גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל העולם חושב שהוא פיטר את סטיב ג'ובס. עכשיו הוא חושף את הסיפור האמיתי

הוא הגיע לפפסי בשנות השבעים, ובמהלך גאוני הפך אותה למתחרה ראויה לקוקה קולה ● סטיב ג'ובס, שהבחין בהצלחה שלו, החליט לגייס אותו לשורותיו בתהליך חיזור שהפך אותם לצמד בלתי נפרד ● אלא שהשניים נקלעו לחילוקי דעות שגרמו למייסד אפל למצוא את עצמו בחוץ ● בראיון לגלובס ג'ון סקאלי מספר מה קרה שם, מסביר מה מביא אותו לישראל ולמה הוא ממליץ לצעירים לוותר על לימודי תכנות

ג'ון סקאלי, מנכ''ל אפל לשעבר / צילום: כדיה לוי
ג'ון סקאלי, מנכ''ל אפל לשעבר / צילום: כדיה לוי

 

דמותו של ג'ון סקאלי, בעבר מנכ"ל אפל ונשיא פפסיקו, כיכבה בשלושה סרטים משמעותיים: ג'ף דניאלס שיחק אותו בסרט "סטיב ג'ובס", מת'יו מודין שיחק אותו ב"ג'ובס", ואלן רויאל - ב"Pirates of the Silicon Valley". הוא מצדו מביע תמיהה על האופן שבו גולם.

כך הפכה הברחת מהגרים מקובה אל תוך ארה"ב לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים
הגיבור היהודי של אזרבייג'ן שקבור בשדרות השהידים
● חזרה למשרדים אות מעבר למטא-וורס? עתיד העבודה ב-2023

"תמיד הציגו אותי כאילו הייתי בן 60, כשהייתי בכלל בן 40", הוא נזכר, "ובכל הסרטים האלה אני לובש חליפה, למרות שמעולם לא לבשתי חליפה למשרדים של אפל, לפעמים אני שותה יינות יקרים, למרות שאני לא שותה בכלל. כשאמרתי את הדברים האלה לאהרון סורקין (שכתב את "סטיב ג'ובס" - ג"ו וא"ג), הוא אמר לי: אני לא דוקומנטריסט. אני צריך לספר סיפור".

מה שעולם הקולנוע מתעקש לספר על סקאלי הוא סיפורו של איש התאגידים, המבוגר האחראי שהגיע מפפסיקו המעונבת לחברת אפל הצעירה והתוססת, וגירש את הממציא המבריק שלה סטיב ג'ובס, אלא שמאותו הרגע החברה החלה להתדרדר, עד שג'ובס הגאון חזר והציל אותה. סקאלי עצמו מציג גרסה אחרת. כדי להבין אותה נצטרך לחזור קצת אחורה.

 

"הפפסי צ'לנג' שיגע את קוקה-קולה"

בגיל 30, לאחר שסיים לימודי עיצוב ואדריכלות ותואר במנהל עסקים, הגיע סקאלי לחברת פפסי. נתח השוק שלה היה אז עשירית מזה של קוקה־קולה: "ב־1970 מוניתי לסמנכ"ל השיווק של פפסיקו, חברה קטנה שהייתה צריכה להתחרות מול קוקה־קולה, אז המותג הכי חזק בעולם. עשיתי שם את מחקר השוק הראשון שהחברה אי פעם עשתה: הגענו ל־550 בתים של צרכנים פעם בשבוע, והבאנו להם כמה בקבוקים שהם רצו מאיזה משקה שהם רצו מהמבחר שלנו. מה שהיה מדהים הוא שלא משנה כמה הם הזמינו, כשהגענו הכול היה ריק. במשך תשעה שבועות הם שתו כל כמות שסיפקנו להם. אז הבנו שכדי למכור יותר קולה אנחנו צריכים שלצרכן שלנו פשוט תהיה יותר קולה בבית".

ואז עלה לו הרעיון שבמידת מה הכריע את ההצלחה של פפסי. "אמרתי: אי אפשר להתחרות בקוקה־קולה במגרש שלהם. אבל הבקבוק שהם מוכרים קטן מאוד".

באותה התקופה קולה נמכרה רק בבקבוקי זכוכית, וסקאלי הנחה את פפסי לייצר את בקבוק הליטר וחצי מפלסטיק. אם חיפשתם מי אשם בזה, זה האיש. "זה לא פשוט. הבקבוק צריך להיות בטוח לשימוש כשהוא מחזיק גז בלחץ, כדי שלא ייווצר טעם לוואי למשקה, וגם נוח לייצור במפעלים הקיימים". כדי לפתור את זה היצרנית שלהם דופונט פיתחה בקבוק קטן, שניתן היה לייצר במכונות הקיימות, ואז ניפחה אותו לגודל הרצוי.

בקבוקי פפסי, לראשונה גם בליטר וחצי. בקוקה-קולה לא הבינו מה מתרחש / צילום: Shutterstock

כשהמהלך יצא לפועל, בקוקה־קולה לא ממש הבינו מה מתרחש, אומר סקאלי. "שלוש וחצי שנים אחרי שהשקנו את בקבוק הפלסטיק קיבלנו פרס על עליית נתח השוק הגדולה ביותר אי פעם (שכן המדידה הייתה לראשונה בנפח ולא במספר בקבוקים - ג"ו וא"ג), ובקוקה-קולה אמרו: על מה אתם מדברים? אנחנו לא רואים את זה".

הרגע המכונן היה קמפיין הפססי צ'לנג'. "זה שיגע את קוקה-קולה", נהנה סקאלי לומר. במסגרתו פפסי למעשה ערכה מבחני טעימה עיוורת מצולמים, וגילתה לעולם שהציבור לא באמת מבדיל בין המשקאות של שתי החברות. "התחלנו בטקסס, שם קוקה־קולה שלטה ללא עוררין ורוב הציבור בכלל לא טעם פפסי בחייו. ב־1975 הושקה מצלמת הווידאו, ונעשה הרבה יותר קל ונוח ליצור פרסומת טסטמוניאל. עד אז כל הפרסומות אמרו 'תראו אותי גדול מאוד'. אנחנו לראשונה התמקדנו בצרכנים".

הגזירה שסטיב ג'ובס לא היה מוכן לקבל

ההצלחה של פפסי לא נסתרה מעיניו של ג'ובס, שכבר רצה להיות אז, תחילת שנות השמונים, מנכ"ל אפל, אחרי עזיבתו של המנכ"ל הראשון מייקל סקוט. "סטיב ייסד את אפל והיה בעל המניות הגדול ביותר, אבל בדירקטוריון חשבו שהוא עדיין לא מוכן. כדי לפייס אותו הם אמרו לו: תבחר אתה את המנכ"ל. כשלא מצא חן בעיניו אף אחד מהמועמדים, הם הציעו לו שיבחר מישהו מתעשייה אחרת לגמרי".

כך החל תהליך החיזור של ג'ובס אחרי סקאלי, שנמשך חמישה חודשים. "נוצר בינינו קשר. היינו נפגשים בכל סוף שבוע, אני הייתי טס אליו לקליפורניה או הוא אליי לחוף המזרחי. היה יום אחד בסוף מרץ 1983 שבו לקחתי אותו למוזיאון המטרופוליטן בניו יורק, לשם שינוי למקום שידעתי שהוא לא יהיה המומחה בו. הוא לקח אותי לטאואר רקורדס, להכיר לי מוזיקה חדשה שהוא אהב. אחר כך הגענו לדירה שלו, שהיום היא שייכת לזמר בונו. בעודנו מביטים בנהר ההדסון בשקיעה, אמרתי לו: לא אצטרף. אני מאוד אוהב את הקשר שלנו, כיף לנו יחד. אני אייעץ לך בחינם, אבל אני נשאר כאן.

"לסטיב באותו הזמן היו העיניים השחורות העמוקות האלה והשיער השחור, והוא מתקרב אליי עם סוודר הגולף השחור הזה שלו, מסתכל לי בעיניים ואומר לי: אתה רוצה למכור מי סוכר כל החיים שלך, או שאתה רוצה לבוא איתי לשנות את העולם?".

סקאלי וג'ובס בהשקת המק, 1984. ''השוק התייחס אליו כצעצוע ולא ככלי עבודה'' / צילום: Associated Press

המשפט הזה הוא ששינה את דעתו של סקאלי. "הייתה לו הדרך הזאת, לומר לכל אדם את הדברים בצורה שתשכנע אותו".

איך הגעתם מהמצב הזה, שבו הוא מגייס אותך בהתלהבות כזו, למצב שבו הוא עוזב, אתה נשאר ואתם לא מדברים? הגרסה הרווחת אומרת שפיטרת אותו.
"אני רוצה להבהיר משהו: אני לא פיטרתי אותו, הוא בכלל לא פוטר. סביב 1984 הוא היה מדוכא. הוא רצה להשיק את המקינטוש אופיס, מחשב מק עם מדפסת לייזר, אבל המעבדים באותם הימים לא היו מספיק טובים. הגרפיקה לא רצה, ההדפסה לקחה דקה שלמה. השוק התייחס למוצר כצעצוע ולא ככלי עבודה.

"אמרתי לו: אתה עומד פה מול קיר טכנולוגי. לא נורא, בעוד כמה שנים המעבדים ישתפרו, המחירים שלהם ירדו, והמוצר הזה יהיה כל מה שאתה חולם". אלא שג'ובס בכל זאת השיק את המקינטוש, בקול תרועה רמה, וההשקה הייתה כושלת. "הוא אמר לי: זה באשמתך. התמחור גבוה מדי".

ג'ובס לא רצה לקבל את הגזירה. המקינטוש היה הבייבי שלו. הוא כבר לא האמין באפל 2, שהממשק שלו היה טקסטואלי, למרות שרוב ההכנסות של אפל היו ממנו, וכבר ראה בעיני רוחו את העתיד שבו לכל המחשבים יש רק ממשק גרפי.

"הוא רצה להעביר את כל תקציב השיווק למק. אמרתי לו: אני חושש שזה יגרום לחברה לפשוט את הרגל. נוצר מצב שבו אנחנו נתפסים כשני מחנות, מחנה אפל 2 ומחנה מק. הרי כשהוא גייס אותי הוא בעיקר רצה שאשווק את אפל 2 מול מיקרוסופט ואפילו קומודור ואטארי שנגסו בנו, וזה הצליח לי. בינתיים הוא בנה את המקינטוש בבניין אחר".

סקאלי ביקש מדירקטוריון החברה להכריע בעניין, ולאחר מחקר שוק הוחלט להמשיך להשקיע את כספי הפרסום באפל 2. על פי המיתולוגיה, בשלב זה סקאלי פעל למדר את ג'ובס ולהקטין את תפקידו, ויש הטוענים שגם הפוך. אבל סקאלי טוען שזה בכלל לא נכון. "סטיב נפגע כל כך מההחלטה להקצות את רוב תקציב הפרסום לאפל 2, שהוא הכריז בעצמו על שבתון, ואחר כך על עזיבה". כך או כך, ג'ובס הוא שמצא את עצמו בחוץ, וזמן קצר לאחר מכן הקים את חברת Next, שעסקה בחומרה ותוכנה של מחשבים.

מאוחר יותר הוא אמר שזה הדבר הכי טוב שקרה לו.
"לא עבור אפל. אולי ההחלטה לא לפרסם את אפל 2 הייתה נכונה, אבל המחיר של לאבד מישהו כמו סטיב היה גבוה מדי".

מימין: סטיב ווזניאק, סקאלי וג'ובס בהשקת אפל c2, 1984. ''סטיב נפגע מההחלטה להקצות לו את רוב תקציב הפרסום'' / צילום: Associated Press, Sal Veder

"לסטיב הייתה גרסה ראשונה וגרסה שנייה של עצמו"

כידוע, בסופו של דבר אותו המק שג'ובס הגה ותכנן הפך לתור הזהב של אפל. אבל באותם ימים החברה השיקה מוצרים אחרים, כמו desktop publishing, שיועדה להדפסת חומרי פרסום בבית, desktop presentation, הגרסה המוקדמת של מצגות הפאוור פוינט, והפאוורבוק, "מחשב שעוצב ממש כמו הלפטופים של היום", מספר סקאלי, "שנחשבו חדשניים ואיכותיים, והצליחה לגבות מחירי פרימיום יוצאי דופן ולגזור מתח רווחים גבוה מאוד".

אלא שלסקאלי היה חשוב אז גם להראות כי אפל לא איבדה את האדג' היצירתי שלה עם עזיבתו של ג'ובס. כך היא השיקה מוצרים כמו Knowledge Navigator, שהוא למעשה מעין טאבלט, בליווי סרטון סימולציה ש"כשאנשים רואים אותו, הם מיד אומרים - זה האייפד!", וגם את מחשב כף היד הראשון.

אלא שדווקא אז, ב-1993, אחרי קנדציה של עשור, סקאלי החליט לעזוב.

נשמע שהכול היה מוצלח. אז למה עזבת?
"השינוי המשמעותי התרחש כשמיקרוסופט חברה לאינטל, והן פיתחו מערכת הפעלה שניתן להריץ גם על מחשבים זולים מאוד, שחיקתה את הממשקים הגרפיים של אפל. סטיב אמר לביל (גייטס - ג"ו וא"ג) שהוא גנב ממנו את הממשק. ביל אמר: אתה יודע ששנינו ראינו את זה בכלל בקמפוס המחקר של זירוקס (לחברת מכונות הצילום היה קמפוס שבו פותחו טכנולוגיות מיתולוגיות, שכמה מהן משמשות עד היום את אפל ומיקרוסופט - ג"ו וא"ג)".

דירקטוריון אפל החל לבחון אפשרות לחקות את מיקרוסופט ולתת את מערכת ההפעלה לשימוש גם במחשבים אחרים. "אמרתי: סליחה, אבל זה רעיון מטומטם. אפל ידועה במוצרים היפים שלנו. בעיקרון הבסיסי הזה סטיב צדק. לא הסכמתי להיות חלק מזה - ועזבתי".

אלא שכשסקאלי כבר לא היה שם, ג'ובס חזר לקדנציה נוספת, כשאפל קנתה את Next שלו ב-1996, "וזה מה שהתחיל את הדור הבא של אפל".

כמו לאפל כולה, הוא מספר, גם לג'ובס היו גרסה ראשונה וגרסה שנייה. "אני הכרתי את הגרסה הראשונה, ובה הוא היה הגאון שכולנו מכירים, אבל לא ידע לשווק או לנהל. בגרסה השנייה הוא היה איש השיווק הכי טוב שניתן להעלות על הדעת".

בשלב הזה כבר לא היה ביניכם קשר.
"לא. כשהוא עזב את החברה הוא לא רצה להחליף איתי מילה. גם אחר כך לא. במבט לאחור אני תוהה איך אף פעם לא אמרתי לו, גם כשהוא היה בחברה וגם אחרי שעזב: בוא נתווה יחד את המסלול שבסופו תחליף אותי כמנכ"ל. אף פעם לא עשינו את השיחה הזאת ואני מצטער על כך".

על פי סיפורו של בעל מסעדת סושי ביפן, שהייתה חביבה על ג'ובס, יום אחד נכנס סקאלי למסעדה, וכשראה את החתימה של ג'ובס על הקיר, הזיל דמעה, ואמר: "היום, כאנשים מבוגרים, היינו יכולים לנוח קצת ולצאת לבלות יחד. אבל הוא מת (מסרטן ב־2011 - ג"ו וא"ג), וזה כבר לא יקרה".

"במבט לאחור אני מתבייש ששיווקנו כל כך הרבה סוכר"

חוץ מפפסי ואפל סקאלי היה מעורב לאורך השנים בהקמה וניהול של חברות בתחום תקשורת המחשבים וכן היה שותף בחברות בתחומי המסחר המקוון, הסייבר, בחברה להכשרת יזמים ואפילו בחברה שמשפיעה על טעם היין באמצעות מגנטים.

בשנים האחרונות האהבה הגדולה שלו היא לתחום הבריאות. אחת החברות העיקריות שבהן הוא מעורב היא נירוונה הלת' ההודית, המפתחת פלטפורמת ענן לתחום הבריאות, שבה הוא מכהן כיו"ר. "הם הקימו משהו שלא קיים במערכת הבריאות - ענן שמגיע מבית המרקחת ועד בית החולים, לכל האורך, ושומר בו את המידע על המטופל כך שכל הגורמים מסונכרנים. אין עוד ענן כזה. בעשור האחרון מה שעשה את אפל, אלפאבית ואמזון כל כך גדולות היה הענן. סטיב ג'ובס העלה את אפל מדרגה עם האייפון, טים קוק העלה אותה עשר מדרגות שווי עם האפסטור, והיום החברות הללו קונות עוד עננים. ובכל זאת, הם לא הצליחו לעשות את הענן של הבריאות".

איך זה שנירוונה הצליחה איפה שהענקיות נכשלו?
"יש אתגר ייחודי בחיבור בין כל הגורמים בשרשרת, ופתרנו אותו באמצעות טכנולוגיה בשם RPA, שבה יחידות ענן שונות מתחברות זו לזו כמו לגו. אבל הטכנולוגיה היא החלק הקל. החלק הקשה הוא הרגולציות השונות, עבור כל מדינה, אפילו בתוך ארה"ב, עבור כל מחלה, וגם להבין מי אמור לקבל את הכסף בכל רגע. אלה בעיות שיכולות לפתור חברות שכבר נטועות בעולם הבריאות, כמו נירוונה".

במסגרת נירוונה הלת' לסקאלי גם יש שותפות עסקית עם Carelon, היחידה הדיגיטלית של חברת ביטוח הבריאות האמריקאית אלוונס הלת' (Elevance Health), מהמובילות בארה"ב. בשנים האחרונות הבינה אלוונס שיש לה הזדמנות להתפתח הרבה מעבר לביטוח בלבד, ולקחת בעלות על ניהול המחלה של המטופל באמצעות הדאטה. כך, באמצעות איסוף מידע, מתאפשרת מניעה של מחלות מבעוד מועד וכן ניתן לנטר ולטפל בחולים בבית או בקליניקות, ולא בבתי החולים. כל זה אמור לחסוך לחברות הביטוח כסף על כל מטופל.

"אלוונס היא לא חברת טכנולוגיה במקור, אבל היא עשויה להפוך לחברת הטכנולוגיה הכי גדולה בתחום הבריאות. יש לה 119 מיליון מבוטחים. יום אחד היא תעשה את השינוי הגדול של העשור הזה. המנכ"לית גייל בודרו הבינה שכחברת ביטוח בתחום הבריאות היא צריכה לקחת את הטיפול צעד אחד אחורה, לרפואה הוליסטית מונעת שבאמת תגרום לאנשים להיות יותר בריאים".

שתי הדוגמאות הללו, אומר סקאלי, הן חלק ממגמה גדולה של הוצאת הרפואה מבתי החולים, שלפיה ככל שהטיפולים הופכים יותר מניעתיים ופחות פולשניים, הם יכולים להיעשות בקליניקות או אפילו בבית. "תראו מה קורה לשוק הבריאות. בכל התחומים השווי של חברות יורד ואין מיזוגים ורכישות. רק בבריאות השוויים עולים והמיזוגים ממשיכים. כולם יודעים שהרפואה יוצאת מבית החולים וכולם רוצים לקחת נתח מזה.

"25% מהעלויות של מערכת הבריאות זה הונאות, בזבוז, עלויות מיותרות. אם אנחנו פותרים את הבעיות הללו, באמת נשנה את העולם. לכן אני מעורב בחברה כמו נירוונה שעוסקת במאחורי הקלעים של התשלום עבור הרפואה. שם נמצא כל הכסף".

מה המקום של חברות טכנולוגיה כמו אפל וגוגל בסיפור הזה?
"עד כה חברות הטכנולוגיה נכנסו לפריפריה של התחום בלבד. הן לא הצליחו להתקרב ליסודות - לטיפול הרפואי עצמו, לתשלום עבורו - כי הכול שם כל כך מורכב רגולטורית, והחברות חייבות לנהל מערכת היחסים עם הצרכן כדי לנצח פה. אבל הן יצטרכו להיזהר מבריחה של כישרונות לתחום טכנולוגיות הבריאות. חלק מהחברות שינצחו בתחום הזה, עדיין לא קמו".

אחד הדברים שהוא צופה לשוק הזה הוא הממשק עם הבלוקצ'יין. "אם מתייחסים לניהול התשלום בתחום הבריאות, אני מאמין שבלוקצ'יין יהיה מעורב בזה. אנחנו יכולים לעקוב כך אחרי הצרכנים כשהם עוברים בין ביטוחים ולהמשיך לתגמל את אותה חברת ביטוח שהצליחה להשאיר אותם בריאים גם עבור החברה הבאה".

סקאלי בהחלט רואה בתחום טכנולוגיות הבריאות את העתיד של ההייטק. "למי שמחפש כיוון אני מציע ללמוד ביולוגיה מולקולרית, לא מתמטיקה ולא תכנות, כי אלה מקצועות שהבינה המלאכותית עוד מעט תחליף. העתיד נמצא בביולוגיה סינתטית, ייצור של חומרים חיים באופן מלאכותי.

"ייסדתי חברת תאי דם טבורי (סלולריטי - ג"ו וא"ג), ואנחנו מפתחים פתרונות להחלפת סחוס ולטיפול בסרטן באמצעות תאי גזע. בנינו מפעל בהשקעה של 75 מיליון דולר. אני שמח שאני בתחום הזה ולא מנסה לבנות את המטאוורס".

בעבר מכרת משקאות קלים, לא מוצר בריא במיוחד. איך עברת לעסוק בתחום ההפוך?
"לא נותנים לי לשכוח את זה, ובצדק. פפסי שיווקה משקאות קלים וחטיפים והביאה לגידול בצריכה של המוצרים הללו. וכשאני מביט לאחור, אני נבוך ומתבייש. אבל בשנות השבעים באמת לא ידענו את ההשפעה של סוכר וחטיפים. היום פפסי וקולה מנסות היום לעשות דברים אחרת".

לעצב את עולם הבריאות העתידי עם סטארט-אפים ישראליים

כששואלים את סקאלי איך הוא רואה היום את מערכת היחסים של ארה"ב בכל הנוגע לפיתוח טכנולוגי הוא מדבר על משולש: "אם בעבר דיברו על מערכת היחסים המיוחדת שיש לארה"ב עם בריטניה. היום מערכת היחסים המיוחדת, לפחות בעולם הטכנולוגי, היא ארה"ב-ישראל-הודו. הודים מובילים את ההייטק אצלנו. הם מבינים איך לעשות סקייל אפ מהר, זה עובד אצלם בניסיון הראשון. הם לא יותר חכמים מהישראלים אבל הם מבינים גודל".

לדעתו, הם גם מבינים מורכבות - וזה חשוב במיוחד בטכנולוגיות הבריאות. "זה סקטור הרבה יותר מורכב מתחום הטכנולוגיה הקלאסית. לו בריאות הייתה פשוטה כמו טכנולוגיה, אמזון ואלפבית היו מובילות את הסקטור. אבל כל הרגולציות, הפרוטוקולים, הלובי, זה באמת מאוד מורכב, והודים אוהבים תהליכים מורכבים. הם יודעים לפשט אותם ולהוביל אותם".

לדעת סקאלי, אחד האנשים שמדגימים את זה הכי טוב הוא רג'יב רוננקי, ראש תחום הדיגיטל של אלוונס, שאחראי לפתרון הרבה מהאתגרים של החברה. השבוע הגיעו השניים לבקר במרכז הפיתוח של החברה. "המטרה שלנו היא לחבר בין כל הרכיבים של עולם הבריאות הדיגיטלי על פלטפורמה אחת", מסביר רוננקי, "כולל ניטור, מערכות תומכות החלטה, מערכות ניבוי תחלואה ומניעתה ועוד. על פי התוכנית הזאת, אלוונס תחזיק במותג וגם במידע. אם התוכנית הזאת תצליח, והיא תחזיק גם בקשר עם הצרכן וגם במידע, יכול להיות לה כוח עצום בעולם הבריאות הדיגיטלית העתידי".

אלוונס גם משתפת פעולה עם סטארט-אפים ישראלים בתחום הבריאות, שלאחר ליווי שלה מטמיעים את הטכנולוגיה במערכות שלהם. המתקדמת ביותר בהן היא K Health. "היא כבר מוטמעת אצלנו בסקייל מול 7 מיליון מבוטחים", אומר רוננקי. "כשהמבוטח של אלוונס פותח את האפליקציה, הוא יכול לבחור לקבל רופא וירטואלי של K Health כרופא המשפחה שלו. לחלופין אם כבר יש לו רופא משפחה, אז הוא יכול לפתור בעיה נקודתית או לקבל עזרה דחופה מרופא וירטואלי, ולמחרת הרופא הקבוע שלו יקבל עדכון מה התרחש.

"K היא השותפה העיקרית שלנו במודל הזה, אבל יש נוספות כמו AmWell (חברת טלה-רפואה אמריקאית שהקימו הישראלים עידו ורועי שיינברג - ג"ו וא"ג). המטרה היא ליצור רשת של חברות כאלה, שיחלקו ביניהן מידע דרכנו, ומבחינת הלקוח זו תהיה חוויה אחודה. הם יוכלו לקבל מומחה מ-AmWell ומענה חירום מ-K נוסף לרופא המשפחה הפיזי. כבר היום המערכת משפרת את חוויית הטיפול של המבוטחים שלנו".

שותפה ישראלית נוספת היא TytoCare, שפיתחה מערכת המאפשרת לבצע מרחוק בדיקות שגרתיות של רפואת משפחה, כמו בדיקת אוזניים או גרון, ובישראל מוצעת ללקוחות שירותי בריאות כללית. בעתיד היא תאפשר בדיקות מורכבות יותר כדי לחסוך ביקורים במרפאה. "הפצנו 20 אלף מוצרי Tyto בארהב", אומר רוננקי.

עוד ברשימה: דיאגנוסטיק רובוטיקס, בניהולה של ד"ר קירה רדינסקי, שמנתחת תיקים רפואיים ומזהה מטופלים שעומדים להפוך לחולים כרוניים וניתן להתערב ולמנוע את הידרדרותם; ו-MDI Health, שעוזרת לחולים לנהל טיפול תרופתי מורכב או מרובה תרופות ומתריעה על התנגשות בין תרופות.

האם יש איזה שהוא מתח ביניכם לבין החברות הללו סביב השאלה למי שייך המידע שנאסף על המטופלים?
"המטופל הוא הבעלים של המידע והוא צריך לתת את האישור שלו שנשתמש בו. ההסכמים שלנו עם החברות השותפות מקנים לנו גישה לכל המידע שנאסף, ואחרי שאנחנו מחברים אותו מכל המקורות, אנחנו חולקים איתן את אותם רכיבים ממנו שמאפשרים לחברות לשפר את האלגוריתם שלהן. יש לנו 'ארגז חול' שמכיל המון מידע שכל השותפים שלנו יכולים להתאמן בו".

אודי גורי, מנהל המרכז הישראלי, מעיד: "עד לפני שנתיים בערך הפעלנו כל מערכת כזו בנפרד זו מזו, כפיילוט. עכשיו אנחנו כבר מתחילים להפעיל את כולן יחד. אחרת זה לא עולם הבריאות החדש".

מימין לשמאל: רג'יב רוננקי, מנכ''ל קרלון מקבוצת אלוונס, ג'ון סקאלי, יו''ר נירוונה הלת' ובעבר מנכ''ל אפל ואודי גורי, מנהל מרכז הפיתוח של קרלון בישראל / צילום: קתרינה סבינה

מה חסר לכם בפאזל?
"עוד יכולות ניבוי, טכנולוגיות המאפשרות יותר בדיקות ואבחון בבית, ייעול השימוש בזמן של הרופאים וצוותי הבריאות וטיפול בשחיקה", עונה רוננקי.

חברות הביטוח סומנו בשנים האחרונות כ"איש הרע" של מערכת הבריאות האמריקאית. מחירי הפוליסות עלו וגם ההשתתפות העצמי, באופן שלפעמים לא מאפשר לאנשים לממש את הפוליסה שלהם. "אנחנו בין החברות הכי זולות פר שימוש", אומר רוננקי, "בגלל הגודל שלנו, ואנחנו מקווים שהפתרונות שדיברנו עליהם יורידו עוד יותר את העלויות בזכות הטיפול ההוליסטי".

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק