גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חדרה משלחת האו"ם לכור הגרעיני שמסעיר את העולם

בלב שדה הקרב, כשברקע אש מרגמות וחשש מפני אסון גרעיני - נכנסה משלחת מיוחדת של האו"ם לזפוריז'יה שבאוקראינה, שם נמצא הכור הגרעיני הגדול באירופה שנכבש על ידי הכוחות הרוסים ● מאחורי הקלעים של המאבקים הפוליטיים וכיפופי הידיים שהובילו לביקור התקדימי

חברי המשלחת בוחנים את מתחם הכור המופצץ. הצוות כלל 14 פקחים וטכנאים, והביקור נמשך ארבע שעות / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA
חברי המשלחת בוחנים את מתחם הכור המופצץ. הצוות כלל 14 פקחים וטכנאים, והביקור נמשך ארבע שעות / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA

זה קרה בדקה ה-90. לא רחוק מהכניסה לכור הגרעיני בזפוריז'יה - וממש רגע לפני שחצו את השטח המפורז המפריד בין העמדות האוקראיניות והרוסיות בחזית - נתקעו פקחי האו"ם במחסום האחרון. כשברקע הדי מרגמות ואש מקלעים, קצין אוקראיני עצר אותם והתריע שמסוכן מדי עבור חברי משלחת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) להמשיך לתוך מתחם הכור, שמצוי מאז חודש מרץ תחת כיבוש רוסי. כך סיפרו חברים במשלחת ודיפלומטים שניהלו משא ומתן כדי לאפשר את כניסתם.

"קולות הירי התגברו", סיפר לוול סטריט ג'ורנל רפאל גרוסי, מזכ"ל סבא"א, על הרגעים ההם, בזמן שהכוחות אוקראיניים לחמו נגד הרוסים. "הם שאלו אותי האם נתקדם או נפנה לאחור - ואמרתי שנתקדם".

אחרי עיכוב של ארבע שעות, ראש סבא"א הזהיר את הקצין שאם לא יתנו להם להתקדם, הוא ידווח שהצבא האוקראיני חוסם את המשלחת. בתגובה העלו אותו לשיחת טלפון עם גנרל אוקראיני שהורה על פתיחת המחסום. צוות סבא"א, 14 אנשים בשיירה של כלי רכב צבועים בלבן, המשיך להתקדם. גרוסי מספר שמדי פעם נשמעו קולות נפץ מחוץ לחלונות, "והנהגים היו צועקים: 'למהר, למהר'".

תחנת הכוח הגרעינית לאחר הכיבוש הרוסי. ההפצצות ניתקו את הכור מרשת החשמל / צילום: Associated Press

העימות הזה בלב שדה הקרב היה רק אחד מכמה מכשולים צבאיים ודיפלומטיים שלא דווחו בתקשורת, אך איימו לסכל את הביקור חסר התקדים של סבא"א בכור הגדול ביותר באירופה - והראשון שנכבש בידי כוח צבאי בזמן מלחמה.

הפצצות וחשש מאסון גרעיני

לביקור ההיסטורי קדמו שבועות רבים של מאמצים דיפלומטיים מאחורי הקלעים: נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח רבות עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ובמקביל ניהל ערוץ תקשורת עם הנשיא האוקראיני ולודימיר זלנסקי. בסופו של דבר, לאחר חודשים של קיפאון - הגיעה פריצת הדרך המיוחלת, כשברקע הלחימה באיזור התעצמה, והחשש מאסון גרעיני הלך והתגבר.

למרות הביקור, המצב בזפוריז'יה נותר מתוח ובלתי יציב. חברת האנרגיה של אוקראינה הודיעה ביום שני בשבוע שעבר ששריפה פרצה כתוצאה מהפצצות רוסיות וקטעה קו מתח, שניתק את הכור הגרעיני מרשת החשמל של אוקראינה. כל צד במלחמה האשים את הצד השני בהפצצה מכוונת של הקו.

בשבוע שעבר הגישה סבא"א למועצת הביטחון של האו"ם דוח על הביקור ובו קראה לאוקראינה ולרוסיה להסכים על אזור מפורז סביב הכור, ופירטה מגוון נזקים שכבר נגרמו לאתר. כמו כן הביעה הסוכנות חשש באשר "ללחץ הגבוה" שבו עובדים מפעילי הכור האוקראיניים כשבחוץ משתוללת מלחמה. "המצב הנוכחי לא יכול להימשך. דרך הפעולה הטובה ביותר כדי להבטיח את הבטיחות והביטחון של המתקנים הגרעיניים של אוקראינה והעם שלה היא שהעימות הצבאי ייגמר עכשיו", נכתב בדוח.

רפאל גרוסי מזכ''ל סבא''א במתחם הכור. המשלחת קטעה את חופשתו השלווה ביוון / צילום: פליקר - Fredrik Dahl IAEA

בסופו של דבר, הביקור של גרוסי וצוות הליבה שלו בכור ערך בסך הכל ארבע שעות. שישה טכנאים נותרו שם, ושלחו מידע נוסף למשרדי הסוכנות הבינלאומית בווינה. ארבעה מהם עזבו בשבוע שעבר ושני הפקחים שנותרו יישארו במקום ללא הגבלת זמן. זאת כדי לפקח על הנזק כל עוד הלחימה נמשכת ולמנוע העברת חומרים גרעיניים לשימושים צבאיים. בסבא"א נמנעו מלהטיל על רוסיה או על אוקראינה את האשמה להפצצה, אך אמרו, כי מי שעשה זאת פגע במכוון בקווי המתח.

הביקור המדובר נולד לאחר חודשים ארוכים בהם הדיפלומטיה כשלה בהשגת גישה לסבא"א לכור. אבל אז, ב-12 באוגוסט החלה התפנית: מקרון, ששהה אז במעון הקיץ הנשיאותי בריביירה הצרפתית, התקשר לטלפון הנייד של גרוסי, שהיה בחופשה באיי יוון. השניים הפרו את שלוותם בעקבות המצב הביטחוני באזור זפוריז'יה שהידרדר במהירות: שבועיים של אש ארטילריה גוברת פגעו בקווי מתח. בעיר הסמוכה אנרהודר - שמשמעות שמה "מתת האנרגיה" ושנבנתה על ידי הרשויות הסובייטיות כדי לשכן את 11,000 עובדי הכור - חיילים רוסים צדו אחר מרגלים אוקראיניים. הם עצרו עשרות אנשים ואף ירו בטכנאי בן 53 בשם סרגיי שווץ.

השיירה המאובטחת של חברי המשלחת. ''מדי פעם נשמעו קולות נפץ מחוץ לחלונות והנהגים צעקו: 'למהר, למהר''' / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

ברמה האישית, מקרון וגרוסי דנו במצב כבר חודשים, במקביל לחששות הבינלאומיים הגוברים, ובין השניים התפתח אמון. "גרוסי מספיק פוליטי כדי להבין את החששות של הנשיא, והנשיא מספיק מעשי כדי להבין את החששות של גרוסי", אמר גורם צרפתי בכיר.

גרוסי ניסה, ללא הצלחה, לבקר בזפוריז'יה מאז אפריל, אז הוביל משלחת לכור המושבת בצ'רנוביל לאחר שהכוחות הרוסיים נסוגו משם. רוסיה בלמה את ניסיון הביקורת על ידי הצבת תנאי בלתי מקובל מבחינת אוקראינה ומדינות המערב שתומכות בה: ניתן לערוב לביטחון המשלחת רק אם תעבור בקרים ובשטחים הנשלטים על ידי הרוסים - נתיב שהיה חותר תחת הריבונות של אוקראינה ולכאורה נותן לגיטימציה לפלישה הרוסית.

ב־12 באוגוסט, מקרון אמר ליו"ר סבא"א שהוא מוכן לשוחח עם פוטין לראשונה זה שלושה חודשים, כדי לעזור לארגן את הביקור. ארבעה ימים לאחר מכן, ב־16 באוגוסט, הודיע מקרון לזלנסקי שהוא מתכוון לדחוק בפוטין בסוגיית התרת המעבר של משלחת סבא"א לכור דרך שטח אוקראינה. שני הנשיאים דנו בשאלה איזה ערובות ביטחון תוכל קייב להעמיד למשלחת.

בינתיים, הפצצות ארטילריות זעזעו את הכור, והביאו לסגירה של אחד משני קווי המתח הנותרים שמזינים את דרום אוקראינה. הלחץ הבינלאומי גבר. ב־15 באוגוסט, 42 מדינות הודיעו שרוסיה צריכה לסגת מהכור ולאפשר לרשויות האוקראיניות לחזור לשליטה, ובכך חזרו על המסר של הצהרת ארגון הכלכלות המתועשות (G7) כמה ימים קודם לכן.

פריצת הדרך, והבליץ האוקראיני

ב־19 באוגוסט, מקרון שוחח עם פוטין במשך חצי שעה והדגיש שהכרחי כי רוסיה, על כל האחריות שהיא נושאת כחברה קבועה במועצת הביטחון של האו"ם, תתיר ביקור של הפקחים. פוטין מצידו הצהיר כי מוסקבה תתמוך בביקור אם המשלחת תגיע דרך שטחים שבכיבוש רוסי. הנשיא הצרפתי קטע אותו ואמר שהקו האדום שלו הוא לא לחתור תחת ריבונותה של אוקראינה; המשלחת צריכה להגיע לאתר משטח אוקראיני חופשי, וזקוקה לערבויות ביטחון ממוסקבה. לאחר חודשים ארוכים של סירוב, פוטין אמר כן, והודיע לנשיא הצרפתי ששרי הביטחון של שתי המדינות יסכמו את הפרטים.

בכירים בצרפת אמרו שחששו בשלב זה שעוזריו של פוטין ייסוגו מהסכמתו. אבל כששר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו ומקבילו הצרפתי סבסטיאן לקורנו שוחחו, הם קבעו ערבויות רוסיות ספציפיות לאבטחת צירים בזמנים מוסכמים מראש. גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הדגיש את חשיבות ביקור המשלחת של סבא"א בשיחת טלפון עם זלנסקי. בכירים רוסיים לא הגיבו על שיחות הטלפון האלה.

ביום שני בשבוע שעבר גרוסי העלה תמונה של 14 חברי המשלחת בארשת רצינית - וליד התמונה הופיע הכיתוב: "הגיעה העת". זו הייתה דרכו לבשר על כך שהצוות של סבא"א יצא מווינה לקייב. אבל אז, עוד במלון גרנד היאט שבבירת אוקריאנה, המתח החל: הפקחים קיבלו דיווחים על כך שאוקראינה החלה במתקפת נגד שהכינה חודשים רבים, ובכירים אוקראינים החלו לרמוז שייתכן שהמשלחת תתמודד עם בעיות ביטחוניות.

בשעות המוקדמות של בוקר יום שלישי התקשר מקרון לראש סבא"א כדי לדון במצב. "השיחה הזו הייתה לא מדווחת", אמר גורם שהיה מעורב בדיונים. בהמשך היום, התקשר מקרון לזלנסקי בכדי לדון בחששות של אוקראינה לקראת ביקור המשלחת. לאחר מכן ביקר גרוסי בארמון הנשיאותי בקייב - וקיבל אור ירוק להתקדם.

אין כניסה לחדר הבקרה

כששיירת סבא"א עברה לבסוף את המחסום האוקראיני האחרון, היא נסעה במהירות בכבישים צרים עד שהגיעה למחסום של הצבא הרוסי, ומשם התקדמה לכור הגרעיני. בכור פגשה המשלחת בכירים רוסים וקבוצת עיתונאים מכלי תקשורת רוסיים רשמיים.

האוקראינים רצו לאפשר לתקשורת הזרה לנסוע עם אנשי סבא"א, אבל הרוסים סירבו, כך אמרו באנרגואטום, חברת האנרגיה הלאומית של אוקראינה. גרוסי לווה על ידי רנאט קארצ'ה, יועץ פוליטי לחברת האנרגיה האטומית של רוסיה רוסאטום, ששלחה מומחים משלה לכור.

גרוסי והפקחים שלו בחנו את הטורבינות המשוכללות, את הכורים ואת מחסן הדלק המשומש אבל לא הותר להם לבקר בחדר הבקרה של הכור, שחיילים רוסים שינו את ייעודו, כך אמר ראש סבא"א לאחר הביקור. משאיות צבאיות של הרוסים מרוססות באות Z חנו ברחבי המתחם, אבל לא ניתן היה לראות חיילים רבים. לפי פקידי אנרגואטום, גם תותחים מתנייעים וכלי רכב צבאיים אחרים שנראו בצילומי לוויין לאחרונה היו חסרים.

הפקחים אמרו שהמהנדסים האוקראיניים נהגו מאוד במקצועיות אבל גם היו ממורמרים ומוגבלים. "לא נראה היה שמאיימים עליהם. ניסיתי ליצור קשר עין", אמר גרוסי, "כדי להבין למה באמת הם מתכוונים". גרוסי רצה לדבר עם קצין רוסי, אז הוא ניגש לאחד מהם: "אבל כשהוא הבין שאני רוצה לשוחח איתו, הוא פשוט הלך והתרחק".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי