גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלום של הרכב השיתופי הפך למציאות קשה למשקיעים במניות גוטו

גוטו, שמוזגה ביוני לשלד בורסאי לפי שווי של 120 מיליון דולר, מתקשה לתרגם את חלום הרכב השיתופי לרווחים, וצנחה לשווי זעום של כ-10 מיליון דולר ● המנכ"ל טוען כי המשקיעים, בהם אדם נוימן ומשפחת אונגר, "לא נלחצים כרגע; רובם מבינים ותומכים"

מוצרי GoTo / צילום: שי יחזקאל
מוצרי GoTo / צילום: שי יחזקאל

פרסום של עיריית תל אביב על אודות מיזם הרכב השיתופי "אוטותל" בשנת 2022, הוביל את מפעילת השירות, החברה הבורסאית גוטו , להעביר את הנתונים שפורסמו בדיווח לבורסה, וממנו ניתן ללמוד כי בשנה האחרונה גדלה קהילת המשתמשים בשירות בכ-2,600 מנויים חדשים, והיא עומדת כעת על כ-14,900 מנויים.

"כמו כן, במהלך 2022 בוצעו כ-580 אלף נסיעות בשירות, נתון המשקף גידול של כ-11% בהשוואה לשנת 2021", דווח עוד, וצוין כי בשנה החולפת שודרג צי אוטותל עם 260 רכבים חדשים.

 

מניית גוטו הגיבה לדיווח בזינוק יומי דו-ספרתי, אך עבור המשקיעים בה, ובראשם חברת שירותי הדרך שגריר, יבואן הרכב רמי אונגר והיזם אדם נוימן, התברר חלום התחבורה השיתופית ששיווקה גוטו כסיוט לא קטן עד היום, עם אובדן של רוב כספי השקעתם.

אדם נוימן / צילום: Shutterstock

לפני חצי שנה בלבד, ביוני 2022, השלימה גוטו את המיזוג שלה לתוך השלד הבורסאי נרהטק מדיה, כאשר לצורך המהלך הוערך שווייה בלא פחות מ-120 מיליון דולר. נכון להיום, ולאחר שהמניה צנחה מאז ב-76%, נחתך שווי השוק של החברה לכ-33 מיליון שקל בלבד (10 מיליון דולר). מדובר בפחות מעשירית מהשווי שבו הוערכה הפעילות לקראת מיזוגה.

נראה שהתוצאות הכספיות שפרסמה גוטו (לשעבר קאר2גו) למחצית הראשונה של 2022 היוו מקור מרכזי לדאגה למשקיעי החברה. החברה אומנם הציגה עלייה של כ-60% בהכנסות החציוניות ל-38.5 מיליון שקל עקב הרחבת פעילותה לגרמניה וספרד, אך רשמה הפסד גולמי והפסד תפעולי ענק שיותר מהוכפל ל-45 מיליון שקל.

זאת עקב הכפלה בהוצאות המכירה וההנהלה, וכן הפחתה של 11.6 מיליון שקל שבוצעה בגין פעילות קטנועים חשמליים שיתופיים של גוטו בגרמניה, וזאת "בעקבות בחינת ירידת ערך הקשורה להשפעות הגלובליות וביניהם עליית תשואות וירידה בשוקי ההון".

בשורה התחתונה נרשם הפסד של 44 מיליון שקל, יותר מכפול לעומת ההפסד במחצית הראשונה של 2021 ודומה להפסד שנרשם בשנה הקודמת כולה.

למרות ההפסדים הכבדים שהיא רושמת בינתיים, והודות למהלך המיזוג וגיוסי כספים שנלוו לו, בקופתה של גוטו היו נכון לתום המחצית הראשונה של השנה מזומנים בסכום נאה של 73 מיליון שקל.

גוטו מפעילה מערכי שירות של תחבורה שיתופית בארץ ובחו"ל. החברה פועלת בת"א (אוטותל) ובערים נוספות בישראל, כמו חולון ובת ים, וכן בספרד, בגרמניה ובמלטה. גוטו מציעה מגוון רכבים לתחבורה שיתופית, לרבות מכוניות מסוגים שונים, קורקינטים וקטנועים חשמליים. במחצית הראשונה של 2022 פעלה החברה לסגור פעילויות מפסידות, בהן בתחום הרכב בנתניה והאופניים בתל אביב.

"בסוף, זו הדרך לצמצם את הגודש בכבישים"

מנכ"ל גוטו, גיל לייזר, טוען כי "אין קשר בין שוק ההון למציאות הכלכלית והתפעולית שאנחנו חיים בה. גוטו היא שחקן עם ותק של 14 שנים בתחום הרכב השיתופי. מיקוד הכספים שגייסנו נועד להוביל אותנו למצב שאנחנו מביאים את החברה לעצמאות פיננסית, כזו שיודעת לחיות מההכנסות והכספים שהיא מייצרת".

לדבריו, יש קושי של המשקיעים בת"א להפנים את העולם של הרכב השיתופי: "אנחנו עם המוצר הנכון ובזמן הנכון, אבל כמו כל שינוי שוק זה לוקח זמן. גוטו ממשיכה לצמוח משנה לשנה. בסופו של יום היכולת לנוע ולהיות הבעלים של רכב פרטי הולכת ונהיית פחות אטרקטיבית, אז הרבה אנשים ורשויות מקומיות מאמצים את הפתרון של רכב שישרת כמה אנשים בו-זמנית. בסוף זו הדרך לצמצם את הגודש בכבישים".

 

עוד מוסיף לייזר, כי "בשנה האחרונה ראינו בישראל עוד רשויות כמו פ"ת, חולון, בת ים וכפר סבא, שנכנסו לתחום הרכב השיתופי. באירופה אנחנו מחזקים את הפעילות בגרמניה. קנינו שם את החברה השנייה בגודלה בשוק שלנו, ואנחנו פועלים בהמבורג, במינכן ובברלין. נעבוד שם עם 600 אלף משתמשים. גם שם הרשויות עושות הכול כדי לגרום לאנשים לא להחזיק רכב פרטי".

על הנפילה במניית החברה הוא טוען, כי "כל מניות הטכנולוגיה ספגו ירידות השנה. יש צער רב שהמצב בשווקים משפיע על המניה, אבל יש לנו מספיק כסף. אנחנו עם טכנולוגיה מוכחת, ומאוד ממוקדים במגזרים הקיימים שלנו. המטרה שלנו היא להחזיר עטרה ליושנה ולהחזיר את המספרים (שווי שוק, ח' ש') למספרים שראינו במיזוג".

צירפה משקיעים בולטים למרות ההפסדים

טרם המיזוג לשלד הבורסאי וחרף הפסדיה הנערמים של גוטו, הצליחה בעלת השליטה בחברה, שגריר, לצרף לצידה כמה משקיעים בולטים לפי שוויים נאים. כך, במרץ 2021, השקיעה חברת טלקאר, יבואנית הרכב של רמי אונגר, כ-3.5 מיליון דולר בגוטו לפי שווי חברה של 45 מיליון דולר. יצויין כי את ההשקעה הוביל מנכ"ל טלקאר, גדי אונגר. עוד קודם לכן, ביולי 2020, היה זה אדם נוימן, מייסד חברת חללי העבודה השיתופיים WeWork, שהזרים לחברה כ-10 מיליון דולר, לפי שווי של כ-30 מיליון דולר.

בחודש פברואר האחרון החליטה שגריר לפצל מתוכה את גוטו ולמזגה לשלד הבורסאי של נרהטק, מהלך שהושלם בחודש יוני. שגריר נותרה בעלת המניות הגדולה בגוטו גם כיום (21%).

בעלי המניות הגדולים בגוטו, טוען היום לייזר, אינם מתרגשים מהירידה בערך המניה. "רוב בעלי המניות שלנו נכנסו מתוך אמונה בדרך. אף אחד מהם לא נלחץ כרגע. למזלנו רובם איתנים, מבינים ותומכים".

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר