גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשתות נגד היבואניות: מי ימצמץ ראשון בקרב על יוקר המחיה

בעקבות דרישת ענקיות היבוא להעלות מחירים, מאיימות שופרסל, ויקטורי ורמי לוי להסיר מהמדפים מותגים שיתייקרו ● ההסתדרות נערכת להגביר את המחאה ● דיפלומט, שהודיעה על ההתייקרות החדה ביותר: לא נספק מוצרים ללא עדכון מחירים ● השאלה היא מה יקרה בעוד שבועיים, כאשר המלאים של הקמעונאיות יתרוקנו

רמי לוי, אייל רביד, איציק אברכהן, ארנון בר דוד / צילום: איל יצהר, תמר מצפי, שלומי יוסף, סיון פרג'
רמי לוי, אייל רביד, איציק אברכהן, ארנון בר דוד / צילום: איל יצהר, תמר מצפי, שלומי יוסף, סיון פרג'

סוגיית יוקר המחיה הרותחת גם ככה, עומדת בפני עוד נקודת שיא - זאת בעקבות ההצהרה של היבואניות הגדולות בישראל על העלאות מחירים שייכנסו לתוקף ב-1 באוגוסט. דיפלומט, היבואנית שמשווקת למעלה מ-100 מותגים בינלאומים, הודיעה לרשתות השיווק על התייקרויות של עד 23% בחלק ממוצריה.

למהלך יש משמעות אדירה: דיפלומט משווקת מוצרים לכל רוחב השדרה - ממותגי פרוקטר אנד גמבל כמו פמפרס, אריאל, ג’ילט, פנטן ואולווייז, ועד טונה סטארקיסט, מונדליז (שוקולד מילקה, אוראו וטובלרון), תחליפי בשר מהצומח של ביונד מיט, מותגי היינץ, קיקו-מן, לוטוס, קלוגס, רדבול, פסטה רומו, ו-וולה.

דיפלומט אינה לבד. חברת קימברלי קלארק ישראל הודיעה גם היא על העלאת מחירים במרבית מוצריה, בשיעורים של בין 5.5% ל-9.6%. בין המוצרים נכללים חיתולים, מגבונים ומוצרי ניקיון לבית. יבואנית המזון, הטיפוח והטואלטיקה שסטוביץ הודיעה גם היא על התייקרויות בשיעורים שנעים בין 5% ל-14% בכמה ממותגיה, ובהם מאסטר שף, ריו מארה וצ’וקטה.

 

הרשתות מגיבות: נצמצם מותגים מהמדפים

הדרישה להתייקרויות לא עברה בשקט. שופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בארץ, הוציאה בסוף השבוע הודעה חריגה שבה הודיעה בחריפות כי היא אינה מתכוונת להיענות לבקשת דיפלומט להעלות מחירים. "העלאת מחירים לצרכן אינה באה בחשבון בעת הזו", נמסר מהחברה. "נעשה כל שביכולתנו על מנת להילחם ביוקר המחיה בישראל ולאפשר ללקוחותינו מחירים הוגנים ואת הצעת הערך הטובה ביותר".

בתחילת השבוע הצטרפו גם הרשתות ויקטורי ורמי לוי לשופרסל, ופרסמו כי אין בכוונתן להעלות מחירים. אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, הוציא הודעה שבה נאמר: "הנחיתי את התפעול לצמצם מדפים לחברות הגדולות, שדורשות עליית מחירים, ומייבאות את המותגים המובילים והיקרים ולתת קדימות למותגים חליפיים/כחול לבן, של ספקים קטנים ויצרנים מקומיים, כפי שעשינו בקטגוריית השוקולד בעקבות משבר שטראוס", כתב רביד. "בנוסף, הנחיתי את הדילרים ברחבי העולם להעמיק את החיפוש ואת הבאת המותגים היקרים ביבוא מקביל...הגיע הזמן שבו הצרכן לא יושיט ידו באופן אוטומטי למותג המוביל. במידה וזה יקרה, נוכל לעשות מהפכה של ממש, בדיוק כמו באירופה ובארה"ב".

הזעם של רשתות המזון מגיע בין היתר על רקע נתוני הרווחיות של הספקיות הגדולות והשליטה הכמעט בלעדית שלהן בשוק. הנתונים הכספיים של הספקיות הבולטות שלהן, חברות העוסקות בייצור, שיווק והפצה, מלמדים על שיעורי רווח גבוהים אף יותר - כך למשל, מפרסום הדוחות הכספיים של החברות לשנת 2021 עולה כי שיעור הרווח הגולמי של דיפלומט עומד על 22%, לעומת 19.5% בשנת 2018; יבואנית אחרת, בתחום המזון, ויליפוד של האחים יוסי וצביקה ויליגר, נהנית משולי רווח גבוהים הרבה יותר שנושקים ל-30%.

קונים זמן: המרלו"גים מחזיקים במלאים

היצרנים הבינלאומיים מעלים מחירים בשנה האחרונה בין היתר בשל התייקרויות במחירי חומרי הגלם, השינוע והתובלה, מה שמשפיע על היבואניות. גם שופרסל עדכנה את ספקיה בתחילת החודש על התייקרות בעמלות הסדרנות וההפצה, בעקבות העליות בתשומות, לרבות שינוע והובלת מוצרים, אחסנה, עבודה, דלק וכו’ שמשפיעות על הפעילות הלוגיסטית. אבל בחברה ציינו כי העלאת מחירים לצרכן אינה באה בחשבון כעת, "על כן השינוי בעלויות פעילויות אלו צריך לבוא לידי ביטוי בעליית ההנחות הנגבות בגינם", כתב אז ניר מטוסביץ, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף הסחר והשיווק.

בצד השני, האיום של הרשתות הקמעונאיות מדבר בין היתר על שימוש ביבוא מקביל, הזזת מותגים מובילים מהמדפים המובילים. במקביל, ערוכות הרשתות לתקופה שבה יוכלו לעמוד בפרץ - אפילו אם הרשתות יסרבו לקנות סחורה מהספקים שהעלו מחירים, המדפים לא יתרוקנו. לרשתות הגדולות מרלו"גים גדולים בהם קיים מלאי לתקופה של בין שבועיים לחודש לפחות. מה יקרה אז כשיאזל המלאי, כאן השאלה היא מי ימצמץ ראשון - האם יהיו אלו רשתות השיווק שייכנעו וירכשו את הסחורה במחירים הגבוהים יותר ויעלו מחירים, או שהיבואניות יסכימו לספוג את ההתייקרויות העולמיות ויתקפלו מהעלאת המחירים שעליהן הכריזו.

בתחילת חודש יולי התנהל מאבק דומה על עליית מחירים גם בבריטניה: קראפט היינץ הודיעה אז כי באוגוסט יעלה מחירם של רבים ממוצרי החברה, החל מרוטב לפסטה וכלה בקפה. קונים שנכנסו לסניף של רשת המרכולים הבריטית טסקו לא מצאו על המדפים חלק מהמוצרים הפופולריים ביותר של היינץ.

ההסתדרות מתגייסת: חרם על מותג שיתייקר

המאבק של רשתות המזון מגיע בהמשך למחאה ציבורית שעלתה בשבועות האחרונים לנוכח עליות המחירים. בשבוע שעבר הצטרפה ההסתדרות למחאה וקראה לחרם צרכנים על דיפלומט, שסטוביץ וקימברלי קלארק. ביום שישי הפגינו נציגים מההסתדרות מול ביתו של מנכ"ל דיפלומט נועם וימן בתל אביב בדרישה למנוע את המשך העלאות המחירים. גם השבוע יתקיימו עצרות מחאה, וביום שלישי תתקיים ישיבה מיוחדת שיכנס יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד.

"המאבק שלנו ארוך, והוא יימשך עד שהחברות במשק יבינו שנגמרה החגיגה ויפסיקו לעשוק את הצרכנים", אמר בר דוד. "הגיע הזמן להחזיר את השפיות למדינה ולכלכלה. אני שב ומבהיר לממשלה כי אם לא יהיו צעדים אקטיביים ופעולות בנושא, אכנס בתחילת ספטמבר את מוסדות ההסתדרות מתוך מטרה להכריז סכסוך עבודה במשק".

"אנחנו מעלים הילוך, ויוצאים בקמפיין הסברתי בטלוויזיה וברדיו", אמר יו"ר אגף ההסברה בהסתדרות יניב לוי. "יש פה עניין עקרוני נגד חזירות. אנחנו מאמינים שהמשק הישראלי צריך להיות חזק ויציב ולא משק חזירי שפוגע באוכלוסיות שלמות בעם".

מאות צוותים מטעם ההסתדרות יוצבו בכניסות לסופרים וקניונים, ויקראו לאנשים שלא לקנות מהחברות שהודיעו על העלאות מחירים. עשרות ממוצרי החברות דיפלומט, שסטוביץ וקימברלי קלארק כבר הורדו מאתר מועדון ‘ביחד בשבילך’ של ההסתדרות. בהסתדרות 800 אלף חברי ארגון העובדים, ובימים הקרובים ועדי עובדים גדולים אמורים להוציא מכתב לספקים שלהם בדרישה שלא להזמין מוצרים של דיפלומט, שסטוביץ או קימברלי-קלארק לחבילות השי שיקבלו העובדים בחגי תשרי. מדובר בעשרות אלפי חבילות הנשלחות לעובדים.

בהסתדרות ציינו גם כי "בימים אלה נערכים ועדי העובדים הגדולים בארץ להכין ולהזמין את המתנות, מוצרי החשמל, חבילות השי והממתקים - שירכיבו את השי לחג שיקבלו עובדי החברות הגדולות. יו"ר מועצת העובדים של קבוצת הברום מחברת ICL, אבנר בן סניור, כבר הודיע על החלטה של מועצת העובדים לוודא שאף אחד מהמוצרים של היבואניות הנ"ל לא ישולבו במתנות לחגי תשרי הקרובים".

"יש פה עליהום על דיפלומט", אומר לגלובס גורם בענף. "נוח להתקיף אותם כי הם מזוהים עם הרבה מותגים מצליחים שהמחירים שלהם יותר זולים בחו"ל. לצרכנים יש מגוון שלם של מוצרים, גם באמצעות היבואנים המקבילים שקונים מלכתחילה במחירים נמוכים יותר מהיצרנים הבינלאומיים, אבל גם לא מחזיקים מלאי גדול כי הם תלויים במבצעים בחו"ל או בעודפים. וגם אלו שהיום מדברים על חרם מנהלים משא ומתן עם היבואניות". 

עוד כתבות

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן