גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעם אחת ולתמיד: מה יותר חשוב - מזל או כישרון?

האם מי שמגיעים לצמרת בכל תחום הם בהכרח המוכשרים ביותר? ● שלושה חוקרים איטלקים ניסו לפצח את סוד ההצלחה על ידי הפרדת מרכיבי המזל והכישרון, והגיעו למסקנה שגם הגדולים ביותר זקוקים לשניהם ● הם אפילו זכו על עבודתם באיג-נובל, הפרס שמוענק למחקרים מדעיים מצחיקים ומעוררי מחשבה

סבנטה פאבו, זוכה פרס נובל ברפואה 2022. הגיע בול בזמן / צילום: Associated Press, Matthias Schrader
סבנטה פאבו, זוכה פרס נובל ברפואה 2022. הגיע בול בזמן / צילום: Associated Press, Matthias Schrader

 

בכל שנה בשבוע הראשון של אוקטובר יושבים גאונים ליד הטלפון בתקווה שאדם זר יתקשר ממספר לא מוכר, ובפיו בשורה משנת־חיים במבטא שבדי: זכית בפרס נובל. לענקי המדע האלה יש משהו במשותף עם אנשים שמגיעים לפסגה של כל תחום. מובן שהם חייבים להיות מוכשרים כדי להיות שם, אבל כישרון לבדו אינו מספיק: הם גם היו צריכים לא מעט מזל.

במשך שבוע ניסינו להחליף את גוגל בטיקטוק, וזה עבד טוב משחשבנו | בדיקת גלובס
מחקר חדש בדק מה יותר חשוב להצלחה, מזל או כישרון | WSJ
"הימין נאבק על נשמתו": שיחה עם חוקר הקיטוב הפוליטי ד"ר נעם גדרון

מסתבר שהחוקרים שביקשו לכמת את התפקיד היחסי של כישרון ומזל בהצלחה בקריירה זכו לאחרונה לכבוד משל עצמם, רק מעט פחות נחשב מפרס נובל: הם זכו בפרס איג נובל. פרסי איג נובל ניתנים משנת 1991 עבור מחקרים שגורמים לנו לצחוק, ואז לחשוב - הפסקה מרעננת ממחקרים על דברים שגורמים לנו לחשוב אבל לא אמורים לגרום לאף אחד לצחוק. השנה פרס איג נובל בכלכלה הוענק למי שמצאו הוכחה מתמטית לכך שהאנשים המצליחים ביותר אינם מי שהייתם חושבים. אלה לא האנשים עם הכי הרבה כשרון או הכי הרבה יצירתיות או הכי הרבה מוטיבציה. מה שיש להם ממנו הכי הרבה זה מזל.

זוכי פרס איג נובל בכלכלה, 2022. קודם כל מזל / צילום: מתוך טוויטר

מזל הוא הכוח החשוב ביותר שהחברה באופן שגרתי ממעיטה בערכו. הציצו אל מאחורי הקלעים של כל עסק טוב, ולא תצטרכו לחפש הרבה לפני שתמצאו אותו. וורן באפט לעתים קרובות מזכיר כמה מזל היה לו. אילון מאסק מעולם לא הואשם בצניעות שכזו, אבל אפילו הוא צייץ פעמים רבות ש"מזל הוא כוח־העל הטוב ביותר". לפילוסופיה העסקית שלהם אין הרבה במשותף, אך נראה ששניים מהאנשים העשירים ביותר בעולם מאמינים שזהו המשתנה האחד שיכול לבנות קריירות או להרוס אותן.

הצלחה היא מדד של האופן בו כישרון מגיב למזל. "המזל עוזר רק אם כשהוא מגיע, אתה מוכן למשימה", אמר לי המפיק ובמאי הקולנוע ג'אד אפטאו. "אם הוא מגיע ואתה לא מוכן, המזל הזה יכול לסיים לך את הקריירה". פניתי לקומיקאי, שהיה מעורב בקלאסיקות כמו "בתול בן 40" ו"סופרבאד", כיוון שהתברר שדרוש פרס הומוריסטי כדי להעניק הכרה לאנשים שמתייחסים ברצינות למזל.

פרסי איג נובל בנויים על ההנחה שניתן למצוא אמיתות גם בדברים טריוויאליים. אני אוהב את זה. עוד מישהו שאוהב זאת הוא האדם היחיד בעולם עד כה שזכה גם בפרס נובל וגם בפרס איג נובל. אנדריי גיים זכה ב־2010 בנובל בפיזיקה הודות לעבודתו על גרפן (יריעה דו-ממדית של אטומי פחמן), ובפרס איג נובל עשור קודם לכן בגלל ניסיונותיו לגרום לצפרדעים לרחף. יש סיבה שהוא משוויץ דווקא בפרס שניתן לאנשים שיודעים לצחוק על עצמם. "ברוב המקרים", אמר לי גיים, "יש סיפור מדעי מבריק מאחורי הצחוקים האלה".

סוד ההצלחה שלי

וזה מה שוועדת הפרס באיג נובל אהבה במחקר שניסה לפצח את סוד ההצלחה על ידי שימוש במודל ממוחשב שהפריד כישרון ממזל. "ללא מזל, הסיכויים של אנשים להצליח מאוד בטווח הארוך היו קלושים למדי", אמר מארק אברהמס, מייסד האיג נובל ועורך המגזין "רשומות המחקר הבלתי סביר". "אבל נראה שיש הרבה אנשים שמאוד הצליחו בקריירה ובטוחים שהצלחתם היא לגמרי הודות לכישרון שלהם".

שוחחתי עם שלושה חוקרים איטלקים שהפריכו את הסברה המוטעית הזו בנוגע להצלחה. בעוד שהומור הוא לא בדיוק חלק מהתהליך המדעי - כל מי שמצליח להגניב בדיחה למאמר בכתב עת אקדמי ראוי לנובל רק על זה - אנדריאה רפיסארדה, אלסנדרו פלוקינו ואלסיו אמנואלה ביונדו מרוצים מאוד מהמחקר המשעשע שלהם. זה כאילו ששנים ארוכות של חשיבה על מקריות ונסיבתיות הפכו את חתני פרס איג נובל למי שמשקיפים על החיים והעולם, שמחים וחסרי דאגות.

במחקר, מ־2018, הם נעזרו בתיאוריה כדי לענות על השאלה היסודית בעסקים: מה גורם לאנשים מסוימים להצליח יותר מאחרים. החוקרים, כולם בדרגת פרופ' חבר באוניברסיטת קטניה, היו צוות טבעי: ד"ר ביונדו הוא כלכלן, והדוקטורים רפיסארדה ופלוקינו הם פיזיקאים. ביחד, בנו מודל ממוחשב שבדק מה קורה כאשר כישרון ומזל מתנגשים זה בזה.

על מנת להריץ את הסימולציות שלהם, הם בנו עולם קטן בתוך קופסה. היו בו אנשים היפותטיים עם רמות שונות של כישרון, בהתפלגות נורמלית של עקומת פעמון, שנתקלו באופן אקראי בנקודות אדומות או ירוקות: הירוקות סימלו מקרים של מזל טוב, והאדומות ביש מזל. הנקודות האדומות חתכו את ההצלחה שלהם בחצי, אבל הירוקות הכפילו אותה באופן פרופורציונלי לכישרון שלהם - מאחר שאנשים מוכשרים יותר ייטו לנצל טוב יותר את ההזדמנויות שהמזל מציג בפניהם. (כלומר, סביר ששחקני כדורסל יצליחו יותר בקליעה לסל כאשר הם חופשיים משמירה, ובכל זאת לא יהיו להם את אחוזי הקליעה של סטפן קרי).

תוצאות הניסוי הראו שעדיף להיות בעלי כישרון ממוצע ומזל רב מאשר כישרון גדול ומזל מועט. האנשים הכי מצליחים בסימולציות היו אלה שהכישרון שלהם היה סביר אבל המזל שלהם היה מעולה. מריטוקרטיה היא תפישה לפיה המוכשרים מנצחים, אבל אם תשאלו את זוכי פרס איג נובל הרעיון הזה מגוחך. לדבריהם שכל מי שהצליח חייב להכיר במזל. "אם אתה בן אדם מאוד מצליח", אמר ביונדו, "אתה חייב משהו מזה להקשר".

לקצור את פירות האקראיות

אבל האם יש משהו שאנחנו יכולים לעשות כדי להשפיע על ההקשר הזה? לאיטלקים יש שתי עצות מעשיות. כדי לקצור את פירות האקראיות, אמצו אותה בלב שלם. אם אתם נמצאים בתחום ההימור על כישרון, למשל, הם ממליצים לפרוס את הכסף כדי לממן כמה שיותר אנשים. לחלקם יהיה מזל, לאחרים לא. בלתי אפשרי לחזות זאת מראש, כך שעדיף לגדר את ההימור ולפזר אותו בין כולם. את העצה שלהם כיצד ליצור את המזל שלך בעצמך ניתן לתמצת כ"להיחשף, לחקור, לנצל". נסו כל מיני דברים, גלו מה אתם אוהבים והבינו במה אתם טובים. אז מקדו את הכישרון שלכם וגשו לעבודה. כך אתם יכולים לנצל ליתרון אם דברים יקרו כפי שרציתם.

סבנטה פאבו, זוכה פרס נובל לרפואה 2022 על מחקריו בנושא האבולוציה של בני אדם, הוא מקרה מבחן מתאים. הגנטיקאי הגיע בדיוק ברגע הנכון שבו פריצות דרך טכנולוגיות הרחיבו את גבולות התחום, והוא הראשון להודות שהישגיו, כמו למשל ריצוף הגנום הניאנדרטלי וגילוי מין שנכחד באמצעות די-אן-איי שהופק מרסיס עצם מאובן הצריכו יותר מכישרון אינטלקטואלי. הוא יכול היה להביא עצמו למערה. אבל מה שמצא ברגע שכבר היה שם היה מעבר לשליטתו. "צריך הרבה מזל", אמר פעם ד"ר פאבו.

האיטלקים הבינו זאת הרבה לפני טקס האיג נובל שנערך בספטמבר. סיפור ההצלחה שלהם החל לפני עשור, כשלידיו של ד"ר פלוקינו התגלגל במקרה תרגום לאיטלקית של "העיקרון הפיטרי", ספר על התפיסה שלפיה "כל עובד נוטה להתקדם אל דרג חוסר הכישרון שלו". הספר נכתב במקור כסאטירה אבל הפך לכלל רב השפעה במנהל עסקים. במילים אחרות, זה ספר שגרם לאנשים לצחוק - ואז לחשוב.

הספר גם הוביל למאמר שחיברו ב־2009 פלוקינו ורפיסארדה שהציע שיטה מפתיעה ביעילותה להימנע ממקרים כאלה של חוסר יכולת: פשוט לקדם עובדים באופן אקראי. על הממצא הזה המנוגד לאינטואיציה הם זכו בפרס האיג נובל הראשון שלהם. הזדמנות מקרית אחת הציבה אותם בנתיב שהוביל לשני מאמרים זוכי פרס. שניהם התאפשרו בגלל עצם התופעה אותה הם מתארים. "המרכיב המשותף", אמר רפיסארדה, "הוא התפקיד המועיל שמילאה האקראיות".

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק