גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מציאת תרופות חדשות בעומק הים דרך 'eDNA'

כלי שיט אוטונומיים שיכולים לרחרח שאריות דנ"א מהסביבה המימית שלהם יוכלו בקרוב לעזור לחוקרים לגלות תרופות חדשות שמקורן בבעלי חיים ימיים

קרקעית הים, שאריות של DNA של חיות מים משמשות לפיתוח תרופות / צילום: Shutterstock, YukoF
קרקעית הים, שאריות של DNA של חיות מים משמשות לפיתוח תרופות / צילום: Shutterstock, YukoF

ביולוגים עובדים עם מהנדסים לפיתוח כלים חדשים להאצת הפיתוח של תרופות העשויות מבעלי חיים ימיים, ומתמקדים ברובוטים תת־מימיים שמורכב עליהם ציוד לריצוף גנטי.

הם חוזים עתיד בו ציים של רובוטים צוללנים אוטונומיים יסרקו את האוקיינוס כמו כלבי ציד אלקטרוניים כדי להריח שאריות של DNA של חיות במי הים - ואז יאספו וינתחו את ה־DNA הסביבתי הזה, או eDNA.

יותר מתריסר תרופות פותחו מתרכובות שבאופן טבעי מיוצרות על ידי ספוגים, אלמוגים וחסרי חוליות ימיים אחרים. הרובוט יכול להאיץ פיתוח של תרופות רבות נוספות, אומרים הביולוגיים, על ידי זה שיקל על איסוף דגימות של חיות המתגוררות באיזורי מחיה מרוחקים לאורך שוניות, קניונים תת־מימיים וזרמים הידרותרמיים.

עם הזמן, הם חושבים שרובוטים כאלה יוכלו לאפשר לדלג על תהליך איסוף הדגימות לגמרי, על ידי ניתוח eDNA ברמה שתאפשר את מציאת המתכון הגנטי להכנת התרכובות.

"המטרה האולטימטיבית היא כלי תת ימי שיאסוף דגימות של דנ"א סביבתי, ירצף אותן ואז ישלח את הנתונים בחזרה למעבדה", אמר קובון טרולאב, טכנאי מחקר בכיר במכון המחקר של אקווריום מפרץ מונטריי בקליפורניה. "היינו רוצים להקים רשת שבה יש לך כלי רכב אוטונומיים כאלה בשטח שאוספים את הדגימות ומביאים בחזרה את הנתונים בזמן אמת".

29 תרכובות הנגזרות מבעלי חיים ימיים נמצאות כעת בניסויים קליניים

יותר מ־1,000 תרכובות הנגזרות מבעלי חיים ימיים הוכחו כבעלות יכולת לפעול נגד סרטן ונגד נגיפים, פטריות או דלקות במחקרים רפואיים שונים, כך ניתן ללמוד ממאגר נתונים של מחלקת הפרמקולוגיה הימית באוניברסיטת מידווסטרן. במנהל התרופות והמזון של ארה"ב אישרו 15 תרופות המורכבות מבעלי חיים ימיים, כולל תרופות לכאב כרוני ולכולסטרול גבוה. עוד 29 תרכובות הנגזרות מבעלי חיים ימיים נמצאות כעת בניסויים קליניים, כך כתוב במאגר המידע.

חסרי חוליות ימיים הם יעד מרכזי למחקר ביו־מדעי בגלל שהחיות האלה - בעיקר בעלי חיים הקשורים לקרקעית הים ואינם ניידים - פיתחו הגנות כימיות משוכללות להרתעת דגים, צבים וטורפים אחרים בסביבתן. המחקר הדגים שהרעלנים הטבעיים מהם מורכבות הגנות אלה יכולים להיות יעילים גם נגד תאים סרטניים ופתוגנים הפוגעים בבני אדם.

היצורים הימיים האלה "מייצרים מגוון רחב של תרכובות כימיות שונות, דברים שכימאים סינתטיים מעולם לא היו חושבים לייצר", אמר בארי אוקיף, המנהל את תוכנית היעדים המולקולריים ואת מחלקת המוצרים הטבעיים במכון הסרטן הלאומי בפרדריק, מרילנד. חוקרים זיהו גם תרכובות שיוצרו על ידי בקטריות שחיות בסימביוזה עם חסרי חוליות ימיים.

ברגע שיש למדענים דגימה מספקת של eDNA והוא מרוצף, הם אומרים, הם יכולים לזהות תרכובות שבעלי החיים מסוגלים לייצר. אחר כך יכולים החוקרים לסנתז את התרכובות האלה ולבחון אותן כדי לראות אם יש להן איכויות רפואיות כלשהן.

"אנחנו לא מתחילים מהכימיקל", אמר ברדלי מור, מרצה לביולוגיה כימית ימית במכון סקריפס לאוקיאנוגרפיה בלה ג'ולה, קליפורניה. "אנחנו מתחילים בדנ"א שאומר לי מה הם כל הגנים המקודדים לייצור של אחד מהכימיקלים".

השיטה הנוכחית: כמו חיפוש מטמון

איסוף eDNA מבטיח להיות מהיר יותר וזול יותר מהשיטה המורכבת שמשמשת לרוב לאיסוף דגימות מהים - זו דרך פעולה שאיימי רייט, מנהלת קבוצת המוצרים הטבעיים במכון האוקיאנוגרפי הרבור ברנץ' באוניברסיטת פלורידה אטלנטיק, מתארת כחיפוש מטמון. כיום, כלים מחקריים יוצאים להפלגות של שבועות ארוכים בהן החוקרים מורידים למים כלים תת־ימיים שיש להם צבתות וצינורות יניקה לאיסוף דגימות. ברגע שהכלי האלה חוזרים לאוניות, החוקרים משמרים את הדגימות ושולחים אותן למעבדות, ושם נעשה ריצוף של הגנום שלהן.

התהליך כולו יכול לארוך שבועות רבים והוא יקר. רק לשלם לצוות להפעיל אניית מחקר ליום אחד יכול להגיע ל־35 אלף, כך אומרים בקרן הלאומית למדעים.

אבל ד"ר רייט, ששהתה מאות ימים בים במשלחות איסוף דגימות, מצפה ליעילות הגדולה יותר שמבטיח איסוף ועיבוד eDNA. "יום אחד יהיו חיישנים שמגלים הכל", היא אומרת.

עם מטרה כזו לנגד עיניו, ד"ר טרולאב ושותפיו בנו כלי שיט אוטונומי שמכשיר עיבוד eDNA כבר מורכב עליו. שם הכלי הרשמי הוא "מעבד הדגימות הסביבתיות" אבל הם קוראים לו בשם החיבה "מעבדה בחבית". ברגע שיסתיים הפיתוח, הכלי, באורך כ־2.5 מטר ובמשקל של 113 קילו, יאסוף eDNA וירצף אותו בעודו בים. הנתונים יועברו לפלטפורמת תקשורת צפה העובדת בכוח סולרי, וזו תשגר את המידע למדענים על החוף דרך לוויינים או רשתות סלולריות.

"אתה פשוט הרבה יותר גמיש ממה שאתה יכול להיות על ספינה", אמר טרולאב בהתייחסות לטכנולוגיה המתפתחת. "אבל אנחנו עדיין נמצאים מרחק כמה שנים" מלעשות אותה מושלמת.

המכשול העיקרי הוא הקושי להסיג מימון

טרולאב ואחרים המעורבים בפיתוח טכנולוגיית eDNA ניצבים מול כמה מכשולים.

השגת מימון למחקר ופיתוח יכולה להיות בעיה, בהתחשב בכמות הגדולה של תרכובות שנראות מבטיחות ומתגלות כחסרות ערך לאחר בדיקה מעמיקה יותר.

"אחת מתוך אולי 1,000 מולקולות הנמצאות אי שם בחוץ יכולה אולי להיחשב כמולקולה שמישהו יפתח ממנה תרופה", אמר וויליאם פניקל, פרופסור לכימיה ימית בסקריפס וכיום גם אחד המגלים של בקטריה ימית המייצרת מריזומיב, חומר נוגד סרטן שנמצא בימים אלה בניסויים קליניים. "אחוז ההצלחה הוא פחות מאחוז אחד. מי הולך לשלם על זה?"

על מנת לממן את המחקר שלהם, מדענים ומהנדסים לרוב מסתמכים על קרנות מחקר פדרליות. מימון מחברות תרופות מגיע לעתים רק כשחומרים שהם מועמדים להיות תרופות מזוהים, תהליך שלעתים אורך עשרות שנים.

חוקרים המעורבים בעבודת eDNA גם מזהירים שיכול להיות קשה להשיג דגימות eDNA המתאימות לזיהוי תרכובות רפואיות - בין היתר בגלל שחומר גנטי נהרס במים תוך ימים ספורים.

חלק מהמדענים מאמינים שהמפתח לזיהוי עוד תרופות שמקורן באוקיינוס יהיה לא רק לאסוף דגימות או את ה־eDNA שלהן אלא להתבונן בהן - ואיך הן עושות אינטראקציה עם הסביבה ועם אורגניזמים אחרים מבחינה כימית - כפי שהן חיות בטבע.

ספוג עלול לייצר תרכובות מסוימות רק בתנאים סביבתיים מסוימים, לדוגמא, או רק כשהוא מאוים על ידי טורף. להבין איך ומתי זה קורה חשוב לבידוד התרכובות שאולי יש להן ערך רפואי, כך טוענת קבוצה זו של מדענים.

"אנו צריכים ללמוד את האינטראקציות האלה במרחב המחיה שלהן בגלל שכמעט בלתי אפשרי לשכפל אותן במעבדה", אמרה קתרין דנקן, מרצה בכירה לאקולוגיה ימית מיקרוביאלית באוניברסיטת סטראת'קלייד בסקוטלנד.

טרולאב אומר שאולי יעבור עשור לפני שכלי עיבוד דגימות ה־eDNA שלו יהיה בתפקוד מלא. תוך שלוש שנים בערך, דורות מוקדמים יותר של כלים כאלה יוכלו לקדם את הפיתוח של תרופות שמקורן בבעלי חיים ימיים על ידי זיהוי מהיר של האתרים בקרקעית הים בהם עשויים בעלי חיים כאלה להימצא. המשמעות היא שייקח פחות זמן לפני ששולחים כלי ליקוט לאסוף דגימות ולהחזיר אותן למעבדות לניתוח.

שימוש ב־eDNA למציאת "איזורים חמים" מבחינה ביוכימית מאפשר לחוקרים "הרבה יותר גמישות בהבנה הממשית של מה שקורה באוקיינוס", אמר טרולאב. "אם אתה מוצא משהו מעניין, אתה יכול להגיב לזה תוך שלוש שעות. זה הולך לעשות הבדל גדול".

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר