גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לאסדרה: דוח שהזמין משרד המשפטים בוחן את אתגרי הבינה המלאכותית בפינטק

ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט ומערכת לזיהוי פשיעה בבנקים הם חלק מהחידושים שמאתגרים את מערכת המשפט ● בצעד ראשון בדרך לאסדרת הבינה המלאכותית, באוניברסיטת תל אביב הכינו דוח שבמסגרתו סקרו את השימושים בטכנולוגיה, והמליצו על היערכות למהלכי חקיקה ראשוניים

בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock
בינה מלאכותית / אילוסטרציה: shutterstock

התאמת מבנה ההשקעות של הלקוח להעדפות אישיות, ניתוח שאלות הלקוחות בצ'אט־בוט כדי להפנות את הלקוח ליחידה המתאימה, ומערכת לזיהוי פשיעה כלכלית שהוטמעה בבנקים. אלו הם רק חלק מהפיתוחים הטכנולוגיים שכוללים בינה מלאכותית (AI), אשר נכנסה לחיינו בשנים האחרונות. AI מאתגרת את מערכת המשפט, שנדרשת להתאים את הכלים למציאות שבה שיקול הדעת האנושי מוחלף בשיקולו של אלגוריתם.

בדוח מקיף וראשון מסוגו, שבוצע לבקשת משרד המשפטים על ידי מומחים מובילים מאוניברסיטת תל אביב, נחשפים שימושי הבינה המלאכותית במגזר הפיננסי בעולם, האתגרים העומדים בפני הרגולטורים ומה המצב בעולם מבחינת אסדרת חקיקה וכללים.

"בבינה המלאכותית טמון פוטנציאל עצום עבור הציבור, בין היתר בדרך של הנגשת שירותים פיננסים והגברת התחרות", מסביר מזמין הדוח - המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), עו"ד מאיר לוין. לדבריו, האתגרים שמציבה AI לא צריכים להרתיע מפני שילוב הטכנולוגיה, אלא הם מחייבים התמודדות יעילה. היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה הוסיפה כי "הדוח מהווה אבן דרך חשובה לקראת אסדרת תחום הבינה המלאכותית במדינת ישראל".

עו''ד מאיר לוין, המשנה ליועמ''שית לעניינים כלכליים / צילום: רפי קוץ

מתן אשראי, ייעוץ השקעות וחיתום אשראי

הדוח סוקר את מגוון השירותים הפיננסים הכוללים שימוש ב־AI: מתן אשראי, מסחר בניירות ערך, ייעוץ השקעות ושירות לקוחות (צ'אט־בוטים), חיתום אשראי וביטוח. בתחום המסחר, שילוב ה־AI הופך אותו ליעיל ורווחי. למשל, בעסקאות שבהן האלגוריתם מנסה לרכוש או למכור מניה כשהיא מגיעה למחיר מוגדר. המערכת חוזה, על פי דפוסים מן העבר, השפעה על המחיר - ומצליחה לבצע אלפי עסקאות באלפיות השנייה. המערכת גם מספקת חיזוי למצב השוק בעתיד. בכך היא משרתת גופים שמנהלים את כספי הציבור, כמו קרנות פנסיה, חברות ביטוח ובנקים.

הדוח מתאר את האתגרים במצב זה: חשש לתופעת ה"הידבקות", שמשמעותה קריסה בעקבות הסתמכות על אותם מקורות. אתגר נוסף במסחר בניירות ערך הוא הפגיעה בתחרות. פריסה נרחבת של מודלים מבוססים בינה עלולים להעלות "קנוניה שבשתיקה" ללא אינטראקציה אנושית.

המומחים גם מפנים את תשומת הלב לקשיי אכיפה כאשר מדובר בעבירות של מסחר בניירות ערך. תרמית, שימוש במידע פנים ומניפולציה דורשות יסוד נפשי של כוונה מצידו של המבצע. מסחר אלגוריתמי, המבוסס AI, עשוי להקשות על הוכחת היסוד הנפשי.

הבינה משמשת לכריית מידע "אלטרנטיבי"

חיתום אשראי הוא יישום מרכזי בתחום הפיננסי. הבינה משמשת לכריית נתוני מידע "אלטרנטיבי" ולניתוח הסיכון של לקוח מסוים. קיים חשש כי שיפור הדיוק בהערכת הסיכון במתן הלוואה יוזיל את האשראי ללווים בסיכון נמוך, אך ייקר את האשראי ללווים מסוכנים יותר. מצב זה עלול לפגוע בקבוצות אוכלוסייה חלשות ולהעצים את הפערים הכלכליים. חשש נוסף הוא פגיעה בפרטיות, משום שהמלווה אוסף מידע מהרשתות החברתיות.

תחומים נוספים שבהם נעשה שימוש ב־AI הם הביטוח וייעוץ ההשקעות. המערכת משמשת ללמידת הנתונים שנמסרים מהלקוח, ולאיסוף מידע מרחבי הרשת; מסייעת להתעדכן במצב שווי המניות המשתנה, וכן בשיקולי מס. האתגר בתחום זה הוא איכות הייעוץ. בחלק מהמדינות הכפיפו את הייעוץ האלגוריתמי לרגולציה שחלה על יועצי השקעות אנושיים, אך עולה חשש כי איכות הייעוץ מוגבלת. חשש נוסף הוא הכנסת אינטרסים זרים, באופן בלתי מודע, אל מנגנון קבלת ההחלטות.

אחד האתגרים המרכזיים הוא הקושי לפקח על מערכות AI. חברות העוסקות בפיתוח אלגוריתמים לצורך מסחר לא מעוניינת לחשוף את המודל, ומידע זה מוגדר כסוד מסחרי. בד בבד, מודל הבינה המלאכותית פועל בתור "קופסא שחורה", מצב שבו לא תמיד ניתן להבין כיצד המערכת מקבלת החלטות.

מצב זה מעלה את השאלה לזכותו של הפרט שמעוניין לקבל הסבר על החלטות שהתקבלו בעניינו. גם מתכנני המערכת לא יכולים לדעת מה המודל שמנחה את המערכת בקבלת החלטות, אם זו התפתחה לאחר התכנון הראשוני. קושי זה בא לידי ביטוי בתחום המסחר האלגוריתמי, שבו עשוי האלגוריתם לאמץ דרכי פעולה בלתי חוקיות. למשל, הרצת מניות.

המומחים מסבירים כי במטרה לקדם חדשנות ולאפשר לציבור ליהנות מיתרונות הבינה המלאכותית, נדרשת היערכות משפטית. אולם, בפני הרגולטורים עומד אתגר בחינת הפיתוחים החדשים, תוך בחירת איזונים נדרשים. במסגרת הדוח הועלה, בין השאר, פתרון בדמות חיוב החברות להסביר את ההחלטות שנטלה הבינה המלאכותית. מערכות ה־AI לא יוסדרו בהכרח בחקיקה ובחינתן עשויה להוביל למתן פרשנות לחוק קיים, ובחיזוק המקצועיות של גורמי הפיקוח.

המומחים: לא נכון לקבוע כללים אחידים

המומחים ממליצים להתחיל באסדרת נושא הרישוי ומתן אשראי. נוסף על כך, הם סבורים שלא נכון לקבוע עקרונות אחידים, וכי בתחום הפיננסי המורכב יש לשלב זרועות ולהגיע בהסכמה לקביעת כללים מנחים - במקום שכל גוף יגבש לעצמו מדיניות. לדברי עו"ד לוין, "הרגולטורים הכלכליים הביעו את הסכמתם לבחון את ממצאי הדוח ומסקנותיו ולקיים חשיבה משותפת על אופן ההתמודדות עם האתגרים. עבודה זו תעשה בתוך הקונטקסט הרחב של העבודה הממשלתית בנושא, לרבות העובדה שמובלת על ידי משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה שמגבש תכנית לאומית בנושא".

את הדוח ערכו ד"ר ארי אחיעז ופרופ' דן עמירם מהפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב, ופרופ' אסף חמדני וד"ר קובי קסטיאל מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה.

הרכב האוטונומי אושר, אך טרם נקבע מתי יעלה לכביש

אחד הנושאים שהוסדרו בחוק, באופן תקדימי, הוא הרכב האוטונומי. החוק, שעבר בכנסת בחודש מרץ האחרון, מאפשר ניסויים מסחריים ברכב אוטונומי ללא נהג - במרחב גיאוגרפי מוגדר מראש.

החוק גם מניח תשתית לטכנולוגיה עתידית אשר צופה רמת עצמאות גבוהה מזו, שבמסגרתה הרכב האוטונומי לא יהיה מוגבל לתחום נסיעה מסוים. מעבר לכך, החוק יאפשר את שילוב הרכב האוטונומי בשירותי הסעה בתשלום. מדובר בציון דרך משמעותי בדרך לקביעת הסדר קבע להפעלת כלי רכב אוטונומיים שמשתמשים בטכנולוגיית AI.

כל מכונית תחובר למרכז בקרה

החוק קובע כי לכל מכונית אוטונומית תהיה חברה מפעילה, שתפעיל מרכז בקרה אשר יהיה בקשר עם המכוניות באופן רציף. ממרכז הבקרה יתאפשר, בעת הצורך, להשתלט מרחוק על המכוניות. במקרה של ביצוע עבירת תנועה, האחריות תוטל על החברה המפעילה - ולא על הנהג. עם זאת, בלתי אפשרי להטיל שלילת רישיון נהיגה על חברה, ובכיריה לא יסתכנו בעונש מאסר, אלא רק בקנסות.

למרות האסדרה בחוק, עדיין לא ברור באופן ודאי מתי הרכבים הניסויים יעלו על הכביש. במשרד התחבורה אומרים כי הם ערוכים ומוכנים לקבלת בקשות לפיילוט. בין החברות שנערכות להשתתף בניסויים הראשונים, נמנות מובילאיי ויאנדקס. ממובילאיי נמסר כי היא נערכת לקבלת היתר ולהתחלת הניסוי בסוף 2022. מיאנדקס נמסר כי הם פועלים מול משרד התחבורה במטרה להתקדם בהליך.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"