גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חרם ד'ברצלונה: כל הישראלים אותו דבר

ראש העיר של בירת קטלוניה מזכירה את היקף ההתמוטטות של הרצון הטוב כלפי ישראל ● ערים גדולות ינהיגו את הגירושים ● האם יש דרך חזרה?

הפגנה למען עצמאות קטלוניה בברצלונה. ערים גדולות הן כר פורה להתנהגות רדיקלית / צילום: Associated Press, Joan Mateu Parra
הפגנה למען עצמאות קטלוניה בברצלונה. ערים גדולות הן כר פורה להתנהגות רדיקלית / צילום: Associated Press, Joan Mateu Parra

זוג ידידים נמלטו מתל אביב לסוף שבוע בברצלונה, בלי פוליטיקה, בלי סימני קריאה בסוף כל משפט. בבית המלון המתין להם עיתון מקומי, שישראל הופיעה בכותרת הראשית שלו. הואיל ואני קורא קטלנית ללא דופי (לא, אני לא), הם ביקשו ממני לתרגם.

נקמת נרנדרה מודי: הפשיטה על משרדי ה־BBC מבשרת את נסיגת הדמוקרטיה בהודו | פרשנות
דב מורן: "המשבר לא קשור לימין או שמאל. מהפך 77' היה היום המאושר בחיי" | ראיון

הכותרת אמרה, בפשטות, "סוף שבוע נעים לכם, ישראלים מכוערים. אם אתם מתל אביב, אז שתלכו לכל הרוחות, כי אתם כבר לא תאומים שלנו".

זה תרגום של התרגום. הכותרת בעצם אמרה, על פי הרובוט של גוגל, "אדה קולאו הוציאה צו, המשעה את היחסים עם ישראל. ההחלטה, שעוררה ביקורת רבה, מנתקת את ברית הערים התאומות עם תל אביב".

עיתון בקטלנית מודיע על החרמת ישראל וניתוק ברית התאומות עם ת''א, 9 בפברואר / צילום: גזיר עיתון

אדה קולאו היא ראש העיר של ברצלונה זו השנה השמינית. השנים המתארכות העמיסו שק כבד של חשדות על כתפיה. כתב אישום תלוי ועומד נגדה על מימון פוליטי, היא מואשמת במינויים לא כשרים, והיא לוחמת על חייה הפוליטיים.

את כתב הגירושים לישראל היא סיכמה במכתב ארוך לבנימין נתניהו. "ההוויה של אפרטהייד היא בלתי נסבלת", כתבה בקטלנית, אולי ביטוי לפרובינציאליות שלה.

קודמה של קולאו, מנהיג המפלגה הסוציאליסטית המקומית, צייץ: "שגיאה חמורה. סיבה נוספת, אחת מני רבות, ששינוי נחוץ במועצת העיר. על ברצלונה לפעול לטובת הרמוניה, בלי כיתתיות, אגב הימנעות מעימות, ומתוך הסתמכות על דו־שיח ועל הבנה".

תתרגלו

כך או כך, איזו טיפשות נפסדת היא להעניש את תל אביב, מן הערים הליברליות ביותר באגן הים התיכון, בעצם הימים שבהם העיר מנהיגה התקוממות אזרחית נגד ממשלת נתניהו. המסר הוא, שכל הישראלים אותו דבר.

סטירת הלחי של ברצלונה מכאיבה במיוחד בארץ המכורה לברצלונה. איזה ישראלי עדיין לא היה בה לפחות שלוש פעמים?

אדה קולאו, ראש עיריית ברצלונה / צילום: Reuters, Thiago Prudencio / SOPA Images/S

תתרגלו. הערים הגדולות של המערב עומדות בתור ארוך כדי לשים קץ לרומנים שלהן עם ישראל. לא יקרה בן לילה, אבל יקרה בשנים הבאות. מטמורפוזה מתחוללת לעינינו.

אני משתמש ב"מטמורפוזה" ממש באותו האופן שקפקא השתמש בה לתיאור הפיכתו של גרגור סמסה לחיפושית זבל. זה מה שעובר על ישראל. אפשר לטעון, שהתהליך התחיל עוד למחרת מלחמת ששת הימים. אבל התאוצה שנצברה בשבועות האחרונים עוצרת נשימה.

צרכיו הפוליטיים של איש אחד בקיסריה העניקו רשיון גלובלי להוצאת ישראל מחברת הארצות שאנחנו קוראים בנות-תרבות. מתמעטות עד מינימום האסוציאציות החיוביות שישראל מעוררת אצל אנשים ליברליים.

ערים גדולות הן חממה טבעית בשביל הדה־לגיטימציה הזו, לא מפני שהן "אנטישמיות" (די כבר), אלא מפני שהן כר פורה להתנהגות רדיקלית. המטרופולין נוטה לקרוא תיגר על הסדר הקיים בשעה שהאזורים הכפריים נוטים להגן עליו; העיר ליברלית, ההינטרלנד הוא שמרני.

אין זאת אומרת שאין ערים שמרניות והינטרלנד ליברלי, אך הפוטנציאל הנפיץ של ערים גדולות התחיל להתברר לפחות מזמן שגאי פוקס (Guy Fawkes) ניסה לפוצץ את הפרלמנט האנגלי לפני 400 שנה ויותר; והאספסוף הפריזאי הרס את הבסטיליה ב-1789, והקים את הקומונה ב-1871, וכמעט הפיל את הרפובליקה החמישית ב-1968; ומהפכות עירוניות הפילו שלוש קיסרויות בברלין, בפטרוגרד ובווינה בסוף מלחמת העולם הראשונה; וערים גדולות הפכו למעבדות ניסוי פוליטיות, תרבותיות ואמנותיות, כולל אגב ברצלונה של שנות ה-20 וה-30 - שעמדה על נפשה נגד פרנקו, בעל בריתם של היטלר ושל מוסוליני, כמעט עד הרגע האפשרי האחרון.

בתודעה הרדיקלית העירונית הזו, ישראל חדלה להיות בת תיקון. היא מזוהה עכשיו עם שלוחותיו של הסדר הישן, האירופי, הלבן, המתנשא, הקולוניאלי. לא חשוב שרוב הישראלים אינם אירופים, ואינם לבנים על פי קני המידה המקובלים, והם עצמם דחויי הסדר הישן וקורבנותיו.

משרד החוץ של הליברלים

החרם ד'ברצלונה הוא אולי רק זמני וחולף, מהיותו תכסיס פוליטי של ראש עיר לא פופולרית. אבל ברצלונה מבשרת תמורות מדיניות וחברתיות, באירופה ובמקומות אחרים. למשל, אין זה כלל מן הנמנע שב-2025 נראה את ניתוק היחסים הראשון בין חברה באיחוד האירופי לבין ישראל: אירלנד, שעל פי רוב הסקרים עומדת לעבור לשליטת מפלגת שמאל אנטי-מערבית, ה'שין פיין', שדובריה אינם מחמיצים הזדמנויות להביע סלידה קיומית עמוקה מישראל.

קשה לדעת מה יקרה בסקוטלנד, אם תהפוך לעצמאית. העיתון הנלהב ביותר לטובת עצמאות נוקט קו אנטי־ישראלי ואנטי־ציוני חריף. מאבק להפלת הסטטוס קוו מתחרז עם פירוק המדינה הציונית. ראינו כיצד דרום אפריקה שלאחר האפרטהייד נידתה את ישראל בתערובת של שנאה ושל בוז.

מה לעשות חוץ מאשר להשתנות? תשובה אחת יכולה להיות ניסיון לכונן מערכת יחסים ממוסדת בין ערים ליברליות בישראל לליברליות ורדיקליות מעבר לים: משרד החוץ של תל אביב, רחביה, רמת השרון, כפר שמריהו וכל מי שירצו להצטרף, עם דעות מגובשות בעניינים מדיניים וחשבון טוויטר משותף.

אבל ברצלונה הראתה לנו שזה יהיה מסובך. בעולם המראות ההפוכות של האיבה המוחלטת לישראל, אפילו הליברליוּת של עריה נזקפת לחובתה, בחינת העמדת פנים לצורך "הלבנה".

הדחף הרדיקלי להטריף כל מה שקשור בישראל הוא זה הצריך להדאיג. אנטי־ישראליות לא־סלקטיבית לובשת אופי של התנגדות לעצם קיומה של ישראל. זה מה שעולל הימין הלאומני. הוא הפך למנוע של הבאשת ריח לאומית ושל אבדן לגיטימיות. האומנם יש דרך חזרה? לא בטוח.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל