גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רפובליקת בננות פיננסית": שוויץ נראית אחרת ביום שאחרי עסקת קרדיט סוויס

"נישואי הכפייה" של שני הבנקים הגדולים בשוויץ פוגעים בתדמיתה בתור בירת הפיננסים העולמית ● כעת, הציבור במדינה זועם על הבונוסים השמנים שהובטחו לבנקאים, ודורש הקמת ועדת חקירה למיזוג החפוז: "הזומבי נעלם, אבל במקומו נולדה מפלצת"

''להלאים את המגזר הפיננסי''. מפגינים מול מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE
''להלאים את המגזר הפיננסי''. מפגינים מול מטה קרדיט סוויס בציריך / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

מראה נדיר קידם השבוע את מי שביקר בציריך, הבירה הפיננסית של שווייץ. כמה מאות מפגינים התכנסו ב"פארדה־פלאץ", הכיכר שבה ממוקמים זה לצד זה מטה הבנק החבול קרדיט סוויס ומטה בנק UBS. שני הבנקים, יחד עם מגזר הבנקאות במדינה כולו, הפכו לאחד מהסמלים הידועים ביותר של שוויץ בעולם. המפגינים הגיעו כדי למחות על מה שהתרחש בשבוע האחרון - רכישת הבזק של קרדיט סוויס שאורגנה בחופזה על ידי הרשויות. הם זרקו ביצים לכיוון הבניינים, צעקו "מהפכה" ו"לאכול את העשירים", והתקפלו אחרי כמה שעות.

"מעמד שוויץ כמרכז פיננסי התרסק"

קשה לדמיין מהומות ברחובות ציריך כתוצאה מהעסקה. קשה לתאר אפשרות לחנויות שנבזזות או לבריקדות שעולות בלהבות. אבל מה שקורה כעת בשווייץ, אחת המדינות העשירות והיציבות ביותר בעולם, הוא אולי הדבר הקרוב ביותר להיחשב במונחים מקומיים כמשבר. דעת הקהל במדינה לא נוחה בעקבות "נישואי הכפייה" של הבנק הגדול במדינה (UBS) לבנק השני הגדול במדינה (קרדיט סוויס), ובמיוחד לגבי הדרך שבה הדבר נעשה, מעל ראשי בעלי המניות והציבור ותוך מתן ערבויות במיליארדים. "אנחנו בשוויץ לא ממש יכולים לדמיין משבר כמו במקומות אחרים", אמרה השבוע עיתונאית מקומית, "זו יותר תחושה לא טובה".

ההשלכות של התחושה הזו יכולות להיות משמעותיות. מפלגות פוליטיות פרו־עסקיות, כמו הליברלים (FDP) יוצאות לפתע נגד בונוסים לבנקאים. הציבור דורש פיקוח רב יותר על מה שקורה מאחורי הדלתות הסגורות של המטות המפוארים. המקור לעושר של שוויץ הופך בעיני רבים לאפשרות לסכנה קיומית למדינה. "האם יצרנו מפלצת בנקאית שגדולה מדי על שוויץ?", תהה השבוע עיתון מקומי, אחרי המיזוג. ישנן דרישות הולכות וגוברות לוועדת חקירה בנושא.

הימור בשווי 209 מיליארד פרנק

לשוויץ היסטוריה ארוכה, אפילו יותר מזו של קרדיט סוויס בן ה־167 שנים, בניהול העניינים הכספיים של אירופה ושל העולם. מדיניות הנייטרליות שלה נועדה לשמר את מעמדה כמקום לעסקים ולעסקאות פיננסיות לכל מי שרוצה, בין אם מדובר במשטר הנאצי, במיליארדרים עם עסקים אפלים באפריקה או בשכבה החדשה של הסופר־עשירים באסיה. כעת, הרשויות נאלצו להנדס "חתונה כפויה" בין שני הבנקים הגדולים ביותר במדינה, ועל הדרך דרסו את החוקים המקובלים לגבי מיזוגים ורכישות, ופגעו בתדמית המדינה.

"שוויץ מצטיירת מהתהליך שקרה בשבוע האחרון כרפובליקת בננות פיננסית", אמר השבוע מנכ"ל חברת הייעוץ הגלובלית Opimas לתקשורת, "מעמדה כמרכז פיננסי התרסק". במיוחד בולטת ההחלטה לבצע את העסקה הכפויה ללא הצבעה של בעלי השליטה בשני הבנקים, וגם "למחוק" שכבה שלמה של אג"ח המכונה "קוקו" בשווי 16 מיליארד פרנק־שוויצרי, תוך ניצול "האותיות הקטנות".

שער העיתון בליק - ''בנק UBS העצום מסוכן לשוויץ הקטנה''

"אתם מבקרים אותנו כדיקטטורה, אבל הנה אתם משנים את כל החוקים בסוף שבוע אחד. אז מה ההבדל בין שוויץ לסעודיה?", תהה לפי הדיווחים גורם סעודי בפני השלטונות השוויצרים על רקע העסקה.

מי ישלם את המחיר על ההרפתקאה הבנקאית?

הסעודים, הקטארים, וגם הישראלים לפניהם, הם רק האחרונים בשורה ארוכה של גורמים בינלאומיים שהוקסמו מהבנקאות השוויצרית שייצג קרדיט סוויס, וספגו בשל כך הפסדים ניכרים. אבל הבנק היה בצרות במשך שנים ארוכות. הדעיכה האיטית שלו לובתה על ידי סיכונים עודפים, ניהול כושל, הסתבכויות עם החוק והתנגשות עם הרגולטור האמריקאי, עד שהוגדר על ידי עיתון היוקרה השוויצרי NZZ כ"זומבי". העובדה כי כל אלו קרו תחת המשמרות של ממשלות שוויצריות שונות מעלה מחדש את הדרישה לחקור כיצד התרחש הדבר. "הנזק לתדמית של שוויץ עומד להיות עצום", אמר עיתונאי שוויצרי ל"גרדיאן" השבוע, "הוא הולך להרוס את המיתוס של מדינה כמעט אקס־טריטוריאלית שהיא יעילה ואמינה".

''מותו של בנק גדול''

הפרשה הנוכחית מזכירה לשוויצרים שתי טראומות לאומיות קודמות - האחת היא קריסת "סוויס־אייר" ב־2001 והשנייה החילוץ הממשלתי מכספי משלם המסים של UBS, שהגיע לעשרות מיליארד פרנק, בעקבות המשבר הפיננסי העולמי של 2008. שניהם ניקבו בתדמית השוויצרית של עסקים מושלמים, של מכונה משומנת היטב ושל ביטחון ויציבות.

זו הסיבה שהרשויות בשוויץ הקפידו להבהיר במסיבת העיתונאים בתחילת השבוע כי לא מדובר בחילוץ בנקאי, וכי כספי משלמי המסים לא יועברו כעת כדי להציל בנקאים שחגגו עם בונוסים שמנים ומשכורות עתק. אבל המדינה כן החליטה להעמיד ערבויות בסך כולל של כ־109 מיליארד פרנק שוויצרי ל־UBS ולמה שיוותר מקרדיט סוויס אחרי המיזוג, שצפוי להימשך חודשים ארוכים. בנוסף, הבנק המרכזי של שוויץ יעמיד ערבויות של כ־100 מיליארד פרנק שוויצרי. היו מי שחישבו שיחד, מדובר ב־13,500 פרנק שוויצרי לכל תושב במדינה (אוכלוסיית שוויץ מונה כ־8.7 מיליון בני אדם).

לכן, באמצע השבוע, מה שעורר במיוחד את הזעם הציבורי במדינה היה מכתב פנימי שפורסם על ידי הנהלת קרדיט סוויס לאלפי העובדים והמנהלים, שבו היא מדווחת כי הבונוסים והעלאות השכר שהובטחו להם "ישולמו כמתוכנן", גם אחרי מה שהבנק מתעקש לכנות "מיזוג" עם UBS. בעקבות ביקורת חריפה מצד המערכת הפוליטית, הממשלה הודיעה לבנק כי עליו להפסיק מיידית עם הבונוסים, שתוכננו לעמוד על עשרות מיליוני פרנק שוויצרי.

גודל המפלצת: 1.5 טריליון דולר לפחות

ומה שאולי מפחיד יותר את השוויצרים כעת, הוא מה יצרו השלטונות שנכשלו בפיקוח על קרדיט סוויס אחרי עסקת הרכישה, שנחשבת לגדולה ביותר מאז ימי המשבר הפיננסי של 2008. "הזומבי אולי נעלם", כתב ה־NZZ, "אבל במקומו נולדה כעת מפלצת עצומה". שווי הנכסים של המיזוג המתוכנן, שאמור להסתיים עד סוף השנה, יעמוד על לפחות 1.5 טריליון דולר. מדובר בשווי כפול מהתמ"ג השנתי של המדינה.

כעת, מפלגות שונות, לצד יוזמות ציבוריות, מקדמות חקירה לגבי הדרך הארוכה שקרדיט סוויס עשה לתחתית, לגבי האחריות של המדינה לשלל ההסתבכויות, העבירות על החוק, חוסר פיקוח ושלל הפעולות שמסכנות כעת את כספי משלמי המסים. ומה שעוד מקומם את הציבור, ובעיקר משתקף בתקשורת במדינה, היא העסקה היוצאת־דופן ש־UBS הצליח להשיג, בשם הלהיטות הממשלתית להימנע ממשבר.

"אם הדברים יילכו כשורה, UBS עשה את עסקת חייו", אמר ראש מפלגת "הירוקים" במדינה, "אם הדברים ישתבשו - משלמי המסים הם אלו שיישלמו את החשבון".

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי