גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה האחרונה בעולם ששמרה על ריבית שלילית משנה כיוון. מה עומד מאחורי המהלך המפתיע?

הבנק המרכזי של יפן זעזע את השווקים והודיע במפתיע על שינוי המדיניות המוניטרית האולטרה מרחיבה שלו ● התגובה המיידית הייתה קפיצה בערכו של המטבע המקומי וירידות חדות בבורסה ● מה כוללת ההחלטה, עד כמה חזק היה אלמנט ההפתעה והאם הריבית תעלה מעל האפס לאחר שש שנים רצופות?

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail
הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail

הבנק המרכזי של יפן משנה כיוון ומפתיע את השווקים. במשך תקופה ארוכה הקפידו בבנק על מדיניות מוניטרית אולטרה מרחיבה, כך שיפן נותרה המדינה היחידה בעולם עם ריבית שלילית, אך כעת המגמה משתנה. זאת, לאחר הודעות "ניציות" של הפד האמריקאי והבנק המרכזי באירופה.

הריבית אומנם נותרה ללא שינוי אך נראה שהרכבת יצאה מהתחנה. איך נראה שינוי הכיוון, למה הין קפץ ומה עומד מאחורי אלמנט ההפתעה?

להימורים של קרנות גידור נגד היצמדות הדולר ההונג קונגי לדולר ארה"ב יש היסטוריה ארוכה, אך מעט הצלחות 
השוק הדובי לא הולך לשום מקום: האופטימיות לגבי 2023 מצטמצמת 

 

מה החליט הבנק המרכזי, ולמה?

"בראייה לאחור, יפן ואינפלציה אלו שני דברים שאנחנו לא רגילים לראות אותם יחד. באופן קבוע, בעשורים האחרונים הייתה אינפלציה אפסית או שלילית", אומר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים.

גם כשמדינות בעולם העלו את הריבית אחת אחרי השנייה ומצמצמות את התמיכה בשווקים, ביפן סרבו להצטרף למגמה ואפילו המשיכו בהרחבה כמותית שתומכת בשווקים, מסביר קליין. הסיבה: האינפלציה במדינה הייתה נמוכה יחסית, ובתוך היעד של הבנק המרכזי. מי שחטף חזק הוא הין היפני, שהגיע לשפל של עשרות שנים אל מול הדולר האמריקאי שהפך השנה למקלט עבור משקיעים רבים. אלא שלאחרונה האינפלציה הרימה ראש גם ביפן, והגיעה לקצב שנתי של 3.7% - שיא של שלושה עשורים.

כתוצאה מכך, הודיע הבנק המרכזי במסגרת החלטת הריבית על נסיגה קלה מהמדיניות המרחיבה מאוד ומעדכן את מדיניות השמירה על עקום התשואות, כך שטווח התנועה של תשואת האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים יגיע לפלוס או מינוס 0.5%, לעומת הטווח הקודם של פלוס או מינוס 0.25%.

במילים פשוטות, מסביר קליין, "בתקופת הקורונה הבנק המרכזי ביפן עשה משהו שאף בנק אחר לא עשה - הוא קבע שהריבית על האג"ח הממשלתי לעשר שנים תישאר על גג 0.25%. איך הוא שומר על התשואות נמוכות? הוא קונה אג"חים. זה בעצם הרחבה כמותית. הוא למעשה הדפיס כסף. התוצאה היא פער גדול בין העקום היפני לשאר העולם. וכשהבנק מדפיס כסף הוא מקבל אינפלציה שלא ראינו כמה עשורים".

התוצאה הייתה עלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות והתחזקות משמעותית של הין. בבוקר לאחר ההודעה, נחלש הדולר ב-2.7% מול הין לרמה של 132.1 ין לדולר, מדד הניקיי ירד ב-2.5%, ותשואת אגרות החוב ל 10 שנים ביפן עלתה בחדות משיעור 0.25%, לשיעור 0.4%.

מדוע הבורסה היפנית הגיבה בירידות ומה ההשפעות הגלובליות?

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, מסביר כי עליית התשואות ביפן והחשש כי הבנק המרכזי ינטוש בסופו של דבר לגמרי את המדיניות הסופר מרחיבה מובילים כעת גם לעליית תשואות האג"ח בשווקים המפותחים. לדוגמה, תשואת האג"ח הממשלתי לעשר שנים בארה"ב עלתה עם פרסום ההודעה ב-0.12%. לגבי הירידות בבורסה ביפן, ההסבר נעוץ בחששות המשקיעים כי שינוי מדיניות הבנק המרכזי יסיר את אחד העוגנים הגלובליים האחרונים שעזרו לשמור על עלויות חוב נמוכות (יחסית) בסביבה הגלובלית.

מה המשמעות כלפי הריבית במדינה?

מאז 2016 רמת הריבית במדינה לא השתנתה למרות סבב העלאות הריבית מסביב לעולם. עפר קליין מהראל פיננסים, מעריך כי "ההודעה פותחת את הדלת להעלאת ריבית של הבנק המרכזי ביפן במהלך השנה הבאה ומחזקת את ציפיותינו להמשך התחזקות של המטבע היפני. לנו היה ברור שהבנק היפני חייב לעשות סיבוב פרסה ולהפסיק את הדפסת הכסף. ברגע שזה קורה המטבע מתחזק. כשמדפיסים הרבה, הערך יורד ולהפך. זו משוואה פשוטה. ההודעה היום היא סיבוב פרסה חלקי בלבד. הם יצטרכו להמשיך לקנות אג"ח, אבל פחות".

שפריר מהפועלים מוסיף כי "במסגרת מסיבת העיתונאים, נגיד הבנק המרכזי של יפן, קורודה, ניסה לשכך במעט את שינוי המדיניות, בציינו כי 'מוקדם עדיין לדון בסיום תוכנית השליטה בעקום', וכי 'אין לפרש את שינוי המדיניות הנוכחי כהעלאת ריבית'. קורודה ציין כי הבנק המרכזי ידון בסיום התוכנית ברגע שהכלכלה תתקרב לאינפלציה בת קיימא'.

מדוע בשווקים הופתעו כל כך?

ההודעה מגיעה לאחר מספר הדלפות ושמועות לגבי הידוק אפשרי של המדיניות המוניטרית ותוכניות לשינוי יעד יציבות המחירים. מאז יום שני הספקולציות מבעבעות בשווקים, אך רק לפני כמה שבועות התעקש הנגיד כי האינפלציה במדינה עודנה נמוכה ביחס לעולם ואינה מצדיקה שינוי מדיניות. לכן, הציפייה בשווקים הייתה שהשינוי יתרחש רק בסוף הרבעון הראשון של 2023, כשנגיד הבנק המרכזי הרוהיקו קורודה יסיים את כהונתו השנייה.

כדי להבין עד כמה השווקים הופתעו, צריך להסתכל על סקר החזאים של בלומברג טרם החלטת הריבית של הבנק המרכזי. כל 47 הכלכלנים שנסקרו חזו כי לא יהיה שינוי במדיניות.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

המסר של הנייה למצרים ולקטאר: "בוחנים את ההצעה ברוח חיובית"

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס