גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד מתי נשלם 750 שקל לארוחה זוגית במסעדה?

בשנים האחרונות הישראלים מעבירים נתח הולך וגדל מההוצאה שלהם בסופרמרקטים לטובת בילוי במסעדות, ומייצרים שוק של 31 מיליארד שקל בשנה ● אלא שעליות הריבית והאינפלציה מובילות לשינויים התנהגותיים בקרב הלקוחות ולפגיעה במעגל החיים של האכילה בחוץ

העלייה ביוקר המחיה תחייב את המסעדנים לשנות כיוון / צילום: Shutterstock
העלייה ביוקר המחיה תחייב את המסעדנים לשנות כיוון / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

האם נמשיך לבלות במסעדות ונשלם 750 שקל ויותר לארוחה זוגית במסעדה?

כיום המגמה הרווחת בקרב הישראלים היא הימנעות מבישול, וכתוצאה מכך נתח הולך וגדל מההוצאות בסופרמרקט עובר למסעדות. אם לפני עשור היחס היה 1:5, כלומר על כל שקל שהוצאנו במסעדה הוצאנו 5 שקלים סופרמרקטים, הרי שהיום היחס הוא כבר 1:3.

קרנות נאמנות כספיות: כל מה שכדאי לדעת על המוצר שמתחרה בפיקדונות הבנקים | ניתוח
עסקת הענק של גוגל בתל אביב: 20 קומות ב-90 מיליון שקל בשנה | בלעדי

לפי דיווחי בנק ישראל מכרטיסי האשראי, ההוצאה של הישראלים על הסעדה עלתה מכ־55 מיליון שקל ביום לפני הקורונה, ל־70-75 מיליון שקל ביום בתקופה שקדמה לחגים האחרונים. שיעור המכירות היומיות גדל בכ־35%.

מגמה רווחת נוספת היא המחירים הגבוהים מאוד שהמסעדות גובות. בבסיס המחירים נמצאות עלויות "אמיתיות" (חומרי הגלם, דמי השכירות, כוח האדם ועוד), אך גם העובדה שלבעלי המסעדות נוח עם ההתנהגות הצרכנית שבה משלמים "ללא חשבון" - 70-90 שקל למנה ראשונה, 150-200 שקל ויותר למנה עיקרית במסעדות יוקרה.

כל זה מתרחש בתקופה של "צונמי" בכל הנוגע להוצאות משקי הבית, כתוצאה מגידול משמעותי ביוקר המחיה, האינפלציה, הריבית שעולה וגורמי מאקרו כלכלה נוספים.

מבלים יותר לפני החגים

שוק ההסעדה השנתי בישראל נאמד בכ־31 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ). התרומה שמחוללים משקי הבית נאמדת ב־19.3 מיליארד שקל, המועסקים כ־7.8 מיליארד שקל ותיירי חוץ (בכמויות שלפני הקורונה) כ־3.7 מיליארד שקל בשנה.

לפי נתוני בנק ישראל, ובהתייחס לנתוני כרטיסי האשראי בלבד (ללא כסף מזומן והון שחור), היקף המכירות היומי בשוק ההסעדה גדל בכ־35% ביחס לתקופה של טרום הקורונה.

 

אם בגל הראשון של הקורונה המכירות ירדו בכ־60%, בגלים השני והשלישי הן ירדו ב־40%-30%, ובגל הרביעי עלה היקף המכירות בכ־40% ביחס לתקופה של טרום הקורונה. בחודש מאי השנה ההוצאה גדלה ב־40%-30%, ולבסוף, בספטמבר, החודש שלפני החגים, ההוצאה עלתה ב־70%-60%.

ההערכה היא שהלחצים הכלכליים על משקי הבית בתקופה הקרובה, לצד גורמים אחרים, יקטינו את ההוצאה היומית על מוצרי הסעדה. תוצאות מגמה זו יקבלו ביטוי בעוד מספר חודשים.

מה התרחש בסך הרכישות של משקי הבית ברשתות המזון והסופרמרקט? השיא היה בגל הראשון, שבו המכירות היומיות עלו בכ־30%. בין הגלים השני והחמישי הן עלו ב־18%-10%. במאי 2022, במקביל לפתיחת השמים לטיסות, ההוצאה גדלה ב־13%-10% בלבד, ובספטמבר 2022 בכ־20%.

מדובר בעלייה נומינאלית, שכוללת בתוכה גידול בגודל האוכלוסייה, כ־2% בשנה, אינפלציה של כ־4.5% ועליות מחירים של כ־5% (כלומר גידול כולל קטן, שאינו מושפע מהגידול בצריכה של משק הבית).

בשורה התחתונה, חל גידול בצריכה במסעדות וקיטון בצריכה ברשתות הסופרמרקט, וביחד חל שינוי במבנה הוצאות משקי הבית.

מזמינים פחות מכל דבר

מה השתנה, משתנה וישתנה בשוק ההסעדה, הן מצד הלקוחות והן מצד בעלי המסעדות?

הגישה הרווחת היא "שיבשלו לנו, ושלא נבשל לעצמנו", ובהתאמה נתח ההוצאה על מוצרי הסעדה מסך הוצאת משקי הבית לתצרוכת גדל ויגדל. לפי נתוני ה־OECD, בארה"ב עומד היום שיעור ההוצאה על כ־6%, ובישראל כ־5.3% (מקום 26 מבין מדינות ה־OECD). כאשר לוקחים את שנת 2011 כנקודת ייחוס, מדובר בעלייה של 1% בממוצע בכל מדינות ה־OECD, וזאת ביחס ל־0.7% בישראל ול־0.6% בארה"ב.

עם זאת, לפי דיווחי בנק ישראל, נתח ההוצאה היומי על מסעדות מסך ההוצאה של משקי הבית עלה מכ־5.6% לפני הקורונה לכ־6.1% בחודשים האחרונים - גידול משמעותי.

הנתח שהישראלים מוציאים על הסעדה מסך ההוצאה על מוצרי מזון עלה מכ־26% לכ־29%, וביחס של 1:3. מספרים אלו מייצרים מגמה כללית של עלייה גבוהה ברמת החיים של משקי הבית, ושינוי בהעדפות. בנוסף, נתח ההוצאה של משקי הבית ברשתות המזון מסך הוצאתם היומית קטן מ־15.7% לפני הקורונה, לכ־15% עתה.

בהתייחס לעלויות הייצור ועליית המחירים, יש לקחת בחשבון את חומרי הגלם, החשמל, המים, הארנונה העסקית וכוח האדם. לשם הדוגמה, מנהלי מסעדות מבקשים משכורת של 15 אלף שקל נטו לחודש, שוטפי כלים מבקשים גם 700-800 שקל נטו למשמרת, והישראלים אינם ששים לעבודה בשירותי הסעדה.

כאשר מוסיפים לכל זה את הרגולציה לסוגיה, ניתן להסביר את החלטת בעלי המסעדות להעלות את מחירי המנות גם ב־30%-20%. במקביל, הם נענים לביקוש "ללא גבולות" של הישראלים, שחיים את הרגע, ומבזבזים על מוצרי מותרות, בילוי, פנאי והסעדה.

עם זאת, לישראלים יהיה קשה להמשיך לבלות כבעבר, ואופי הבילוי ישתנה בעקבות המחירים של 500-750 שקל ויותר על ארוחה זוגית במסעדה. לסועדים יהיו שתי ברירות עיקריות: לצאת למסעדות בתדירות פחותה, ו/או להזמין פחות לשולחן - פחות מנות, מנות קטנות יותר ופחות סיבובי שתייה. עם זאת, לא צפוי שמשך השהות במסעדה יתקצר, כך שמעגל החיים של המסעדות ייפגע מכל הכיוונים.

הכיוון: מסעדות קטנות

כל המתואר לעיל מייצר שינויים בסוגים ובמיצוב המסעדות לפי סגמנטים. מבחינה מספרית, הסגמנט המוביל ימשיך להיות ה־Fast Casual עם נתח של 55% כבר היום. סגמנט זה יתחזק בהמשך בשל יכולתו הגבוהה לאפשר למסעדנים להרוויח כסף במסעדות קטנות יותר, המושקעות הרבה פחות.

במעט מסעדות ישקיעו 3-4 מיליון שקל ויותר כמו בעבר, אך רוב המסעדות שייפתחו יהיו קטנות, לצד דוכני אוכל רחוב, פוד טראק וקונספט של ארוחה בפיתה. זאת בנוסף לעסקים המבוססים בעיקר על איסוף המוצרים באופן עצמאי ו/או במשלוחים.

כולם יידרשו למעט כוח אדם לשירות ולאירוח, והמסעדות יצטרכו לספק ואליו פור מאני עם מזון בריא ואיכותי במנות קטנות, ובמחירים של 49, 59 ו־69 שקל למנה בלבד.

עתיד שוק ההסעדה והמשך הצמיחה בו יושפעו בצורה ישירה מנתוני המאקרו הכלכליים. המשך עליית המחירים והלחץ של יוקר המחיה הכללי יביאו לשינוי התנהגותי אצל הלקוחות, שיחייב את המסעדנים להתאמות בהפעלת מסעדות קטנות שעובדות גם במשלוחים. נציין כי גם המסעדות ובתי הקפה הוותיקים נדרשים להעלות את מחזוריהם בשיעורים גבוהים במטרה להשיג רווחיות, שקטנה לעד 15% בלבד.

ניתן להעריך שהסועדים יאמצו חלק מהרגלי הצריכה הקפדניים שלהם בסופרמרקט, שבהם הם בוחנים כל מוצר ואת מחירו לפני שהם "זורקים" אותו לעגלה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה