גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת השמות נפתחה: המרוץ לתפקיד מנהל רשות המסים יצא לדרך

ההתמודדות על תפקיד מנהל רשות המסים עדיין לא החלה רשמית, וגם לא צפויה להתחיל עד שראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו ימנה שר אוצר ● למרות זאת, במסדרונות הרשות כבר נפתחה "בורסת השמות" של המועמדים האפשריים להחליף את ערן יעקב, המנהל הנוכחי

ירון גינדי, נשיא לשכת  יועצי המס, מירי סביון, המשנה למנהל, ומנהלת המחלקה הכלכלית, רולנד עם שלם, סמנכ''ל בכיר לעניינים מקצועיים / צילום: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, מירי סביון, המשנה למנהל, ומנהלת המחלקה הכלכלית, רולנד עם שלם, סמנכ''ל בכיר לעניינים מקצועיים / צילום: איל יצהר, כדיה לוי, ניב קנטור

אחת השאלות הבוערות ביותר במדינה בימים אלה, של גיבוש ממשלה חדשה, היא מי יהיה שר האוצר הבא וינווט את כלכלת המדינה בשנים הבאות - לצד ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. לאחר שישככו המאבקים וימונה השר החדש, הוא ייכנס במהרה לדיוני התקציב וחוק ההסדרים הבא, ויידרש לתעדף כלכלית את הרפורמות הנדרשות. בד בבד, מיד עם כניסתו לתפקיד הוא יידרש לכמה מינויים דרמטיים, ובמרכזם מנהל רשות המסים.

ימין או שמאל כלכלי: המאבק על האוצר מגלם התנגשות בין שתי תפיסות מנוגדות
מחירי המזון יעלו והדיור יכביד: האינפלציה בישראל לא מראה סימני התקררות | ניתוח

במרץ הקרוב עתיד מנהל רשות המסים, ערן יעקב, לסיים את תפקידו, ובמסדרונות הרשות כבר נורתה יריית הפתיחה למרוץ סמוי למשרת מנהל רשות המסים הבא. אף שההתמודדות לא תחל עד הקמת הממשלה החדשה, באופן בלתי רשמי החלה להתגבש "בורסת השמות" של מועמדים אפשריים לתפקיד מתוך רשות המסים ומחוצה לה. השמות שעולים בימים אלה הם בעיקר של בכירים ברשות, הסגנים של ערן יעקב וראשי המחלקות המשמעותיות. עם זאת, יש גם מועמד לא מפתיע במיוחד מבחוץ, שכבר חשף בגלובס לפני שלוש שנים את שאיפתו להתמודד על התפקיד.

מהמשנה למנהל ועד מנהל מחלקת מיסוי נדל"ן

בין המועמדים הבולטים לתפקיד מתוך הרשות עלה שמה של מירי סביון, שהתמודדה על התפקיד מול ערן יעקב. סביון, המכהנת כמשנה למנהל רשות המסים ומנהלת המחלקה הכלכלית, התמודדה על התפקיד עם שמונה מועמדים נוספים ב־2018 והייתה בין שני המועמדים הסופיים עליהם המליצה ועדת האיתור לשר האוצר, מול ערן יעקב.

מנהל רשות המסים, ערן יעקב / צילום: איל יצהר

בשנים האחרונות עסקה סביון בכל הנושאים המיסויים הבוערים במשק, בהם חקיקת חוקי המס בחוק ההסדרים, וכן חקיקת חוקי המענקים במהלך תקופת הקורונה. במסגרת זאת, הופיעה פעמים רבות בפני ועדות הכנסת, בהן ועדת הכספים, ועדת הכלכלה, ועדת השרים לענייני חקיקה, וכן הוועדה לביקורת המדינה. המחלקה בראשותה אחראית, בין השאר, לפיצויים בעקבות נזקי הלחימה במסגרת חוק מס רכוש.

מלבד ענייני מדיניות, לסביון ניסיון עשיר בניהול היחידות בשטח, ובין היתר ניהלה שני משרדי מס הכנסה וקידמה פרויקטים טכנולוגיים בתחום ייעול הליכי שומה ותהליכים. רו"ח סביון (56) היא בוגרת תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות של אוניברסיטת תל אביב ותואר שני במינהל עסקים, גם הוא מאוניברסיטת תל־אביב.

מועמד בולט נוסף הוא רו"ח (משפטן) רולנד עם שלם, סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשות המסים. עם שלם מוביל בשנים האחרונות את החקיקה המקצועית־מיסויית ברשות, ואחראי על הרולינגים לחברות ולאנשי עסקים (החלטות מס מקדמיות). הוא חלש על חקיקתו ויישומו של נוהל גילוי מרצון, המעניק "תקופת חסד" לישראלים שבמהלכה הם יכולים "להלבין" הון שחור שהסתירו מהמדינה - מבלי להיות חשופים להליך פלילי נגדם.

כראש המחלקה המקצועית הגביר את השקיפות של רשות המסים מול הציבור וכן שאף ליצירת ודאות מס. זאת, למשל, באמצעות פרסום חוזרים מקצועיים והחלטות מיסוי המבהירות את עמדת רשות המסים לציבור.

בשנים האחרונות עמד עם שלם בראש הוועדה לרפורמה במיסוי הבינלאומי שנחשפה לראשונה בגלובס, והגישה למנהל רשות המסים המלצות לביצוע מהפכות דרמטיות בתחום המיסוי הבינלאומי ובחובות הדיווח, בהן המלצות בנוגע למיסוי ברילוקיישן ומס על היורדים מהארץ. המלצות אלה ממתינות לשר האוצר הבא.

עם שלם (48), רואה חשבון ומשפטן בהשכלתו, ומרצה לחשבונאות באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת רייכמן, החל את עבודתו ברשות לפני 20 שנה, וכיהן עד למינויו האחרון כמנהל אגף בכיר במחלקה מקצועית. לפני כן שימש כסגן פקיד שומה חיפה ומפקח ורכז בפשמ"ג (פקיד שומה מפעלים גדולים).

שי אהרונוביץ', סמנכ''ל ומנהל מחלקת מיסוי מקרקעין / צילום: תמר מצפי

מועמד מפתיע ששמו עלה בימים האחרונים כמתמודד למנהל רשות המסים, הוא סמנכ"ל ומנהל מחלקת מיסוי מקרקעין ברשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ'.

אהרונוביץ' (47) החל את דרכו ברשות המסים לפני כעשרים שנה כמפקח מיסוי מקרקעין, עבד כשש שנים במחלקה המשפטית, לאחר מכן כמנהל מחלקה במטה הרשות, וכן ניהל שני משרדי מיסוי מקרקעין (ברחובות ובנתניה). מ־2018 הוא מכהן כסמנכ"ל רשות המסים הממונה על מערך מיסוי מקרקעין. בין היתר, אהרונוביץ' היה מעורב בשינויים בחקיקות מס הרכישה, חקיקת המס בנושא תמ"א 38 וגיבוש המדיניות בנוגע למיסוי מקרקעין בישראל באופן כללי. לא פעם הביע אהרונוביץ את עמדתו כי "מסים הם לא הפתרון למה שיקרה בשוק הנדל"ן".

עוד בתקופתו עבר מערך מיסוי המקרקעין מהפך טכנולוגי, מעידן הנייר לכך שכלל הדיווחים נעשים באופן מקוון וחלק מהשומות מתבצעות אוטומטית. ספר פרשנות שכתב על חוק מיסוי מקרקעין עם שופט המחוזי אבי גורמן צוטט בפסקי דין של בית המשפט העליון. אהרונוביץ' הוא עורך דין, בעל תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת בר אילן.

מועמד נוסף הוא כפיר חן, ראש מינהל המכס ברשות המסים. במסגרת התפקיד אחראי חן על חוקיות הייבוא והייצוא, מניעת פעולות בלתי חוקיות (הונאות, סמים, הלבנת הון, קניין רוחני), ופיקוח על כלל הייבוא אל ישראל והייצוא ממנה, וכן על הייבוא המסחרי לרשות הפלסטינית.

כפיר חן, ראש מינהל המכס ברשות המסים / צילום: יח''צ

חן (47), שהחל את עבודתו ברשות המסים בשנת 2005, מונה ב־2020 לתפקיד ראש מינהל המכס. קודם לכן כיהן כראש מינהל משאבים והון אנושי ברשות המסים. בעבר כיהן, בין השאר, כסמנכ"ל בכיר למינהל והון אנושי ומנהל אגף בכיר חרום, ביטחון, מידע וסייבר.

במסגרת תפקידיו ניהל חן את תוכניות העבודה והתוכנית האסטרטגית של הרשות, כלל תקציבי הרשות וההון האנושי, גופי המחשוב, הביטחון ומערך הסייבר, הקים את המרכז הלאומי לאבחון מטענים, הוביל להקמה של מרכז לאומי לנתוני נוסעים והיה מופקד על מניעת הברחות אמל"ח בסחר החוץ של מדינת ישראל. חן בעל תואר ראשון במשפטים מהמכללה למינהל ותואר שני במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

המועמד מבחוץ: יועצם הסודי של שרי האוצר

מועמד נוסף ששמו עלה במסגרת "בורסת השמות" של המועמדים להחלפת מנהל רשות המסים הוא נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי - המועמד היחיד מחוץ לרשות המסים ששמו עלה כבר בשלב זה. גינדי מכהן כנשיא לשכת יועצי המס משנת 2012 ובמקביל הינו בעלים של פירמה פרטית לייעוץ מס שמייצגת אלפי עסקים.

בשנים האחרונות יצר גינדי (57) קשרים נרחבים בדרג המקצועי והפוליטי באוצר ובכנסת, והפך במקרים רבים ליועצם הסודי של שרי האוצר מאחורי הקלעים, בעיקר בנושא חקיקת חוקי מענקי הקורונה ותיקונם, אך גם בכל הנוגע לרפורמות מס אחרות שתוכננו.

גינדי פיתח קשרים מקצועיים גם עם מנהלי רשות המסים לאורך השנים, בהם מנהל רשות המסים לשעבר משה אשר ומנהל רשות המסים הנוכחי ערן יעקב. בין היתר, שימש כאחד החברים בוועדה לרפורמה במיסוי הבינלאומי, וכתב חוות דעת לכנסת בנושאי חקיקות מס שתוכננו, בהן חקיקת "המודל הצ'יליאני" למעקב אחר חשבוניות פיקטיביות.

במהלך הקורונה שימש גינדי כאחד ממובילי המאבק המקצועי נגד עוולות שנגרמו לעסקים בתקופת המשבר, נפגש עם שר האוצר ושרים נוספים ופקד את ועדות הכנסת תדירות. את רצונו להתמודד על התפקיד חשף גינדי לראשונה בראיון לגלובס לפני כשלוש שנים, אז אמר: "אם בעוד שלוש שנים וחצי יהיה לשר האוצר אומץ למנות מישהו מבחוץ, אני מתכוון להתמודד על תפקיד מנהל רשות המסים".

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר