מורגן סטנלי: אלה הגורמים שיתדלקו ירידה נוספת במחירי המניות

אחרי קרדיט סוויס וגולדמן זאקס, עכשיו גם בנק ההשקעות מורגן סטנלי מפרסם תחזיות, על רקע האירועים הגלובליים השונים, התנודות החדות בשווקים והמדיניות המוניטרית של הפד, אבל מדגיש: לא רק שיעורי הריבית יביאו לירידה נוספת • "יש עוד קושי לפנינו, מסיבות שונות"

ירידות בשווקים / צילום: Shutterstock, charnsitr
ירידות בשווקים / צילום: Shutterstock, charnsitr

נאומו של יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בכנס השנתי בג'קסון הול בשבוע שעבר, הוביל לתגובות שליליות בשווקים, אחרי שסוחרי המניות ברחבי העולם הימרו בטעות שבנאום יאותת פאוול על האטה בהידוק המוניטרי. אלא שהיו"ר הכריז בדיוק על ההפך, והדגיש כי מלחמתו הנחושה של הפד בשיעורי האינפלציה שוברי השיאים ברחבי העולם כאן כדי להישאר. אחרי שהוריד מהפרק כל שביב תקווה להקלה מוקדמת מהצפוי של המדיניות המוניטרית, לא רק השווקים הגיבו בירידות חדות, גם הכלכלנים הבכירים בעולם הפכו לפסימיים יותר. 

הכלכלנים שכבר חושבים על היום שאחרי האינפלציה, וממליצים על שינוי כיוון דרמטי | פרשנות
ההאטה בסין עוזרת לרסן את האינפלציה ברחבי העולם 
המניות שכדאי להשקיע בהן בזמן אינפלציה אולי יפתיעו אתכם 

האחרון שבהם הוא האסטרטג מייק ווילסון מבנק ההשקעות מורגן סטנלי. ווילסון אומר שצפוי עוד קושי לפנינו, אלא שלא רק בגלל שיעורי הריבית הגבוהים. "כאשר הפד ממריץ באופן נחרץ את התקוות לציר דובי, אנו חושבים ששוקי הנכסים עשויים להיכנס לסיבוב נוסף של תנודות חדות. בניגוד לסיבוב הראשון, הפעם הירידה במניות תבוא בעיקר עקב דרישת המשקיעים לפרמיית סיכון גבוהה יותר והרווחים הנמוכים של החברות", אומר ווילסון. פרמיית סיכון ההון היא התשואה שהשקעה בבורסה מספקת על פני שיעור חסר סיכון.

מורגן סטנלי זוכה בקרב הבנקים הגדולים בוול סטריט למוניטין אמין, כמי שניבאו נכון את הטלטלה שממנה סבלו שוקי המניות השנה. מודל תחזית הרווחים של הבנק, המבוסס על נתונים כולל מדד מחירי הייצור (ISM), מדד אמון הצרכנים, נתוני התחלות הבנייה ומרווחי האשראי, מצביע על ירידה גדולה ברווחי החברות הציבוריות ברבעונים הקרובים. מודל נוסף, המבוסס ברובו על נתוני הפד האזוריים, גם הוא צופה צניחה ברווחים.

וילסון מוסיף שהבנק בטוח שמחירי האג"ח ירדו לתחתית. התשואה על האג"ח ל-10 שנים הייתה 3.19% ביום שישי. "אם יום שישי היה סימן לשפל קצר טווח לאג"ח לטווח ארוך (תשואות גבוהות), ה-S&P 500 ומניות רבות עלולות לקבל שוב הקלה מסוימת כשהתשואות של האג"ח יירדו לפני הסיבוב הבא של קיצוץ הרווחים. עם זאת, אל תטעו, עם מזג האוויר שיהפוך קריר בסתיו המתקרב, כך גם הצמיחה, שתכביד מאוד על המניות", אמר.

קרדיט סוויס: "החודשים הקרובים עלולים להיות קשים"

הבנק השווייצרי קרדיט סוויס פרסם בשבוע שעבר את תחזית ההשקעות הגלובליות למחצית השנייה של 2022, שם הזהיר הכלכלן הראשי של הבנק, מייקל סטרובק, מפני "החודשים הקרובים, העלולים להיות קשים למשקיעים", ובזאת המליץ להם להוריד ממשקלן של המניות הגלובליות.

בסמוך לאזהרות הקודרות של קרדיט סוויס מפני "מניות שאינן אטרקטיביות", גם גולדמן זאקס, שבטוחים שהעולם נמצא בנקודת מפנה, סיפקו את תחזיותיהם לאור האירועים הגלובליים - החל מהשיבושים בשרשראות האספקה שלא נפסקים גם שנתיים לאחר פרוץ הקורונה, דרך חוסר היציבות הגיאו-פוליטית, תהליך הדה-גלובליזציה ועד ל"רגישות מוגברת" לנושא האקלים. "כל אלה ייצרו אי ודאות ויהיה להם פוטנציאל לתרום לרמה מוגברת של תנודתיות בשוק", אמרו אז ג'וליאן סולסברי ולוק סרספילד, מנהלים משותפים גלובליים של חטיבת ניהול הנכסים בגולדמן זאקס.