גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהנדס בנאס"א שגרם לטלסקופ החלל ג'יימס ווב לעבוד

במשך 15 שנה - ובזמן שהושקעו בו 9 מיליארד דולר - ריחף טלסקופ החלל ווב על סף כישלון. אלא שאז גרג רובינסון, האיש בנאס"א שכמעט אף אחד לא חשב שיביא את הבשורה, הצליח להשיג לו את פריצת הדרך, שאפשרה לנו לחזות החודש בצילומים נדירים מהחלל ● היום יש מי שמשווה אותו לניל ארמסטרונג

התמונות הנדירות שהטלסקופ ווב צילם בחלל / צילום: Associated Press
התמונות הנדירות שהטלסקופ ווב צילם בחלל / צילום: Associated Press

 

​הכתבה פורסמה במדור מדע ההצלחה בוול סטריט ג'ורנל, טור חדש ששואף לענות על השאלה - למה אנשים, חברות ורעיונות מצליחים או נכשלים?

טלסקופ החלל ג'יימס ווב, שצילומיו הראשונים נחשפו החודש בידי נאס"א, הוא מצפה כוכבים עוצמתי; עד כדי כך עוצמתי שלעומתו הטלסקופ האבל של סוכנות החלל האמריקאית (שחג סביב כדור הארץ מאז 1990) נראה כמו משקפת. ווב נמצא כרגע במרחק יותר ממיליון וחצי ק"מ מכדור הארץ בהרפתקה יוצאת דופן בחלל החיצון, שיש הסבורים כי ביכולתה לשנות את הדרך שבה אנו תופסים את החיים כאן.

אלא שכדי שכל זה יקרה היה צריך שטלסקופ החלל ג'יימס ווב פשוט יעבוד. "המרחק בין הצלחה לכישלון הוא עצום", אומר תומס זורבוקן, ראש מנהלת משימות המדע בנאס"א. "אבל דרושות פעולות בודדות כדי לעבור ביניהם".

פרסום התמונות הראשונות של הטלסקופ הוא רגע פורץ דרך לפרויקט שעבדו עליו במשך עשורים, ומי שהכי נרגשים לראות אותן הם האנשים שאחראים לזה, וחשבו שלעולם לא יגיעו לרגע. ווב ריחף במשך שנים הרבה יותר קרוב לקצה הלא נכון של הספקטרום בין כישלון להצלחה. הוא עלה כל כך הרבה כסף, והתעכב כל כך הרבה זמן שהמשימה כמעט בוטלה כמה פעמים. אבל למרות ההשקעה המדעית וההנדסית שהוקדשה לטלסקופ, מה שעשה את השינוי היה משהו אחר לגמרי. למעשה, זה היה מישהו.

כשאנחנו חושבים על ההצלחות הגדולות של נאס"א אנחנו חושבים על ניל ארמסטרונג. כך בדיוק אנחנו צריכים לתפוס את גרג רובינסון.

הוא האיש שהפך את הכישלון המהדהד להצלחה בלתי סבירה, תהליך שהחל ב־2018, כשנאס"א קידמה אותו לתפקיד מנהל תוכנית טלסקופ החלל. המשימה שקיבל הייתה לשלוח טלסקופ למסלול סביב השמש.

 גרג רובינסון / צילום: Reuters, Robin Platzer/Twin Images

מתוך צוות של 10,000 איש שעבדו על פרויקט ב־10 מיליארד דולר אדם אחד הוא שעשה את השינוי. זה אולי היה בניגוד לציפיות, וזה לא משהו שהייתם מגלים בשיחה איתו, אבל לאף אחד בעולם אין תפקיד גדול יותר בשיגור ווב למסלולו בחג המולד של השנה שעברה מאשר לרובינסון. "מנהל המשימה היעיל ביותר שאי פעם פגשתי בהיסטוריה של נאס"א", אחר עליו הבוס שלו.

רמה כזו של שבחים הייתה נשמעת מוגזמת אילולא המשימה של ווב - לחקור את ההיסטוריה של היקום ממערכת השמש שלנו ועד לגלקסיות הרחוקות - לא הייתה כל כך יוצאת דופן. זאת שכן ווב הוא לא טלסקופ, אלא מכונת זמן: בהסתכלות מיליארדי שנים אל העבר, עם ראיית אינפרה־אדום, שהיא חדה פי 100 מזו של טלסקופ האבל, הוא מאפשר לנו להתחקות אחר שני קווי חקירה מרתקים - מנין באנו והאם אנחנו לבד?

ג'ון מאתר, המדען הבכיר זוכה פרס נובל שעבד על ווב, התכונן עשורים לענות על השאלות האלה. כשקולגה איטלקי שאל אותו מאיפה הוא מקבל את ההשראה, הוא חשב על היצירה "בריאת האדם" של מיכלאנג'לו על תקרה הקאפלה הסיסטינית בוותיקן. "אנחנו לא באמת חושבים שכך זה עבד", אמר מאתר על הפרסקו של מיכלאנג'לו, "אבל איך זה כן עבד? מבחינתי זו השאלה שמעוררת השראה".

תפס פיקוד על צוות שבור

את רוב ימיו העביר הטלסקופ ווב כלוויין בין־כוכבי מובטל, עד ששוגר באיחור של 15 שנה ובחריגה של 9 מיליארד דולר מתקציבו. מאמר במגזין Nature הבריטי, שברובו שיבח אותו, כלל גם אזהרה: "אף אחד לא צריך לעולם לבנות טלסקופ בדרך שנאס"א בנתה את ווב".

אבל הייתה עוד בעיה. בין נאס"א לבין הקבלן הראשי שלה הייתה מערכת יחסים מתוחה, ובין המדענים, המהנדסים והטכנאים היו קשיים בתקשורת. נאס"א הייתה צריכה מישהו שיהפוך את פני המשימה השאפתנית מדי - ורובינסון תפס פיקוד על צוות שבור במה שהסתבר אחר כך כרגע קריטי.

הבעיה הייתה שלרובינסון כבר היה תפקיד אחר: הוא פיקח על האיכות והביצועים של תוכניות נאס"א. אולי צניעות היא אחת הסיבות שד"ר זורבוקן רצה אותו במיוחד, אבל זו גם כנראה אחת הסיבות שלא היה קל לשכנע אותו לקבל את התפקיד. למעשה, בפעם הראשונה הוא סירב. "בנימוס", אומר רובינסון. "ובפעם השנייה ששאל אותי סירבתי שוב יותר בנימוס".

לבסוף, לאחר שזורבוקן התחנן, רובינסון עזב את המשרה שאהב לטובת משימה בסיכון אדיר שבכל רגע יכלה להפוך למבוכה גדולה, ויעילות העמידה בזמנים שלה הייתה כ־50%. "זו דרך אחרת לומר שעם כל יום שבו המשימה ממשיכה השיגור נדחה ביום", אמר זורבוקן. עד ששוגר טלסקופ החלל יעילות העמידה בזמנים הגיעה ל־95%. "זה כמעט נס", הוא הוסיף.

צילומים מהטלסקופ ווב / צילום: Associated Press 

כדי להבין איך ייעול של פרויקט יכול להיחשב נס צריך להסתכל על המורכבות שלו. מדובר בפרויקט שכמעט אין בו מרווח שגיאה, אבל מקומות לשגות בהם היו בכל עבר. "במשימת נחיתה על מאדים עלולות להיות 70 נקודות כשל", אמר סטיב ג'רזיק, בכיר בנאס"א לשעבר. במערכת של ווב יש יותר מ־300 נקודות כשל נפרדות, וכל אחת מהתקלות האלה הייתה עלולה לחבל במשימה כולה.

הרעיון הזה, שיש מאות דרכים שונות שבהן המשימה יכולה להיכשל, הוא אפילו לא הדבר המפחיד ביותר בשיגור ווב. "הרבה מהמשימות שלנו כוללות טכנולוגיה אחת חדשה או שתיים או שלוש", אומר רובינסון. "בווב אנו משיקים עשר טכנולוגיות חדשות - דבר חסר תקדים, וכפי שאמרתי לא פעם, די משוגע".

"די משוגע" זה לא בדיוק המונח המדעי הראוי להישגים ההנדסיים חסרי התקדים של ווב, אבל הוא הולם, כי התפקיד של רובינסון לא מתמצה בצד המדעי. כמהנדס בעל מומחיות טכנית וביורוקרט בעל יחסי אנוש מעולים הוא דובר שתי שפות: גם זו של עובדי נאס"א וגם זו של הפוליטיקאים. האחריות הרשמית שלו כללה את "הגדלת האינטגרציה ובדיקת היעילות", שזה נשמע כמו מכבסת מילים מחוץ לגבולותיה של סוכנות ממשלתית.

אבל האובססיה להצליח בדברים הקטנים היא שבסוף גורמת לדברים הגדולים לקרות. החלל תמיד היה מעוזם של אנשים המחויבים לצמיחה אקספוננציאלית - אבל הדרגתית: צעד קטן אחד ואז זינוק ענק. הגיבורים של היקום הם גם אמיצים אבל גם משעממים. כששאלתי את רובינסון איך חגג את ההצלחה של ווב נזכרתי במילותיו של ארמסטרונג. רובינסון ענה לי: "אנחה גדולה ואחריה חיוך גדול".

"משהו שאיש לא ציפה לו"

העשייה של רובינסון (62) בנאס"א הופכת אותו לסוג של אסטרונאוט בעצמו. הוא גדל בווירג'יניה, בן למגדלי טבק שחונך בבתי ספר מופרדים גזעית. הוא רצה להיות כל כך הרבה דברים כשהיה קטן, אבל "לבנות לוויינים לא היה אחד מהם". הוא למד באוניברסיטת ווירג'יניה יוניון על מלגה של שחקן פוטבול, והועבר לאוניברסיטת הרווארד, שם למד לתארים ראשונים במתמטיקה והנדסת חשמל. לא עבר זמן רב עד שהתחיל לעבוד בנאס"א.

רובינסון בילה את רוב הקריירה שלו בעמדות שונות בנאס"א ומתפקיד לתפקיד אחריותו גדלה. שם הוא פיתח את סגנון המנהיגות השקט והכן שלו, שהביא אותו עד הובלת משימת הטלסקופ. כשקיבל עליו את התפקיד היו לו שני יעדים. הראשון היה לצמצם טעויות אנוש: "כולנו עושים טעויות, אבל אם אתה עובד על אותו דבר במשך 20 שנה תעשה כמה טעויות". הדבר השני היה להביא פרספקטיבה של אנשים מבחוץ, "שיכולים להבחין בדברים שאנחנו לא רואים בגלל שאנחנו כל כך קרובים לזה".

הצוות של ווב היה צריך כמה שיותר זוגות עיניים על מגן השמש של הטלסקופ - מבנה בגודל מגרש טניס שמתקפל לתוך טיל, נפרס בחלל ומגן על הטלסקופ מטמפרטורות קיצוניות, שעשויות להגיע ל־500 מעלות. בחודש הראשון של רובינסון בתפקיד הסוגרים שמהדקים את המגן נפתחו. דוגמה קלאסית לטעות אנוש.

אך זה התברר כמבחן מוקדם לגישה של רובינסון, שמיד הורה על בדיקה מקיפה של המערכת מכל זווית אפשרית. המעצבים, הקבלנים והמהנדסים בחנו את התוכניות באופן עצמאי מול החומרה והשוו את ההערות שלהם. "גילינו כמה דברים שנזקקו לשינויים קלים", אמר רובינסון בלשון מעטה. רובינסון אולי מכנה אותם "שינויים קלים", אבל הם שהובילו לצילומי הירח שהעולם חזה בהם החודש.

היום הדרך הקלה ביותר לגרום לעובדי נאס"א לצחקק כמו ילדים היא לשאול אותם מה הם רוצים להשיג מווב: הם רוצים לגלות כוכבי לכת חדשים, הם רוצים לדעת יותר על התקופה שאחרי המפץ הגדול, הם רוצים להציץ לגלקסיות הראשונות, להביט אל תוך חורים שחורים ולהתבונן אל ענני אבק כדי להבין איך נולדים כוכבים.

אפילו מדעני הטילים לא יודעים מה הם יראו כשיפנו את הטלסקופ למקומות הנכונים, ויש להם כמה השערות על התגליות פורצות הדרך של ווב - אבל הם בעיקר מקווים לגלות שטעו. למעשה, זה אחד מיעדי המשימה: לגלות בכדור הארץ משהו שונה ממה שדמיינו עד היום. "הצלחה פירושה הפתעה", אמר מאתר. "יש משהו שם בחוץ שאף אחד עוד לא ציפה לו".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

החרם של ארדואן על ישראל מסלים: טורקיה אוסרת על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"