גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם פוקס מחפשת מנועי צמיחה, תחום ההסעדה הוא כנראה לא המקום הנכון

מאחורי המו"מ שמנהלת קבוצת הקמעונאות עם רשת בתי הקפה Pret a Manger עומד ככל הנראה הרצון לבזר סיכונים, אבל חוסר המיקוד דווקא עלול לסבך אותה ● במקום להיכנס לשוק קשה עם רווחיות בעייתית, כדאי לפוקס להתרחב באמצעות שורת מהלכים קלאסיים

סניף של Pret a Monger בסין / צילום: Shutterstock
סניף של Pret a Monger בסין / צילום: Shutterstock

משה רדמן הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

בימים האחרונים פורסם כי קבוצת פוקס  נמצאת במשא-ומתן מתקדם לקבלת הזיכיון הישראלי של רשת בתי הקפה-מסעדות הבריטית Pret a Manger - מהלך שאם ייצא לפועל יהפוך לפעילות הראשונה של פוקס בתחום ההסעדה (בשנתיים האחרונות דובר על כך שהם יביאו את Shake Shack, אבל זה נראה שהעניין טרם הבשיל).

קשה להבין את הרציונל מאחורי המהלך. לכאורה, כניסה לענף ההסעדה היא סוג של ביזור סיכונים, אבל בפרקטיקה, מדובר בחוסר מיקוד שיכול להסתבך. לקבוצת פוקס, על שלל מותגיה ונכסיה, יש עוד הרבה מנועי צמיחה בעתיד הנראה לעין מתוך תחומי הקמעונאות הקלאסיים, לפני שהיא נכנסת להסעדה - שוק קשה מאוד, עם רווחיות בעייתית ותחרות לא פשוטה.

קחו לדוגמה את קבוצת BBB, שכוללת את המותגים BBB, מוזס ובורגרים, ונחשבת יעילה, רווחית ומצליחה. בינואר 2021 קבוצת דור אלון של מוטי בן משה רכשה כ-50% מהקבוצה תמורת 75 מיליון שקל. כלומר, רשת של 100 סניפים מוצלחים, עם היקף מכירות של מאות מיליוני שקלים, שווה 150 מיליון שקל. נניח שהייתה סוג של "הנחת קורונה", והשווי הנכון הוא 200 מיליון שקל - עדיין לא ברור איך סדר גודל כזה יוסיף משמעותית לקבוצת פוקס, שנסחרת היום לפי שווי של יותר מ-6 מיליארד שקל.

בכלל, כניסה לתחום שאין להם בו יתרון יחסי מובהק (למעט אולי הנחות בשכירות למסעדות שייפתחו בקניונים) או יתרון לגודל (במקרים מסוימים הגודל יכול דווקא להיות חסרון), היא כניסה שעלולה להיות מסוכנת - וזאת עם כל ההערכה שלי להנהלת פוקס, בהובלת הראל ויזל, שעשתה חיל בשנים האחרונות.

אז האם הסעדה היא באמת מנוע הצמיחה שפוקס צריכה? האם אין בנמצא מקורות צמיחה אחרים? התשובה היא שיש, ולא מעט. למרות שפוקס קפצה בשוויה כמעט פי 2.5 מאז תחילת הקורונה, ובשיא אף הגיעה לשווי חסר תקדים של 8 מיליארד שקל, יש לה עוד כמה וכמה שפנים בשרוול שיכולים לייצר ערך משמעותי יותר מכניסה להסעדה.

1 הרחבת טרמינל X

בעיניי, טרמינל X  היא שחקנית האונליין שיודעת לספק את חווית הקניות הטובה ביותר, בפער מול כל המתחרות הגדולות האחרות (היחידים שאולי מתקרבים אליה הם שופרסל וסופר פארם). עם זאת, נראה שהיא הגיעה לסוג של מחסום ביכולת שלה לממש את פוטנציאל האופנה בשוק הישראלי.

למה? כי יש מותגים בינלאומיים כמו זארה, שלא מוכרת בטרמינל X (וכנראה גם לא תעשה זאת לעולם), H&M שכנראה באותו מצב, מתחרות אירופיות שמוכרות בהיקפים גבוהים יחסית לישראלים כמו אסוס ונקסט, ויותר מכל, יש את המפלצת הסינית Shein . כל אלו יקשו על טרמינל X להתרחב משמעותית בתחום האופנה בארץ, בוודאי בהיקפים שיהיו משמעותיים לקבוצה כמו פוקס שמוכרת במיליארדי שקלים בשנה.

עם זאת, טרמינל X בנתה משהו ייחודי ביכולת שלה לספק חווית קנייה אונליין, שירות, תפעול לוגיסטי ושיווק ברמה מצוינת, ולכן היא יכולה "לפרוע את הצ'ק" הזה גם בתחומים שאינם אופנה. למשל, על ידי פתיחת אתר לעולם הילדים והצעצועים (נניח שיקראו לו Terminal K), אתר נוסף לעולמות הגאדג'טים והאלקטרוניקה (נניח שיקראו לו Terminal E), לעיצוב הבית (Terminal H) וכך הלאה.

בעיניי, קריטי שהאתרים האלה יהיו נפרדים - כדי לספק בידול וחוויה ייחודית, במטרה להתחרות בחלופות מחו"ל בתחומים האלו (אמזון, עלי אקספרס וכדומה). בתחרות על מספר פריטים והיצע, אין לאף חברה ישראלית הרבה סיכוי.

ראוי לציין שטרמינל X פרסמה שהיא גם מתכננת לצאת למדינות נוספות כמו יוון וספרד - אבל שם האתגר יהיה קשה מאוד, בגלל העדר היתרון לגודל שיש לה בישראל, והתחרות העזה. לפחות בשנים הקרובות, פוטנציאל הצמיחה של טרמינל X הוא בראש ובראשונה בארץ.

2 מיצוי מועדון הלקוחות

לפוקס יש את מועדון הלקוחות הקמעונאי הגדול בישראל (Dream Card, המונה כ-2 מיליון חברים), אבל לתחושתי היא לא ממצה את הפוטנציאל שבו. נכון שיש מנגנון של צבירת נקודות, ושבשנים האחרונות יש אופציה לכרטיס אשראי (בשיתוף MAX), אבל בכך זה פחות או יותר מסתיים.

עד היום פוקס לא יצרה מערכות מספיק מתקדמות לפרסום בזמן אמת. לדוגמה - לקוח רכש בחנות X של הקבוצה, ומיד יקבל הצעות ערך לחנות Y באותו קניון, עם מוצר ספציפי בהתאמה אישית או הנחה על קטגוריה מסוימת. מדובר ביתרון כלכלי משמעותי, בהתחשב בכך שבחלק גדול מהקניונים יש להם 10-15 חנויות ויותר.

יתרה מכך, תחשבו על כמות המידע שקבוצת פוקס יכולה ללמוד על חבר מועדון מהביקורים השונים והמוצרים השונים שהוא רוכש במותגי הקבוצה והאתרים - מצב משפחתי, מידות, גילאי ילדים, העדפות, מגזר, מגדר, מקום מגורים, מעמד סוציו אקונומי ועוד. מידע כזה כמובן יכול לשמש אותה לצרכים פנימיים, אבל גם להוות בסיס לפלטפורמת פרסום שחברות אחרות יפרסמו באמצעותה (לדוגמה, חברות כמו שטראוס, תנובה ואסם היו שמחות לעבוד עם המידע המפולח של פוקס, ולא עם זה של שופרסל לדוגמה שהיא סוג של frenemy שלהן).

3 תחומי הילדים והכושר

נכון שפוקס היא הבעלים של שילב ושל רשת הסטוק ג'מבו, אבל בעיניי חסרה בקבוצה צלע של צעצועים (סוג של מתחרה לטויס אר אס או הפיראט האדום). אולי כדאי לה גם לשלב רשת של מתחמי משחקי וידאו ומשחקיות - הם ייהנו מהיתרון בדמי השכירות, יקבלו תנאים מעולים על המכשור עצמו, ויוכלו לנתב תנועה מתוך הקניון כאמור, יש להם מגוון חנויות ברוב הקניונים).

שוק נוסף שיכול להיות מעניין עבור הקבוצה הוא שוק הכושר הגופני, שוק רדום בישראל מבחינה מסחרית אך פעיל מאוד מבחינה צרכנית. אם פוקס תרכוש רשת מכוני כושר, כמו לדוגמה הולמס פלייס שנסחרת בשווי של כ-350 מיליון שקל בלבד, היא תוכל לעשות איתה פלאים, גם בשיפור הפעילות והרחבתה, גם בחיבור המתבקש לעולמות הביגוד והציוד עם פוט לוקר, נייקי ודרים ספורט, ואולי גם בייצור או יבוא של פתרונות ספורט-טק כמו Mirror או Peloton.

4 התרחבות בשוק הבינלאומי

פוקס היא זכיינית של נייקי ופוט לוקר בקנדה ובמדינות מסוימות באירופה, ואין סיבה שהיא לא תנצל את הידע שלה, את המטות המצוינים שהיא בנתה שם ואת הקשרים כדי להיות זכיינית של מותגים נוספים במדינות היעד האלו. אם פוקס בנתה מתודה שמאפשרת לה לעשות את זה טוב ועוד להרוויח מזה, זה אפיק מצוין שאפשר להמשיך ולפתח מבחינתה גם עבור מותגים בינלאומיים אחרים.

בנוסף לנקודות האלו, פוקס גם יכולה למצות טוב יותר את הפוטנציאל שלה מבחינה נדל"נית עם מעין מיני מרכזים מסחריים של מותגי הקבוצה, ואני יכול לחשוב על לפחות עוד כמה מהלכים לפני כניסה להסעדה. בכל מקרה, ארבעת מנועי הצמיחה שציינתי כאן הם המרכזיים, והם אלו שיצדיקו את השווי המטורף שפוקס כבר הגיעה אליו - ואולי אף יעזרו לה לגדול עוד לשווים של 10 מיליארד שקל ויותר.

*** גילוי מלא: טרמינל X, תנובה, שטראוס, MAX ו-H&M היו בעבר לקוחות של משה רדמן כפרויקטור  ומחולל חדשנות. כל האמור בטור זה מבוסס על דעתו וניסיונו בלבד ועל בסיס מידע ציבורי גלוי.

עוד כתבות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית