גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הכלי של שותפויות המו"פ לא צלח": מנרה ונצ'רס תפורק לאחר שתמכור את נכסיה

שותפויות המו"פ שאת הנפקתן קידמה הבורסה בת"א הולכות ומתפוגגות, עם ירידה חדה בשווי וקושי בגיוסי הון ● מנרה של צביקה בארינבוים עשויה להיות סנונית ראשונה בדרך להיעלמותן ● צחי סולטן, מיזמי השותפויות: "הניתוח הצליח והחולה מת"

צחי סולטן / צילום: איל יצהר
צחי סולטן / צילום: איל יצהר

עדות לכישלון שותפויות המו"פ שהונפקו בשנים 2020-2021 בבורסה בת"א מספקים שני אירועים שדווחו בימים האחרונים: פירוקה הצפוי של השותפות מנרה ונצ'רס לנוכח הידלדלות מקורות המזומנים שלה, ועזיבתו של מנכ"ל מילניום ונצ'רס, חנן שניידר, לאור טענת החברה כי פעל להקים קרן שתתחרה בעסקיה. ככלל איבדו כמעט כל השותפויות הנסחרות בת"א (14 במספר) בין 70% ל-93%, ולמעט אחת מהן הן נסחרות בשווי זניח של 5 עד 25 מיליון שקל.

 ● שוויון בדירקטוריון כלל: סאמט יישאר יו"ר, אקירוב הכניס שני דירקטורים מטעמו 

בשותפות מנרה ונצ'רס  זומנה השבוע אסיפה לשם הצבעה על החלטת Run Off, כלומר מימוש כלל הנכסים של השותפות תוך שלוש שנים, חלוקת התמורה בין המשקיעים, ולאחר מכן פירוקה. מנרה, שבין יזמיה נמנה איש העסקים צביקה בארינבוים, הונפקה ב-2021 לפי שווי של כ-40 מיליון שקל ואיבדה מאז 49% מערכה.

מצבה של השותפות, אגב, גרוע פחות מזה של שותפויות אחרות שהונפקו בשנתיים וחצי האחרונות (ראו טבלה). יש לה חמש השקעות, ששוויין ההוגן על פי דוחות החברה למחצית הראשונה של 2022 עומד על כ-38 מיליון שקל. בידי החברה נותרו כיום כ-3.2 מיליון שקל בלבד, לעומת 3.6 מיליון שקל שלהם היא זקוקה לשם המשך פעילותה בשנה הקרובה. על פי המתווה המסתמן, בעלי השליטה יעמידו מסגרת אשראי של 3 מיליון שקל לצורך מימון הפעילות, ובמקביל יוותרו על רוב דמי הניהול המגיעים להם מהסכם השותפות, כ-3 מיליון שקל נוספים.

במהלך שלוש שנות המימוש בעלי יחידות ההשתתפות יקבלו 80% מיתרת המזומנים לחלוקה מתמורת המימוש, ובתום התקופה הם יקבלו את כל יתרת הרווח. כחלק מהתהליך, מנכ"ל החברה ערן סביר ימונה ליו"ר במקום יפי גורני (אחד היזמים), וסמנ"כל הכספים ארז דידי ימונה למנכ"ל.

"המידע שנמסר על ידי החברות הפרטיות מוגבל"

במקביל למהלך הפירוק הצפוי במנרה, שעלול להתברר כסנונית ראשונה, שותפות מילניום ונצ'רס הודיעה על עזיבתו של המנכ"ל, חנן שניידר. לטענת השותפות, שמוביל גיא רוזן, סגן יו"ר תנובה, ביקש שניידר להקים קרן אחרת שתתחרה בעסקי השותפות, וזאת בעודו מועסק במילניום. שניידר טוען כי ביקש להקים קרן להשקעות המשך למילניום, ולא להתחרות בה או לעזוב אותה. הצדדים הסכימו לא להסכים על הנרטיב, אך להיפרד מיידית.

"הכלי החדש של שותפויות המו"פ לא צלח בבורסה לניירות ערך בתל אביב", מסר דירקטוריון מנרה בנספח להצעה, ומסביר זאת ב"קושי של שוק ההון לתמחר חברות טכנולוגיה פרטיות, העדר ניסיון בנושא והמידע המוגבל הנמסר על ידי החברות הפרטיות ומדווח על ידי השותפויות. גודלן הקטן יחסית של השותפויות גורר בעקבותיו סחירות נמוכה, בנוסף למצב השווקים הפיננסיים".

צביקה בארינבוים / צילום: אוריה תדמור

ואכן, מנרה רחוקה מלהיות לבד בסירה הטובעת הזו, וייתכן שההחלטה שלה היא סימן גם עבור האחרות. מלבד שותפות אחת, ביו מיט, כל שותפויות המו"פ נסחרות כיום לפי שוויים זניחים, כשבסה"כ מדובר על התאדות של מאות מיליוני שקלים משוויין בהנפקה.

שותפויות המו"פ הוקמו בתקופה שבה הריביות היו נמוכות וחלופות ההשקעה היו מעטות, ומנגד שווי חברות הטכנולוגיה הרקיע שחקים בתקופה של פוסט משבר הקורונה. בבורסה בת"א זיהו כי הציבור מעוניין להיחשף לסקטור ההייטק גם בשלבים מוקדמים של פיתוח הטכנולוגיה, וקידמו את הנפקתן של שותפויות המו"פ, כדי לאפשר "לציבור הרחב ליהנות מהצלחת הטכנולוגיה הישראלית באמצעות הבורסה באופן שקוף, נזיל וזמין".

מדובר בשותפויות המשקיעות במיזמי טכנולוגיה מגוונים - החל ממפתחי אפליקציות וסטארט-אפים בתחילת דרכם, דרך חברות טכנולוגיה בשוויים גדולים ובשלבי פעילות מתקדמים יחסית ועד מיזמי אגרוטק ופוד-טק, מחקר רפואי, בריאות דיגיטלית, פינטק ועוד.

ככל טרנד המגיע לבורסה בת"א, גם זה של שותפויות המו"פ משך אליו שלל שמות נוצצים המוכרים היטב במגזר העסקי, כיזמים ובתפקידי ניהול. בין אלו ניתן למנות את אנשי שוק ההון צחי סולטן, אייל בקשי ושוקי אברמוביץ, משקיעים בעלי "כיסים עמוקים" דוגמת ליאון רקנאטי, צביקה בארינבוים, עדי צים, ליגד רוטלוי ויגאל לנדאו, הביטחוניסטים לשעבר יוחנן דנינו ותמיר פרדו, השר לשעבר דני נוה וגורמים בעלי ניסיון ניהולי בכיר דוגמת רוני קוברובסקי, ארז מלצר ואיציק צאיג.

אלא שעד מהרה השתנה המומנטום בשווקים ומניות הטכנולוגיה איבדו מקסמן בעיני המשקיעים, תהליך שהחל כבר ב-2021 והואץ בשנה החולפת עם עליית הריבית והחששות מפני האטה כלכלית, שהובילו לירידה חדה בשווי חברות טכנולוגיה, בעיקר הבוסריות ביניהן. מצב זה חסם כמעט לחלוטין את הדרך בפני גיוסי המשך לשותפויות המו"פ, שלהם הן נזקקו כדי להמשיך להשקיע בחברות הפורטפוליו, וגם לתפעול השוטף של השותפות עצמה. גיוסי ההון הללו, אם הם יוצאים לפועל, מדללים את משקיעי השותפות במחירים נמוכים במיוחד.

"אם שותפות תחזיק 4-3 שנים, אולי העסק יתפוס"

איש שוק ההון צחי סולטן, שהיה מיזמי השותפויות אלמדה וביג טק 50, מציע כמה סיבות משלו לבעיות של השותפויות: "הניתוח הצליח והחולה מת. השותפויות מנוהלות על ידי אנשים טובים שביצעו השקעות טובות, שלהערכתי שוות בדרך כלל לפחות את הערך שלהן בספרים.

"ההבדל בין שותפות בורסאית לבין קרן הון סיכון רגילה הוא שבעת אקזיט לא מחלקים מיד דיבידנד. השותפות שור טק היא דוגמה לחברה שכן ביצעה אקזיט גדול והכניסה את הכסף בחזרה לחברה, ולא חילקה אותו. אנחנו בביג טק, השותפות היחידה שביצעה אקזיט וחילקה דיבידנד.

"בינתיים, גיוסי הון שמבצעות השותפויות מדללות את המשקיעים במחיר נמוך. אם תשב ותחכה לאקזיט, עדיין לא בטוח שתרוויח, אם דוללת בינתיים.

"וסיבה שלישית היא שרשות ני"ע יצאה בכותרות שליליות על המוצר שהיא בעצמה דחפה אותנו לעשות, וזה הרתיע את המוסדיים מהשקעה אצלנו, ולכן השותפויות התבססו על משקיעי הריטייל ונותרו קטנות מאוד".

סולטן מאמין כי אם השותפויות יבצעו אקזיטים ויחלקו דיבידנדים מיד, ומצד שני יקבעו תקרה לכמות הכסף שהן עומדות לגייס, אז לתחום הזה יהיה תקנה. "יכול להיות שאם שותפות תחזיק 3-4 שנים, העסק יתפוס. אבל ברור שחלק מן השותפויות יתפרקו בקרוב, כמו מנרה".

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני