גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בין סין למערב מגיע לבנקאות: האם HSBC יפוצל לבנקים סיני ואירופי נפרדים?

מאבק תקדימי מתנהל בין פינג אן, חברת הביטוח הגדולה בסין, ל-HSBC, לאור דרישת הראשונה לפצל את הבנק הגדול באירופה לבנקים אירופי ואסייתי נפרדים ● מאחורי הטיעונים המקצועיים מסתתרים שיקולים פוליטיים במאבק בין סין למערב וקרב פיננסי על דיבידנדים ● מהן ההשלכות למשקיעי HSBC?

בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock
בניין HSBC בניו יורק / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex ואנליסטית בחברה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

המתיחות הגיאו-פוליטית בין סין למדינות המערב מתרחבת לעולם הבנקאות. קרב ענקים מתנהל בימים אלה בין HSBC, הבנק הגדול באירופה, ובין פינג אן (Ping An), חברת הביטוח הגדולה בסין, ובעלת המניות הגדולה ביותר ב-HSBC, על מיקומו של הבנק ועל אופן פעילותו.

הרקע למאבק הוא הפוזיציה הייחודית של HSBC. בעוד שמרבית רווחי HSBC מופקים בסין ובהונג קונג, המטה שלו נמצא באנגליה, ושם גם מתקיים הפיקוח הרגולטורי.

הנושא עלה לכותרות לאחר שבמאי השנה פרסמה פינג אן דרישה תקדימית לפרק את HSBC לשני בנקים: בנק ידידותי לסין, שמושבו באסיה ושיפוקח שם, ובנק ידידותי למערב, שיפעל בדומה לבנק כיום. בימים האחרונים, המאבק התגבר משמעותית, עם פרסום התנגדות גורפת של HSBC למהלך.

הסיפור מתובל בהרבה פיקנטריה. לפני שני עשורים נקלעה פינג אן למשבר עמוק. כדי להצילה, הזרים לה HSBC הון בהיקף 600 מיליון דולר. הסיכון השתלם, לאחר שההשקעה מומשה ב-2012 ברווח עתק של 2.6 מיליארד דולר.

מאז התהפכו היוצרות. פינג אן הפכה למחזיקה הגדולה ב-HSBC, ושווי השוק שלה עלה בחדות, עד ל-250 מיליארד דולר בסוף 2020, כפול משל HSBC באותה נקודה. מאז, נחתך שווי פינג אן ב-60% כמעט, לכ-105 מיליארד דולר, וירד חזרה מתחת לשוויו הנוכחי של HSBC, בסך כ-130 מיליארד דולר.

 

פיצול יביא להצפת ערך?

בעקבות דרישת הפיצול פורסם ביוני דוח מטעם חברת ייעוץ בשם טוטו, ככל הנראה ביוזמתה של פינג אן, הטוען שפיצול HSBC לבנק אסייתי ובנק אירופי נפרדים יוביל לעלייה של 26.5 מיליארד דולר בשוויו, כ-20% מעל שוויו הנוכחי.

לטענת הדוח, מחצית מהעלייה תנבע משחרור הון רגולטורי, מכיוון שהחשיבות המערכתית הגלובלית של כל אחד מהבנקים הנפרדים תרד. המחצית האחרת תנבע מהצפת ערך בבנק האסייתי החדש.

שני תרחישים אחרים, מתונים יותר, שהגדירה חברת הייעוץ, הם שקבוצת HSBC תבצע ספין-אוף לעסקיה האסייתיים, או רק לפעילות הקמעונית שלה בהונג קונג, ותנפיק אותם כישויות נפרדות, אך תחת הקבוצה.

ואולם, בין השורות נראה שהגורם האמיתי לדרישת הפיצול של פינג אן הוא הפגיעה שנגרמה לה בשל האיסור על תשלום דיבידנדים שהטיל הבנק המרכזי באנגליה (ה-BOE) על HSBC בשנת 2020, כמו גם על כל הבנקים המפוקחים על ידיו, בעקבות משבר הקורונה.

פינג אן תלויה בהכנסה זו לאיזון התחייבותיה בתחום הביטוח, והיא נפגעה מכך, כמו גם בעלי מניות אסייתים קמעונאים, המחזיקים בשליש מהבנק.

HSBC אומנם חזר לחלק דיבידנד בשנה שעברה, אך 25 סנט למניה מהווים רק מחצית מהסכום ששילם בעבר. בשלהי יולי כבר הכריז HSBC על דיבידנד ביניים רבעוני של 9 סנטים, והתחייב להחזיר את רמת הדיבידנדים לזו שהייתה לפני המגפה "בהקדם האפשרי". ואולם, פינג אן הגיבה בביטול, וטענה שהגידול בדיבידנד נובע מרווח חריג ומקרי, בשל עליית הריביות.

טענות נגד כבדות משקל

בתגובה לדרישות פינג אן פרסם HSBC בשבוע שעבר מסמך תגובה, הכולל 14 נימוקים נגד הפיצול. מפאת קוצר היריעה, נתייחס לעיקריים שבהם.

ראשית, HSBC הוא בנק המסחר המוביל בעולם. לפיכך, חברות בינלאומיות רבות הפועלות באמצעותו יעדיפו את הרגולציה הבריטית על פני חשיפה לפיקוח סיני. להמחשת הסיכון, הבנק הדגיש שמקור ההכנסות העיקרי מפעילותו באסיה נובע מלקוחות מערביים הפועלים בה.

שנית, המחסום הגדול לפיצול HSBC עשוי להיות עסקי הסליקה העצומים שלו בדולרים. HSBC הוא המוסד הבלעדי לסליקת דולרים בהונג קונג זה שני עשורים, והוא אחד מחמשת הסולקים המובילים בעולם לעסקאות חוצות גבולות. לכן, אם הפדרל ריזרב יסבור שהסיכון בסליקת דולרים על ידי הבנק האסייתי גבוה מדי, וישלול ממנו את רישיון הסליקה, פעילותו תיפגע משמעותית. לנקודה קריטית זו פינג אן לא מתייחסת בתוכניתה.

שלישית, העברת מטה הבנק ופיצולו יהוו תהליכים מסובכים ועתירי משאבים, שייצרו כפילויות יקרות רבות. בנוסף, תידרש השקעת סכומי עתק בעדכון מערכות מחשוב, עלויות מיסוי כתוצאה מהעברות נכסים ואף הנפקה מחדש של מכשירי הון רגולטורי ואג"ח לספיגת הפסדים.

רביעית, בנק אסייתי יפוקח על ידי הבנק המרכזי הסיני או ההונג קונגי, ויהיה תלוי בו כ"מלווה של מוצא אחרון", במקום הבנק המרכזי האנגלי, דבר אשר עלול לפגוע בתפיסת היציבות שלו בעיני משקיעים.

חמישית, הבנקים המפוצלים עלולים לקבל דירוג אשראי נמוך יותר מ-HSBC, להיתפס כחלשים יותר פיננסית, ובהתאם - לשאת בעלויות מימון גבוהות יותר, שיפגעו ברווחיות.

שישית, בניגוד לניתוח החיצוני שהוצג, סביר שדרישות ההון מהבנקים המפוצלים יעלו, שכן הרגולטורים בהונג קונג ידרשו הון גבוה יותר מהבנק המקומי, בשל גודלו העצום ביחס לכלכלה המקומית, באופן שיותר מיקזז את היתרונות מירידת החשיבות המערכתית הגלובלית.

אז מי ינצח?

לדעתנו, הנימוקים החזקים והרבים של HSBC ממחישים שהניתוח של פינג אן לגבי התועלות בפיצול אינו ישים. לא בכדי, אף בעל מניות מוסדי גדול לא יצא בתמיכה פומבית להצעה.

גם בנקים מובילים בעולם מחזיקים בעמדה דומה לזו של HSBC, למשל ברקליס (Barclays), שמעריך שפיצול כזה יעלה מיליארדי דולרים ויפחית כ-8% משווי הבנק, וג'יי.פי מורגן, שהצביע על עלויות פיצול כבדות ועל חוסר יעילות ארגוני, לצד היעדר סינרגיה של הון ומימון.

לכן, לדעתנו, ההצעה של פינג אן לא תבשיל לכדי פיצול. ואולם, היא עשויה להוות קלף במו"מ מול HSBC על הגדלת הדיבידנדים בעתיד, תוך הגדלת השפעת המשקיעים הסינים (ובאופן עקיף המשטר) בבנק, תוך הישארותו בפיקוח בריטי.

להמחשה, HSBC הפך בחודש שעבר לבנק הזר הראשון שהקים ועדת מפלגה קומוניסטית סינית. ועדה כזו נדרשת בחוק החברות הסיניות, אך עדיין לא נאכפה בקרב קבוצות פיננסיות זרות.

להערכתנו, המשקיעים ב-HSBC אומנם עשויים לקצור בטווח הקצר את פירות הגדלת הדיבידנדים וההתייעלות, אך מנגד, הגברת המעורבות הסינית עלולה להכניס את HSBC למאבק כוחות מוגבר בין סין לאנגליה וארה"ב, ועלולה לפגוע בביצועיו ובשוויו לטווח הארוך.

עוד כתבות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה ירוקה בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים