גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קורא תיגר על ענקיות הפוטושופ: היוניקורן הישראלי לייטריקס מסמן תחום חדש

חודשים ספורים אחרי סבב קיצוצים, מרחיב היוניקורן הישראלי את פעילותו בתחום אפליקציות עיבודי התמונה והווידאו בדסקטופ ובווב, בדרך להתחרות עם אחת מענקיות הטכנולוגיה העולמיות ● מנכ"ל החברה: "חלק גדול מהכלים נתחיל לראות כבר בעוד שנה, זה מסע ארוך"

מייסדי לייטריקס - מימין: זאב פרבמן, ירון אינגר, ניר פוצ'טר ועמית גולדשטיין / צילום: ריקי רחמן
מייסדי לייטריקס - מימין: זאב פרבמן, ירון אינגר, ניר פוצ'טר ועמית גולדשטיין / צילום: ריקי רחמן

היוניקורן הירושלמי לייטריקס, ידוע בעיקר בשל האפליקציה המובילה שלו - פייסטיון (Facetune), שהפכה לאחת הפופולריות בעולם בתחום עיבוד התמונה במובייל. כעת, חודשים ספורים לאחר שביצעה סבב פיטורים, מתברר שבחברה מרחיבים את תחומי הפעילות ופונים לתחום הצפוף של עיבוד וידאו ותמונה בדסקטופ ובווב. נוסף על כך, החברה תגביר את המיקוד שלה בפיתוח כלי מוניטיזציה ליוצרי תוכן ומשפיענים ברשתות החברתיות.

כך הפכו המנכ"לים ההודים למובילי תעשיית הטכנולוגיה במערב | ראיון
"הבית שלי נלקח ממני": מאות לקוחות נגד חברת השקעות נדל"ן שהסתבכה 

בחודש מאי רכשה החברה סטודיו של מפתחי תוכנה בשם קודיקייט, שפועל בבאר שבע ומתמחה בפיתוח בווב. בלייטריקס סירבו לחשוף את הסכום ששילמו עבור הרכישה. כמה חודשים קודם לכן, החברה רכשה בכמה עשרות מיליוני דולרים את פופולר פייז, חברה אמריקאית שמהווה שוק דיגיטלי המתווך בין יוצרים ומשפיענים לבין מותגים. מנכ"ל לייטריקס, ד"ר זאב פרבמן, מסביר כי ההחלטה נבעה מהצורך להתמקד בעולמות התוכן החדשים של החברה: "אנחנו כבר הרבה זמן מרחיבים את 'שרירי' הבק־אנד והווב שלנו עם בשילוב AI".

 

20% בלבד מהעומס

לייטריקס הוקמה בשנת 2013 וחודשיים לאחר מכן השיקה את האפליקציה הראשונה - פייסטיון. בעוד תוכנות הריטוש המובילות באותה תקופה כמו פוטושופ של אדובי היו מסובכות לשימוש ופנו לאנשי מקצוע, לייטריקס בנתה יישומון קל לשימוש אך עוצמתי ומרשים. כעת, בחברה מנסים להעביר את הפונקציונליות הנוחה, גם למשתמשי דסקטופ: "ננסה לקחת את הערך שיש בטכנולוגיה של ה־AI ולעשות מוצרים שנותנים לך 80% מהכוח של פוטושופ ופרימייר של אדובי, אבל ב־20% מהעומס הקוגניטיבי שלהן. נעשה מוצרים הרבה יותר פשוטים".

לטענת החברה, לייטריקס היא השחקן הגדול ביותר בתחום אפליקציות התמונות והווידאו במובייל - שדורשות רישום של הלקוח. אפליקציות החברה חולשות על כ־20% מהשוק, שהיקף ההכנסות השנתיות שלו הוא כמיליארד דולר.

בחברה הבינו כי מנוע הצמיחה העיקרי קרוב למיצוי, ושעליהם למצוא אפיקי הגדלת רווחים. "אם נעשה עבודה טובה במובייל נגיע ל־300 מיליון דולר הכנסות עוד שנתיים", הסביר פרבמן. "הקטגוריה מצטמקת, אנשים משלמים פחות. אפל לא מודים בזה, אבל לפי הערכה של מורגן סטנלי, כל הרכישות באפ סטור מתכווצות. אמרנו שנגיד שיש לנו מקור הכנסות שנותן לנו כרגע קצת יותר מ־200 מיליון דולר בשנה, אם נגדל ב־20% זה מדהים, אבל לא מספיק".

פרבמן מספר שבתהליכי המטה שקדמו להחלטה על שינוי הכיוון, הם זיהו את עולם יוצרי התוכן ברשתות כמנוע צמיחה אפשרי. על פי סקר של פורבס, הנכונות של מותגים להוציא על פרסום בעזרת יוצרי תוכן ומשפיענים ברשתות החברתיות מוערך ב־15 עד 20 מיליארד דולר מדי שנה. "זה טרנד ארוך טווח, שנובע מאיך שהקשב האנושי מתחלק", הסביר פרבמן. "ברגע שהקשב הולך למקום אחר (ולא לפרסום מסורתי - י"מ), לשם הכסף הולך - בדיליי מסוים. הסיפור בטיק טוק זה שהפרסום הקלאסי לא עובד שם. זה דוגמה ללמה למותגים יש יותר נכונות ללכת לשם. השוק הזה הוא מאוד פתוח, אין מוביל שוק ברור. לא היינו נכנסים לשם אם לא היינו חושבים שיש שם הזדמנות עצומה".

כפועל יוצא מההתמקדות ביוצרי התוכן, חלחלה גם ההבנה כי יש צורך בהנגשת הכלים שהחברה פתחה עד כה במובייל בלבד - גם למשתמשי דסקטופ. בשלב הזה עלתה הדילמה האם הכלים צריכים להיות מותקן ישירות במכשיר (נייטיב - בדומה לוורד), או בווב (בדומה לגוגל דוקס). "באופן היסטורי, מהמון שיקולים, ניסינו 'לדחוף' את האלגוריתמיקה לחומרה הגרפית של המכשיר, אבל ב־AI כרגע זה בלתי אפשרי. אני חושב שבעוד שנה־שנתיים הרבה מהדברים כן יוכלו לרוץ נייטיב".

לטענת פרבמן, הכלים שמפתחת החברה יפעלו בווב בתוך שנים בודדות: "אנחנו רוצים שכל האפליקציות הדגל שלנו יהיו גם בווב - חלק גדול מהדברים נתחיל לראות כבר בעוד שנה. זה מסע מאוד ארוך, אבל כזה שכבר התחלנו אותו".

הכרזת מלחמה?

השימוש של המנכ"ל פרבמן בדוגמה של ענקית עיבוד התמונה והווידאו אדובי כהשוואה ליכולות הווב שהוא מתכנן לפתח אינה מקרית. החברה הוותיקה שולטת בבטחה במספר תתי־שוקים של תוכנות העיצוב והעיבוד של תמונה ושל וידאו. בין היתר, החברה אחראית על הפיתוח של התוכנה האייקונית פוטושופ, ושל תוכנת עריכת הווידאו פרימייר. לאורך השנים, אדובי ניסתה להיכנס לתחום עיבודי התמונה גם במובייל עם אפליקציה בשם פוטושופ פיקס, אבל בהצלחה מוגבלת מאוד.

הכניסה של לייטריקס לתחום עיבוד ועריכת וידאו ותמונות בווב, היא דריסת רגל בתחום של ענקית העיצוב האמריקאית אדובי, שפונה בעיקר לשוק המקצועי. החברה רשמה רווחים של יותר מ־17 מיליארד דולר ב־2022.

"אני לגמרי מרגיש שזה קורה", התייחס פרבמן למתח שנוצר בין אדובי לחברה מירושלים. "אדובי מנסים לפשט דברים, וכן להיות יותר רלוונטיים בעולמות שהם לא בהכרח מקצועיים טהורים. מנגד, אנחנו כן מנסים לקחת מקרי בוחן שפעם היו יותר מקצועיים. הדבר המעניין שדווקא ה־AI לגמרי טורף את הקלפים. חלק גדול מהכלים של פוטושופ הולכים להיות לא רלוונטיים".

לאורך השנים נמתחה ביקורת על אדובי, בעיקר בשל כך שבכמה מקרים - חברת הענק רכשה את המתחרות: הידועה שבהן - מקרומדיה בתחילת שנות ה־2,000. בחלק מהמקרים, הרגולטור האמריקאי אף נאלץ להתערב ולבטל רכישות. בחודשים האחרונים הודיעה החברה על רכישתה של תוכנת העיצוב פיגמה - בסכום של 20 מיליארד דולר. פיגמה היא פלטפורמה מקוונת המאפשרת למעצבי מוצר וחוויית משתמש בחברות הייטק לפתח ממשקים ולחלוק אותם עם שאר בעלי התפקידים בחברה.

מחיר העסקה שיקף מכפיל של פי 50 על קצב ההכנסות החוזרות (ARR) השנתי של פיגמה, שצפויות לעמוד על 400 מיליון דולר ב־2022. זהו אחד המכפילים הגבוהים שקיבלה חברת תוכנה בעסקת רכישה. פרבמן מאשר שכשהחליטו על השינוי האסטרטגי לפני כשנתיים, הצעת רכישה מאדובי הייתה אחת התוצאות עליהן חשבו.

רכישות סמוך לפיטורים

לייטריקס רכשה את החברות בשיקגו ובבאר שבע לפני כמה חודשים - מעט לפני שהודיעו על פיטורים של 80 עובדים בחודש יולי. ההחלטה על הפיטורים התקבלה כשמונה חודשים לאחר סבב סקנדרי משמעותי. "כבר בתחילת השנה, התחיל ליפול לנו האסימון (בנוגע למצב הכלכלי - י"מ)", שחזר פרבר. "לא רצינו להתחיל בפיטורים, אז התחלנו מקיצוצים בשיווק. הבנו שאנחנו צריכים לחשוב לא רק על צמיחה אלא גם על רווחיות. קיווינו שהקיצוץ בשיווק יספיק, בשלב מסוים הבנו שלא".

בלייטריקס מסבירים שתהליך הרכישה של החברות החל כבר לפני זמן רב ושרק במקרה הבשלת התהליך הגיעה במקביל לצורך להיפרד מחלק מהועבדים. "בסוף כשאתה חייב לקצץ, עושים תיעדוף ברוטאלי של מה חשוב. כשישבנו לעשות את זה, אנחנו הבנו שעל ווב ועל בק־אנד פשוט אי אפשר לוותר", הסביר המנכ"ל. "אני מבין איך זה יכול להתפרש, בסוף אני כן חושב שזה כן הייתה החלטה, שלפחות בינתיים נראית לנו סבירה. במקביל גם המשכנו לגייס בעולמות הווב והבק־אנד. ניסינו לעשות הסבות לחלק מהעובדים, אבל אי אפשר לעשות הסבה לכל החברה".

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"