גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לולה חוזר לשלטון בברזיל בגיל 77 אבל בקושי, ועל רקע פילוג פוליטי וחברתי מר

פועל הכפיים העני, עם שלוש כיתות של בית ספר יסודי, נבחר לנשיא בפעם השלישית, לאחר הפסקה של עשר שנים ● אבל אז הוא ניצח עם 60%, עכשיו הוא ירד ל-51% ● ברזיל, עייפה ומודאגת, נפטרה מבולסונארו, אבל אינה פותחת את זרועותיה לקראת לולה

לולה דה סילבה במהלך מערכת הבחירות בברזיל / צילום: Associated Press, Victor R. Caivano
לולה דה סילבה במהלך מערכת הבחירות בברזיל / צילום: Associated Press, Victor R. Caivano

ברזיל היא היום היהלום בכתרו של השמאל באמריקה הלטינית. עם ניצחונו של לולה אינאסיו דא סילבה בבחירות לנשיאות, שבע הארצות הגדולות ביותר ביבשת עומדות להישלט בידי השמאל, בפעם הראשונה מאז ומעולם - ממקסיקו בצפון עד ארגנטינה וצ'ילה בדרום. ברזיל היא כמובן הגדולה ביותר, הן באוכלוסיה (212 מיליון) והן בשטח (8.58 מיליון קמ"ר, החמישית בגודלה בעולם). השמאל הלטיני הזה אינו דומה לשמאל האירופי. הוא בעיקרו רדיקלי ופופוליסטי, לפחות מצד שורשיו וכוונותיו.

אין זו כמובן הפעם הראשונה שהשמאל עולה לשלטון בברזיל. מועמדיו לנשיאות, כולל לולה עצמו, ניצחו בארבע בחירות בין 2002 ל-2014. ארבע השנים האחרונות, תחת נשיא של הימין הקיצוני, ז'אייר בולסונארו, מצטיירות עכשיו כהפסקה חטופה וסוערת.

על פניה, חזרתו של לולה לשלטון מאשרת את מגמת ההשמאלה של היבשת בחמש השנים האחרונות. בארצות כמו קולומביה וצ'ילה, הפנייה שמאלה הייתה רדיקלית במיוחד, מפני שהמנצחים בבחירות הדמוקרטיות היו מזוהים לפנים עם שמאל אנטי דמוקרטי אלים.

בפרו ובבוליביה, המנצחים מייצגים את הרוב ה"מקורי", זאת אומרת צאצאיהם של העמים שקדמו לכיבוש הספרדי לפני 500 שנה. בכל המקרים, ניצחון השמאל תואר כהתקוממות נגד "הדגם הניאו ליברלי" של כלכלת שוק, עם מינימום של התערבות ממשלתית, בהשראת ארה"ב והמוסדות הפיננסיים הבין לאומיים.

ייצג את הלא-מיוצגים

לפני 20 שנה, לולה הדהים לא רק את ארצו, לא רק את שכנותיו, אלא את העולם כולו, כאשר הפך את הפוליטיקה של ברזיל על ראשה. הוא קיבל 61% של הקולות, פי שניים ממה שקיבל ארבע שנים קודם. פועל הכפיים העני, שחינוכו הפורמלי הסתכם בשלוש כיתות של בית ספר יסודי, ייצג אותו חלק של ברזיל שמעולם לא יוצג. היה נראה שהוא שרקעו האישי והפוליטי ידון אותו לעמדת מיעוט נצחי. הוא היה שמאלי מדיי ולא מהוקצע מדיי בשביל ארץ שמרנית. מפלגת הפועלים (PT) שבראשה עמד כללה מרקסיסטים, שניהלו מלחמת גרילה נגד משטרים צבאיים קודמים.

אבל הברזיליאנים, כמו שכניהם בוונצואלה ובארגנטינה, היו במצב רוח אקספרימנטלי. נמאסו עליהם הרגלי האליטות, שהנהיג את ארצותיהם במשך דורות. שלוש שנים לפני לולה עלה לשלטון אוגו צ'אווס בוונצואלה, והסעיר את דמיונם של מיליונים הרחק מגבולות ארצו. הוא הבטיח "סוציאליזם של המאה ה-21". באותו הזמן ההנחה הייתה שהוא ירצה לנצל את עושר הנפט המופלג של ונצואלה כדי לכונן צדק חברתי. אחר כך התברר שהוא הרפתקן מחוסר רסן. הוא הוריד את ארצו מנכסיה, והפך אותה שם דבר לכישלון פוליטי וחברתי.

לולה הפגין חיבה וסלחנות כלפי צ'אווס, גם כאשר הרודן הנבחר של ונצואלה החריב את הדמוקרטיה שאפשרה אותו. אבל הוא נזהר שלא לחקות את צ'אווס יותר מדיי. ברזיל נשארה ארץ דמוקרטית ופלורליסטית. היא ממילא גדולה מדיי ומגוונת מדיי מכדי ששיגיונותיו של נשיא אחד יורידו אותה מן הפסים. כך לפחות זה נראה עד 2018, כאשר דמגוג פופוליסטי מן הימין, ז'איר בולסונארו, ניצל עייפות משחיתות ומאי-סדר כדי להוריד את השמאל מן השלטון.

לולה לטובת העניים

לולה, כמו צ'אווס, כמו אחרים באמריקה הלטינית, ניצל את קופות המדינה המלאות כדי לסבסד את העניים. בעשור הראשון של המאה גאו מחיריהם של חומרי גלם, מקור ההכנסה העיקרי של ברזיל. הססטיסטיקה של הבנק העולמי מראה, כי בעשר שנות נשיאותו מספר הברזיליאנים החיים מתחת לקו העוני פחת מ-22 מיליון (12.3% של האוכלוסייה) ל-9.7 מיליון (4.8%).

נתונים כאלה תמיד צריכים להילמד בזהירות. "קו העוני" של הבנק העולמי נמוך מאוד, ועמד ב-2013 על שכר של 1.90 דולר ביום. אבל ההתקדמות הייתה ניכרת, ובוחרים גמלו ללולה ולמפלגתו. ב-2006 הוא חזר ונבחר עם קצת יותר מ-60% של הקולות. דילמה רוסף, שהייתה ראש הסגל שלו, נבחרה לנשיאה תחתיו, פעמיים, ב-2012 וב-2016, אם גם ברוב מוקטן.

״לולה, עוד הפעם״, על שער של עיתון במדינת סאו פאולו, לאחר בחירתו החוזרת באוקטובר 2006 / צילום: צילום מסך

מחירי חומרי הגלם קרסו בתחילת העשור הקודם, והקופות המלאות התרוקנו בן לילה. מיליוני ברזיליאנים חזרו וצנחו אל מתחת לקו העוני. דילמה רוסף עצמה הועמדה למשפט הסנאט, והודחה ב-2016. נסיבות המשפט עוררו פקפוקים ניכרים. היא הודחה על עניין נוהלי. אבל ברקע ההדחה התארכה פרשת שחיתות, המתוארת כחמורה ביותר בתולדות אמריקה הלטינית. תאגיד בנייה ברזיליאני ענקי שיחד כמעט כל ממשלה ביבשת. ספיחי הפרשה בברזיל עצמה נגעו לקניית קולות בקונגרס של ברזיל.

לולה לכלא - והחוצה

אף כי לולה נחל ניצחונות אישיים עצומים, מפלגתו נשארה בעמדת מיעוט בקונגרס. היא ניסתה לפתור את הבעיה באמצעות קניית קולות. רינונים על השוחד התחילו בימי נשיאותו הראשונים של לולה, ורדפו אותו שנים רבות. ב-2016 הוא הואשם רשמית שאפשר תשלומים לא חוקיים מחברת הנפט הלאומית לחברי קונגרס.

יורשתו רוסף ניסתה לגונן עליו באמצעות צירופו לקבינט. ישראלים יתעניינו לשמוע, שהחוק הברזיליאני מגן על חברי ממשלה מפני תביעה פלילית. אבל בית המשפט העליון ביטל את המינוי, לולה הועמד לדין, ונידון ב-2017 למאסר של תשע שנים וחצי. חודשים אחדים אחר כך, בית משפט לערעורים החמיר את העונש, ופסק שלולה ירצה 12 שנה בכלא.

לולה נידון לתשע שנות מאסר, על שערו של עיתון בעיר סאו פאולו, 13 ביולי 2017 / צילום: Agora

להלן מערכת המשפט של ברזיל יצאה למסע פרוע. ביולי 2018, שופט מחוזי הורה על שחרור לולה. שופט אחר ביטל את ההחלטה בו ביום. בנובמבר 2019, בית המשפט העליון ציווה על שחרור לולה, עד שיישמע ערעורו. שלושה שבועות אחר כך, בית משפט אחר הוסיף חמש שנים לעונש המאסר של לולה, והעמידו על 17 שנה. במרץ 2021, שופט עליון ביטל את כל הרשעותיו של לולה, והורה על משפט חוזר.

עוד מתא כלאו, וביתר שאת לאחר שחרורו, לולה החיה את הקריירה הפוליטית שלו. בגיל 77 הוא נעשה האנטי-בולסונארו, במידה המזכירה להפליא את הפיכתו של ג'ו ביידן, באותו הגיל עצמו, לאנטי-טראמפ. הדמיון בין ניצחונותיהם ניכר, אם גם חלקי ומקרי: אותו הגיל, אותם הספקות על בריאות פיזית ומנטאלית, דמיון מסוים בחשדות על ניקיון כפיים, הצורך של מפלגותיהם בדמות אבהית מאחדת.

אבל לולה, בניגוד לביידן, נהנה מפופולריות אישית עצומה. השוואה מועילה יותר היא אולי עם ברק אובמה. אילו השיטה החוקתית בארה"ב הייתה מאפשרת לנשיא להיבחר יותר מפעמיים, חזקה על הדמוקרטים שהיו מזמינים את אובמה להתמודד נגד טראמפ ב-2020, בוודאי ב-2024. בברזיל נשיא מנוע מלהתמודד שלוש פעמים רצופות, אבל אין הגבלה על מספר ההתמודדויות הלא-רצופות שלו.

"נשיא של כל הברזיליאנים"

ואף כי השמאל הברזיליאני חוגג היום את חזרת לולה בהתלהבות טבעית, ובאנחת רווחה עצומה, חזרתו רחוקה מלהיות מעמד הכתרה. האיש שניצח פעמיים עם יותר מ-60% של הקולות, ניצח הפעם על חודו של אחוז אחד. אי אפשר להגיד שברזיל פתחה את זרועותיה לקראתו. סקרי דעת הקהל חזרו והמעיטו מן התמיכה בנשיא המובס בולסונארו. תחילה הם חזו ניצחון מוחץ של לולה כבר בסיבוב הראשון. בין הראשון לשני הם חזרו וחזו ניצחון ברור של לולה. משום מה, הסקרים לא שיקפו את עומק הפילוג והקיטוב בחברה הברזיליאנית.

״לולה, בנה של ברזיל״ היה שמו של סרט, שאת מועמדותו לאוסקר ברזיל הגישה ״רשמית״ ב-2010 / צילום: צילום מסך

בהיוודע ניצחונו, לולה הבטיח לקהל גדול של תומכיו, כי הוא יהיה "נשיא של כל הברזיליאנים". בהתחשב בהפרש ניצחונו, הכרזה כזאת הכרחית לחלוטין, מפני שחצי הברזיליאנים הצביעו נגדו. הוא הבין את הצורך בקואליציה עוד בתחילת מסע הבחירות שלו. הוא בחר למועמד לסגן נשיא את האיש שהתמודד נגדו בבחירות של 2006, נציג של מפלגת מרכז-שמאל מתונה, שהנהיגה את האופוזיציה למפלגתו של לולה.

אבל הפילוג הפוליטי בברזיל אינו בין תומכים של מפלגות מסורתיות. הוא פילוג עמוק בהרבה, כפי שהראתה הנהייה ההמונית אחר בולסונארו. הוא דומה לפילוג בארה"ב, ובמידה רבה בצרפת ובאיטליה. ימין פופוליסטי חזר וכתב את כללי המשחק, בקריאת תיגר נגד המוסכמות ונגד כללי הדמוקרטיה עצמה. לולה חוזר אל השלטון בימי אינפלציה וצנע. הוא מבטיח לבער את העוני, אבל הקופות ריקות, והוא יתקשה לחזור על הישגי העשור הראשון. הוא גם ייתקל באופוזיציה מרה, שלא תהיה מוגבלת למליאת הקונגרס.

בשעה הזו אפילו איננו יודעים אם הנשיא בולסונארו יודה בתבוסתו, או ינסה לעכב את מימושה. ברזיל תעצור את נשימתה בחודשיים הבאים, עד מועד ההשבעה של נשיאה החדש, בינואר.

הרומן עם איראן

מדיניות החוץ של לולה בהכרח תעורר אי-נוחות בארה"ב, גם בישראל. בשנות נשיאותו הוא גילה חיבה לא רק כלפי השמאל הרדיקלי, האנטי-אמריקאי ולפעמים אנטי-דמוקרטי באמריקה הלטינית, כי אם גם כלפי משטרים עוינים למערב מעבר לים. הוא נקלע לעימות חזיתי עם ארה"ב, כאשר תמך בתוכנית הגרעין "לצורכי שלום" של איראן. נשיא איראן בימים ההם, אחמדיניג'אד, היה אורח רשמי בברזיל ב-2009, ראש המדינה האיראני הראשון על אדמת ברזיל זה 45 שנה.

אבל מוטב לזכור שמחוות אנטי-אמריקאיות באמריקה הלטינית אינן מוכרחות להתפרש כפשוטן. מידה של אנטי-אמריקאיות היא מרכיב הכרחי בפוליטיקה של כל ארץ לטינית, בוודאי בשמאל, אבל גם בימין. לולה נזהר שלא להרחיק לכת באנטי-אמריקאיות שלו.

הוא ביקר בישראל, ונאם בכנסת, אבל שר החוץ דאז, אביגדור ליברמן, יצא מן המליאה במחאה לאחר שלולה סירב להניח זר על קברו של הרצל. מותר לצפות שהזר לא יונח גם בארבע השנים הבאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר