גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהצוות של סמוטריץ' בוחן את התחום, שתי חברות אשראי עברו לענקיות הביטוח

באוצר הקימו צוות לבחינת מכירת חברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח, אך יותר מחודש חלף מהמועד שהוקצב להעברת מסקנותיו, ואלה טרם הוגשו ● בינתיים הושלמה רכישת מקס בידי כלל ואושרה מכירת ישראכרט להראל ● מי הרוויחו מהמהלך, ומי בצד המפסיד

יורם נוה, מנכ''ל כלל ורן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: כדיה לוי, תמי בר שי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ורן עוז, מנכ''ל ישראכרט / צילום: כדיה לוי, תמי בר שי

יום שני השבוע היה יום דרמטי בעולם כרטיסי האשראי הישראלי, כאשר בסיומו הפכה ההשתלטות של קבוצות הביטוח הגדולות במשק על חברות כרטיסי האשראי המקומיות לעובדה כמעט מוגמרת.

בעלי המניות של ישראכרט אישרו את המכירה להראל לפי שווי של 3.3 מיליארד שקל
שנה אחרי שיצאה לדרך: כלל השלימה את רכישת מקס  
ההסכם שהפיל את המניה, והעסקה שהקפיצה אותה: מאחורי המהפך של ישראכרט

בתום כמעט שנה של תהפוכות, הערכות סותרות ומאבקים בין בעלי המניות, הצליחה כלל ביטוח  להשלים את רכישתה של מקס לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל לחברת כרטיסי האשראי. שעות ספורות לאחר מכן אישרו 95% מבעלי המניות של ישראכרט , החברה הגדולה בענף, את הצעתה של הראל  לרכוש את מלוא מניותיה תמורת 3.3 מיליארד שקל.

שני האירועים הללו, שהתרחשו בהפרש של כחמש שעות אחד מהשני, קודמו בזמן שבענף הפיננסים ממתינים למסקנות צוות מיוחד שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לבחינת מכירת חברות כרטיסי האשראי לידי חברות הביטוח. מדובר בצוות משרדי בראשות הממונה על התקציבים, בשיתוף עם היועץ המשפטי באוצר והממונה על רשות שוק ההון, כאשר המועד לפרסום המסקנות נקבע ל־21 בפברואר.

 

מאז עבר כבר יותר מחודש, מסקנות עדיין אין, אבל שתיים מתוך שלוש החברות הגדולות כבר לא יהיו ציבוריות. ישראכרט תימחק מהמסחר לאחר השלמת המיזוג עם הראל, ומקס, שבכל מקרה הייתה פרטית, תועבר מידי קרן ההשקעות האמריקאית ורבורג פינקוס לידי כלל.

כך נראה שהצוות שהקים שר האוצר נועד מראש לעסוק רק בעתידה של חברת כרטיסי האשראי השלישית - כאל, שבצמוד להקמת הצוות הודיע סמוטריץ' עצמו כי הוא מחליט להפריד אותה מבנק דיסקונט, שמחזיק בשליטה בה באמצעות 72% ממניות חברת כרטיסי האשראי. כפי שפורסם בגלובס במועד הקמת הצוות, נראה כי הוא דווקא יזרז מכירה של כאל גם כן לידי חברת ביטוח.

נכון להיום, על פי חוק נאסר על הבנקים למכור חברת כרטיסי אשראי שבה הם מחזיקים ישירות לידי גוף מוסדי. כך, בנק הפועלים הפך את ישראכרט לחברה ציבורית ללא גרעין שליטה, ואילו לאומי מכר את לאומי קארד, כיום מקס, לידי ורבורג פינקוס, שבהמשך חתמה על עסקה למכירתה לכלל ביטוח.

לאור שתי העסקאות הקיימות, התחדדה השאלה מדוע יש צורך באיסור על מכירה מ"יד ראשונה", כששנים ספורות בלבד לאחר מכן המוסדיים הישראליים רוכשים בכל מקרה את חברות כרטיסי האשראי. לכן המטרה העיקרית של הצוות שהוקם היא לבחון אם עדיין ישנה הצדקה לאנומליה שנוצרה בין החוק למתרחש בפועל בתוך זמן קצר, כפי שראינו השבוע.

מזומן ביד עדיף על הבטחות בעתיד

יו"ר ישראכרט, תמר יסעור, והמנכ"ל רן עוז רשמו לעצמם הישג גדול כשרוב מוחץ מקרב בעלי המניות אישר את מכירת החברה להראל. זאת לאחר שגם כל הגופים המוסדיים המתחרים של חברת הביטוח, שמחזיקים במניות ישראכרט (שמתנהלת ללא בעל שליטה) ובהם כלל, מיטב, הפניקס ומגדל, הצביעו בעד אישור הצעתה של הראל.

למול הצעה זו עמדה הצעה מתחרה של חברת ביטוח נוספת - מנורה מבטחים, שהציעה לרכוש את השליטה בישראכרט (32%) לפי שווי גבוה אף יותר של 3.5 מיליארד שקל.

המשמעות היא שכל בעלי המניות שרכשו מניות בחברת כרטיסי האשראי מאז שזו הופרדה מבנק הפועלים והונפקה בשנת 2019, העדיפו למכור את החזקותיהם כאן ועכשיו, גם במחיר נמוך יותר למניה, ולא להמתין שישראכרט תממש את התוכנית העסקית השאפתנית שלה לשנים הבאות (הכוללת רווח שנתי של 500 מיליון שקל, פי שלושה מזה שרשמה ב־2022).

במנורה מבטחים, שהדגישו לאורך הדרך את תוכנית הצמיחה של ישראכרט, בירכו את הראל ואת בעלי המניות של ישראכרט על הרכישה, ולא שכחו לציין את חלקם בהקפצת המחיר שתשלם המתחרה. מחיר זה היה נראה דמיוני רק בקיץ הקודם, אז ירדה מניית ישראכרט בכ־20% בתוך יומיים, בעקבות חתימת הסכם תפעול חדש מול בנק הפועלים, והחברה נסחרה בפחות מ־2 מיליארד שקל.

הסכם זה קבע העברה שנתית של 200 מיליון שקל (בנוסף לתשלום שמעבירה ישראכרט לידי כל הבנקים) לידי הפועלים, בגין תפעול כרטיסי האשראי הבנקאיים המבוצע עבורו. היום נסחרת ישראכרט במעל ל־3 מיליארד שקל, עלייה של 20% מהשווי שבו הונפקה באפריל 2019 שעמד על 2.7 מיליארד שקל.

"מעורבות מנורה מבטחים בתהליך, והיצירתיות של הצעותינו, סיכלו את האישור שנתן דירקטוריון ישראכרט למכור את החברה במחיר שאינו ראוי (2.92 מיליארד שקל על פי ההצעה הקודמת של הראל, ר' ו'), הנמוך במאות מיליוני שקל משוויה האמיתי", אמרו במנורה.

החברות הנותרות עשויות להתמודד על כאל

במכירה להראל, שתתבצע במחיר גבוה בכ־70% מזה שבו נסחרה ישראכרט טרם הגשת הצעת הרכישה הראשונה עבורה, יקבלו בעלי המניות בחברת כרטיסי האשראי פרמיית שליטה, שלדברי הראל תעמוד על 1.18 מיליארד שקל לכלל בעלי המניות. זאת למול 441 מיליון שקל בהצעת מנורה מבטחים בגין, אותם 32% שהציעה לרכוש.

במנורה מבטחים אמרו עוד כי החברה תמשיך לפתח את זרוע המימון הצומחת שלה, ובידיה המשאבים הנדרשים לכך. זאת בין היתר באמצעות ERN שבה היא מחזיקה ב־70%. עם זאת, לא מן הנמנע כי מנורה מבטחים תנסה לרכוש את כאל, אם זו תוצע למכירה ולא תלך להנפקה, וכך גם מגדל והפניקס.

זו האחרונה הייתה אמורה להשיק מיזם משותף עם ישראכרט בתחום האשראי הצרכני, אך זה נגנז בשל ההסכם עם הראל, והפניקס תובעת בגין ביטולו את ישראכרט בכ־120 מיליון שקל.

בהפניקס מעריכים כי רכישת חברת כרטיסי אשראי במחיר שבו נרכשה ישראכרט תאפשר להראל להציג תשואה להון של 6%-7%, כמחצית מהתשואה שמבטיחים בהפניקס לבעלי המניות שלהם. כך, שלפי שעה לא בטוח שהחברה תתמודד על רכישת כאל, אלא תחזק את תחום האשראי הצרכני לבדה.

ניצחון למנהלי כלל, הפסד לאקירוב

מלבד יסעור ועוז, המנצחים הגדולים של העסקאות האחרונות בשוק הם מנכ"ל כלל יורם נוה והיו"ר חיים סאמט. השניים התעקשו שלאור הצמיחה של מקס, שהציגה גידול של 110% ברווח השנתי ותיק אשראי הגדול מבין שלוש החברות, המחיר שמשלמת כלל עבורה הוא ראוי. הראל תשלם עבור ישראכרט, המציגה רווח ותיק אשראי קטנים יותר, כמיליארד שקל יותר.

נוה וסאמט הצליחו להתגבר על התנגדות נחרצת של בעלת המניות הגדולה בכלל, אלרוב נדל"ן  של איש העסקים אלפרד אקירוב. זו מחזיקה ב־15% ממניות כלל, ומחכה עדיין לתשובת רשות שוק ההון לבקשתה להגדיל את ההחזקה ל־30% ולהפוך לבעלת השליטה בכלל. מכיוון שחלק מהתשלום עבור מקס יהיה במניות כלל ששוויין כ־370 מיליון שקל, תדולל כעת החזקת אלרוב בחברה.

רצה הגורל ובאותו היום שבו ניתנו האישורים הסופיים לכלל, פרסמה אלרוב את דוחותיה לשנת 2022, ובהם היא מדווחת כי בשל ירידתה של מניית כלל במהלך השנה שחלפה, היא הפסידה כ־200 מיליון שקל. נכון ל־27 במרץ שווה החזקת אלרוב בכלל 586 מיליון שקל, כ־70 מיליון שקל פחות מאשר בסוף 2022.

עוד כתבות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"