גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פער של מאות מיליונים והיטל שנחתך ב־30%: המחלוקת סביב שווי מתחם "משולש הבורסה" ברמת גן

מהטענות להשפעת הזינוק במחירים ועד לקביעה כי שומת רמ"י "אינה מהווה נתון השוואה שניתן להסתמך עליו": על ההכרעה בוויכוח בין עיריית רמת גן לנתיבי איילון סביב המתחם היוקרתי

מבט אווירי על מגדלי הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי
מבט אווירי על מגדלי הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

מתחם משולש הבורסה ברמת גן הוא לכל הדעות אחד המתחמים היוקרתיים ביותר המיועדים לפיתוח באזור זה: עם 750 יח"ד, שלושה מגדלים בני 50-60 קומות, ומכרז ששווק באוגוסט 2021 בסכום של כמעט מיליארד שקל, ברור מדוע זהו אזור שמושך את סקרנותם של רבים.

עופר נמרודי: "פולין נוחה לעסקים, אני לא נותן ציונים למצב השלטוני" | ראיון 
היוזמה שתאיץ בניית אלפי יחידות דיור במושבים | בלעדי 
רצף הנתונים שמכניס את ענף הנדל"ן לאי ודאות וזורע משבר היצע | ניתוח

מתברר כי ממש לאחרונה התבררה מחלוקת נוספת סביבו, בכל הנוגע לשווי המתחם. שאלה זו התפתחה לכדי מחלוקת של ממש בין שני גורמים: עיריית רמת גן, שמצפה להיטל השבחה גבוה על מימוש התוכנית לפיתוח המתחם, וחברת נתיבי איילון, שמחזיקה ב־43% מהקרקע שעליה ייבנה המתחם. מאחורי השאלה הזו מסתתרים מאות מיליוני שקלים.

מכרז ענק שנסגר בכמעט מיליארד שקל

את המכרז עבור "משולש הבורסה" פרסמו רשות מקרקעי ישראל וחברת נתיבי איילון, המחזיקות בקרקע, בשנת 2019. מי שזכתה בו הייתה חברת ישראל־קנדה, תמורת סכום שנראה אז כמעט דמיוני: 936,888,026 שקל. מאחר שהחכירה היא של רוב השטח, אך לא של כולו (1.185% שייכים לאדם פרטי), הזכייה משקפת בפועל שווי של 948,123,287 לקרקע. ובנקודה זו מתחילה המחלוקת העיקרית - שהגיעה עד לצורך בשומה מכריעה מטעם השמאי ארז כהן, כדי שיפסוק בין עיריית רמת גן לבין נתיבי איילון באשר לגובה ההשבחה בחלק הקרקע של נתיבי איילון, כתוצאה מאישור התוכניות לפיתוח המתחם.

מאחר שההשבחה נגזרת מהשווי לפני אישור התוכניות ולאחריהן, לשווי הנכס - מתחם משולש הבורסה עצמו, השפעה רבה על גובה ההשבחה ועל גובה ההיטל שייגזר ממנה. ככל ששווי המתחם כיום נמוך יותר, כך נתיבי איילון תידרש להיטל השבחה נמוך יותר, בשל הפער בין השווי כעת לשווי לפני אישור התוכניות, וככל שהוא גבוה יותר - היא תידרש לשלם היטל גבוה יותר. אפשר מכאן להבין לאיזה כיוון משך כל אחד מהצדדים.

עיריית רמת גן קבעה בשומתה כי ההשבחה הנובעת מאישור תוכניות מתחם הבורסה עומדת על כ־429 מיליון שקל, ולכן ההיטל עומד על כ־214.5 מיליון שקל. בתוספת הפרשי הצמדה, מדובר על סכום של כ־230 מיליון שקל. נתיבי איילון מנגד טענה כי ההשבחה היא בסך של כ־167 מיליון שקל - מחצית ופחות מההשבחה שקבעה העירייה, וכתוצאה מכך היטל של 83.5 מיליון שקל בלבד.

"העסקה בנכס הנדון בהכרח נמוכה משווי השוק"

כאמור, עיקר המחלוקת היה סביב שאלת שווי המתחם. כאן התגלו הפערים הגדולים ביותר בין הצדדים, שמגיעים עד קרוב לחצי מיליארד שקל - והכול נובע משיווק המכרז עצמו, מהמועד שבו שווק (טרם הקורונה) ומשאלת מימוש הזכויות הפוטנציאליות בו.

העירייה טענה, באמצעות השמאים אומיד עודד סולימני ואסף לוי, כי סכום הזכייה במכרז, על אף גובהו, לא משקף את שווי הנכס האמיתי: "הערכת השווי צריכה להיעשות לשווי השוק של הזכויות כאילו נמכרו בשוק החופשי" טענה. "אם המוכרת הטילה על עצמה מגבלות המפחיתות את שווי הקרקע, זה לא משקף את שווי השוק. העסקה בנכס הנדון בהכרח נמוכה משווי השוק".

העירייה אף טענה כי תנאי המכרז השפיעו על ההצעה ועל גובהה, בין היתר משום שהם קובעים כי חלק מהפרויקט יוקצה לדיור להשכרה: "התנאים אינם תואמים להוראות התוכנית וכוללים התניות ודרישות המפחיתות את מחיר הרכישה. גם בחוזה החכירה קיימים תנאים אשר משפיעים באופן משמעותי על מחיר הזכייה". במילים אחרות, טוענת העירייה כי שווי הנכס הוא מיליארד שקל ויותר.

מנגד טענה חברת נתיבי איילון, באמצעות עו"ד גיל איזנברג ושמאי המקרקעין והכלכלן ליאור יוסף בדש, כי שווי הנכס נגזר, בין היתר, ממוצע ההצעות שהוגשו למכרז - שעומד על 839 מיליון שקל, וכי גם את עליית המחירים מרגע הגשת ההצעות (דצמבר 2019) ועד להודעת הזכייה (אוגוסט 2021) יש לקחת בחשבון.

השמאי ליאור יוסף בדש / צילום: איתן בלאיש

בנתיבי איילון אף הזכירו, לחיזוק עמדתם, את שומת רמ"י לקרקע, שנערכה במרץ 2020, וקבעה את שוויה על כ־664.5 מיליון שקל. בהתאם לכל אלו, טוענת החברה כי "שווי הנכס במועד הקובע (סוף 2019) הוא כ־543 מיליון שקל".

עו''ד גיל איזנברג / צילום: תמונה פרטית

העירייה ציינה כי בניתוח המכרז יש לקחת בחשבון את סכום הזכייה ולא את ממוצע ההצעות - ובאשר לשומת רמ"י כתבה כך: "שומת רמ"י משמשת לקביעת מחיר מינימום, ואינה מהווה נתון השוואה אשר ניתן להסתמך עליו".

ההצעה הזוכה לא בהכרח משקפת את שווי השוק

בהכרעתו קיבל השמאי כהן את טענות נתיבי איילון ולפיהן בעת ניתוח מכרז ההצעה הזוכה לא בהכרח משקפת את שווי השוק, ובהתאם לכך - "לעיתים נכון להביא בחשבון ממוצע בין ההצעות הגבוהות שהוגשו. שיטת המכרז, שבו המציעים מציעים הצעותיהם במעטפות סגורות והזוכה הוא מי שהציע את המחיר הגבוה ביותר, מביאה בדרך כלל לתוצאה שבה הזוכה משלם סכום הגבוה משווי השוק של המגרש". בהתאם קבע כהן כי ההצעה הזוכה במכרז הזה משקפת מחיר גבוה משווי השוק "ולכן בניתוח תוצאות מכרז ראוי לבחון לא רק את ההצעה הזוכה אלא את מכלול ההצעות".

בסופו של דבר קבע השמאי המכריע כהן מעין סכום אמצע בין דרישת העירייה לקביעת החברה, כפי שקורה לא פעם במקרים מסוג זה. התוצאה שקבע מפחיתה מסכום ההיטל שדרשה העירייה כ־30%, עוד לפני הפרשי ההצמדה: הוא קבע כי ההשבחה הנובעת מכל התוכניות המאושרת מסתכמת בכ־299.3 מיליון שקל, וההיטל - בכ־149.683 מיליון שקל.

עו"ד איזנברג ממשרד גיל איזנברג עורכי דין (ELF) המתמחה במיסים (עירוני ומדינה), בתביעות ייצוגיות ובנדל"ן, אמר: "מדובר בשומה יוצאת דופן בהיקפה שהוציאה עיריית רמת גן לחברת נתיבי איילון בקשר למכירת חלקה בקרקע. העירייה דרשה היטל השבחה בסכום של 230 מיליון שקל, דהיינו יותר מ-50% מתמורת המכירה. בהחלטתו אימץ השמאי המכריע, כמעט אחת לאחת, את כל טענותינו והפחית יותר מ-70 מיליון שקל משומת העירייה".

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר