גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית החלוקה הושלמה, והנכסים של המשפחה העשירה בישראל כבר שווים 25 מיליארד דולר

הפרדת הנכסים בין האחים ליאורה ודורון עופר, לאחר סכסוך מר שהוכרע בין כותלי ביהמ"ש, משלימה את תוכנית החלוקה שיזמו מייסדי האימפריה המשפחתית, יולי וסמי עופר, לפני כ־20 שנה ● בדרך נהנו ארבעת היורשים מעליית ערך משמעותיות בעסקיהם, הכוללים בין היתר חברות ענק ובהן כיל, צים, בנק מזרחי טפחות, מליסרון ועוד

עידן עופר / צילום: סיון פרג'
עידן עופר / צילום: סיון פרג'

הודעה לקונית לבורסה בישרה השבוע על סיום חלוקת הנכסים במשפחה העשירה בישראל.

חברת הקניונים מליסרון  דיווחה כי יו"רית החברה, ליאורה עופר, השלימה את רכישת הבעלות בחברת עופר השקעות, בעלת השליטה במליסרון, לאחר שרכשה את חלקו של אחיה דורון.

ממוקד, רזה ובלי מסיבות: ההייטק הישראלי, מודל 2023 | ניתוח 
בין מהפכת העבר למהפכת העתיד: האם הטכנולוגיה תציל את הכלכלה האמריקאית? | פרשנות 
טרנד? באזז? הנתונים האמיתיים של התופעה הכי מסקרנת בשוק העבודה 

מדובר בסיומו של מסע ארוך של 20 שנה, שבתחילתו ביקשו מייסדי האימפריה המשפחתית, האחים סמי ויולי עופר, לחלק ביניהם את הנכסים שצברו, כך שבבוא היום ימשיכו בהם ילדיהם, ללא מריבות וחיכוכים בתוך המשפחה.

תוכניתם של השניים, שהלכו לעולמם בתחילת העשור שעבר, הצליחה חלקית, למעט סכסוך סביב נושא הירושה שהתגלע בין האחים ליאורה ודורון, ילדיו של יולי עופר, לאחר מות אביהם בשנת 2011.

ליאורה עופר / צילום: ורדי כהנא

בסופו של דבר הסתיים הסכסוך בהכרעה ברורה של בית המשפט, ממנה עלה כי ליאורה תחזיק בשליטה בעופר השקעות הפרטית, ודרכה בענקית הקניונים מליסרון הנסחרת בבורסה, ואילו האח דורון נותר עם נתח של 15% ממניות עופר השקעות.

השבוע כאמור, גם הפרק הזה הסתיים. ליאורה עופר קנתה את מניות אחיה תמורת סכום שמוערך ביותר מחצי מיליארד שקל, רובו במניות המהוות כ־4% ממליסרון, והפכה לבעלת 100% בעופר השקעות.

לאחר הדיווח על החלוקה אמרה ליאורה עופר, יו"רית עופר השקעות, כי "ההחלטה תאפשר לכל אחד מאיתנו לפתח את עסקיו המשפחתיים עם ילדיו שלו. אני מודה לדורון אחי, על הרוח הטובה בתהליך ההפרדה העסקי, ומאחלת לו ולאחייני שיראו ברכה ויצליחו".

 

השאיפה: מינימום חיכוכים משפחתיים

את האימפריה העסקית שלהם, הכוללת כיום עסקי ספנות, נדל"ן, דשנים ואנרגיה בשווי מוערך של יותר מ־25 מיליארד דולר, הקימו האחים סמי ויולי עופר במהלך המאה הקודמת. עם חלוף השנים ביקשו השניים לייצר הפרדה שתאפשר לדור ההמשך - עידן ואייל, ילדיו של סמי, וליאורה ודורון, ילדיו של יולי - להמשיך ולהוביל את העסקים שיותירו אחריהם תוך מינימום של חיכוכים ביניהם.

אייל עופר / צילום: Anne-Sophie Heist

סמי ויולי נולדו ברומניה ועלו כתינוקות עם משפחתם לארץ בתחילת שנות העשרים. הם בנו במו ידיהם אימפריית ספנות שהיוותה את התשתית לעסקים שאליהם נכנסו בהמשך. בתחילה רכשו אניית משא קטנה בשנת 1950, ובהמשך ייסדו חברה בשותפות עם איל ספנות מקומי - מרדכי מנו.

צי אוניות המשא של האחים עופר הלך והתרחב במשך העשורים שלאחר מכן, כשלצד פיתוח פעילות בתחום הנדל"ן נרשמה במהלך שנות התשעים קפיצת מדרגה משמעותית בעסקיהם, לאחר שהאחים הצטרפו לגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות  במסגרת קבוצת עופר־ורטהיים.

בסוף אותו עשור רכשו האחים עופר מידי משפחת שאול אייזנברג את השליטה בחברה לישראל, עסקה שהוסיפה להחזקות המשפחה שליטה בענקית המחצבים כיל (כיום איי.סי.אל) שמפיקה אשלג ומינרלים נוספים מים המלח והפכה ליצרנית ערך מרכזית בעסקי הקבוצה; ואת השליטה בבית הזיקוק בחיפה, שנרכשה מידי המדינה, מולה בוצעה עסקה גדולה נוספת - רכישת חברת הספנות צים, שידעה עליות ומורדות בעסקיה, אך כיום נחשבת לחברה הרווחית בישראל.

הפתרון למאבקים: הפרדת כוחות

כאמור לפני למעלה מעשרים שנה, בספטמבר 2002, כשהאחים סמי ויולי עופר התקרבו לגיל שמונים, הם החליטו לחלק את הנכסים ביניהם באופן מסודר ולמעשה פרסו את עוגת העסקים שטרחו לאפות בהצלחה במשך העשורים הקודמים. לנגד עיניהם עמדו לא מעט סכסוכים משפחתיים שהתגלעו במהלך השנים בעולם העסקים הישראלי. לאחר שדור המייסדים בנה עסקים לתפארת, פרצו בין בני הדור השני והשלישי מאבקים יצריים שקילקלו את היחסים בתוך משפחה וזרעו הרס בעסקים שהיו בבעלותה. הפתרון של האחים עופר היה הפרדת כוחות ברורה. בתחילה בשנת 2002, השליטה בחברה לישראל שהוחזקה עד אז בחלקים שווים על־ידי שני האחים, עברה למעשה לשליטת סמי עופר ובניו - עידן ואייל. הם קיבלו 80% ממניות השליטה, כשסמי משלם ליולי על החלק הזה במזומן. יתרת ההחזקות חולקה בין בניו של סמי, דורון עופר (בנו של יולי) ואודי אנג'ל (חתנו).

בשאר התחומים שבהם פעלו האחים, בעיקר עסקי הספנות הבינלאומיים וההחזקות בגרעין השליטה של מזרחי טפחות, לא חל שינוי. לגבי בנק מזרחי טפחות, בסופו של יום היה זה חוק הריכוזיות שהותיר אותו בידי אייל עופר, כלומר גם כן בצד של סמי. מאז פטירתם של האחים, וב־20 השנים שחלפו מתחילת ביצוע חלוקת נכסיהם, התברר שבניו של סמי עופר מחזיקים בנכסים בשווי גדול משמעותית מזה של יולי.

זאת, בין היתר, הודות להתרחבות פעילות הנדל"ן והספנות של אייל ועידן מעבר לים ועליית השווי שלה, כמו גם הפריחה בעסקי איי.סי.אל על רקע העלייה במחירי הסחורות, והשבחת עסקי הבנקאות של מזרחי טפחות והאנרגיה של חברת תחנות הכוח או.פי.סי. מנגד, תחום הנדל"ן המניב שבו התמקדו יולי וילדיו, צמח יפה, אך בצורה סולידית הרבה יותר. על כל פנים, בתום התקופה שחלפה מאז עבר ניהול עסקי המשפחה לידי בני הדור השני, מרבית ההשקעות הגדולות שמוחזקות בידיהם השביחו באופן משמעותי ועל פי פורבס (ראו מסגרת) שווי נכסיהם הכולל הוכפל.

חברת הקניונים מליסרון המשיכה לצמוח

תשע שנים לאחר "תוכנית החלוקה" של נכסי סמי ויולי עופר נפטרו השניים בשנת 2011, ומימוש החזון שהתוו השניים הועמד למבחן. אולם התוצאה בצד של יולי, התברר עד מהרה, הייתה דווקא מה שהאחים חששו ממנו: סכסוך מר שפרץ בין האחים ליאורה ודורון עופר, שנגע לחלקו של כל אחד מהשניים בחברת עופר השקעות.

ביולי 2012 פתח דורון עופר במאבק משפטי שנועד לבטל את הצוואה שלפיה קיבל כ־15% בלבד ממניות עופר השקעות כנגד השליטה שקיבלה אחותו באותה חברה (51% מהמניות באותו הזמן). ביתרת המניות החזיק באותו מועד בן דודם של השניים, אייל עופר. דורון דרש מבית המשפט תביעה לקבל חצי מחלקו של יולי עופר המנוח בעופר השקעות, שאז החזיקה במניות מליסרון ובנק מזרחי טפחות, בטענה כי אביו הבטיח לו בצוואה קודמת חצי מהבעלות בחברה.

היחסים בין דורון עופר לאחותו ואביהם יולי נחשבו למורכבים עוד קודם לפטירת האב. במשך שנים הוצג דורון עופר בכלי התקשורת כמי שלוקח צד לעומתי בסכסוכים שונים. כך למשל, על רקע דרישה של המפקח על הבנקים בזמנו, רוני חזקיהו, כי בני המשפחה יגדילו את הונם בעופר השקעות כחלק מהחזקתם בבנק מזרחי טפחות, ניהל דורון עופר מו"מ קשוח על מכירת חלקו לשאר המשפחה שלבסוף לא צלח באותו מועד. ככל הידוע הוא בנה חלק ניכר מעסקיו הרחק מהמשפחה והתפתח בתחום הנדל"ן.

דורון עופר / צילום: עינת לברון

מאבק הירושה שהוביל לסכסוך המשפטי בין ליאורה לדורון הסתיים בשלהי שנת 2015, אז התקבלה הצוואה שהותירה את ליאורה עופר עם שליטה ברורה בחברת האחזקות. הנכס העיקרי שאותו פיתחה בקצב מואץ בעשור האחרון, הוא חברת הקניונים והנדל"ן המניב - מליסרון. עופר השקעות מחזיקה כיום ב־47% ממליסרון, מניות ששוויין בבורסה עומד על 5.4 מיליארד שקל. עוד בערוב ימיו של יולי עופר צמחה חברת הקניונים תחילה על בסיס קרקעות מפעל הטקסטיל אתא לשעבר ששימשו להקמת מתחם הקריון באזור הקריות ובהמשך הודות למסע רכישות אגריסיבי, תוך שימוש במינוף שכלל בין היתר את רכישת השליטה בקניון רמת אביב תמורת כמיליארד שקל מידי אפריקה ישראל.

עסקה גדולה של מליסרון באותה תקופה, הייתה רכישת חברת הקניונים בריטיש ישראל מידי פויו זבלודוביץ' וליאו נואי. מליסרון רכשה את השליטה בבריטיש ישראל תמורת 1.7 מיליארד שקל אז. לאחר השלמתה הפכה מחברה שהחזיקה במספר מצומצם של קניונים, לענקית מובילה בענף ברמה הארצית. באשר לשני הנכסים האחרונים שהוחזקו במשותף על־ידי ילדיהם של סמי ויולי, חלק בגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות ומניות עופר השקעות, היה זה חוק הריכוזיות שגרם להפרדתם בשנת 2019, בשל הדרישה להפריד בין החזקות ריאליות ופיננסיות משמעותיות במשק.

מי שנותר בסופו של דבר עם ההחזקה בבנק היה אייל עופר, שלו אין החזקה ציבורית מהותית אחרת בישראל, מרבית עסקיו מתפרשים בעולם והוא נחשב לעשיר שמבין ארבעת האחים. במסגרת אותה עסקה רכש אייל את מניות ליאורה ודורון בבנק מזרחי טפחות ומכר לשניים את חלקו בעופר השקעות (33%), המחזיקה במליסרון. כך הושלמה תוכנית ההפרדה שיזמו האחים סמי ויולי עופר כ־20 שנה קודם לכן.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות' הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם