גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אחרי הקריסות המהדהדות נותרה עוד תוחלת לרעיונות היפים שבבסיס הקריפטו?

הירידות החדות בשוק הקריפטו השנה הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק ויצרו שיח אינסופי על הצורך ברגולציה חזקה בתחום ● אבל ברמה העמוקה יותר, השנה החולפת היוותה אתגר עצום עבור אחד מהערכים החשובים ביותר שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה

מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot
מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot

שנה קשה מאוד עברה על עולם הקריפטו. ירידה של 65% בביטקוין, התפרקות מוחלטת של תחום הפיננסים המבוזר שהירידות בשווי המטבעות חשפו בו שלל כשלים ותרמיות, ואפילו ה-NFT, הלהיט האדיר של השנה החולפת, נראה כעת קצת כמו בדיחה שיצאה מפרופורציה.

רווחי הבנקים בשיא, אז למה המניות שלהם צוללות? | ניתוח
הסיבה שוול סטריט והפד האמריקאי כשלו בתחזיות האינפלציה שלהם | WSJ

בסיכום השנה, מתחילת השנה ועד כה האתריום איבד 67.6% מערכו, BNB של בייננס איבד 54% מערכו בלבד (וזאת למרות משבר אמון סביב הבורסה בשבועות האחרונים), הסולנה מחק 93.7% והקרדנו איבד 80.8%.

הירידות החדות הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק כמו בלוק טרה, בנק הקריפטו צלזיוס, קרן AR3 ובורסת FTX - חלקן בשל מינופי ענק והתנהלות לא נכונה, אחרות בשל תרמיות עתיקות ומוכרות שנחשפו עם שינוי המגמה בשווקים.

מילים אינספור נכתבו על הצורך ברגולציה, בפיקוח הדוק יותר. נבואות ניתנו: "סופו של הקריפטו", לצד "הקריפטו יחזור בפורמט טוב יותר". אז מה כבר נשאר לסיכום סוף שנה? אולי זה הזמן לחזור לבסיס ולדבר על אחד מהערכים שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה.

אחד היסודות שעליהם נשען עולם הקריפטו הוא הביזור, הקהילה - לא לתת יותר מדי כוח בידי רגולטורים וקובעי מדיניות, שהופכים אותו למועדון סגור, שהחברים בו מתחלקים בשלל, והרוב מודרים ממנו במקרה הטוב, ומממנים אותו במקרה הרע. זהו למעשה תרגום של איך רואה קהילת הקריפטו את החילוץ שביצע הפד ב-2008, כאשר קרסה המערכת הפיננסית העולמית בעקבות נפילת המשכנתאות מגובות הנכסים.

אלמנט הקהילה עובר כחוט השני בין כל תחומי הקריפטו: מהדאו (DAO) - מנגנון לקבלת החלטות משותפות לחברי קהילה - דרך חוזק הקהילות כמדד לאטרקטיביות NFT ועד לבסיס כולו. הבלוקים מתוחזקים על ידי קהילות, ובלוק מוצלח יוצר סביבו אקוסיסטם - כלומר עוד פרויקטים שנבנים על גביו.

בלוקים מושכים מאשרים, שאחראים על העברת הטרנזקציות והפעלת הבלוק, וכך נוצרת קהילה. כל מי שרוצה יכול להיות שותף, כל מי שיש לו מה לתרום תורם, והכול פתוח, כלומר אם יש החלטה שמתקבלת עם התנגדות, המתנגדים יכולים להתפצל, ולהתחיל לפעול באורח עצמאי. הקהילה היא מקור הכוח של עולם הקריפטו. היא הביזוריות.

הטענה בסוף 2022 הייתה שכל הפרויקטים שנפלו לא היו מבוזרים, ואם הם היו שומרים על הביזוריות - זה לא היה קורה (מצד שני, כדאי לראות שבייננס המאוד ריכוזית נפלה השנה הרבה פחות ממטבעות מבוזרים יותר, מה שיכול לתמוך בטענה שהבעיה היא לא בריכוזיות, אלא בזהות האנשים שבידיהם היתה הריכוזיות, והאמון בהם).

המקרה של סולנה: האם החלטות הקהילה תקינות?

אז מכיוון שמקור כוחו של הקריפטו הוא בכך שאיננו מועדון סגור, הבה נפנה את הזרקור בסוף השנה לקהילה, וננסה להרחיב באמצעות מקרה שלא זכה בזמן אמת לתהודה גדולה, אבל מעורר שאלות מעניינות לגבי הקהילה ומקור כוחה, וגם מגבלת כוחה, בשנה החולפת.

נתחיל ברקע, שהוא התקופה הסוערת מאוד לאחר קריסת צלזיוס והירידות החזקות בשוק שקרו בעקבותיה. ההתמוטטות של הקריפטו בימים אלו הייתה בשל מינופי היתר בתחום הפיננסי המבוזר, והירידות שהובילו להתממשות ה"און קול".

נסביר: בעולם הפיננסים המבוזר התפתחה פרקטיקה שלפיה ניתן למנף את המטבעות כדי להמשיך ולהשקיע. כך, אם למשל יש לי 10 אתריום, ניתן לשים אותם כבטוחה בפרוטוקול הלוואות, לקחת מולם הלוואה במטבע אחר, ולהמשיך לפעול עם המטבע החדש.

כדי להגן על עצמו ממקרי חדלות פירעון לצד שחיקת הבטוחה, פרוטוקול ההלוואות כיסה את עצמו באמצעות מנגנון "און קול", שאומר שאם שווי הבטוחה, במקרה זה האתריום, ירד מתחת לרמה מסוימת, הפרוטוקול מוכר את האתריום בשוק באופן אוטומטי, ומשתמש בתמורה כדי לכסות חלק מחוב ההלוואה.

בימים אלו, מיזמי קריפטו רבים היו "על הקצה"; גופים רבים שהמטבעות שלהם ניתנו כבטוחה גילו שבעקבות הירידות החזקות הופעלו האון-קולים ונזרקו לשוק יורד, דבר שהוביל לעוד ירידות ועוד הפעלה של און-קולים, בדרך לריסוק.

המקרה שהתרחש היה בפרוטוקול ההלוואות של סולנה - פרויקט תשתית להגדלת הסקיילביליות (היכולת לפעול בקנה מידה גדול יותר) של הבלוקים.

פרוטוקול ההלוואות מתנהל כדאו - כלומר כמסגרת קהילתית שבה החברים מקבלים את ההחלטות יחד. אחד המשקיעים נטל הלוואה מהפרוטוקול, והבטוחה שהוא נתן להלוואה היו מטבעות סולנה (SOL), בהיקף גדול.

באותם ימים הערך של ה-SOL ירד בחדות, והמרג'ין קול של ההלוואה התקרב. אותו משקיע לא השלים בטוחות נוספות להלוואה, שירחיקו אותו מהמרג'ין קול, ויתר החברים בדאו חששו שאם יתממש המרג'ין קול זה יכניס את בלוק סולנה לסחרור.

בטרם הגיע המטבע לשער המרג'ין קול, הקהילה התכנסה והחליטה ברוב קולות להשתלט על חשבונו של אותו משקיע, לקחת את הבטוחה ולמכור אותה בשלבים מחוץ לבורסה, כדי לא לייצר לחץ על המטבע.

אבל גם אם זה מה שהחליטה הקהילה, האם זה תקין? האם קהילות יכולות להחליט הכול? ומי שם את הגבולות לקהילה? האם ברגע שהצטרפתי לקהילה זאת אומרת שהפקדתי את כספי לכל החלטה שתתקבל ברוב? למשל - אם תתקבל החלטה שמחר שורפים את כל הכסף של הקהילה, זה בסדר? האם כללי המשחק הם רק מה שהקהילה קובעת, או שיש מגבלות חיצוניות?

רעיון קוסם בזמן עליות, פחות בזמן ירידות

דיונים על הקהילה - והחלטות לגיטימיות ופחות לגיטימיות שלה - התקיימו לאורך השנה בשלל נושאים, בין שמדובר באימוץ ובין שבדחייה של הנחיות רגולטורים לכפות סנקציות על רוסיה גם בקריפטו. אלו העלו את השאלה האם הקהילה רשאית או לא רשאית להתנגד לרגולטור, ועד שאלות לגבי עצמאות החלטות הקהילה, שהתעוררו בעקבות שדרוג בלוק האתריום.

הרעיון של הקהילה הוא אחד מהרעיונות הקוסמים ביותר של הקריפטו, ואחרי שבשנים האחרונות ראינו פריחה של קהילות ברשת גם בתחומים מסורתיים יותר, כוחה של הקהילה בהנעת פרויקטים, ביצירתיות, בחדשנות וברתימת הכלל לטובת פרויקט מסוים - ברור יותר מתמיד.

אבל גם רעיון זה אותגר ב-2022, והוכח כנפלא כשהשוק עולה, אך כפוסע למחוזות הביזאר כשהלחץ מתעורר. כלכלה היא מעגלית, יהיו עליות, ויהיו ירידות, והקהילות יאותגרו כל פעם מחדש. כדאי לנצל את חורף הקריפטו הנוכחי לא רק כדי לחשוב על מינוף, הלבנת הון ותפעול משמורת, אלא גם כדי להבין האם העקרונות העמוקים יותר בכלל רלוונטיים לכל עולמות הקריפטו, היכן יש להם כוח, היכן הרגולטור יכול לשים להם מסגרת, והיכן - בהיעדר הגבלת הכוח - נגיע למקומות שיכולים לסכן כספי משקיעים.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מתחזקות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה