גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקמת נרנדרה מודי: הפשיטה על משרדי ה־BBC מבשרת את נסיגת הדמוקרטיה בהודו

לאחר שידור סרט תיעודי ביקורתי על ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, משטרת המס פשטה על אחד המוסדות העיתונאיים המפורסמים בעולם ● הודו הפכה לעוד מקרה מובהק של דמוקרטיה לא־ליברלית

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, השבוע / צילום: Associated Press, Altaf Qadri
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, השבוע / צילום: Associated Press, Altaf Qadri

קשה להאמין שיש ממשלה אחת בעולם, כוללֿ ממשלת בריטניה, שבסתר לבה לא הייתה רוצה לעשות מה שעשתה ביום שני השבוע ממשלת הודו: לפשוט על משרדי ה־BBC. שירות השידור הבריטי עלה על עצביהם של הרבה פוליטיקאים.

מפקחי המס של ממשלת הודו כמובן רק החילו את החוק, מפני שכידוע, איש אינו נמצא מעל החוק. אבל הם עשו כן כלפי המוסד העיתונאי המפורסם עלי אדמות; והם עשו כן לאחר שה־BBC הקרינה סרט תיעודי לא מחמיא על ראש הממשלה הכול יכול של הודו, נרנדרה מודי. היה צריך להתאמץ כדי לא להבחין בקשר, ואם מישהו לא הבחין בו, דובר של מפלגת השלטון בדלהי מחה את הספקות.

"ה־BBC הפכה לתאגיד המחורבן המושחת ביותר בעולם", הכריז גוראב בהאטיה במסיבת עיתונאים. "לרוע המזל, התעמולה של ה־BBC משרתת את סדר היום של מפלגת הקונגרס (האופוזיציה העיקרית בהודו)", הוא הכריז. "סיקור הודו ב־BBC נוטף רעל", הוא הוסיף והסביר כי "הודו מגיעה כיום לגבהים חסרי תקדים הודות למנהיגותו של ראש הממשלה מודי, ויש כמה קבוצות שאינן אוהבות את זה". כמובן, הוא מיהר לציין גם כי ל־BBC מותר לפעול בהודו, כל זמן שהיא תציית לחוקי המדינה.

צוותא מסוכנת

בחודש ינואר, כאשר ה־BBC הקרינה בבריטניה את הסרט התיעודי הנ"ל, ממשלת הודו פשוט צינזרה אותו. הודים לא הורשו לצפות בו באתרי רשת. לא קל לצנזר אינטרנט בשביל 1.4 מיליארד בני אדם, אבל הודו כיום היא מעצמה טכנולוגית. בינואר, המשטרה נשלחה לפזר פגישת סטודנטים מוסלמיים באוניברסיטה מפורסמת בדלהי (זו הקרויה על שמו של ג'ווהרלל נהרו), אשר ניסו לצפות בסרט בצוותא.

איש אבטחה בפשיטה על משרדי ה־BBC בדלהי / צילום: Associated Press, Manish Swarup

צוותא עלולה להיות מסוכנת בהודו בימים האלה. מפלגת השלטון הדתית־לאומנית (הידועה בראשי התיבות BJP, "מפלגת העם של הודו") מעולם לא הצטיינה בסובלנות כלפי ביקורת וכלפי יריבים פוליטיים. היא נמצאת עכשיו בתחילת שנת בחירות לפרלמנט הארצי, ובעיצומן של מערכות בחירות לשורה של מדינות אינדיבידואליות (יש 28 כאלה בהודו, ואחדות מהן גדולות כמו ברזיל או גרמניה).

להודו יש חוקה דמוקרטית, ומכאניקה דמוקרטית. יש בה עיתונות חופשית, לפחות באופן נומינלי. יש בה חופש דיבור וחופש דת. אבל כל אלה מתכרסמים והולכים תחת שלטון, המתייחד בפולחן אישיות ובהאלהת האיש החזק.

האיש הזה הוא כמובן נרנדרה מודי, הנמצא בשלטון קרוב לתשע שנים, ועומד, לפי רוב הסימנים, לנצח ללא קושי בבחירות הבאות (אפריל־מאי 2024. ההצבעה בהודו אורכת ששה או שבעה שבועות). חסידיו נוהגים בו בדרך שרוב מאמיני דת ההינדו נוהגים בגיבורי המיתולוגיה הקדומה שלהם. הם חדלו להיות בני־תמותה, והפכו לאלים. מעולם לא היה פוליטיקאי הודי קרוב למעמד הזה יותר ממודי.

בלי אדאני, בבקשה

מודי דוגל בדמוקרטיה של רוב, השקפה שאין בה כשלעצמה שום פגם. אבל הוא נוטה להאמין שמעמד הרוב מעניק לו חסינות מפני ביקורת. הוא נשא נאום בפרלמנט בשבוע שעבר ובמרכזו תקף את האופוזיציה על שהעזה לבקר אותו בשעה שרוב גדול של ההודים תומכים בו. אגב, האופוזיציה המטירה עליו קריאות ביניים, שדרשו ממנו לדבר על הבעלים של נמל חיפה, גאוטאם אדאני. הוא סירב.

פיזור הסטודנטים שתכננו לצפות בסרט של ה־BBC / צילום: Associated Press, Manish Swarup

ההתקפה על ה־BBC באה בעקבות סרט תעודי, שבו נידון תפקידו של מודי בטבח המוני של מוסלמים בעיר אמדאבאד (הגייה הינדית של השם אחמדבד), במדינת גוג'ראט, במערב הודו, ב־2002. מודי היה אז ראש הממשלה של המדינה. שום רשות משפטית מעולם לא הטילה עליו אחריות פלילית לטבח, אבל הוא חזר והואשם שלא עשה די כדי למנוע, או להפסיק אותו. נרצחו אז כאלף מוסלמים, בידי קנאים דתיים הינדואיים.

בשנים האחרונות גברה מאוד בהודו תכיפות השימוש במשטרה מכל הסוגים נגד יריבים פוליטיים ומבקרים. מטרידה היא הקלות שבה אנשים נעצרים ומושלכים לכלא ללא משפט. ביוני שעבר נעצרה פעילה פוליטית בת 60, שהעזה לבקר את התנהלות מודי ב־2002. עצרו אותה בביתה אנשי היחידה למלחמה בטרור. ביולי שעבר נעצר המייסד והעורך של אתר רשת ביקורתי בגלל ציוץ בן ארבע שנים.

המשטרה נשלחת לטפל ביריבים פוליטיים על פני כל הודו. הרושם המצטייר הוא שעצם השייכות למפלגת אופוזיציה מתפתחת לעבירה פלילית לא פורמלית. מפלגת השלטון יוצאת מגדרה להפיל את הממשלות במדינות המעטות שעדיין נמצאות בידי מתנגדיה. היא עושה כן באמצעות בחירות, ואם היא מפסידה בבחירות, היא מוסיפה לעשות זאת לאחר מכן באמצעות גיוס עריקים להצבעות אי אמון. הואיל ומשרד הפנים בדלהי ממנה את כל מושלי המדינות, המושלים משתפים פעולה בגלוי עם נציגי מפלגת השלטון, כדי להיפטר מממשלות האופוזיציה. הם הצליחו באחרונה בשתיים מהמדינות הגדולות ביותר, ללא בחירות חדשות.

עיתוני הודו על הפשיטה למשרדי  ה־BBC: ''נקמת הוולנטיין ל־BBC''

לנרנדרה מודי יש נוסחה חדשה. הוא קורא למדינות לבחור את מפלגתו, כדי שיהיה להם "מטוס דו־מנועי"; זאת אומרת הן ייצאו נשכרות אם מפלגתו, המחזיקה בשלטון המרכזי, תחזיק גם בשלטון המקומי. אין צורך להתאמץ כדי לנחש מה יהיה גורלה של מדינה, אם היא תעדיף להפקיד את המנוע המקומי בידיי האופוזיציה.

תאומים לא־ליברליים

הודו היא עכשיו מקרה מובהק של דמוקרטיה לא־ליברלית. טורקיה של טאייפ ארדואן קרובה אליה מאוד: גם בה יש דפוסים דמוקרטיים עם מעט מאוד תוכן דמוקרטי. ארדואן יעמוד לבחירה חוזרת בחודש מאי. הוא ומודי משתמשים באמצעים דומים להפליא, כדי להצר את צעדיה של האופוזיציה. הכלא, או הצנזורה, או משפט הדיבה, או האשמות בבגידה הם כלי הנשק של המנהיג הסמכותני הרוצה להאריך את שלטונו. במקרה של מודי, מתנגדיו חלושים ומעוטי אמינות; ארדואן נתקל בקשיים רציניים.

אמיט שאה, האיש מס' 2 בהודו, דיבר במפורש על "25 שנות שלטון" ועל צירוף יותר חברים למפלגת השלטון של הודו ממה שיש למפלגה הקומוניסטית בסין. זו השוואה עוצרת נשימה. קשה לחשוב על ארץ דמוקרטית אחת ששאיפה כזאת מדריכה בגלוי את מפלגתה השלטת.

יומרתה של הודו להיות "הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם" חוזרת ומועמדת בספק. מדדי דמוקרטיה במערב הורידו אותה בשנים האחרונות למעמד של "דמוקרטיה פגומה", או "דמוקרטיה חלקית". נקל לשער מה הייתה משטרת המס של הודו עושה לעורכי המדדים האלה, אילו היו להם משרדים בדלהי ובמומבאי.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית