במסעדה / צילום: וילה גליליי
מנת בשר במסעדה / צילום: וילה גליליי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

ישראלים אוהבים לאכול בשר. מסעדות בשרים מדורגות במקום הרביעי בהעדפות הלקוחות בארץ, ונתח היצע מסעדות הבשרים בישראל מסך היצע המסעדות הינו הגדול ביותר. ישראל מדורגת במקום הראשון בעולם בצריכת בשר עוף לנפש, ובמקום הרביעי בצריכת בשר לנפש.

האם טרנד הבריאות ואורחות החיים העכשוויים יחוללו שינויים מהותיים בהרגלי הצריכה של בשר, עופות ודגים? לפי הערכות גסות (לא קיים מחקר מבוקר ואמיתי), בישראל כ-5% מהאוכלוסייה היא טבעונית, וקיים שיעור כפול של צמחונים - ביחד הם מהווים 15%-10% מהאוכלוסייה. מספרים אלה הינם במגמת גידול משמעותית בשנים האחרונות.

כאן נתאר את השינויים בכמויות הנצרכות ובהרגלי הצריכה של מוצרי בשר ודגים בארץ לאורך השנים, ואת הצפוי בתחום.

רבע מההוצאה החודשית

מסעדות בשרים מדורגות במקום הרביעי בהעדפת הלקוחות (מתוך סקר לקוחות שביצעה צ'מנסקי בן שחר ושות' בקרב מדגם ארצי מייצג). בישראל פועלות כ-2,500 מסעדות בשרים לסוגיהן, ועוד כ-1,200 מסעדות המגדירות עצמן כ"מזרחיות", ומוכרות מוצרי בשר בהיקף משמעותי. זאת מתוך 14,200 מסעדות שפעילות בארץ.

הנתח הגדול ביותר שייך למסעדות המתמחות בבשרים ולאיטלקיות, עם 17% לכל תחום. בהכרח, נתח זה ומיקומו במדרג מעיד על העדפות הצריכה וההתנהגות של הלקוחות בישראל. מסעדות דגים מתמחות תופסות עוד 1%. נתח מסעדות ה"בריאות", הטבעוניות והצמחוניות, קטן מ-1%. ברם, בתפריטי המסעדות ה"רגילות" מתעבה נתח המנות הטבעוניות והצמחוניות.

 

אוכלוסיית ישראל מונה כיום כ-9.4 מיליון תושבים, המאוגדים בכ-2.9 מיליון משקי בית. הצריכה בישראל בכלל, וצריכת מוצרי מזון ומשקאות בפרט, מצויים בגידול עקבי. העלייה הקבועה בשיעור הצריכה לנפש מעידה כי הגידול בצריכה אינו תוצאה של הגידול באוכלוסייה בלבד, אלא נובע גם משינוי בהרגלי הצריכה ובהכנסה הפנויה של משקי הבית שגדלה.

ההוצאה החודשית של משקי בית על מוצרי מזון מצויה במגמת עלייה (נתוני למ"ס). בעשור האחרון חל גידול שנתי ממוצע משוקלל (CAGR) של 1.7%. בשנת 2022 עמדה ההוצאה על 2,411 שקל (ללא מע"מ) בחמישון הממוצע. מתוך זה, ההוצאה על מוצרי בשר ודגים מהווה כ-25% (בנטרול הוצאות על ארוחות מחוץ לבית). כלומר, ההוצאה החודשית הממוצעת של משק בית על בשר ודגים עומדת על 650-750 שקל.

צריכה בכלל, וצריכת בשר, עופות ודגים בפרט, היא גם נגזרת של רווחה כלכלית. בהשוואה שערך ה-OECD בין מדינות העולם, משתקפת קורלציה בין גודל צריכת חלבון מן החי (בשר ודגים) לבין רמת התוצר המקומי הגולמי לנפש.

בעקבות הצמיחה הכלכלית, הגידול בתוצר המקומי הגולמי בישראל במהלך השנים חולל גידול משמעותי בהיקף צריכת החלבון מן החי. גם פוסט הקורונה, הצריכה בארץ היא מהגבוהות בעולם. לפי נתוני בנק ישראל, מגמת הגידול בתוצר המקומי הגולמי בישראל צפויה להימשך, ובעקבות כך יימשך גם הגידול בהיקף צריכת מוצרי בשר, עופות ודגים.

גידול עופות למאכל הינו מענפי החקלאות הגדולים בישראל מבחינת היקף התוצר - כ-10% מהתוצר החקלאי, שב-2021 הסתכם ב-3.4 מיליארד שקל. בשנת 2021 קטן היקף הייצור ב-6.5%. כיום נאמד שוק זה בכ-615 אלף טון בשנה, וצפוי גידול של 25-30 אלף טון בשנה עד לשנת 2032.

מחיר העופות נשאר קבוע בשנים האחרונות, וכן לא צפוי שינוי בהעדפות הצרכנים ביחס לצריכת מוצרים אלה. משמע, הרמה הגבוהה של הצריכה לנפש צפויה להישמר.

4 מקורות לבשר

שוק הבשר נאמד כיום בכ-220 אלף טון בשנה, והוא צפוי להמשיך לגדול בשנים הקרובות. צריכת הבשר לנפש בישראל נמצאת במגמת גידול, והיא נמוכה רק מארגנטינה, מארה"ב ומברזיל. בצריכת בשר בקר מובילות על פנינו רק צ'ילה ודרום אפריקה.

שוק הבשר האכיל נאמד בשנת 2021 ב-182 אלף טון. קיימים ארבעה מקורות עיקריים לבשר הנצרך בישראל: בשר קפוא מיובא (46%), יבוא עגלים חיים (25%), בקר חי ישראלי (15%) ובשר מצונן מיבוא (14%).

במהלך השנים האחרונות קיימת מגמה מובהקת של גידול בצריכת בשר מצונן מיבוא, בעיקר על חשבון בשר קפוא מיובא ובקר חי ישראלי. חוסר היציבות בהיקף יבוא העגלים החיים נובע מהשינויים בדעת הקהל ביחס לאופן יבוא זה, המשפיעים על הרגולציה של הענף ברחבי העולם.

בשונה משוק המעדניות והאוכל המוכן, בעשור האחרון קטן היצע החנויות המתמחות במכירת בשר ודגים והקצביות, וכעת עומד מספרן על כ-800. הגורמים לכך הם התחזקות חנויות הסופרמרקט, שמציעות גם מחלקות ייעודיות לבשר בתחומן, וגם מכירה של מוצרי בשר ודגים מיוחדים בתוך חנויות הנוחות, ובחלק מהמעדניות. בפועל, מקצוע הקצב הולך ונכחד.

צפי לגידול בדגים

רמת צריכת הדגים בישראל נמוכה יחסית. בין היתר, לאור הימנעות של חלק מהאוכלוסייה מצריכת פירות ים מטעמים דתיים. היקף הצריכה קטן במונחים ריאליים, ובהינתן הגידול באוכלוסייה.

בשנת 2020 חלה עלייה משמעותית בהיקף היבוא ובהיקף הצריכה הכוללת, כנגזר מהסרת מכסי יבוא. בדומה לתהליך שעבר ועובר שוק הקצביות, גם כמות חנויות המתמחות בדגים קטנה בעשור האחרון. הסופרמרקטים לסוגיהם מייצרים חלופה מיטבית, ובמתכונת של "חנות בתוך חנות".

היקף צריכת הדגים אינו צפוי לעלות באופן משמעותי, אולם נתח השוק של דגים מיבוא צפוי לגדול. שוק הדגים נאמד כיום ב-170-175 אלף טון בשנה, והצפי הוא לגידול של כ-7,000 טון בשנה עד לשנת 2032.

בשורה התחתונה, היקף הצריכה של מוצרי בשר, דגים ועופות בישראל גדל, ועדיין אינו מושפע מהמודעות הקיימת לקשר הבריאותי, לאיכות הסביבה ולמעבר לאורח חיים צמחוני וטבעוני. אמנם במסעדות ובבתי הקפה נמצא היצע הולך וגדל של מנות המותאמות לקהל היעד הצמחוני והטבעוני (כמו שמתרחש בשוק של הצרכנים הנדרשים למוצרים נטולי גלוטן), אך מספרן של מסעדות ה"בריאות" הטהורות אינו צפוי לגדול מהותית בשנים הקרובות, בהיעדר בסיס כלכלי מספק לקיומן.

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי