גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש מאחורי ההפרטה הגדולה בחיפה: "חושש שעובדי נמל אשדוד פספסו את הרכבת"

בשנים האחרונות רועי כחלון שימש כסגן מנהל רשות החברות, והיה ממונה על הפרטת נמל חיפה ● בראיון לגלובס הוא מספר על התהליך מורט העצבים, מסביר כיצד הצליחו לנפץ את תחזיות המכירה הנמוכות, וחושש מפני העתיד של נמל אשדוד

רועי כחלון / צילום: איל יצהר
רועי כחלון / צילום: איל יצהר

רועי כחלון שימש בשנים האחרונות כסגן מנהל רשות החברות והממונה על הפרטת נמל חיפה: אחת מההפרטות הגדולות ביותר שבוצעו במשק בשנים האחרונות, שהגיעה לסיומה השבוע.

נמל חיפה עבר ידיים: הושלמה העברת הבעלות לקבוצת אדאני-גדות
"עברנו ויה דולורוזה בתחנה המרכזית": מנכ"ל לוינשטין נכסים מדבר | ראיון

"למרות שמדובר בהפרטה גדולה שמדברים עליה כמעט 20 שנה, הסיבוב הנוכחי החל בהסכמות לוקאליות שיזם הדירקטוריון בנושא התייעלות תפעולית בנמל, לקראת התחרות שבאה. לאחר הסכמות אלה הצלחנו לייצר הסכמות רחבות אף יותר העוסקות בתשתיות ובמכירה לרוכש אסטרטגי", מספר כחלון.

לדבריו, המהלך הואץ עם הפיצוץ שהתרחש ביחסי העבודה. "יום רביעי אחד אנחנו קמים בבוקר ומגלים שאין עובדים, לא בחיפה ולא באשדוד. הם הגיעו לבית הדין רק באמצעות צווי הבאה. זה היה האירוע שהניע את המשא ומתן עד שנחתם הסכם עם העובדים.

"ההפרטה לא הייתה מטרה אלא תוצאה של הצורך בהתאמת הנמל לתחרות מול נמל המפרץ. העובדים רצו דברים חדשים כמו רציף עמוק ותוכנית פרישה. לקחנו את הדרישות האלו וראינו שאם נענה להן יהיה לנו מחסור של כמיליארד שקל בקופה. באנו לעובדים והצענו הפרטה שמאפשרת גם לצמצם רגולציה וגם להתחרות".

 

"התעקשנו שהשיקול המרכזי יהיה כסף"

במהלך ההפרטה הוחלט שהזוכה יהיה מי שיציע את הסכום הגבוה ביותר, החלטה שגרמה להרמת גבה, שכן מדובר בתשתית לאומית. "התנגדנו שיהיו ועדות דיסקרטיות בממשלה שיקבעו על פי קריטריונים לא ברורים. התעקשנו שזה יהיה על כסף".

מעבר לכך, כחלון מציין כי השאיפה הייתה לפתוח את המכרז לכמה שיותר חברות. "יש בעולם הספנות 11 חברות, המחולקות ל־3 בריתות, שמחזיקות ב־95% מהשינוע העולמי. אז נלך להפרטה של ארבע שנים ובסוף או שלא תהיה תחרות או שתהיה רק הצעה אחת והנמל יירכש בנזיד עדשים? לכן פתחנו את התחרות עוד יותר וגם חברת לוגיסטיקה בינלאומית יכלה לקנות את הנמל".

בתחילת הדרך, כחלון מספר, היה מי שחשב שהם יצליחו לקבל "אולי 300 מיליון שקל". בסופו של דבר, הגיעו ארבע הצעות כספיות ומודל התמחור הסופי נקבע בסיוע של מומחים לתורת המשחקים מהאוניברסיטה העברית.

"החלטנו לפסול את ההצעה הנמוכה ועם שלוש הנותרות ללכת להליך מכרזי, כשבכל סיבוב המועמדים מאשרים עלייה בסכום קבוע מראש. זו לבדה הייתה החלטה שנתנה לנו עוד 50 מיליון שקל".

מה היו הציפיות שלכם?
"ב־2019 אמרו לנו שיהיה מתמודד אחד, שכולם יודעים מי הוא, והוא לא ישלם יותר מ־700 מיליון שקל. התעקשתי שלא יהיה סכום מינימום כי כשאתה קובע מחיר כזה אתה מסתכן שהשוק יבין שזה מחיר שמבחינתך הוא בסדר. אני מציע לעשות כך גם בהפרטות הבאות".

במיוחד כי קיבלתם הצעה שלא ציפיתם לה.
"הצלחנו לטרוף את הקלפים וקיבלנו הצעה מאוד מכובדת (תג מחיר של 4.1 מיליארד שקל, א"ז). אבל אני חושב שהקבוצה הזוכה עשתה עסקה מצוינת: היא קיבלה זיכיון ל־34 שנים, נמל גדול פי שניים מהסיני, עם כסף בקופה ודבר לא פחות חשוב - העובדים.

"יש הרבה ביקורת על השכר והכל, אבל בהרבה פרמטרים אלו עובדים מאוד יעילים. מדובר על נמל שהיו בו 1,100 עובדים כשבתוך תהליך ההתכנסות בשנה הבאה יהיו בו 700 עובדים. בנוסף, חלק מהעסקה כולל את פיתוח חזית הים שזו פנינה מסחררת".

זו עסקה טובה גם כיום, כשהריבית עלתה וענף הספנות התקרר?
"ללא ספק מה שהיה ב־2020 בעולם הספנות, כשהשווי של החברות זינק במאות אחוזים, גרם לשפע מאוד גדול. הריבית שעלתה בהחלט מקררת - מצד אחד זה מאוד מסוכן, אבל מצד שני אתה מחזיק בנכס שהוא תשתית".

נמל חיפה: "יהיו חבלי לידה"

כחלון אף התייחס לעתיד נמל חיפה, שלטענתו יהפוך בעוד מספר שנים לנמל החזק ביותר. "מכרנו מניות של חברה קיימת עם הנהלה מתפקדת ומנוסה. יש להם אפשרות להחליט מתי לבצע את פרויקט התשתית - אני ממליץ לעשות את זה בהקדם לצד הליכי הבראה מול עובדים. אחרי 4־5 שנים של חבלי לידה, ב־2027 הוא לדעתי יהיה הנמל החזק במשק".

איך ההפרטה תשפיע על המתחרות במרחב?
"מספנות ישראל מאד התאכזבה שלא זכתה - מדובר בחברה ישראלית על שטח של 200 דונם, ומולה יושב נמל סיני על 750 דונם ונמל הודי־ישראלי על 1,500 דונם. ברור שזה יפגע בלחם והחמאה של מספנות - המטען הכללי - והם ירגישו את זה בתוך שנה מהיום.

"מספנות נהנתה מהעובדה שלנמל חיפה לא היה משתלם לעסוק במטען כללי כי תשומות כח האדם היו גבוהות, אבל זה ישתנה. היא מתמודדת היום באמצעות כוח אדם יעיל ומבחינת השטח אין לה איך לגדול, רק התקדמות טכנולוגית תוכל לסייע".

נמל אשדוד: "חושש שפספס את הרכבת"

לעומת המרחב הצפוני השוקק בנמלים, בדרום המצב שונה: לצד נמל אשדוד הממשלתי שלא נחשב יעיל, יש את הנמל הפרטי שרק מתחיל לעבוד. כחלון מציין כי העובדה הזו צריכה להדאיג. "גם היום יש המון נסועה של משאיות שנוסעות לצפון ריקות וחוזרות למרכז ודרום הארץ עם סחורות. מעדיפים את זה על פני ההובלות באוניות לדרום. זה מצב לא אופטימלי שנוצר כתוצאה מתחרות ושירות טוב יותר בצפון, והיבואנים נושאים בנטל עלות התובלה היבשתית. זה מדאיג כי אם יש עודף היצע בתשתיות הנמלים, אנחנו ממש לא שם בכבישים.

"צריך להפריד: MSC (נמל הדרום, א"ז) בסוף תפעיל את הנמל שלה ותעשה הרבה מאוד כסף. היא עשתה את זה מאות פעמים בעולם, ובברית שלה עם Maersk הם חולשים על 50% מהשינוע העולמי. אך בשונה מהנמל הזה, נמל אשדוד מתפתח למפלצת גדולה שאף אחד לא רוצה לגעת בה. בסוף זה יתפוצץ. אתה לא יכול להתנהל עם חברה של 1,400 עובדים ולהתחרות בחברה פרטית, זה צריך להדאיג את כולם".

כחלון סבור שבעוד כמה חודשים באשדוד יראו את תוצאות ההפרטה בחיפה וגם הם ירצו. "עדיף שזה יקרה כמה שיותר מהר - כל חצי שנה שעוברת פוגעת בנמל, מקטינה את הכדאיות הכלכלית, מקטינה את התמורה שהמדינה תקבל, ופוגעת בציבור, בנמל ובעובדים.

"החשש כרגע הוא שזה לא מעניין אף אחד - ההיצע הנמלי הוא טוב מאוד וגם בקנה מידה בינלאומי המצב הוא טוב. בעבר הורדת השאלטר הלחיצה את המדינה אבל זה כבר לא האירוע. יש פה אירוע אחר ספציפי ובעייתי שמשפיע על נמל אשדוד בעיקר, ולכן המשאבים והאנרגיות לא שם. אני חושש שהעובדים פספסו את הרכבת, אך אסור להרים ידיים".

כלקח להפרטות הבאות, כחלון מצביע על הצורך ביציבות. "החלפת הממשלה גרמה לנו לעיכוב של מספר חודשים. בזכות המינוי של רם בלניקוב למנכ"ל האוצר וליו"ר ועדת מכירת מניות המדינה הצלחנו לטפל במשברים אקוטיים בתהליך".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו