גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המירוץ לראשות השמרנים בבריטניה מוכיח: העולם משתנה

ראו-נא את המירוץ לראשות ממשלת בריטניה: הודי, ניגרית, פקיסטני, כורדי עיראקי, בודהיסטית מהודו, שתי נשים לבנות וגבר לבן יחיד הגיעו אל רבע הגמר ● מה זה אומר? שצריך להסתגל באופן דחוף אל מערב אחר

בכיוון השעון: ליז טראס,  טום טוגנדהאט, קמי בדנוק, סואלה ברוורמן, רישי סונאק,  פני מורדנט / צילום: Associated Press
בכיוון השעון: ליז טראס, טום טוגנדהאט, קמי בדנוק, סואלה ברוורמן, רישי סונאק, פני מורדנט / צילום: Associated Press

אני מודה שאני עוקב בנשימה עצורה אחר המירוץ למנהיגות המפלגה השמרנית בבריטניה. לא מפני שתוצאותיו חשובות באופן אובייקטיבי. בריטניה ירדה מגדולתה. אבל היא האמא של כל הדמוקרטיות הפרלמנטריות, והפוליטיקה שלה היא ספורט תחרותי מרתק.

אפילו זו אינה הסיבה העיקרית. אני מתעניין במירוץ הזה מפני שהוא משקף שינוי היסטורי עצום ממדים בבריטניה, באירופה, במערב. אני חושב שישראלים נוטים להחמיץ את השינוי הזה, או לטעות בפירושו. ההחמצה מפחיתה את היכולת להבין את המערב, וממילא פוגעת ביחסים אתו.

המירוץ הזה אינו נמדד רק בשני הפינאליסטים, אשר יעמדו להצבעת כל חברי המפלגה בחודש הבא. הם נבחרו ביום ד'. אחד הוא שר האוצר לשעבר, גבר ממוצא הודי, והשנייה היא שרת החוץ, אשה לבנה.

את המירוץ הזה צריך למדוד על פי כל שלביו. לחצי הגמר הגיעו שתי נשים לבנות ואשה אחת ילידת ניגריה. למקום החמישי הגיעה אשה בודהיסטית ממוצא הודי (שהיתה נשואה ליהודי). בשלב הראשון התמודדו, ונופו, שני מוסלמים, אחד ממוצא פקיסטני, שר הבריאות לשעבר, והשני ממוצא כורדי/עיראקי, אשר נולד בבגדאד, ומכהן עכשיו כשר האוצר. איש מהם לא היה מועמד שולי או קוריוזי. הדעת נותנת שיש ביניהם ראשי ממשלה עתידיים.

זה קורה במפלגת תאצ'ר

מה שמעניין כאן הוא שהרב-גוניות, רב-גזעיות, רב-דתיות הזו מתרחשת בתוך מפלגת הימין העיקרית של בריטניה. זו המפלגה שלפחות חלקים ממנה היו מזוהים במרוצת השנים עם איבה למהגרים, עם שנאת זרים, וכמובן עם ההתנתקות הלאומנית מקהילת האומות האירופית. המפלגה מוסיפה להיות ימנית. ההבטחות הנשמעות במרוצת מערכת הבחירות טבועות בחותם המוכר של מרגרט תאצ'ר משנות ה-80 של המאה שעברה.
אבל לכו תשוו את המפלגה שהמליכה עליה את תאצ'ר לפני 47 שנה עם הגילגול הנוכחי שלה. ב-1975 לא חבש אף לא-לבן אחד את ספסלי השמרנים בבית הנבחרים. אפילו למפלגת הלייבור השמאלית היו לבנים בלבד. שני השמרנים הלא-לבנים הראשונים נבחרו רק ב-2005. ב-2010 התחיל הסכר להיפרץ. ב-2014 צורף הלא-לבן הראשון (פקיסטני מוסלמי) לקבינט השמרני. רק ב-2019 התמנו לא-לבנים לכהונות המיניסטריאליות הבכירות ביותר (בכירי הקבינט הבריטי, מחוץ לראש הממשלה כמובן, הם שרי האוצר, הפנים והחוץ).

שלוש שנים אחר כך, לא-לבנים מתמודדים על ראשות הממשלה עם דרגה ניכרת של סבירות ושל אמינות. מה אפשר להגיד על זה חוץ מ"עוצר נשימה". צריך גם להודות, שהתקשורת הבריטית/אירופית/אמריקאית מתקשה להתפעל. המשקיפים על הפוליטיקה הבריטית היו מעדיפים שאת מקום בוריס ג'ונסון תתפוס עוד קריקטורה מהלכת של ימין לא-ישר, לא-מהוקצע ולא-סובלני (בוריס דווקא היה האיש שמינה את הלא-לבנים למשרות-מפתח בממשלתו).

ההתנערות מן ההיסטוריה

רב-תרבותיות היתה לפנים נחלת השמאל הרדיקלי, הנלעג, המעצבן. והנה בוקר אחד אנחנו מתעוררים ומגלים שרב-תרבותיות אינה עוד אופציה. היא עובדה מוגמרת. כל זה מתרחש לא במדינה דו-לאומית, אלא בארץ ש-85% מתושביה הם לבנים (על פי הלשכה הממשלתית לסטטיסטיקה, ons.gov.uk).

האם החברה הבריטית הפכה לעיוורת-צבעים? אין טעם לשאול אנשים במפורש אם הם גזענים, אבל שאלות אחרות רומזות על תשובה אפשרית. סקר אחד, ב-2019, בדק את התפלגות הדעות על הגירה. 80% ויותר הביעו התנגדות להגירה נוספת, 44% רצו הפחתה "מסוימת" או "גדולה" של מספר המהגרים הקיימים. זה ביטוי של דעות קדומות ושל הסתייגות מעודף רב-תרבותיות.

האם אפשר להניח אפוא שהמפלגות הפוליטיות איבדו את הקשר עם המציאות, אולי כפי שאיבדו אותו כאשר תמכו בהמשך השתתפותה של בריטניה באיחוד האירופי? ואם זה מצב העניינים, היתכן שהמוני בריטים לבנים ונוצרים חורקים שיניים? הייתכן שנצפה בתגובת-נגד, ממין 'ברקזיט', או עליית טראמפ באמריקה?
י0

יתכן. אבל מצב העניינים החדש אינו מקרי ואינו אקראי. היקף השינוי הוא כה גדול, והוא מתבטא בכל רחבי המפה הפוליטית, מימין לשמאל, עד שאין מנוס מלדבר על חברה פוסט-גזעית המתהווה והולכת לא בבריטניה בלבד אלא גם בחלקים אחרים של מערב אירופה. לפורטוגל יש זה שש שנים ויותר ראש ממשלה ממוצא הודי. לאירלנד היה עד זה לא כבר ראש ממשלה חצי-הודי (הוא עכשיו סגן ראש הממשלה). לנורווגיה יש יושב ראש פרלמנט יליד איראן.

לפני 20 שנה, נשיא צרפת לשעבר, ואלרי ז'יסקר ד'סטאן, עשה ניסיון לחבר חוקה כל-אירופית. במבוא לחוקה הוא קיווה לציין שאירופה המודרנית יצאה מחלציה של ציוויליזציה מערבית נוצרית עם שורשים ברומא וביוון העתיקות. החוקה נדחתה בסופו של דבר, והניסיון להכיר בשורשי אירופה לא הגיע אפילו אל שלב הטיוטה.

האם אירופה תחדל בהדרגה להיות נוצרית ומערבית? אולי. אבל גם אם לא תחדל, משקלם של השורשים ההיסטוריים יפחת ויילך. התקוממות נגד ההיסטוריה כבר פרצה, והתבטאה בהפלת אנדרטאות ובמחיקת שמות. ההתנערות מן ההיסטוריה תשפיע בהכרח על מצב-הדעת האירופי. דוגמה אחת: היא תפחית את רגשי האשמה, שהשפיעו על גישת אירופה כלפי ישראל מאז השואה. זה תהליך הנמצא בעיצומו. האינסטינקט הישראלי הוא להגיב בקריאות-שבר ובטריקות דלת. טעות.

מה אפשר אפוא לעשות? קודם כול להכיר בתופעה הזו מבלי להיבהל ומבלי לגדף. שנית, להפסיק לבסס מדיניות חוץ על רגשי אשמה ועל הצמדה בלתי מבוקרת של התווית "אנטישמי". שלישית, להצטרף אל תהליך השינוי (יהודייה ממוצא אתיופי לראשות הממשלה?). איש אינו יכול להיאחז בכל כוחו בעבר מבלי לגלות שהעתיד דילג עליו. 

עוד כתבות

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%