גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצגה הכי מעניינת כרגע בתיאטרון הישראלי והתערוכה המשפחתית שבשבילה שווה לנסוע עד לעין חרוד

"המלט", המחזה על הנסיך המיוסר של שייקספיר, שעלה בימים אלה ב"בית ליסין", הוא אירוע ממגנט באורך שלוש שעות וחצי ● במשכן לאמנות עין חרוד נפתחה תערוכת ענק בה מציגים כל אמני משפחת אבו־שקרה מאום אל־פחם: האחים ווליד, סעיד ופריד ובני הדודים שלהם עאסם וכרים ● מדור חדש על כל הדברים המעניינים מחוץ לבית

אסף יונש בהצגה ''המלט'' / צילום: מיכל חלבין
אסף יונש בהצגה ''המלט'' / צילום: מיכל חלבין

הצגה
המלט
תיאטרון בית ליסין

מאת: ויליאם שייקספיר
תרגום: דורי פרנס
בימוי: יאיר שרמן
שחקנים: אסף יונש, אלי גורנשטיין, רמי הויברגר, יורם טולדנו, שירי גולן
אורך ההצגה: 180 דקות (כולל הפסקה)
מחיר כרטיס: 250-300 שקלים (הנחות לוועדי עובדים, קבוצות, גמלאים, סטודנטים וחיילים)
זמינות כרטיסים: https://www.lessin.co.il/

"המלט", המחזה על הנסיך המתלבט־מיוסר־רדוף של שייקספיר, שעלה בימים אלה ב"בית ליסין", מעולם לא היה כל כך מגניב. כן, המלט, מגניב. הבמאי יאיר שרמן הצליח להפוך את שייקספיר, הנחשב במחוזותינו כמדיר קהל, לאירוע ממגנט באורך שלוש שעות וחצי, שבסופן קשה להאמין שהגיע הזמן ללכת הביתה.

עבודת הבימוי המבריקה של יאיר שרמן

זו הצגה להטוטנית־פלרטטנית־חורצת לשון, שתופסת ולא מרפה - מראשיתה ועד סופה. בניגוד לעיצוב הבמה המונוכרומטי, פורשת ההצגה מניפה של שפה, אמצעים, סגנונות וטכניקות תיאטרליות. לא כמפגן פירוטכניקה חלול, או קפריזה של במאי צעיר שהתפתה לשפוך עלינו את כל ארגז הכלים שלו, רחוק מזה. הבחירות של שרמן מנומקות עד הקצה, ממרחב הבמה הפתוח - חדר חזרות עמוס פרטים שבו הכל אפשרי, דרך תלבושות שנעות על ציר הזמן, ועד כתר הקרטון לראשו של המלט.

משתילת להיט של אייל גולן בפי קלאודיוס, שמעורר בתחילה אי־נחת ואז מבלי להסביר את עצמה הבחירה מתבהרת, והופכת למבריקה, ועד עיצוב דמויותיהם של צמד המְרֵעִים, רונזקרנץ וגילדנשטרן - הראשון כסטלן והשני כגיי מוחצן. ה"המלט" הזה חופשי ומשוחרר ממחוייבות מכבידה כלפי כל מה שהיה לפניו. שרמן בעצמו העיד שלא נחשף להפקות קודמות רבות. זו בדיוק הסיבה שפתרונותיו היצירתיים אינם קונספט שכופה עצמו על הטקסט, אלא נובע מתוכו.

התגלית: אסף יונש, המלט פגיע וציני

אין המלט בלי המלט ואסף יונש (27), בוגר הסטודיו של יורם לוינשטיין, הוא אחד מהתגליות האלה שתרצו להגיד עליהן בהמשך - הייתי שם כשהוא התחיל. הוא המלט מודע לעצמו, מלנכולי, פגיע וסרקסטי, ציניקן ומלא לבטים. עולמו דקדנטי, נטול תכלית, מכלה את עצמו. פניו כפני הדור ובכל זאת נבדל: הוא חקרן בלתי נלאה, נאחז בתיאטרון ובפסנתר, מפלטו מגלים סוערים וחורשי רעה. הנוכחות, המנעד והמעברים הרגשיים של יונש טבעיים כמו נשימה וקשה להאמין שזהו תפקידו הראשון בתיאטרון. אחרי שמעון פינקל, שולי רנד, דורון תבורי ואיתי טיראן שנסקו עם תפקיד המלט, מסקרן לאן יונש ימשיך מכאן.

האנסמבל העוצמתי שמחזיק את ההצגה

המחזה, שתרגם מחדש דורי פרנס, מחייב אנסמבל עוצמתי. את המבנה נושאים להקת שחקנים נפלאה ויוצרי עלית: התפאורן רוני תורן, מעצבת התלבושות פולינה אדמוב והתאורן נדב ברנע, שעבדו עם שרמן בהפקה הסינית של "אשכבה"; המוזיקאי שלומי ברטונוב, ששיחק בעיבוד של שרמן ל"השחף" ב"גשר". רמי הויברגר מגלם את קלאודיוס, תפקיד אותו שיחק בתחילת דרכו, לפני שלושה עשורים, בהפקה של רנה ירושלמי.

שירי גולן, ששיחקה ב"הלוויה חורפית" ששרמן ביים בתיאטרון ב"ש, היא המלכה גרטרוד. אלי גורנשטיין מלהטט בין כמה דמויות: רוח המלך המת, הליצן והקברן. יורם טולדנו, ששיחק בהמלט שביים סטיבן ברקוף בתיאטרון חיפה (עם דורון תבורי בתפקיד הראשי) הוא פולוניוס, מנהל לשכתו של מלך דנמרק ואביהם של לארטס ואופליה, בהתאמה תום חגי וכרמל בין (שתזהו מתפקידה ב"המפקדת"). עוד בולטים: אופיר וייל שמחליף תפקידים כמו גרביים ועמית פרנקו כחבר האמת של המלט.

420 שנה אחרי שנכתב, המלט לא מפסיק להפתיע. את ההמלט של בית ליסין, שכמו נברא מחדש, אתם ממש לא רוצים לפספס.

תערוכה
"רוח האדם, רוח המקום: אמני משפחת אבו־שקרה בעין חרוד"
משפחת אבו-שקרה

מוזיאון: עין חרוד
אוצרים: ד"ר גליה בר אור וד"ר חוסני אלח'טיב שחאדה
מספר עבודות: 208
כתובת: קיבוץ עין חרוד
ימים ושעות פעילות: שני-חמישי: 9:00-16:00, שישי-שבת: 10:00-14:00
טלפון: 04-6486038

החודש נפתחה במשכן לאמנות עין חרוד התערוכה "רוח האדם, רוח המקום: אמני משפחת אבו־שקרה בעין חרוד". לראשונה מציגים בה יחד כל אמני משפחת אבו־שקרה מאום אל־פחם: האחים ווליד, סעיד ופריד ובני הדודים שלהם עאסם וכרים.

התערוכה, שנאצרה על ידי ד"ר גליה בר אור וד"ר חוסני אלח'טיב שחאדה, מורכבת מחמש תערוכות יחיד שחוברו יחדיו, אחת לכל אחד אמן, והיא כוללת ציורים, רישומים, הדפס וסרט וידיאו.


במרבית העבודות נוכחים סמלים ונופים מקומיים, ומשתקפות מהן שאלות על זיכרון, שייכות וזהות פלסטינית. בציוריו של ווליד ניכרות השפעות מהזרם הסופי, וברבים מהם הנציח את עץ הזית. עאסם, לעומתו, הנציח באמנותו את הצבר, כמטאפורה לתחושת התלישות שליוותה אותו כל חייו.

סעיד מציג בתערוכה דיוקנאות של נשים מבוגרות וקשות יום. פריד מנכיח בעבודותיו את הקשר לאדמה, למנהגים ולמסורת. ואילו כרים מציג בה דיוקנאות עצמיים המשלבים עדינות ומוזרות.

לאורך השנים הציגו אמני משפחת אבו־שקרה בתערוכות רבות, ועבודותיהם כלולות באוספי המוזיאונים המקומיים, ביניהם אוסף מוזיאון ישראל ומוזיאון תל אביב. לווליד אבו־שקרה, שמת בשנת 2019, מוקדשת כיום תצוגת קבע בגלריה לאמנות של אום אל־פחם, אותה ייסדו אחיו סעיד ופריד. תחריטיו של ווליד, שיוצרו במהדורות מצומצמות, נחשבים לנדירים בשוק. מחירו של תחריט נאמד בכ־5,000 דולר.


עאסם אבו־שקרה נחשב לכוכב בשמי האומנות המקומית ולהבטחה בין לאומית, אשר נגדעה עם מותו ממחלת הסרטן בגיל 29. מרבית ציוריו התפזרו בין אספנים פרטיים לאחר מותו. ב־2015 נמכר ציור שלו בכריסטי'ס דובאי ב־81,250 דולר. שווי עבודותיהם של שאר בני המשפחה משוער בטווח שבין 2000 ל־8000 דולר.

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל