גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאות הריבית מחלחלות למשק: שלושה סימנים שהמשק הישראלי בהאטה

בנק ישראל חשף בימים האחרונים כי מגמת הגידול באשראי הצרכני נבלמה במחצית השנייה של 2022 ● הייבוא של מוצרי צריכה רשם ירידה חדה בפברואר ● ומבט מעמיק על אופן הרכישות בכרטיסי ישראל עשוי לספק סיבה לדאגה ● העלאות ריבית בנק ישראל מובילות להורדת הילוך

הסימנים שהמשק נכנס להאטה / אילוסטרציה: Shutterstock
הסימנים שהמשק נכנס להאטה / אילוסטרציה: Shutterstock

1

בנק ישראל: האשראי הצרכני מתמתן

בשבוע שעבר ערך בנק ישראל כנס לרגל פרסום הדוח השנתי שלו תחת הכותרת הלא מאוד מסעירה "מבט סטטיסטי לשנת 2022". בין סבך הנתונים והחישובים, הסתתר נתון שצריך להדאיג את העומדים בראש המערכת הפיננסית הישראלית.

על פי הנתונים שאספו בחטיבת המידע והסטטיסטיקה של הבנק המרכזי, מתברר כי כ־50% ממשקי הבית נמצאים במינוס בחשבונות העו"ש שלהם - עלייה קלה לעומת השנה שעברה. ולא מדובר בסכום מבוטל, אלא במשיכת יתר ממוצעת של יותר מ־15 אלף שקל.

ניתוח טכני: זה הרגע שבו נדע לאן הולך שוק המניות האמריקאי 
התפטרות, פיטורים והרבה דם רע: ההיסטוריה העגומה של שרי ביטחון בממשלות נתניהו 

יתרה מכך, יותר מרבע מחשבונות העו"ש בישראל הוגדרו ככאלו הנמצאים במשיכת יתר כרונית, כלומר היו במצב של מינוס בכל אחד מ־12 החודשים של שנת 2022. אלו כבר נמצאים במשיכת יתר ממוצעת של יותר מ־20 אלף שקל.

בשבוע הבא תחליט הוועדה המוניטרית בבנק ישראל אם להעלות את הריבית בפעם התשיעית ברציפות. הכלכלנים במערכת הפיננסית מעריכים כי התשובה לכך תהיה חיובית, והשאלה היא רק בכמה - האם שוב ב־0.5% או אולי באופן מתון יותר של 0.25%. אלו בוודאי נתונים שחברי הוועדה יעניקו להם משקל חשוב, לצד המשך המלחמה באינפלציה, שלפי שעה מסרבת להתכנס חזרה אל היעד של בנק ישראל (1%־3%) ונשארת סביב קצב שנתי של 5.4%.

עצם עליית הריבית היא מהסיבות העיקריות למשיכות היתר של הציבור, לצד העלייה ביוקר המחיה בישראל שבאה לידי ביטוי בנתוני האינפלציה. בימים הקרובים מחזור העלאות הריבית הנוכחי יסכם שנה, כשריבית בנק ישראל זינקה מ־0.1% באפריל 2022 לכדי 4.25% כיום וכאמור, זו כנראה לא המילה האחרונה. המשמעות היא שהריביות על ההלוואות שנוטל הציבור התייקרו מאוד בשנה האחרונה. עבור זוג צעיר שרכש דירה עם משכנתה של מיליון שקל, למשל, מדובר בהתייקרות של כ־1,000 שקל בהחזר החודשי.

התייקרות ההלוואות גוררת אחריה שחיקה בהכנסה הפנויה. אבל עד כמה אלו משפיעים על הצריכה הפרטית? ד"ר גולן בניטה, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל, אמר באותו כנס שנתי כי "בארה"ב רואים שחיקה מתמשכת בהכנסה הפנויה הריאלית, אבל מצד שני רואים שהצריכה הפרטית ממשיכה לגדול. משק הבית האמריקאי מממן זאת באמצעות ירידה בשיעור החיסכון שמשקי הבית צברו בתקופת הקורונה, לצד גידול באשראי הצרכני".

עם זאת, לדברי בניטה בחודשים האחרונים ישנה ירידה באשראי הצרכני של הציבור האמריקאי. גם בישראל, על פי נתוני בנק ישראל, נרשמה ירידה בבקשות לאשראי. בעוד שבמחצית הראשונה של 2022 קצב הגידול באשראי שאינו לדיור עמד על כ־14% (13 מיליארד שקל), במחצית השנייה הוא קוצץ משמעותית כך שהשנה הסתיימה עם גידול שנתי באשראי של 7% (2 מיליארד שקל). "הירידה בביקוש לאשראי תתחיל לפגוע בצריכה הפרטית בארה"ב", העריך בניטה. "הבעיה היא בעיקר בעשורים התחתונים אשר צורכים את רוב השכר שלהם וזה ילחץ על הצמיחה כלפי מטה. ההאטה תגיע מהאזור הזה ולא משוק העבודה".

 

2

איתות להאטה בשוק כרטיסי האשראי

למרות שעליית הריבית החזירה את היקפי המשכנתאות החדשות לאזור ה־6 מיליארד שקל, מספרים שלא נראו מאז סוף 2019 (למעט בפרוץ הקורונה), ההכבדה על הכיס של הציבור טרם הכתה באופן מובהק בצריכה השוטפת של הציבור. על פי נתוני שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, בחודש פברואר 2023 התחזקה מגמת הצמיחה בהוצאות בכרטיסי אשראי של הציבור הישראלי והן הסתכמו בסכום של 35 מיליארד שקל, עלייה של 10% לעומת פברואר 2022.

בשב"א אמנם לא מזהים בחודש מרץ ירידה בשימוש בכרטיסי אשראי וטוענים כי דווקא נרשמה המשך עלייה בהוצאות הרבה מעבר לגידול הטבעי של המשק, אך לעומתם כלכלנים במערכת הפיננסית, כבר מזהים האטה בצריכה, והם מתעקשים כי זו רק תחריף בחודשים הקרובים.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, הצביע בסקירה שלו בשבוע שעבר על המשך התרחבות הצריכה הפרטית ברבעון הראשון של 2023, אבל גם התריע מפני ירידה בקצב הגידול ואף ירידה חודשית ברכישות. "נתוני רכישות כרטיסי אשראי מצביעים על המשך התרחבות הצריכה הפרטית ברבעון הראשון, אם כי בקצב מתון יחסית לרבעונים הקודמים", הסביר שפריר.

"עם זאת, הירידה ברכישות בחודש האחרון במרבית הענפים מדאיגה יותר, ולאור התגברות המחלוקת הפנימית בעם, עליית האינפלציה והעלייה החדה בריבית - סביר להניח כי הצריכה הפרטית תמשיך להתמתן, לפחות בטווח הקצר". בבנק הפועלים זיהו ירידה של כ־3% בצריכה בדלק ובתחבורה, בתיירות ובמוצרי תעשייה, ואף של 4% בחינוך ובפנאי.

3

ירידה בייבוא מוצרים לצריכה שוטפת

גם בבתי ההשקעות צופים האטה בצריכה. אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר זאת באמצעות הירידה שכבר מתרחשת בייבוא מוצרי הצריכה שנמצאת במגמת ירידה חודשים ארוכים. "ניכרת ירידה בייבוא מוצרי בניי קיימא (ללא הרכב) ובמוצרים לצריכה שוטפת, אירוע די נדיר כשלעצמו. הירידה בייבוא מוצרי הצריכה מצביעה על ההיחלשות הצפויה בצריכה הפרטית".

על פי נתוני הלמ"ס, ההאטה בייבוא מוצרי צריכה החלה כבר מאמצע 2021 אך ברבעון האחרון של 2022 היא כבר הפכה לשלילית ומאז החריפה.

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, מציין כי ההאטה בצריכה הפרטית תתבטא בסיכום הרבעון הקרוב ובחצי השני של 2023. "נכון שיש האטה בקצב הגידול בצריכה, אך הציבור לא מקטין אותה. כלומר, הצריכה גדלה, אך פחות, וזה טבעי בהתחשב בתקופה הארוכה של צריכה מסיבית שהייתה בישראל".

הוא מציג שני כוחות שפועלים בו זמנית על יכולת הצריכה. "מצד אחד אין ספק שהעלייה בריבית מקשה על הכלכלה ובטח על הצרכן. זאת, לצד עליית המחירים שבלי קשר לריבית פוגעת ביכולת הקנייה ושוחקת את השכר הריאלי, ולכן ודאי שנראה האטה בקצב הגידול של הצריכה בעתיד. מצד שני, על פי בנק ישראל הציבור מחזיק בחסכונות עתק שיושבים אצל משקי הבית מהקורונה. אז כן נראה את הישראלים מהדקים את החגורה אבל לא נראה פגיעה אמיתית בצריכה".

יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות מזרחי טפחות, מסביר מצידו כי חלק מהעלייה בצריכה היא עדיין ספיח של הקורונה וסבבי הסגרים. "כמו הרבה דברים שהושפעו מהקורונה, גם פה יש כמה סיפורים שזורים אחד בשני. בניתוח ענפי, הרצון לפצות על הקורונה, יחד עם עליות מחירים ענפיות מביא לרכישות עודפות בקטגוריית המסעדות. בצד השני של הסקאלה, התמעטות העסקאות לרכישת דירות, יחד עם עליית הריבית, מביאה לחולשה יחסית ברכישת מוצרי תעשייה. לגבי רכישות מזון, אנחנו דיי מדשדשים לאחרונה", הסביר פנינג.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים