גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות מותגים, יותר דירות: כיכר המדינה כבר לא יוקרתית כמו פעם

סביב הכיכר האייקונית של תל אביב קיים פוטנציאל כוח קנייה חודשי משמעותי, אולם בעשור האחרון השתנה תמהיל החנויות בה ● ההחלטה לבנות שלושה מגדלי מגורים כמעט בכלל בלי שטחי מסחר תקשה על תהליך השדרוג של הרחוב - אלא אם יבוצע מהלך תכנוני ושיווקי כולל

כיכר המדינה בתל אביב, ועבודות הבנייה במרכזה / צילום: Shutterstock
כיכר המדינה בתל אביב, ועבודות הבנייה במרכזה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

האם כיכר המדינה בתל אביב תחזור לתפוס את ה"כתר" המלכותי והמיתוגי היוקרתי של מקבץ מותגי אופנת העילית? האם אכלוס שלושת מגדלי היוקרה עם 450 יחידות דיור, ללא שטחי מסחר, יתמוך בצורכי השוק?

בדרך לירידת מחירי הדיור? "הזוגות הצעירים בפאניקה" 
המלאים המנופחים, עליית הריבית והגשם שלא בא: רשתות האופנה לא התכוננו נכון לחורף, ומשלמות מחיר | ניתוח
איקאה וסינמה סיטי יש גם לאחרים: נתניה זקוקה לתוכנית אסטרטגית חדשה 

בעבר הרחוק, כמעט כל מותגי היוקרה התמקמו סביב כיכר המדינה. כיום, היצע חנויות היוקרה בה קטן, ובמקומן נכנסו חנויות שירות, חנויות שכונתיות והיצע גדול יחסית (11 מתוך 160) של חנויות ריקות. בקניון רמת אביב, שהפך לבית של מותגי האופנה היוקרתית והמצליחה בישראל, עומדים דמי השכירות החודשיים למ"ר על כ־460 שקל, כאשר בכיכר מדובר ב־250-300 שקל למ"ר "בלבד" (בחנויות הקטנות, בגדולות בהכרח פחות).

כאן נציג את תמונת ההווה האמיתית של היצע שטחי המסחר בכיכר, בהשוואה למציאות לפני כעשור, ונענה על התהייה האם ניתן להחזיר בה עטרה ליושנה.

עיר של קצוות

בתל אביב קיימים רחובות רבים הנהנים מרמת תפקוד כלכלי גבוהה, יחסית למתקבל במרכזי מסחר וברחובות אחרים בישראל. ברם, מרביתם רחוקים מלהיראות, לתפקד ולהציע את המצוי ברחובות המרכזיים והמפורסמים של ערים מובילות באירופה. במילנו, ברומא ובמינכן מתקבלים דמי שכירות חודשיים של כ־500 אירו למ"ר ויותר בחודש, בפריז ובלונדון אף יותר מ־1,000 אירו למ"ר בחודש - פי 10 ויותר מאשר בתל אביב.

לפי השנתון הסטטיסטי של תל אביב, בסוף 2021 היו בעיר כ־470 אלף תושבים. מתוכם, כ־18% ילדים עד גיל 15, 27% צעירים בגילאי 18-35 (עם פחות ילדים מהממוצע הארצי ויותר צעירים), 28% ו־23%, בהתאמה. כ־15% מתושבי העיר הם מעל גיל 65 - גבוה מהממוצע הארצי של 12%. משמע, עיר של "קצוות".

ב־2021 מאזן ההגירה הפנימית היה שלילי, כלומר יותר יצאו מהעיר מאשר נכנסו אליה מיישובים אחרים, אך בשל הריבוי הטבעי והגירה בינלאומית, אוכלוסיית העיר גדלה. ברחובות הסובבים את כיכר המדינה מתגוררים כ־13.3 אלף תושבים המאוגדים בכ־6,000 משקי בית.

לפי מאגרי המידע של צ'מנסקי בן שחר ושות', 55% מהיצע שטחי המסחר בישראל פועלים ברחובות, ואילו במרכזים מדובר ב־45% בלבד. בתל אביב קיימים 825 אלף מ"ר של שטחי מסחר קמעונאי, ומתוכם 295 אלף מ"ר במרכזים. המשמעותיים שבהם משרתים את כל הארץ ואינם מתבססים על תושבי העיר בלבד.

מדוע נעלמו 10,000 מ"ר

תוכנית תא/2500/ב "כיכר המדינה" מתממשת, והיא כוללת שלושה מגדלי מגורים בצורת ספירלה, עם 453 דירות. בכל מגדל ייבנו 40 קומות עליונות וארבע קומות מתחת לקרקע, הכוללות היצע מקומות חניה. בנוסף, ייבנו שני מבני ציבור. בין המבנים מתוכננים אגם מלאכותי, שדרה אורבנית ושטחים ירוקים, שישמרו על צביונה הקודם של הכיכר. במסגרת התוכנית ייבנו גם בית ספר יסודי ומרכז קהילתי.

 

מימון הפרויקט היה מורכב, בשל ריבוי בעלי הזכויות בקרקע. לאחר ערעור והתנגדות התושבים, יוקמו שטחי מסחר בהיקף של 60 מ"ר בלבד, המיועדים לקיוסק או בית קפה, במקום כ־10,000 מ"ר שטחי מסחר שהיו מתוכננים.

להערכתנו, לו היה ממומש היצע גדול של שטחי מסחר במיקום זה, כשבסביבתו קיים פוטנציאל כוח קנייה חודשי "יוקרתי" ובהיקף גדול מאוד, הדבר היה מחזק את המוצר שנקרא "כיכר המדינה" והיה מצליח כלכלית שיווקית. דוגמה לכך ניתן לראות בפרויקט DUO Tel Aviv (לו ייעצנו בתחילת תהליך תכנונו) שנבנה בפינת אבן גבירול וארלוזורוב, שבו יפותח היצע גדול יחסית של שטחי מסחר במספר קומות.

לפי ספירות שביצענו בצ'מנסקי בן שחר ושות', ב־2012 היו בכיכר 148 חנויות בשטח של כ־8,500 מ"ר. מתוכן, 88 חנויות יוקרה. היום פועלים בכיכר 160 עסקי מסחר בשטח דומה, ומתוכם רק 82 חנויות יוקרה, כלומר חל קיטון במספרן.

חנויות אלה הוחלפו בחנויות למסחר שכונתי כמו מעדניות וחנויות נוחות, וגם עסקים המיועדים לשירותים. ב־2012 עמד מספר עסקי השירותים על 15, והיום מספרם עומד על 35 - יותר מפי שניים. היצע החנויות להלבשה והנעלה היה כ־100 בשנת 2012, ואילו היום יש רק 78. כאמור, בכיכר יש 11 חנויות ריקות. חלקן נמצאות בשיפוצים, ואילו חלקן ללא דורש. בשנת 2012 הייתה רק חנות ריקה אחת.

סך כוח הקנייה החודשי שנמצא בידי משקי הבית הסובבים את כיכר המדינה נאמד היום בכ־37 מיליון שקל. בשנת 2028 צפוי כוח הקנייה החודשי לגדול בכ־8 מיליון שקל.

חוויה כמו בחו"ל

בישראל לא קיים רחוב יוקרתי המכיל חנויות יוקרה, כמצוי בכל בירה אירופית. לפני השדרוג והמיצוב היוקרתי שנעשה לקניון רמת אביב, תפקדה הכיכר כמוקד היוקרתי בישראל. ההחלטה שלא לפתח שטחי מסחר בבנייה הנוספת בכיכר, תקשה על תהליך השדרוג של הרחוב.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

רק אם יבוצע מהלך תכנוני ושיווקי כולל של בעלי הנכסים/החנויות יחד עם העירייה, יתאפשר להחזיר את היוקרה לכיכר. זאת באמצעות יצירת תמהיל של חנויות ממותגות ו"שוות" שמשדרות איכות, עיצוב, יוקרה שמגיעה מחו"ל, וכן יצירת חוויית קנייה כמו ברחובות בחו"ל. אחת האפשרויות היא להשכיר לקבוצת אירני מחצית משטחי המסחר בכיכר.

בכל תסריט אחר, לאורך זמן הכיכר תכלול פחות ופחות מותגי יוקרה, ותאבד את מעמדה.

בכתיבת הטור לקחה חלק דבורה רוקין, אנליסטית בצ'מנסקי בן שחר ושות'.

עוד כתבות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת